Slik erstatter du melkeprodukter i matlagingen

Vanlig melk kan i de fleste tilfeller erstattes med plantebasert melk i 1:1 forhold. De ulike plantebaserte melkene varierer i tekstur og smak, og det kan derfor være lurt å velge melk ut fra hvilken rett eller kake som skal tilberedes. Velg gjerne usøtet melk, da disse vil endre smaken på sluttresultatet minst mulig. Slik bruker du de ulike melketypene:

 • Mandelmelk: Mandelmelk har en naturlig fyldig og nøtteaktig smak som gjerne passer best til søt bakst.
 • Rismelk: Rismelk er en lett, frisk og noe søt melk som er mye tynnere i teksturen enn kumelk. Den gir derfor ikke den kremede smaken mange kaker eller retter skal få fra melken eller fløten. Den passer derfor fint til kaker der du kunne valgt lettmelk eller skummet melk, uten at det vil få konsekvenser for sluttresultatet, for eksempel sjokoladekake i langpanne.
 • Soyamelk<: Soyamelken har en søt og nøtteaktig smak, og er fyldigere og mer kremet i teksturen enn for eksempel rismelken. Soyamelken egner seg godt til å erstatte kumelk for eksempel i pannekaker, vafler, boller og annen halvsøt bakst.
 • Havremelk: Havremelken er også veldig lett i teksturen og har en mild søtsmak. Også denne erstatter oppskrifter med lettmelk eller skummet melk der du ikke er avhengig av fyldig og kremet smak.
 • Erstatte kefir/kulturmelk
  Når du skal erstatte kefir eller kulturmelk i oppskriften, er det viktig å få inn litt syre. Dette kan du gjøre ved å tilsette 1 ts eddik per 2 dl melk.

  Erstatte margarin/smør
  Melange uten melk, salt og soya inneholder ingen melkeproteiner og kan brukes som erstatning til vanlig margarin eller smør.

  Erstatte fløte/rømme
  Det finnes flere plantebaserte fløteprodukter for eksempel av havre og soya. Også kokosmelk kan brukes til å erstatte fløte, men det vil sette en smak av kokos på sluttresultatet og passer derfor ikke alltid til alle oppskrifter.