Nugatti

Det er superenkelt å lage hjemmelaget Nugatti, og både konsistensen og smaken blir herlig «ekte» med nydelig hasselnøtt- og sjokoladesmak.

Er du glad i smakskombinasjonen hasselnøtter og sjokolade, må du teste ut å lage hjemmelaget Nugatti!

  • 50 g smør
  • 1,5 dl kremfløte
  • 200 g kokesjokolade
  • 150 g hasselnøtter
  • 50 g brunt farin

Ha smør og kremfløte i en liten kjele og varm opp blandingen så smøret smelter. Ta kjelen av platen og tilsett opphakket kokesjokolade. La sjokoladen smelte i den varme fløten og rør blandingen jevn.

Jeg synes hjemmelaget Nugatti smaker best om man bruker skåldede hasselnøtter siden det kan være litt bitterhet i det tynne skallet på nøttene. Jeg kjøpte denne gangen ferdigskåldede hasselnøtter, men dette kan man også lage selv (se beskrivelsen i tipsfeltet nedenfor).
Ha hasselnøttene i en kraftig blender. Tilsett også brunt farinsukker. Kjør blandingen i blenderen til massen blir kornete og etter hvert som en tykk, litt fet masse. Bland nøttemassen med den avkjølte sjokoladeblandingen i kjelen.

Ha det ferdige sjokoladepålegget på et egnet glass. Sett glasset kjølig, så vil Nugattien få tykkere konsistens etter hvert.

Tips:
Ferdigskåldede hasselnøtter kan være litt vanskelig å få tak i og fås typisk kjøpt i delikatesseforretninger, matmarkeder og tilsvarende.

Hvis du ikke får tak i dette produktet, kan du bruke vanlige hasselnøtter med det tynne skinnet på. Dette kan løsnes ved at du rister nøttene i ovnen. Bare ha nøttene utover en langpanne og stek dem midt i ovnen ved 200°C i ca 15 minutter. Ha nøttene i en kjøkkenhånkle og gni det tynne skallet av nøttene. Hvis det sitter veldig fast, er det bare å riste nøttene litt lenger i ovnen. Det gjør ikke noe av noe av skinnet henger igjen. Nøttene kan gjøres klart på forhånd og oppbevarer i en tett boks til de skal brukes.

For å få et godt resultat, er det lurt å ha en god blender. Hasselnøttene skal kjøres i blenderen såpass lenge at de begynner å avgi noe av den naturlige oljen slik at nøttemassen blir tykk og fet.

Den ferdiglagede Nugattien kan fint oppbevares nokså lenge i kjøleskapet. La gjerne pålegget stå i romtemperatur en stund før servering, hvis du (som jeg) liker at det har en bløt konsistens. Vil du ha det fastere, er det bare å sette glasset tilbake i kjøleskapet.

Hjemmelaget Nugatti er herlig som fyll i gjærbakst og kaker. Og supergodt på mykt, ferskt brød – enten det er loff eller grovbrød!