Dyppe frukt og bær i sjokolade

Ha alt klart og forberedt før du starter. Den evige feilen mange gjør. I tillegg til frukten og smeltet sjokolade bør du ha klart en bakeplate med bakepapir før du starter. Husk også å ha ryddet plass i kjøleskapet.

Velg riktige bær. Se over jordbærene før du starter. Vær sikker på at de er modne nok til å være smakfulle men ikke så modne at de er bløte. Se etter myke flekker.

Romtemperér bærene. Ikke oppbevar jordbærene kjølig, la de stå ute til de er romtemperert.

Tørk bærene. Før du startet vasker du naturligvis bærene. Pass på at de får tørke ordentlig etterpå. Tørk de evt forsiktig med en tørkerullserviett. Hvis bærene er våte under dypping vil det få sjokoladen til å klumpe seg og miste den glatte, fristende teksturen.

La bladene være. Du kan prøve å kutte av stilken og bladene med en tannpirker, men det er litt vrient. Du kan holde i den når du dypper bærene, og sitter bærene dine på en pinne vil de sitte bedre hvis du lar bladene være. Grønt skaper en fin kontrast til fargen på sjokoladen og rødfargen på bærene.

Bruk sjokolade og smør. Kun smeltet sjokolade vil fungere greit, men hvis du tilsetter litt smør til den smeltede sjokoladen får du en glattere, mer dyppevennlig blanding. Bruk 2 teskjeer usaltet smør til 225 g sjokolade. Du kan også kjøpe spesiell lettsmeltet sjokolade for fondue eller dypping.

Smelt sjokoladen og smøret i vannbad. Bruk for eksempel en stålbolle oppi en kjele med varmt vann. Ikke la vannet fosskoke, men småboble. Rør godt til massen er jevn. Pass på at temperaturen ikke blir for høy. Sjokoladen fungerer best på en smeltetemperatur under 90 grader.

Etter at du dypper bæret i sjokolade bør du riste forsiktig så overflødig sjokolade renner av før du setter bæret opp-ned til tørk (med den grønne bladsiden mot papiret).

Avkjøl i kjøleskapet, men ikke lagre dem der! Så fort du er ferdig med å dyppe bærene trenger de 15-30 minutter for avkjøling og stivning i kjøleskapet. Sjokolade liker ikke å oppbevares kaldt. Den kan bli hvitaktig eller miste den fine glansen du ønsker. Oppbevar bærene i en lufttett beholder i på et litt kjølig sted, men ikke i kjøleskapet.