Slik steker du koteletter i panne og i ovn

Nakkekoteletter, svinekoteletter og sommerkoteletter er alle god hverdagsmiddag som de aller fleste liker. Her vises du hvordan du enkelt tilbereder koteletter enten i stekepanne eller i ovn. God middag!

I stekepanne:
Brun kotelettene raskt i varm panne 2-3 minutter på hver side og dryss på salt og pepper. Trekk pannen vekk fra platen og legg et lokk over. La kotelettene ettersteke i ca. 5 minutter.

Langt de fleste velger å skjære vekk kotelettens fettrand. Vent gjerne med dette til etter steking for å beholde det meste av den gode smaken. Ved oppvarming smelter noe av fettet og siver ut i pannen, så du trenger ikke være redd for at fett skal trekke inn i kjøttet.

Renskjærer du kotelettene synker fettinnholdet fra 14 prosent til 5,1 prosent. Halvparten av dette er umettet fett.

Ovnsstekt i form:
Langtidssteking av kotelettene i ovnen og ikke i steikepanna, gjerne i drøye to timer. Du kan senke temperaturen og la de stå enda lenger om du vil. Det avhenger først og fremst av tiden du har til rådighet.

Krydre kotelettene med salt og pepper. Brun dem i en stekepanne/grillpanne på begge sider til de får fin farge, dersom du gidder og har tid. Men dette er ikke noe must for et vellykket resultat.

Legg kotelettene i en ildfast form, langpanne eller leirgryte, sammen med en grovkuttet løk, gjerne også noen hele hvitløksfedd. Innimellom kotelettene flesker du til med noen klatter med meierismør. Så mange som du har samvittighet til. Vi bruker cirka 5 ss. Hell på kraft eller buljong (kylling eller okse er best) slik at væsken når halvveis opp til kotelettene. Du kan også bruke vann.

Dekk til med lokk eller aluminiumsfolie og sett i ovnen på 150 grader i drøye to timer. Snu gjerne kotelettene underveis hvis du har mulighet.

Kraften som ligger igjen i formen lager du saus av. Det enkleste er å redusere den litt i en gryte, for deretter å smake sausen til med krydderier. Du kan også ha i en skvett fløte om du vil.

Tips: Sett kotelettene i ovnen om morgenen på 80 grader, og la de stå i 6 – 7 timer. Husk å dekke til med lokk eller aluminiumsfolie, slik at ikke all væsken fordamper. Skru opp varmen litt dersom kotelettene ikke er helt ferdige når det nærmer seg middagstid.