Kebab i pita med hvitløksdressing – alt hjemmelaget

I dag var det ekte kebab til middag servert i pitabrød og med hvitløksdressing – alt hjemmelaget og laget fra bunnen av. Jeg trodde dette var en ganske rask middag å lage, men sannelig tok den meg nesten fire timer å lage.

Jeg begynte med å lage pitabrøddeigen: Jeg hadde både en rød og en blå fersk gjær i kjøleskapet i dag og jeg orket ikke å forsøke å bruke Seeing AI for å tolke om hvilken type jeg hadde i hånden. Derfor valgte jeg den enkle måten og ringte min mor på Facetime og fikk svaret på 5 sekunder. Vi ble sittende å skravle i 6-8 minutter før jeg kom meg i gang. Jeg lunket 3 dl melk og smuldret i gjæren. I den mellomstore bakebollen min forberedte jeg det tørre. Jeg tok 1 dl grovt sammalt hvetemel og 2 dl havregryn og resten, dvs. jeg regnet meg opp til ca. 400 g, vanlig hvetemel. Jeg slo over det våte i bakebollen og beynte å kna den sammen. Jeg kjente at det var for lite mel og hadde i 1 dl ekstra med grovt sammalt hvete siden 1 dl i utgangspunktet var i minste laget. Jeg hadde litt lite i sin helhet og måtte spe på med ca. 1 1/2 dl ekstra før jeg så meg fornøyd og kunne sette bakebollen til sides i en halv time for å heve.

Imens begynte jeg litt på hvitløksdressingen. Vi hadde to rømmebeger med små skvetter igjen i begge som jeg tenkte vi kunne få brukt opp. Jeg renset tre fedd hvitløk og moste disse. I det begeret som hadde ca. 1 dl rømme igjen, hadde jeg i 1/2 dl majones og noen dråper sitronsaft. I tillegg kvernet jeg litt salt og litt svart pepper. Jeg lot samboeren min smake og han synes den ble litt sterk av pepper og hvitløk. Da hadde vi i litt mer rømme og majones. Dobbelt så mye rømme som majones slik at blandingsforholdet skulle bli riktig. Jeg overlot fullføringen av hvitløksdressingen til ham. Det er han som har mest peiling på hvordan den skal smake.

Og nå hadde vi litt logistikkproblemer. Hva skulle vi fortsette med? Kjøttet eller pitabrødene? Vi bestemte oss for å bake ut pitabrødene først. De kunne tross alt varmes litt i mikroen om eller når de ble kalde. Deigen hadde ikke hevet seg så mye som jeg hadde forventet og jeg ble skeptisk til om jeg i det hele tatt skulle bake de ut, men jeg valgte å la de få et forsøk. Jeg delte deigen inn i åtte og lot emnene hvile litt. Deretter kjevlet jeg dem ut. Samboeren min lurte på om jeg kanskje hadde kjevlet de på det første brettet litt for flate. Var jeg kanskje vant til å kjevle ut naanbrød? Etter 5 minutter i stekeovnen var det kun ett som hadde begynt å heve seg litt halvveis. Jeg var i gang med å bake ut det andre brettet og kjevlet ikke disse ut fullt så flate. Men det gikk ikke bedre med det andre brettet. Der var det kun ett pitabrød som hevet seg noenlunde opp og ikke så mye som det kunne ha potensiale til. Jeg regner med at det hadde sammenheng med at gjærdeigen min hevet seg dårlig, men hvorfor? Hadde væsken blitt for varm eller deigen blitt for tung? Jeg vet rett og slett ikke. Jeg skal gjøre et nytt forsøk i morgen, for vi har igjen en god del rester.

Jeg fortsatte med kebabkjøttet. Jeg hadde allerede delt opp løk og hvitløk og stekt det blankt. Jeg hadde 650 g storfekjøttdeig i food processoren sammen med krydderet. Jeg fulgte krydringen som det stod i oppskriften, med oregano, koriander, paprikapulver, litt salt og litt pepper, men hadde i 1/2 ts spisskummen istedenfor 1 ts. Jeg hadde ikke i tomatpuré. Jeg er ikke så glad i den. Jeg kjørte kjøttdeigen først alene for å blande sammen krydderet. Deretter hadde jeg i løken og kjørte food processoren litt til. I oppskriften står det at kjøttet kan arbeides godt med for å få det saftig og godt, i motsetning til hamburgerkjøttet som skal være luftig. Jeg fant frem en isskje og tre grillspyd og laget kjøttbollestore klumper som jeg tredde på spydene som jeg la på en tallerken som jeg hadde smurt inn med olje. Dette satte jeg i fryseren i et kvarter.

Mens kjøttet stod i fryseren delte jeg til slutt opp grønnsakene. Jeg brukte Nizer Dizer og kuttet opp paprika og agurk i små, små biter og delte også opp 5-6 perletomater jeg hadde liggende i kjøleskapet fra tidligere. Jeg delte også opp en halv løk og hadde i en bolle for seg selv. Samboeren min stod for stekingen av kjøttet mens jeg ryddet opp litt på kjøkkenet. Satte ting inn i oppvaskmaskinen. Han delte også opp kjøttet i biter. Vi blandet det hele i hver vår bolle, salat, kjøtt og løk sammen med hvitløksdressing, og hadde i pitabrødet. Jeg synes det ble veldig godt. Vi hadde jo bare to brukendes pitabrød og det ble veldig godt. Jeg gleder meg til middag i morgen også når jeg får bakt flere pitabrød. Med så mye kjøtt har vi nok middag i et par dager og jeg kommer til å bake åtte pitabrød.