Reprise på julekake til svigermor

I fjor laget jeg julebrød til svigermor (eller julekake som de kaller den) og den ble svært godt mottatt av alle. Jeg spurte svigermor på Facebook om jeg kunne få lov til å bake den til henne i år også: «Åja, det hadde vore supert Lise!! Den var så god!» svarte hun. I kveld forsøkte jeg meg derfor på reprise på denne og satte deigen til julebrød i form med sukat og rosiner. Jeg smeltet smør og hadde i melken og varmet det til fingervarmt. Det er så sjelden jeg smelter så mye smør sammen med væske og hadde egentlig glemt hvordan konsistensen på væsken blir. For det meste nå for tiden elter jeg inn smøret mot slutten av eltetiden og ikke smelter det sammen med væsken. Jeg hadde deretter i kardemommen. Obs, jeg holdt på å glemme sukkeret, men kom på det i det jeg skulle til å smuldre i gjæren. Når jeg hadde hatt i sukkeret, hadde jeg i rosinene og sukatene, men kom da på at gjæren lå igjen på kjøkkenbenken. Det ville bli vanskelig å få den rørt godt ut når kjelen var full av rosiner og sukat. Jeg tok og senket en kaffekopp ned i væsken og fikk så godt som ingen rosiner og sukater med. Jeg smuldret i gjæren i kaffekoppen og helte den utrørte gjæren tilbake i kjelen. Jeg hadde væsken i bakebollen og satte den i kjøkkenmaskinen. Lot den kjøre på ganske sakte hastighet til melet var blandet inn og økte hastigheten mot slutten til jeg fikk en glatt og smidig deig.

Jeg la et klede over og satte den til heving på badegulvet i ca. én time. Etter en time hadde den hevet seg til ca. dobbelt størrelse og jeg tok den ut på bakebordet og delte den opp i tre like store emner. Oppskriften sier at den egentlig gir kun to brød, men jeg synes brødene blir mer enn store nok når jeg deler deigen i tre. Jeg brukte vekt og lot hvert emne veie ca. 800 g. Jeg la de ned i hver sin godt smurte brødform, samboeren min stod for smøringen, og satte dem til etterheving. Planen var at de da skulle settes inn etter en total hevingstid på 40 minutter, men jeg glemte tiden litt og de etterhevet nok i nærmere 50 eller 55 minutter før de kom seg inn i ovnen. Hadde ikke samboeren min spurt meg om de ikke skulle pensles, hadde de kommet inn i ovnen upenslet også… Jeg penslet brødene med et sammenpisket egg. Brødene var nok blitt litt store, synes jeg, men det går nok helt fint. Luftige og gode brød tror jeg det blir. Det lukter i hvert fall herlig av nybakt gjærbakst her nå.

Jeg valgte bevisst å vente med bakingen av disse julebrødene til i kveld til samboeren min kom hjem fra jobb. Jeg ønsket litt hjelp av ham til stekingen. Vi stekte brødene midt i ovnen på 175 gr. i 30 minutter. Da la vi et bakepapir over brødene. Samboeren min mente de så brune nok ut på oversiden. I fjor, med den gamle stekeovnen, måtte vi steke brødene i hele 65 minutter før vi mente oss fornøyd. I oppskriften står det 40-50 minutter. I dag stekte jeg de først i 55 minutter i form, der de 8 siste minuttene var på nederste rille, og deretter 5 minutter uten form på midterste rille og fremdeles med bakepapiret på toppen.

Nydelige sjokoladekjeks!

Sjokolade smaker alltid godt. Det synes samboeren min også. Jeg ville i går forsøke å lage sjokoladekjeks med sjokoladebiter med min lille egne vri for å få enda mer sjokolade i kjeksene. Jeg smeltet smøret og avkjølte det. For å få det enda hurtigere avkjølt, hadde jeg smøret over i en bakebolle av metall som jeg satte ned i kaldt vann. Jeg målte opp 250 g brunt sukker og 100 g vanlig sukker og vispet det godt sammen med en stålvisp. Deretter hadde jeg i to egg og én eggeplomme og rørte det sammen. I mangel av et verktøy for å skille eggehvite og eggeplomme, bruker jeg hånden til å løfte eggeplommen opp fra eggehviten. Det fungerer veldig bra – og hånden er nyvasket. Mens det stod og hvilte seg i et par minutter, ryddet jeg litt og fant frem miksmasteren. Jeg pisket det hele til det fikk en konsistens som lignet eggedosis. Jeg blandet inn 350 g hvetemel og begynte å gjøre det med miksmasteren, men fant ganske raskt ut at hendene var bedre egnet. Jeg synes deigen var ganske løs og hadde i 50 g ekstra hvetemel. Jeg hadde også i ganske godt med Freias sjokoladesaus. Da måtte jeg ha i 50 g ekstra hvetemel i tillegg til det jeg hadde hatt i fra tidligere. Til slutt hadde jeg i 4-5 never denne melkesjokoladenfra Tea & Coffee i tillegg til en pose Non-stop. Jeg hadde derfor i en god del mer sjokoladebiter enn hva det stod i oppskriften. Jeg satte deigen kjørlig.

Jeg skulle i et telefonmøte og tiden gikk litt ifra meg i går, i tillegg til at jeg var trøtt og sovnet tidlig, men jeg våknet allerede kl. 4.30 og var våken og opplagt. Allerede kl. 6.30 stod jeg på kjøkkenet og trillet teskje-store kuler og satte de på stekebrett med litt mellomrom i mellom. Jeg stekte de i 12 minutter på 210 gr. Dette viste seg å være passelig. Jeg smakte på en kjeks og de var farlig nydelig gode!