Hasselnøtt- og sjokoladepålegg (sukkerfritt)

Selv om det ikke er sukker i det, vedder jeg på at barn vil digge dette pålegget like mye som nugatti!

En kanskje ukjent ingrediens i oppskriften er carob. Om du ikke har carob, kan du bruke vanlig kakaopulver isteden. Carob er laget av bønnebelger som vokser i middelhavsland, på det vi i Norge kaller Johannesbrødtre. Belgene blir opp til 20 cm lange og males opp til det lysebrune pulveret vi kjenner som carob. Det smaker ganske likt kakao/sjokolade og jeg synes det lukter utrolig godt. Kan brukes på akkurat samme måte som kakao i kaker og andre desserter, og det gir en mildere sjokoladesmak, ikke så mørk som kakao på et vis. Carob smaker naturlig søtt, noe som gjør at behovet for tilsatt sukker/søtning blir mindre i kaker eller annet du tilsetter det i. Det er også svært lavt på fett (0,3 %) og i motsetning til kakao, inneholder det ingen stimulerende/oppkvikkende stoffer som koffein eller teobromin. Carob finner du på helsekostbutikker. Om du ikke får tak i, kan du erstatte med kakao, men kanskje litt mindre mengde, smak til.

Som søtning kan du bruke sukkerfri Natreen strø, stevia eller sukrin. Sukker er også lov, her trengs uansett veldig lite søtning.

  • 200 g mandler
  • 100 g hasselnøtter
  • 2 gode ss carob (ev. bruk litt mindre andel kakao)
  • 2 ts Natreen strø (eller bittelitt annen søtning etter eget ønske, feks stevia, sukrin eller
  • sukker)

  • 1 krm salt

1. Fordel mandler og hasselnøtter utover et bakepapir på et stekbrett. Stek på 200 grader i ca 6 min. De skal bli varme og begynne å lukte godt.

2. La nøttene avkjøle seg ca 5 min.

3. Ha nøttene over i en food processor og kjør i vei. Det begynnner snart å samle seg, og deretter blir det mer og mer smørbart. Til slutt har du en tyktflytende deilig masse som lukter herrlig.

4. Tilsett carob (eller kakao), søtning og salt. Kjør til alt er godt blandet.

Ha pålegget over på rene glass og oppbevar i kjøleskap. Da holder det seg minst i en måned.