Rabarbra- og jordbærsyltetøy (nr. 1)

Jordbær- og rabarbrasyltetøy smaker godt på brødskiva, boller, vafler og sveler etc, men er også herlig å bake med og bruke som fyll i gjærbakst, bløtkake og lignende.

Søte jordbær og litt syrlige rabarbra er en ypperlig kombinasjon i syltetøy!

  • 600 g rabarbra (renset vekt)
  • 500 g jordbær
  • 0,5 dl vann
  • 500 g syltesukker (se tips)

Rens rabarbraen ved å kutte endene og fjerne noe av det ytterste laget, og vei opp 600 g renset rabarbra. Del renset rabarbra i biter. Rens jordbærene og del også jordbærene hvis de er store.

Ha rabarbra- og jordbærbiter i en kjele med vannet og varm opp på middels varme. La jordbær- og rabarbrabitene småkoke under omrøring til de er myke, ca. 5 minutter. Tilsett sukkeret og la syltetøyet koke videre i 5-10 minutter, så syltetøyet tykner og både rabarbra og jordbær går i oppløsning.

Ha det ferdige syltetøyet på rene, varme glass – eller i serveringsskåler (hvis du vil servere syltetøyet med en gang. ).

Tips:
Merk at sukkermengden er veiledende. Jeg synes den angitte mengde er passe, men du må selv smake deg til hvor søtt syltetøy du liker.

Det går fint å lage syltetøy av frosne rabarbrabiter og jordbær dersom du skulle ha det i fryseren. Det vil ta litt lenger tid før de tiner, men følg for øvrig den samme fremgangsmåten som ovenfor.

Syltesukker er sukker tilsatt pektin og fås kjøpt i de fleste velassorterte matvarebutikkene. Pektin gjør at syltetøyet tykner mer enn om du bruker vanlig sukker, men bortsett fra at syltetøyet blir litt tynnere, går det helt greit å lage syltetøy med vanlig sukker.

Syltetøyet bør oppbevares kjølig. Syltetøy i åpen syltetøyskål bør spises opp i løpet av noen dager. Skal du oppbevare det over lengre tid, anbefaler jeg deg å fryse det ned enten i syltetøyglass (ikke fyll dem helt fulle ellers sprekker glassene i fryseren) eller i plastbokser.

Denne porsjonen syltetøy er ikke så veldig stor og gir nok til to middels store syltetøyglass. Det er bare å gange opp oppskriften hvis du vil lage en større porsjon.

Det fine med hjemmelaget syltetøy er at det er utrolig lettvint å lage, og at du kan eksperimentere med ulike smakskombinasjoner.