Enkel, men god søndagsmiddag på en lørdag (koteletter)

I kveld hadde vi den rene søndagsmiddagen på middagsbordet – Elinors koteletter – noe som ble svært møre og gode koteletter i en sterk og smakfull saus. Jeg brunet først fire koteletter i stekepannen på hver side sammen med litt smør. Mens de brunet seg, jobbet jeg litt med å finne matfløte for å røre sammen en putt matfløte og et beger crème fraîche. Jeg tror det tok meg mellom 8 og 10 minutter å finne ut hvilken putt som var matfløte a de tre puttene jeg hadde stående i kjøleskapet, for selvsagt var det den siste jeg hadde tak i. Jeg forsøkte appene Digit Eyes, Seeing AI og Voice Dream Skanner, men det var til sist strekkodegjenkjenningen av Digit Eyes som tok det. Jeg kjøper inn laktosefri kremfløte og da er de gjerne holdbare i 4 og 6 måneder frem i tid. Da kan jeg ha en putt eller to stående i «påkommende tilfeller» av en lyst til å lage dessert eller annet som skulle trenge kremfløte. Jeg rørte crème fraîche inn i matfløten med en visp. Jeg hadde deretter i 2 ts sambal oelek og 1/2 dl soyaolje. Jeg la kotelettene i en stor ildfast form og helte sausen over. Jeg satte deretter inn formen på midterste rille og lot de stå og steke seg der på 175 gr. i halvannen time. Dette var en svært enkel middag som egentlig luktet litt av at jeg manglet noen ingredienser for å få til et fullverdig måltid, men vi tok det vi hadde og spiste potetsalat inntil. Jeg hadde egentlig tenkt å bake tomater i stekeovnen, men jeg kom meg aldri på butikken for å kjøpe inn dette. Jeg strever med dårlig energi for tiden fordi jeg rett og slett får i meg for lite næring. Jeg synes nok til neste gang at jeg kan med fordel kutte ut soyaoljen og heller ha en teskje ekstra med sambal oelek oppi sausen. Jeg er ikke så glad i soyasmaken på maten.

Jeg fikk så lyst på julebrød – og derfor…

I ettermiddag fikk jeg brått lyst på julekake. Da jeg gikk inn på kjøkkenet så jeg for meg en skive med julekake og med smør på og utbrøt et «mmm…». Jeg bestemte meg da for at jeg ville bake julebrød i form med sukat og rosiner – siden jeg også hadde alle nødvendige ingredienser i hus. Jeg begynte med å smelte ca. 150 g smør. Mulig det ble litt mer. Når smøret hadde smeltet, helte jeg over 6,5 dl melk og lot blandingen varme seg opp til fingertemperatur. Jeg hadde i 2 dl sukker og kardemomme. Jeg målte deretter opp 150 g rosiner, som jeg hadde glemt å sette i bløt på forhånd denne gangen, og pakken med sukat. Jeg hadde en pakke med sukat kjøpt fra Meny denne gangen som var i en pose og ikke en liten boks og jeg synes sukatene i den lille posen virket uappetittlige sammenlignet med de i boks som jeg har hatt tidligere. De hang mer sammen i en stor klump og virket mer innklint med olje e.l. Jeg kom på at jeg holdt på å glemme gjæren i det jeg skulle til å gjøre meg ferdig. Jeg brukte derfor en pose med rød tørrgjær og rørte ut i væsken sammen med alle sukatene og rosinene. Vanligvis ville jeg ha rørt ut gjæren før jeg hadde i sukat og rosiner for å være helt sikker på at gjæren ble godt utrørt.

Jeg helte væsken over i bakebollen og begynte å ha over hvetemel. Jeg hadde først i ca. 400 g og eltet dette forsiktig inn. Deretter hadde jeg i ca. 400 g til og eltet dette inn. Til sist justerte jeg med de siste ca. 200 g. Jeg trengte denne gangen litt mindre mel enn det stod i oppskriften (1 kg). Jeg satte deigen til heving på et lunt sted i én time. Deretter tok jeg den på bakebordet og delte den opp i tre emner. Jeg la hvert emne i hver sin godt smurte brødform. Jeg stakk en gaffel ned i brødemnene for å unngå at de skulle sprekke på toppen og satte de til heving i ca. 50 minutter. Jeg penset de med egg og så begynte stekingen.

For stekingen var en hel liten prosess i seg selv. Jeg brukte samme fremgangsmåte som da jeg stekte julebrødene i desember 2018 med hjel av min daværende samboer som kunne se på julebrødene om de f.eks. var mørke oppå og trengte å ha bakepapir over seg, om de skulle flyttes ned i ovnen osv. Jeg gjorde også det samme da jeg laget julebrød i august (ikke blogget om) og det var vellykket. Jeg stekte først julebrødene på midterste rille uten bakepapir i 30 minutter. Deretter la jeg over bakepapir og stekte de i ytterligere 17 minutter. Deretter flyttet jeg julebrødene til nederste rille og stekte dem i ytterligere 8 minutter fortsatt i form og med bakepapiret over seg. De siste 5 minuttene ble stekt uten form og på midterste rille. Slike brød som består av bare fint mel får en helt annen konsistens enn grove brød som jeg er mer vant til å håndtere. Brødene mine ble derfor litt ødelagte i kantene eller hjørnene da jeg tok de ut av formene. Jeg burde nok ha lirket de ut ved hjelp av en stekespade.