Vaffelsteking – hittil favorittvaffel nr. 1

Assistenten min laget noen utrolig gode vafler til oss her om dagen – og det skal ikke mye til for at vafler skal bli gode. Disse vaflene ble eksepsjonelt gode og kommer så absolutt til å bli en gjentakelse her i heimen; sjømannskirkens vafler fra København. De er jo kjent for å lage mange vafler og hver by/land har sin unike oppskrift som man reklamerer for og har sitt «avtrykk» på..

Om du ser på ingredienslisten over det tørre, ser du at den er nokså ordinær fra samtlige andre oppskrifter jeg har sett tidligere. I tillegg til hvetemelet, finner du smakstilsetninger som vaniljesukker og kardemomme og det er jo med på å sette en god smak på vaflene. Etter min personlige preferanser, om jeg kan tillate meg å si noe om den her, skulle jeg gjerne ha sett en sterkere kardemommesmak i disse vaflene og jeg er ikke redd for å være begrenset raus med vaniljesukkeret. Jeg lager jo 300-400 g om gangen av mitt eget hjemmelaget vaniljesukker. Ikke bare smaker det godt, men det brer jo om seg med en herlig duft ingen klarer å motstå å si «mmm…» når de kjenner lukten av. Det står også at man skal ha oppi 1 teskje bakepulver og en halv teskje natron. Jeg spør meg jo selv hvorfor ikke bruke natron over hele linjen når man først bruker syrnede produkter i maten? På DinSide.no står det en nå 7 år gammel artikkel, like relevant da som nå: «Dette er forskjellen på hevemidlene».

Jeg foreslår jo at det skal brukes natron, og det står følgende på nettsiden om natron: «Natron består av stoffet natriumbikarbonat. Når dette stoffet løser seg i vann, reagerer bikarbonatet med en syre og det blir dannet karbonsyre, som igjen blir til vann og CO2-gass, eller karbondioksid. Ettersom bikarbonat reagerer med syre, vil natron fungere best i oppskrifter sammen med surmelk eller andre syrnede melkeprodukter, som inneholder melkesyre. Andre eksempler på sure ingredienser er sitronsaft, eddik og sirup. Eksempler på kaker med både natron og syre er lapper, sveler og tykke lefser.»

I oppskriften anbefales det istedenfor å bruke mer bakepulver og jeg mener jo at man heller bør gå for kun natron, fordi den også nøytraliserer den litt sure smaken som surmelk, rømme eller yoghurt kan gi i vaffelrører. Det jeg ser for meg er argumentet for å ha bakepulver i oppskriften, er at heveprosessen ev. starter før varmebehandlingen av maten har begynt. I artikkelen jeg har henvist til kan vi lese følgende: »Hevemiddelet i bakepulver er også natron, men samtidig inneholder bakepulver to syrer, natriumdifosfat og monokalsiumfosfat. Også her dannes det karbondioksid, men dette skjer i to trinn: Noe karbondioksid frigis allerede ved romtemperatur mens resten frigis ved oppvarming, for eksempel i stekeovnen, i motsetning til natron, som reagerer med syren man tilsetter deigen eller røra med det samme.
Bakepulverets «doble» heveeffekt gjør at bakepulver som regel gir luftigere resultat enn natron.»
Altså kan det være at jeg hadde fått luftigere vvafler om jeg hadde valgt å ha både natron og bakepulver i oppskriften.

I listen over de flytende ingrediensene, ser du at de inneholder surmelk, vanlig melk – og vann faktisk. I tillegg til egg, som bidrar flott til heveprosessen, og sukker. Høy, sukker i flytende? Jo, sukker regnes som en flytende ingrediens. Mulig det har å gjøre med at den endrer nokså raskt konsistens ved oppvarming eller i kontakt ved fuktige ingredienser. Vann i vaffelrøren er jo en genistrek. Når du har oppi kaldt vann i vaffelrøren, gjør det at vaflne dine får en veldig sprø og god ytterst skårpe nærmest kanten, slik noen speilegg kan få. Det er jo nydelig! Og smøret skal has, som alltid i vaffelrøren, i smeltet konsistens, mot slutten. Og jeg tenker at i denne oppskriften kunne smørmengden gjerne vært halvvert uten at det gikk utover smaksopplevelsen. Det er både sukker og surmelk som også drar i samme retning som smøret til å få samme opplevelse av smak og konsistens på vaffelen. Det må testes ut en gang, tror jeg, at jeg kun forsøker 50-60 g i en vanlig størrelse vaffelrøre.

Til sist må jeg legge til at jeg gjorde denne oppskriften til grovere hverdagsvafler, slik jeg alltid gjør, med å ha ca. 4 dl av melet som vanlig hvetemel og 3 dl som grovt sammalt hvetemel. Hadde jeg skulle hatt havregryn i røren, hadde jeg byttet ut 1 dl med vanlig hvetemel med 2 ½ dl havregryn (det tilsvarer 100 g). Jeg ønsket denne gangen å forsøke uten havregryn, siden jeg nesten alltid bruker havregryn i vaflene, og jeg merket at det med all tydelighet var «noe» som manglet. Jeg har jo funnet ut at ved å bløtlegge havregryn (glutenfrie) i dobbelt så mye væske som havregryn i 5-10 minutter før jeg har det oppi røren, gjør at noen får mindre gassdannelse av vaflene. Dette har vært en prøve- og feileprosess kombinert med at jeg har lest meg frem til at glutenfrie havregryn skal være bedre og om ikke det er tilstrekkelig, kan de også bløtlegges slik at det blir en seig masse før bruk. Et alternativ kan kanskje også være å bruke hvetemel?