Eplegelé

Eplegelé er veldig godt som pålegg, spesielt på nybakt loff eller fine rundstykker.

  • 2 kg epler
  • 1,5 l vann
  • 1 pose Certo fruktpektin
  • 1 l demerarasukker

Bruk gjerne så vidt modne epler da de inneholder mye pektin. Eplene skal ikke skrelles. Du trenger ikke å fjerne kjernehus.

Vask eplene, og del i mindre biter. Ha eplebitene i en eller to store kjeler. Jeg brukte to. Hell over vann.

La eplene få et godt oppkok, og sett kjelen til side. Epler må ikke koke ellers blir de til mos, og da blir det vanskelig å sile saften. La eplene trekke under lokk i 1-2 timer.

Sil saften gjennom et klede. ikke la deg friste til å klemme ut litt ekstra saft, dette vil gjøre at geleen ikke blir så fin og klar. Mål opp saften. Du skal få 1,5 l saft. Har du mindre saft og den virker tykk, tilsetter du vann til du har 1,5 l.

Kok opp saften i en kjele og la den koke i noen minutter. Ta kjelen av varmen og tilsett Certo fruktpektin under konstant omrøring for å unngå klumper.

Sett kjelen tilbake, og tilsett sukkeret. La det koke til sukkeret har løst seg. Rør godt. For at geleen skal bli stiv må saften koke i alt fra noen minutter til ca 20 minutter. For å se om geleen er stiv må du ta geleprøven. Da bruker man en kald metallskje, stikker den i den varme saften og tar den rett opp igjen. Renner all saften av, er geleen ikke ferdig. Blir derimot litt av saften hengende igjen på skjeen, er geleen ferdig.

Når geleen er ferdig må den stå i noen minutter. Ta av skumlaget som vil legge seg på toppen av geleen.

Fyll glassene helt opp og sett på lokk. Har du glass med skrulokk, setter du dem opp ned på et kjøkkenhåndkle til de er avkjølt.

Oppbevar eplegelé mørkt og kjølig.