–> Leirgryte

Her vil du finne oppskrifter der du kan lage supper, gryter og steker i leirgryte. Det blir utrolig godt – prøv du også!

Matlaging med tradisjoner
Å lage mat i leire er en eldgammel metode. Våre forfedre pakket inn kjøtt eller fisk i leire før tilberedning over den åpne gruen eller i bålglørne. Leiren hindret maten i å bli brent, alle smaksemner ble bevart og maten ble svært saftig. Når for eksempel kjøttstykket var klart etter et par timer, hakket man hull på det harde leirgodset. Fra innsiden spredte det seg en deilig duft, og det var bare å servere og nyte maten. Leirepakningen var altså en slags engangsgryte.

Lite fett
Den største fordelen ved å lage mat i leirgryte er at det er behov for lite eller ikke noe ekstra fett ved tilberedningen.

For den som ikke så godt tåler stekt mat, er mat som er laget i leirgryte ideell. Maten blir mer bresert, det vil si mer dampstekt enn stekt. Vil man ha stekeskorpe, må man ta av lokket de siste 15 minuttene av steketiden.

Saltfattig kost får også mer smak når den lages i leirgryte, fordi matens naturlige smak og aroma blir tatt vare på på beste måte.

Flere gryter
Leirgrytene er laget av uglasert, porøs leire. Det gjør at de lett kan suge opp vann. De fleste er rødbrune, som teglstein.

Overflaten på utsiden av noen leirgryter kan være litt ujevn og ru. Det er ikke så bra, siden en ujevn overflate er vanskeligere å gjøre ren enn en glatt. Inni er bunnen lett riflet,slik at maten ikke blir liggendeflatt mot bunnen, men væsken kan trenge inn under den.

Både lokket og gryten er utformet slik at lokket slutter tett til gryten og ikke kan gli av. Det finnes gryter i forskjellige størrelser, og dermed kan både små og store husholdninger finne en gryte som passer. I oppskriftene har vi oppgitt grytenes størrelse i antall liter de rommer.

Hvis man lager mat i leirgryte ofte, kan det lønne seg å skaffe seg flere gryter, eventuelt i flere størrelser, for eksempel til baking og annen matlaging. Smaken fra sterkt krydret mat og fisk kan nemlig sette seg fast i gryten.

Oppbevar gryten luftig. Ikke la lokket sitte på, og ikke sett gryten i et tett skap. Den trenger god ventilasjon.

Stell gryten riktig
En ny gryte bør ligge 8-10 timer helt dekket av vann for at den uglaserte, porøse leiren skal suge til seg vann og bli helt gjennomfuktet. Vask den deretter i varmt vann og børst til alt løst leirstøv er borte.

Hver gang gryten skal brukes, må den først legges i vann i minst 10-15 minutter. Ved oppvarming i ovnen danner fuktigheten i den porøse leiren damp både inni og rundt gryten. Fuktigheten forhindrer at maten brenner seg fast og gjør at den kan tilberedes med lite væske.

Når gryten er tømt, er det viktig å fylle den med varmt vann med en gang. Da er det lett å gjøre den ren med børste og eventuelt noen dråper oppvaskmiddel.

Med tiden endrer gryten farge og kan se litt brunsvidd ut. Da hjelper det å fylle den med mildt eddikvann og la den stå i varm ovn i 40-60 minutter. Skyll deretter gryten godt, og den bør da ha fått igjen sin fine farge.

Kald eller varm ovn
Alle bruksanvisninger opplyser at leirgryten alltid skal settes inn i kald ovn. Først når gryten står i ovnen, stiller man inn termostaten og setter på ovnen. 175-200 °C er den vanligste ovnstemperaturen, men det forhindrer ikke at man av og til kan bruke både litt høyere og litt lavere temperatur. Fordi gryten settes i kald ovn, blir steketiden lengre enn ved annen steking.

Vi har også forsøkt å sette gryten inn i varm ovn med godt resultat. (Gryten har da stått i romtemperatur først og blitt litt oppvarmet, eller ligget i varmt vann.) Da forkortes steketiden med den tiden det tar for ovnen å nå ønsket temperatur. Det kan være lurt å regne med at en leirgryte er ømfintlig for temperaturendringer. Hvis det er nødvendig å spe retten mens gryten står i ovnen, skal du alltid bruke varm væske. Ikke sett en gryte som nettopp er tatt ut av ovnen, direkte på kaldt underlag.

I de fleste oppskriftene følges den vanlige regelen om å sette gryten i kald ovn. Steke- og koketiden kan variere etter grytens størrelse og etter hvor full den er. En stor gryte som er helt full, trenger lengre tid på å varmes opp enn en liten.

Baking i leirgryte
Det går helt utmerket å bake brød i leirgyte. Deigen heves én gang i bakebollen og bakes ut før den legges i smurt gryte. Lokket må også smøres godt, siden deigen hever seg under stekingen og lett kan sette seg fast.

Deigen skal ikke heves i gryten før steking, men settes straks etter utbaking i den kalde ovnen. Deigen eser tilstrekkelig i den tiden det tar før ovnen blir varm, og brødet blir akkurat passe og lekkert brunctpkt

I mikrobølgeovn
Det går an å bruke 1,5- og 2,5-liters leirgryter i mikrobølgeovn, men ikke gryter på 4 liter eller større.

Legg gryten i vann før tilberedningen på vanlig måte. Hvis det skal brukes kokende eller svært varm væske, bør gryten ligge i varmt vann før den brukes. For å få best mulig resultat bør gryten få stå en stund etter tillagingen, fortsatt med lokket på, for varmeutjevning og ferdiglaging. Tiden varierer fra noen minutter til 15-20 minutter avhengig av type matvarer og hva slags rett det er.

Effektnivået varierer for de forskjellige mikrobølgeovnene. Generelt kan man si at man begynner tilberedningen på full effekt (maks. 800 W) og koker videre på lavere effekt. Dypfryste matvarer tines på lav effekt eller opptining før de tilberedes, se ovnens bruksanvisning.

Generelle råd

  • Tin dypfryste råvarer.
  • Fordel maten jevnt i gryten.
  • Legg de tykkeste bitene mot grytens ytterkanter.
  • Minsk de angitte salt-og kryddermengdene noe.
  • La gryten stå med lokket på noen minutter etter at den er tatt ut av ovnen. Da utjevnes
  • temperaturforskjellene i den ferdige retten.

Lykke til og vel bekomme!