Jeg serverte kyllingform med paprika og ananas til min venninne i kveld

I dag hadde jeg invitert en venninne på middagsbesøk. Hun fikk selv utført gastric sleeve 18. mars i år og spiser derfor mindre enn meg. Jeg husker det jo fra da jeg selv var såpass nyoperert, at det var svært lite jeg fikk ned. Første gang jeg forsøkte meg på pizza, fikk jeg ned et lite stykke, dvs. 1/16 av pizzaen, mens i dag kan jeg få ned 1 1/2 eller kanskje 2 pizzastykker om jeg er heldig. Min venninne føler på mye usikkerhet etter vektoperasjonen, noe jeg tenker er helt naturlig.

Til middag i dag ville jeg servere noe som både var godt og sunt og som ikke krevde for mye arbeid å lage til. Samtidig måtte det være noe som ikke innebar sjømat eller pasta siden min venninne ikke spiser det. Hun forsøker også å holde seg unna svin fordi dette øker betennelser i kroppen. Valget falt på kyllingform med paprika, mango og ananas. Denne har jeg laget flere ganger og vet er god. Jeg var litt nølende til om jeg skulle ha mango i denne gangen, for noen ganger synes jeg at mangoen blir litt bløt og ekkel i konsistensen. Jeg valgte i hvert fall til sist å kutte den ut. Mens jeg satt og skar opp kyllingfiletene, ringte en medassistent meg. Vi skravlet mens jeg tilberedte resten av maten. Jeg krydret kyllingen med sitronpepper og hvit pepper og lot den få en liten stekeskorpe. Jeg kuttet opp plommetomater i båter og la i bunnen av en ildfast form. Jeg la deretter oppi kyllingen og hadde over oppkuttet ananas, paprika og finsnittet vårløk. Jeg brukte litt vårløk jeg hadde liggende istedenfor purre, men selvsagt ikke like mye. Jeg hadde fått tak i en litt liten ananas denne gangen, så jeg kunne ikke bruke ananasdeleren min. Jeg måtte rense den kun ved hjelp av kniv. Det føles jo litt tungvint når man har vendt seg til å bruke hjelpemidler som gjør rensingen enklere.

Jeg tok halvparten av ananasen til sides og hadde den i hurtighakkeren sammen med det meste av innholdet i et beger til crème fraîche. Når alt var most, kom jeg på at jeg hadde glemt å ha oppi en chili, men jeg tenkte at det trolig ikke gjorde noe. Jeg hadde sausen over formen og strødde ost over. Til sist hadde jeg over litt sitronpepper og hvit pepper. Jeg stekte formen på 200 gr. i 40 minutter. Vi valgte å ikke koke ris inntil, men bare spise kyllingen og grønnsakene som de var. Det var et tips jeg skal ta med meg videre som rett og slett har gått litt i min sløve «glemmebok» fordi jeg har vendt meg til andre uvaner. Egentlig bør jo vi som vektopererte prioritere annen næring enn slik mat som inneholder høyt innhold av karbohydrater (som ris, pasta, poteter osv.)

Jeg ville også forsøke meg på å lage proteinpudding som et eksempel på en måte å få i seg mye proteiner på til min venninne og jeg valgte da denne proteinpuddingen med vaniljesmak og sjokoladebiter, men jeg ville kutte ut sjokoladebitene siden min venninne er så heldig at hun ikke er glad i sjokolade. Jeg laget to porsjoner og målte derfor opp 5 dl Styrkmelk (som inneholder 5,3 g proteiner pr. 100 g) sammen med en halv ts vaniljeekstrakt. Jeg klarer ikke å rense vaniljestang selv som blind og da er vaniljeekstrakt det beste alternativet slik jeg ser det. Jeg varmet dette opp til kokepunktet og lot det stå i ca. 5 minutter. Mens det stod og godgjorde seg (noe jeg egentlig tror det skulle pga. vaniljestangen) gjorde jeg klar eggeblandingen: Jeg vispet sammen to egg, hadde i litt steviadråper, målte opp 60 g maisenna og hadde i 2 ss vann og rørte dette godt sammen. Jeg hadde dette i vaniljeblandingen og begynte å koke det opp på ny. Jeg smakte på blandingen – og fysj for en smak! Nei, jeg ristet på hodet og avgjorde at dette kunne jeg ikke servere til noen. Det ble til at jeg skylte hele greiene ned i vasken. Kanskje jeg til neste gang skal prøve denne proteinpuddingen med vaniljekesam?