Chocolate twists med ekstra mye sjokoladefyll til mine nevøer

I morgen får jeg besøk av min søster og familien. Det er lenge siden jeg laget noe søt gjærbakst nå, det har blitt mest brødbaking i det siste, og jeg tenkte at det kan være kjekt for henne å ha noe i fryseren nå som hun går i slutten av svangerskapet og etterpå får nok å henge fingrene i med en liten i hus som vil ha hennes oppmerksomhet når hun ikke sover. Jeg vet at guttene hennes på 9 og 11 år er veldig glad i gjærbakst med sjokolade i og derfor falt valget mitt på sjokoladeruller eller «chocolate twists» som de kalles i USA.

Jeg valgte å bruke en annen gjærbakst enn det som stod i denne oppskriften. Jeg, som alle andre bakende mødre (jeg er ikke mor) har sin favoritt, og jeg er intet unntak. Jeg brukte gjærdeigen til disse havregrynsbollene med rosiner siden jeg synes de blir utrolig luftige og gode. Jeg økte deigen slik at mengden ble ca. den samme som i oppskriften til chocolate twists. Jeg smeltet ca. 100 g av smøret mens jeg delte opp resten, dvs. 200 g, i biter for at det skulle romtemperere seg. Jeg hadde i 1 liter melk i kjelen sammen med det smeltede smøret. Varmet dette opp til å bli fingervarmt. Hadde i ca. 3 dl sukker. I tillegg hadde jeg i ett egg (som ikke står i oppskriften). Hadde også i ca. 3 ts kardemomme. Jeg bruker aldri teskjeer som måleenhet, men måler det opp omtrentlig i hånden. Jeg smuldret i den røde gjæren, og jeg fant riktig gjær ved å bruke appen Digit-Eyes som har en strekkodeleser i seg, men ble litt mistenksom. Jeg synes at gjæren smuldret seg for mye opp. Min erfaring da er at gjæren ikke virker som den skal. Jeg hev derfor oppi en pose med rød tørrgjær i tillegg, for sikkerhets skyld. I bollen til kjøkkenmaskinen målte jeg opp ca. 250 g havregryn og helte over væsken. Deretter hadde jeg i 700 g av hvetemelet og satte i gang kjøkkenmaskinen på lav hastighet. Jeg måtte hjelpe litt til med en stekespade for å få alt melet blandet rundt i bollen. Jeg hadde i ytterligere 300 g og lot kjøkkenmaskinen jobbe videre. Deigen lot til å ta form. Da jeg hadde hatt i til sammen rundt 1200-1300 g hvetemel, så jeg meg fornøyd, og hadde i det romtempererte smøret som jeg hadde delt opp i klatter. Jeg lot kjøkkenmaskinen jobbe smøret inn i deigen. Dette kalles jo egentlig fransk gjærdeig når man arbeider smør inn i gjærdeigen mot slutten. Det gjør at deigen blir ekstra myk og formelig å jobbe med. Jeg ble svært fornøyd med deigen, om jeg skal få si det selv. Jeg tok bollen ut av kjøkkenmaskinen, la et rent klede over den og satte den til heving på badegulvet i en times tid. Der er det alltid litt lunt og godt.

Da det var gått en halv time, begynte jeg på sjokoladefyllet: Jeg synes det alltid er godt med litt ekstra mye sjokoladefyll og ganget opp fyllet en halv gang, dvs. at jeg hadde romtemperert 300 g smør og hadde i 225 g brunt sukker. Dette rørte jeg sammen ganske godt. I oppskriften står det ikke at det skal røres til smørkrem, men jeg rørte det likevel til det. Jeg hadde deretter i 75 g kakao og blandet det forsiktig inn på laveste hastighet.

Og ja, deigen hadde hevet seg og vel så det! Den hadde hevet seg over kanten til bollen. Jeg delte deien i to like store deler. Jeg brukte vekten for å få de like store. Jeg kjevlet ut et rektangel på ca. 30×40 cm. Det brukte jeg ganske lang tid på. Det tar ganske lang tid som blind når du skal kjenne på kantene hele tiden, rette litt, kjevle litt mer, kjenne igjen osv., men jeg fikk det til. Jeg er tålmodig og viljesterk når jeg vil og må. Deretter la jeg fyllet på. Jeg oppdaget raskt at jeg faktisk brukte alt fyllet på denne ene leiven – og enkel porsjon skulle egentlig holde til to leiver. Skal si jeg var raus med fyllet! – Men sjokolade er godt da… 🙂 Jeg brettet over leiven fra høyre mot venstre slik at den ble ca. 15×40 cm og deretter skar jeg en og en remse av leiven, tvinnet den til den krøllet seg litt og la den deretter på stekeplaten med skjøten ned. Jeg vet ikke om det er slik de skal se ut, men det var slik jeg forestilte meg de. Jeg gjentok dette til hele leiven var brukt opp. Jeg fikk til sammen 16 boller. Jeg satte de to brettene til heving i ca. 45 minutter. Jeg måtte lage mer sjokoladekrem. Det hadde jeg innsett mens jeg fortsatt tvinnet og hadde delt opp nye 300 g smør i terninger for at det skulle romtemperere seg. Jeg hadde ikke igjen mer brunt sukker og derfor fikk hvit sukker duge. Jeg målte opp 225 g av det og rørte dette til smørkrem før jeg hadde oppi i 75 g kakao og rørte det forsiktig inn. Jeg tok til på neste leiv.

Men nå var 45 minutter gått og jeg skulle til å steke bollene. Jeg penslet de med egg og strødde perlesukker over. Bollene skulle stekes på høy varme, dvs. 230 gr., og det er ganske høy temperatur. I oppskriften står det 7-10 minutter. Jeg brukte min mor på Facetime og hun mente de så stekt ut etter 8 minutter. Stekingen går fort når det er så høy temperatur.

Jeg fortsatte å jobbe med den andre leiven på samme måte som jeg hadde gjort med den første, men her gjorde jeg en feil. Jeg kjevlet den ut litt større og dermed litt tynnere. Den fikk et hull to steder som jeg måtte tette igjen ved å ta fra ene kanten/siden. Jeg tror dessuten at det er et poeng at sjokoladefyllet skal lages med brunt sukker. Når jeg laget det med det hvite sukkeret, ble det litt mer flytende og litt vanskeligere å jobbe med, men det gikk selv om det ble litt mer søl. Når jeg skulle brette leiven, var det vanskelig å få den brettet over uten at den ble ødelagt. Det ble til at jeg brettet den halvveis over inn mot midten og brettet den andre siden fra venstre og inn mot midten. Det gikk det også. Deretter brukte jeg samme fremgangsmåte som ved første leiven ved å skjære dem opp i remser og tvinne dem rundt til de krøllet seg litt og deretter legge de på stekeplaten med skjøtene ned. Jeg fikk nå 15 boller. Jeg satte også disse til heving i 45 minutter, penslet de, strødde med perlesukker og stekte de i 8 minutter på 230 gr. Disse bollene tok sannelig tid å lage. Jeg brukte hele 7 timer på alt sammen, men det var jo også fordi jeg måtte lage sjokoladefyllet i to omganger fordi jeg var så raus med det. Jeg tror at disse bollene er noe som vil falle i smak hos assistenten min og jeg skal sannelig lage de til henne en gang. Jeg tror de vil virkelig være snadder om man lunker de litt i stekeovnen slik at sjokoladen blir litt oppvarmet…