Jeg fikk så lyst på julebrød – og derfor…

I ettermiddag fikk jeg brått lyst på julekake. Da jeg gikk inn på kjøkkenet så jeg for meg en skive med julekake og med smør på og utbrøt et «mmm…». Jeg bestemte meg da for at jeg ville bake julebrød i form med sukat og rosiner – siden jeg også hadde alle nødvendige ingredienser i hus. Jeg begynte med å smelte ca. 150 g smør. Mulig det ble litt mer. Når smøret hadde smeltet, helte jeg over 6,5 dl melk og lot blandingen varme seg opp til fingertemperatur. Jeg hadde i 2 dl sukker og kardemomme. Jeg målte deretter opp 150 g rosiner, som jeg hadde glemt å sette i bløt på forhånd denne gangen, og pakken med sukat. Jeg hadde en pakke med sukat kjøpt fra Meny denne gangen som var i en pose og ikke en liten boks og jeg synes sukatene i den lille posen virket uappetittlige sammenlignet med de i boks som jeg har hatt tidligere. De hang mer sammen i en stor klump og virket mer innklint med olje e.l. Jeg kom på at jeg holdt på å glemme gjæren i det jeg skulle til å gjøre meg ferdig. Jeg brukte derfor en pose med rød tørrgjær og rørte ut i væsken sammen med alle sukatene og rosinene. Vanligvis ville jeg ha rørt ut gjæren før jeg hadde i sukat og rosiner for å være helt sikker på at gjæren ble godt utrørt.

Jeg helte væsken over i bakebollen og begynte å ha over hvetemel. Jeg hadde først i ca. 400 g og eltet dette forsiktig inn. Deretter hadde jeg i ca. 400 g til og eltet dette inn. Til sist justerte jeg med de siste ca. 200 g. Jeg trengte denne gangen litt mindre mel enn det stod i oppskriften (1 kg). Jeg satte deigen til heving på et lunt sted i én time. Deretter tok jeg den på bakebordet og delte den opp i tre emner. Jeg la hvert emne i hver sin godt smurte brødform. Jeg stakk en gaffel ned i brødemnene for å unngå at de skulle sprekke på toppen og satte de til heving i ca. 50 minutter. Jeg penset de med egg og så begynte stekingen.

For stekingen var en hel liten prosess i seg selv. Jeg brukte samme fremgangsmåte som da jeg stekte julebrødene i desember 2018 med hjel av min daværende samboer som kunne se på julebrødene om de f.eks. var mørke oppå og trengte å ha bakepapir over seg, om de skulle flyttes ned i ovnen osv. Jeg gjorde også det samme da jeg laget julebrød i august (ikke blogget om) og det var vellykket. Jeg stekte først julebrødene på midterste rille uten bakepapir i 30 minutter. Deretter la jeg over bakepapir og stekte de i ytterligere 17 minutter. Deretter flyttet jeg julebrødene til nederste rille og stekte dem i ytterligere 8 minutter fortsatt i form og med bakepapiret over seg. De siste 5 minuttene ble stekt uten form og på midterste rille. Slike brød som består av bare fint mel får en helt annen konsistens enn grove brød som jeg er mer vant til å håndtere. Brødene mine ble derfor litt ødelagte i kantene eller hjørnene da jeg tok de ut av formene. Jeg burde nok ha lirket de ut ved hjelp av en stekespade.

Chocolate twists med ekstra mye sjokoladefyll til mine nevøer

I morgen får jeg besøk av min søster og familien. Det er lenge siden jeg laget noe søt gjærbakst nå, det har blitt mest brødbaking i det siste, og jeg tenkte at det kan være kjekt for henne å ha noe i fryseren nå som hun går i slutten av svangerskapet og etterpå får nok å henge fingrene i med en liten i hus som vil ha hennes oppmerksomhet når hun ikke sover. Jeg vet at guttene hennes på 9 og 11 år er veldig glad i gjærbakst med sjokolade i og derfor falt valget mitt på sjokoladeruller eller «chocolate twists» som de kalles i USA.

