Pitabrød

Pitabrød er et rundt, flatt brød som opprinnelig stammer fra det tyrkiske kjøkken og spises mye i Middelhavsregionen. Brødet stekes i varm ovn og blåser seg opp under stekingen slik at det danner seg en lomme inni. Lommen kan fylles med kebab eller andre godsaker, eller du kan bryte av biter av brødet og dyppe det i for eksempel en deilig hummus. Etter at du har prøvd denne oppskriften blir det nok slutt med butikkjøpte pitabrød.

  • 25 g gjær
  • 3 dl skummet melk
  • 1 ts salt
  • 1 ss smør
  • 400-450 g hvetemel

Dersom du har kjøkkenmaskin med eltekroker er det aller best å benytte den. Ha smuldret gjær (eller en halv pose tørrgjær), salt, smør, skummet melk og mesteparten av melet i bakebollen, og kjør på lav hastighet til ingrediensene er godt blandet. Bruk lunken væske. Har du ikke skummet melk kan du benytte annen melk, eventuelt erstatte noe av melken med vann. Øk hastigheten litt og elt deigen i ca 10-15 minutter. Spe eventuelt med mer mel, til du får en elastisk og glatt deig.

Det går fint å lage brødene for hånd: Varm opp melken og smøret til væsken er fingervarm og rør ut gjæren. Rør sammen mel (hold igjen på litt av melet) og salt i bakebollen, lage en grop og tilsett væsken. Rør sammen til du får en jevn deig. Elt så mye du orker, dekk med plast og sett til heving.

Deigen skal heve lunt og trekkfritt, gjerne i romtemperatur, i ca 10 minutter, men gjerne litt lengre.

Ha deigen på melet bakebord. Form deigen til en pølse og del i 8 like emner. Trill emnene til boller og la de hvile noen minutter på bakebordet, slik at de vil bli enklere å kjevle ut.

Sett stekovnen på 275 grader (over- og undervarme). Kjevle bollene ut til runde, flate brød, ca 15 cm i diameter. Legg brødene på bakepapirkledt stekebrett, 4 på hvert brett.
Stek umiddelbart brødene midt i ovnen i ca. 5-8 minutter. Du må følge med underveis for ovner steker ulikt og på så høy temperatur kan det fort bli for varmt mot slutten!Avkjøl pitabrødene på rist.

Pitabrødene er best om du serverer de nylaget. Du kan fint fryse ned brødene. La pitaene tine på benken og gi dem et par minutter på 175 grader varmluft rett før servering, så er de så godt som nybakte igjen.

Tips: Stek gjerne pitabrødene på pizzastein ved 250 grader. Snu brødene etter 2-4 minutter og la de steke til de har fått en fin farhe på den andre siden også.