Blåbærsyltetøy

Her har du oppskriften på en ikke så altfor stor porsjon hjemmelaget blåbærsyltetøy. – Akkurat passe stor til at du velger å ha syltetøyet i kjøleskapet i stedet for å fryse det ned. Vil du lage en større porsjon med tanke på å fryse ned blåbærsyltetøyet til kaldere dager, er det selvsagt bare å gange opp oppskriften.

  • 500 g blåbær (se tips)
  • 0,5 dl vann
  • 175 g syltesukker (se tips)

Rens blåbærene og ha dem i en kjele sammen med vannet. Kok opp og la bærene småkoke i noen minutter så de begynner å løse seg opp. Tilsett syltesukkeret og la blåbærsyltetøyet koke opp igjen så sukkeret smelter og syltetøyet tykner litt i konsistensen. Rør hele tiden så syltetøyet ikke setter seg i bunnen av kjelen.Avkjøl syltetøyet litt før du har det på rent, varmt syltetøyglass (eller syltetøyskål hvis du vil servere det med en gang).

Tips:
Jeg har her brukt norske skogsblåbær, som jeg synes gir den aller beste smaken på syltetøyet. Bruk det hvis du kan! Får du ikke tak i små skogsblåbær, kan du selvsagt også bruke store blåbær. Selv om de ikke er så mørke inni, vil det blå skallet likevel gjøre at syltetøyet blir blått.

Husk at det går fint å lage syltetøy av frosne blåbær dersom du skulle ha det i fryseren. Slik får du tak i skogsblåbær hele året! Det vil ta litt lenger tid før de tiner, men følg for øvrig den samme fremgangsmåten som ovenfor.

Merk at sukkermengden er veiledende. Jeg synes den angitte mengde er passe, men du må selv smake deg til hvor søtt syltetøy du liker.

Syltesukker er sukker tilsatt pektin og fås kjøpt i de fleste velassorterte matvarebutikkene. Pektin gjør at syltetøyet tykner mer enn om du bruker vanlig sukker, men bortsett fra at syltetøyet blir litt tynnere, går det helt greit å lage syltetøy med vanlig sukker.

Syltetøyet bør oppbevares kjølig. Syltetøy i åpen syltetøyskål bør spises opp i løpet av noen dager. Skal du oppbevare det over lengre tid, anbefaler jeg deg å fryse det ned enten i syltetøyglass (ikke fyll dem helt fulle ellers sprekker glassene i fryseren) eller i plastbokser.

Denne porsjonen syltetøy er ikke så veldig stor og gir nok til ett middels stort syltetøyglass. Det er bare å gange opp oppskriften hvis du vil lage en større porsjon.

Hjemmelaget blåbærsyltetøy smaker utrolig godt til alt fra rundstykker, scones, vafler, pannekaker osv.