Vegansk erstatning for egg i bakst

Det er mange områder i matlagingen hvor man med fordel kan bruke noe annet enn egg. Egg har ulike funksjoner, derfor må en spørre seg hvilken funksjon egget har i akkurat den maten man skal lage, før man velger seg en annen matvare å erstatte det med.

Svart salt/kala namak kan erstatte smaken av egg. Det fåes kjøpt i noen helsekostbutikker eller på nettbutikken Veganermat.no. Der kan du også kjøpe denne krydderblandingen som brukes som krydder i vegansk eggerøre av fast tofu.

Malte gresskarkjerner med salt eller grastromat-krydder kan gi en egg-aktig smak. Gresskarkjerner har dessuten dobbelt så mye protein som egg. Gresskarfrø-proteinpulver har hele 55% protein. Du får kjøpt det i nettbutikkene nu3.com. eller Supervital.no

Veganegg både lukter og smaker som egg. Det fåes kjøpt i noen helsekostbutikker, og på nettbutikken Veganermat.no Her får du også kjøpt The Vegg eggeplomme. Et produkt som har smak og tekstur som vanlig eggeplomme. Du får også kjøpt en bok med disse produktene i oppskriftene i den samme nettbutikken.

Kikertmel innholder mer protein enn egg og er også en bra kilde til jern.

Erstatninger for egg i matlagignen kan være:

  • Potetmel fungerer mye bedre enn egg som bindemiddel i burgere og middagskaker.
  • No-Egg er en eggerstatning som finns i alle matvarebutikker. Du finner den i hyllen der allergi-mat varene står. Det egner seg godt i pannekaker. Må røres ut i litt vann før bruk.
  • Chia- eller linfrø utrørt i litt vann ( 1 ss. frø + 2 ss. vann= 1 egg.) Malte frø gir en seigere konsistens. La stå å svelle 3-5 minutter før bruk.
  • Mos av eple, banan, gresskar eller potet i oppskrifter der egg har funksjon som fyldig væske. For eksempel i kjeks og muffins. Mos frukten godt. Helst i blender.
  • Yoghurt kan også brukes der egg har funksjon kun som fyldig væske.
  • Soyamel (1ss. soyamel+ 1 ss. vann= 1 egg, og har 2,4 gram protein) Fint for å øke protein innholdet i maten.
  • 1 ss. eddik + 1 ts. natron + 1 ts. bakepulver istedet for egg i kaker og vaffler. Når man mixer dette sammen begynner det å boble og bruse. Det er dette som er med på å gi luft i bakverket på en lignende måte som piska egg.

Hvis en skal lage kaker som krever mange egg som foreksempel vannbakkels eller sukkerbrød blir en nødt til å finne veganske oppskrifter for disse. Å bare erstatte eggene med noe annet funker da dårlig uten å også forandre resten av oppskriften. Sjekk ut denne bloggen Veganeren.com for oppskrifter på vegansk sukkerbrød og andre kaker som for eksempel suksesskaken.

Allergikokken.no har mange kakeoppskrifter uten egg. Noen er med melk og smør, men disse varene er enkle å bytte ut med veganske alternativer.

Linfrø-avkok
Kok 50 gram linfrø og 6 dl. vann i 5-10 minutter og sil av. Bruk denne geleaktige væsken istedet for eggehvite i marsipan.

Kikertlake/aquafaba (vannet som kikertene ligger i)
Kan brukes istedet for eggehvite. 3 ss. = 1 egg. Sjekk ut Faceboo-gruppen som handler om dette.

Rismasse
Kok 2 ss. grøtris i 5 dl. vann i en time. Mos den gjennom en sikt og pisk sammen. 40 gram tilsvarer 1 egg.

Hiresmasse
Til bruk i småkaker og farse. Kok 6 ss. hirse i 5 dl. vann i 10 minutter. Rør hele tiden. Avkjøl.

Agar-agar (plantebasert gelatin)
Det smaker og lukter ingenting. Fåes kjøpt som pulver, flak eller barer. Kan fungere som eggehvite i baking. Bruk da 1 ss agar-agar pulver og visp det godt sammen med 1 ss vann. Avkjøl i kjøleskap. Før bruk vispes det godt igjen til det blir som eggehvite. Agar-agar kan også erstatte egg i puddinger. Gjør da slik: Bruk 1 ts. agar-agar pulver, 1 ss agar-agar flak eller 1/2 agar-agar bar pr. 2,5 dl. væske. Kok ut i væsken mens du visper hele tiden. Pulver trenger å koke 5 minutter, flak og bar i 10-15 minutter. Det stivner så snart tempereaturen faller under 45 grader. Slik tester du om du har brukt nok agar: Ta litt på en skje og hold det i kaldt vann. Hvis det ikke har stivnet innen 30 sekunder må du tilsette mer agar-agar.