Jeg valgte å bruke en annen gjærbakst enn det som stod i denne oppskriften. Jeg, som alle andre bakende mødre (jeg er ikke mor) har sin favoritt, og jeg er intet unntak. Jeg brukte gjærdeigen til disse havregrynsbollene med rosiner siden jeg synes de blir utrolig luftige og gode. Jeg økte deigen slik at mengden ble ca. den samme som i oppskriften til chocolate twists. Jeg smeltet ca. 100 g av smøret mens jeg delte opp resten, dvs. 200 g, i biter for at det skulle romtemperere seg. Jeg hadde i 1 liter melk i kjelen sammen med det smeltede smøret. Varmet dette opp til å bli fingervarmt. Hadde i ca. 3 dl sukker. I tillegg hadde jeg i ett egg (som ikke står i oppskriften). Hadde også i ca. 3 ts kardemomme. Jeg bruker aldri teskjeer som måleenhet, men måler det opp omtrentlig i hånden. Jeg smuldret i den røde gjæren, og jeg fant riktig gjær ved å bruke appen Digit-Eyes som har en strekkodeleser i seg, men ble litt mistenksom. Jeg synes at gjæren smuldret seg for mye opp. Min erfaring da er at gjæren ikke virker som den skal. Jeg hev derfor oppi en pose med rød tørrgjær i tillegg, for sikkerhets skyld. I bollen til kjøkkenmaskinen målte jeg opp ca. 250 g havregryn og helte over væsken. Deretter hadde jeg i 700 g av hvetemelet og satte i gang kjøkkenmaskinen på lav hastighet. Jeg måtte hjelpe litt til med en stekespade for å få alt melet blandet rundt i bollen. Jeg hadde i ytterligere 300 g og lot kjøkkenmaskinen jobbe videre. Deigen lot til å ta form. Da jeg hadde hatt i til sammen rundt 1200-1300 g hvetemel, så jeg meg fornøyd, og hadde i det romtempererte smøret som jeg hadde delt opp i klatter. Jeg lot kjøkkenmaskinen jobbe smøret inn i deigen. Dette kalles jo egentlig fransk gjærdeig når man arbeider smør inn i gjærdeigen mot slutten. Det gjør at deigen blir ekstra myk og formelig å jobbe med. Jeg ble svært fornøyd med deigen, om jeg skal få si det selv. Jeg tok bollen ut av kjøkkenmaskinen, la et rent klede over den og satte den til heving på badegulvet i en times tid. Der er det alltid litt lunt og godt.

Da det var gått en halv time, begynte jeg på sjokoladefyllet: Jeg synes det alltid er godt med litt ekstra mye sjokoladefyll og ganget opp fyllet en halv gang, dvs. at jeg hadde romtemperert 300 g smør og hadde i 225 g brunt sukker. Dette rørte jeg sammen ganske godt. I oppskriften står det ikke at det skal røres til smørkrem, men jeg rørte det likevel til det. Jeg hadde deretter i 75 g kakao og blandet det forsiktig inn på laveste hastighet.

Og ja, deigen hadde hevet seg og vel så det! Den hadde hevet seg over kanten til bollen. Jeg delte deien i to like store deler. Jeg brukte vekten for å få de like store. Jeg kjevlet ut et rektangel på ca. 30×40 cm. Det brukte jeg ganske lang tid på. Det tar ganske lang tid som blind når du skal kjenne på kantene hele tiden, rette litt, kjevle litt mer, kjenne igjen osv., men jeg fikk det til. Jeg er tålmodig og viljesterk når jeg vil og må. Deretter la jeg fyllet på. Jeg oppdaget raskt at jeg faktisk brukte alt fyllet på denne ene leiven – og enkel porsjon skulle egentlig holde til to leiver. Skal si jeg var raus med fyllet! – Men sjokolade er godt da… 🙂 Jeg brettet over leiven fra høyre mot venstre slik at den ble ca. 15×40 cm og deretter skar jeg en og en remse av leiven, tvinnet den til den krøllet seg litt og la den deretter på stekeplaten med skjøten ned. Jeg vet ikke om det er slik de skal se ut, men det var slik jeg forestilte meg de. Jeg gjentok dette til hele leiven var brukt opp. Jeg fikk til sammen 16 boller. Jeg satte de to brettene til heving i ca. 45 minutter. Jeg måtte lage mer sjokoladekrem. Det hadde jeg innsett mens jeg fortsatt tvinnet og hadde delt opp nye 300 g smør i terninger for at det skulle romtemperere seg. Jeg hadde ikke igjen mer brunt sukker og derfor fikk hvit sukker duge. Jeg målte opp 225 g av det og rørte dette til smørkrem før jeg hadde oppi i 75 g kakao og rørte det forsiktig inn. Jeg tok til på neste leiv.

Men nå var 45 minutter gått og jeg skulle til å steke bollene. Jeg penslet de med egg og strødde perlesukker over. Bollene skulle stekes på høy varme, dvs. 230 gr., og det er ganske høy temperatur. I oppskriften står det 7-10 minutter. Jeg brukte min mor på Facetime og hun mente de så stekt ut etter 8 minutter. Stekingen går fort når det er så høy temperatur.

