Vaniljesukker

Ekte vaniljesukker lages av vaniljestang, og ikke av grantrær som “vaniljesukker” som selges på det norske markedet* hovedsaklig er fremstilt av.

Vaniljestang er frøkapselen til en hvit orkideplante som heter Vanilla Planifolia. Blomstene befruktes kunstig når orkideen blomstrer. Når kapslene er høstet kan det ta cirka et halvt år, og etter en møysommelig prosess med gjæring og tørking, før vaniljestangen har fått sitt karakteristiske utseende – og den gode særegne smaken som bare finnes i ekte vanilje. Etter å ha fått kjennskap til hvilke prosesser som ligger bak er det ikke så rart at vanilje er verdens nest dyreste krydder, etter safran. De beste vaniljestengene kommer etter kjennernes syn fra Madagaskar, den smakssterke Tahiti-vaniljen.

Vaniljestangdyrkerne vil aldri kunne møte etterspørselen etter vaniljesmak over hele verden. Dessuten er det dyrt. Derfor har industrien kommet med andre alternativer, nemlig kunstig fremstilt vanillin. Vanillin er et syntetisk fremstilt stoff som smaker nesten som vanilje. Men bare nesten. Vanillin kan utvinnes fra så mangt, slik som fra granbar, råtten bark og kumøkk. Ja, jeg spøker ikke, i Japan har noen forskere visstnok prestert å fremstille vanillin fra kumøkk!

Syntetisk fremstilt vanillin benyttes i stor grad i industrifremstilte matvarer, og noen av disse selges med bilder av lubne, blanke og fine vaniljestenger utenpå emballasjen. Uten at de inneholder så mye som et bittelite vaniljefrø en gang. Vaniljesukkeret vi vanligvis benytter til baking inneholder også kunstig fremstilt vanillin. Faktisk er det slik at ca 1% av vaniljesmaken vi konsumerer utvinnes fra ekte vaniljestang, resten er syntetisk fremstilt.

Det er ikke påvist at kunstig fremstilt vanillin er skadelig på noe vis, men poenget mitt er smaken, smaken og atter smaken. Ekte vanilje er jo så uendelig mye bedre enn kunstig fremstilt vaniljesmak! Når du først baker eller lager en dessert fra bunnen av så er det lov å unne seg ekte vare, er det ikke?

Du kan enkelt lage ditt eget vaniljesukker.

  • 2 vaniljestenger
  • 350 g sukker (gjerne finkornet)

Det viktigste kjennetegnet på en god vaniljestang er at den er bløt og bøyelig. Og vaniljestang er ferskvare som skal oppbevares i kjøleskap frem til du skal benytte den.

Splitt vaniljestangen på langs og del den i to. Ha bitene i en foodprocessor og kjør de noen få sekunder før du tilsetter sukkeret.

Kjør sukker og vaniljestang sammen en god stund til det er godt blandet, sil blandingen gjennom en sikt for å ta bort eventuelle biter av vaniljestangen.

Oppbevares lufttett.