Jordbærsyltetøy med moreller og rips

Dette syltetøyet er en herlig kombinasjon av røde jordbær, moreller og rips. De litt syrlige ripsene harmonerer nydelig med de søte jordbærene og mørkerøde morellene. Sommerlykke!

  • 500 g jordbær
  • 200 g moreller (renset vekt, uten stener)
  • 100 g rips
  • 200 g syltesukker (se tips)

Ha rensede jordbær, moreller og rips i en kjele. Tilsett sukkeret og rør godt rundt. La blandingen gjerne stå i kjøleskapet i et par timer så bærene begynner å safte seg.

Sett kjelen på platen og kok opp syltetøyet på middels varme mens du rører. La syltetøyet småkoke i ca 5 minutter. Rør stadig i det, så det ikke setter seg i bunnen.

Ta kjelen av platen og avkjøl syltetøyet litt før du har det på rene, nyvaskede glass eller i en serveringsskål.

Tips:
Tilpass sukkermengden etter hvor søtt og tykt du liker syltetøyet ditt. Jeg synes den angitte mengden gir veldig god smak.

Syltesukker inneholder pektin som gjør at syltetøyet tykner mer. Fås kjøpt i de fleste store matbutikkene. Det går også fint å lage syltetøyet med vanlig sukker, men da blir det littegrann mer tyntflytende.

Syltetøy som has på varme, steriliserte glass, tåler som regel å oppbevares i romtemperatur (gjerne i en mørk, kjølig kjeller hvis du har). Åpnet sÿltetøyglass må alltid oppbevares i kjøleskapet og spises i løpet av 4-5 dager.

Selv pleier jeg å fryse ned hjemmelaget syltetøyt i plastbegre (for eksempel egner tomme, rene rømmebegre o.l. seg utmerket til å fryse syltetøy i).

Dette syltetøyet er nydelig fyll i bløtkaker og gjærbakst, men smaker også helt herlig servert som det er på for eksempel vaniljeiskrem, panna cotta eller annen dessert.