Sandkaker (fra Ingrid Espelid)

CA. 95 STYKKER

Dette er den berømte sandkakeoppskriften til Ingrid Espelid Hovig. Med denne oppskriften er det garantert at sandkakene pent og pyntelig sklir ut av formene. Du trenger sandkakeformer til dette.

Mange av de tradisjonelle julekakeoppskriftene er store oppskrifter som gir mange kaker. Deigen ser ikke stor ut, men fordi kakene er så tynne, blir det veldig mange kaker. Det er ingenting i veien for å halvere denne oppskriften.

  • 250 g smør, romtemperert
  • 190 g melis
  • 120 g mandler
  • 1 egg
  • 375 g hvetemel

Stekes på 160 grader varmluft eller 180 grader over- og undervarme i 12-15 minutter. Deigen skal hvile i kjøleskapet over natta. Finn fram sandkakeformene dine. Det fine med denne oppskriften er at du ikke trenger å smøre formene.

Ha smør og melis i en miksmasterbolle og pisk til du får en hvit og luftig masse. I mellomtida kan du male mandlene i en mandelkvern eller en food prosessor.

Bland 100 g av mandlene, egget og hvetemelet sammen med smøret og melisen og rør alt godt sammen. Pakk deigen inn i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet til neste dag. Pakk inn resten av de malte mandlene og gjem dem til neste dag også.

Dryss litt hvetemel på bakebordet og ta ut en liten del av deigen. Rull den ut til en pølse og del den små biter. Når du ruller en sånn liten bit til en kule, skal den være like stor som en middels drue. Legg en klump i en sandkakeform, dypp fingrene dine i de malte mandlene og press deigen ut i formen. Det skal være helt tynt, og du må ikke la deigen gå over kanten på formen. Da vil kaka gå i stykker når du skal kakke den ut av formen etter steking.

Når du har klemt ut noen, litt avhengig av hvor mange former du har, setter du dem på et stekebrett og steker dem. Sett stekebrettet midt i ovnen hvis du bruker over- og undervarme. Stek maksimum tre brett samtidig hvis du bruker varmluft. Følg med så kakene ikke brenner seg. Fortsett å klemme ut mens første pulje stekes.

Når kakene er ferdige, lar du dem stå i formene til de er nesten kalde. Da hvelver du dem på hodet og kakker dem forsiktig ned på et flatt underlag. Nå skal de, helt smertefritt, komme ut av formen. Legg kakene forsiktig over på en rist og la dem bli helt kalde før du legger dem over i en lufttett boks.

Bruker dere å ha multrekrem til julemiddagen, er det kjempegodt å fylle sandkakene med nettopp det, krem og multer.