Jeg fortsatte å jobbe med den andre leiven på samme måte som jeg hadde gjort med den første, men her gjorde jeg en feil. Jeg kjevlet den ut litt større og dermed litt tynnere. Den fikk et hull to steder som jeg måtte tette igjen ved å ta fra ene kanten/siden. Jeg tror dessuten at det er et poeng at sjokoladefyllet skal lages med brunt sukker. Når jeg laget det med det hvite sukkeret, ble det litt mer flytende og litt vanskeligere å jobbe med, men det gikk selv om det ble litt mer søl. Når jeg skulle brette leiven, var det vanskelig å få den brettet over uten at den ble ødelagt. Det ble til at jeg brettet den halvveis over inn mot midten og brettet den andre siden fra venstre og inn mot midten. Det gikk det også. Deretter brukte jeg samme fremgangsmåte som ved første leiven ved å skjære dem opp i remser og tvinne dem rundt til de krøllet seg litt og deretter legge de på stekeplaten med skjøtene ned. Jeg fikk nå 15 boller. Jeg satte også disse til heving i 45 minutter, penslet de, strødde med perlesukker og stekte de i 8 minutter på 230 gr. Disse bollene tok sannelig tid å lage. Jeg brukte hele 7 timer på alt sammen, men det var jo også fordi jeg måtte lage sjokoladefyllet i to omganger fordi jeg var så raus med det. Jeg tror at disse bollene er noe som vil falle i smak hos assistenten min og jeg skal sannelig lage de til henne en gang. Jeg tror de vil virkelig være snadder om man lunker de litt i stekeovnen slik at sjokoladen blir litt oppvarmet…

Julemiddag med mandelpotet og baking av julebrød

Jeg fortalte i går at mandelpotetene våre ble til grøt da vi kokte dem i går. Jeg spurte Mr. Google og fant artikkelen «Slik unngår du å koke i stykker mandelpoteter» der jeg fikk vite at mandelpotet ikke er en kokepotet, men en delikatessepotet. I artikkelen forteller intervjuobjektet:

  1. Småkok. Ikke fosskok: Jeg lar potetene småkoke i 5-7 minutter. Pass på at vannet kun putrer, og ikke fosskoker. Koketiden kommer an på størrelsen på potetene, legg derfor i de største først, og de mindre etterpå. De mindre potene trenger mindre tid i kjelen. For å sjekke om de er ferdige kan du stikke inn en spiss kniv i en potet. Hvis du kjenner at kniven slipper poteten, så er poteten perfekt mør.
  2. Trekke først, så hvile: Dra kjelen av platen, og la potetene trekke i 5-8 minutter. Til slutt heller du ut vannet, og lar potetene få hvile i 5 minutter til. Dette er for å få fram sødmefulle nøttesmaken i poteten. Da trekkes saften nemlig inn i poteten igjen.
  3. Behold skallet på: Mandelpoteten er jo skjør i seg selv, og jeg syns den er lettere å håndtere med et potetskall som beskytter litt. Noen vil jo også gjerne spise dem med skall siden det er der næringen sitter. Så syns jeg det er mye sjarm i å skrelle potene ved bordet på julekvelden.

Vi hadde igjen en del poteter liggende i grønnsaksskuffen og vi kokte de som beskrevet over. Resultatet ble bra, men mulig de kokte litt for mye i begynnelsen. I hvert fall var det ingen søtlig nøttesmak av potetene, men de smakte og hadde riktig konsistens som en perfekt kokt potet. Vi lot Youtube velge julesanger for oss i dag også, deriblant kom sangen «Julekveld i skogen» av Rolf Just Nilsen.

Vi valgte å ta to timers pause mellom middag og dessert. Da får jeg plass til litt mer. Jeg må være forsiktig med å fylle på med søtt når magesekken allerede er fylt med mat. I mellomtiden satte jeg deigen til et julebrød i brødform med rosin og sukat som vi skal ta med til min samboers familie i morgen. Det er tradisjon i deres familie med julebrød, men selv er jeg ikke vant til dette. Jeg hadde også veldig lyst til å lage julesnurrer, men selv om jeg hadde både nok mel og melk igjen, orket jeg ikke å begynne siden klokken var blitt mye. Julesnurrer er det samme som kanelsnurrer, men i tillegg til sukker og kanel, finner du også nellik, muskatt og ingefær i svingene. Deigen til julebrødet var svært god å jobbe med. Jeg fulgte oppskriften og hadde rosiner og sukat i væsken før jeg hadde i melet. Jeg synes det blander seg bedre i deigen da enn om jeg har det i mot slutten. Jeg forsøkte også å legge rosiene i bløt i kaldt vann i ca. 30 minutter. Jeg har tenkt flere ganger at jeg har villet forsøke dette, men det har blitt glemt hver gang. Jeg har hørt at rosinene blir veldig saftige og gode. Jeg så at de hadde «blåst seg opp» etter å ha ligget i vannet. Jeg fordelte deigen i brødformer og etterhevet de i 40 minutter. I oppskriften står det at brødene skal stekes på 175 gr. i 40-50 minutter, men jeg måtte steke mine i 65 minutter før de virket ferdigstekt. Jeg forsøkte å ta de ut av formene etter 45 minutter, men de var altfor myke. Jeg la over et bakeark etter 40 minutter (i oppskriften stod det 25 minutter) for at de ikke skulle bli for mørke på toppen. Det er veldig upraktisk som blind å ha en stekeovn man ikke kan følge oppskriften på, men som steker i sitt eget forsinkede tempo. Noen former julebrødene (også kaldt julekake) som en stor bolle eller et stort brød stekt uten form. Denne oppskriften ga to brød, men jeg fordelte den 2,4 kg tunge deigen i tre brødformer og de fikk passelig størrelse.