Lussekatter fra Trine

Den 13. desember er St. Luciadagen og dagen for lysfest og Lussekatter. Legenden sier at den historiske skikkelsen Lucia i år 300 led martyrdøden på Sicilia, og ble etter sin død oppnevnt til helgen. Da kristendommen kom til Norden, ble dagen en merkedag på primstaven og elementer fra den katolske kirke blandet seg etter hvert med urgamle tradisjoner.

Lussi Langnatt var etter gammel tidsregning årets lengste og farligste natt, hvor sagnet sa at tusser, troll og underjordiske gikk fra hus til hus og passet på at alt var klart til jul. Var det ikke det, kunne åsgårdsreia gjøre hærverk. Man måtte brenne lys og våke gjennom hele natten.

I dag feires St. Lucia med en lysfest i barnehager og på skoler, hvor barna kler seg i hvitt, bærer lys og synger Luciasangen. Og etterpå koser man seg med Lussekatter i vintermørket.
Lussekattene tilberedes selvsagt etter de samme prinsipper som søt gjærbakst for øvrig, men tilsettes i tillegg safran, som setter god smak og gir bollene den karakteristiske lysegule fargen. Her kommer oppskrift på deilige lussekatter, med tips om hvordan du kan servere dem ferske og fine (se helt til slutt).

GJÆRDEIG

  • 900-950 g hvetemel
  • 150 g sukker
  • 25 g fersk gjær eller 1/2 pakke tørrgjær
  • 1 ts malt kardemomme
  • 1/2 ts salt
  • 1 sukkerbit
  • 1 g safran /10-15 safrantråder
  • 1 egg (kan sløyfes)
  • 5 dl melk
  • 150 g smør, i terninger
  • TIL PENSLING OG DEKOR

    • 1 egg, til pensling (kan evt. erstattes av melk)
    • rosiner, til dekor

    Ha safranen og sukkerbiten i en morter, og støt i stykker sukkerbiten sammen med safranen. Benytter du malt safran kan du droppe sukkerbiten og denne prosessen.

    Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret og det ene egget (som skal benyttes til pensling), i bakebollen. Jeg bruker melk direkte fra kjøleskapet, men ønsker du å korte ned hevetiden noe kan du varme melken til den er 15-20 grader. Bruk kjøkkenmaskin med eltekrok og elt deigen på lav hastighet. Tilsett eventuelt mer melk dersom deigen virker kompakt, eller litt mer mel om den virker løs. Elt deretter deigen i ca. 10 minutter på middels hastighet.

    Tilsett så smøret i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er godt eltet inn i deigen, etter ytterligere 10 minutter. Dersom du tilsetter smøret fra begynnelsen av kan fettet i smøret gjøre at glutenet ikke får optimale forhold, og deigen kan bli vanskelig å jobbe med. Ved å elte inn smøret etter at deigen er eltet i ca. 10 minutter har glutennettet fått satt seg, og du får en deig som er smidig og lett å jobbe med. Kle bakebollen med plast eller ha på lokk, og sett den på et trekkfritt sted. La deigen heve til omtrent dobbel størrelse, noe som vanligvis tar ca. 1 ½ time.
    Dersom du har det travelt og ikke har tid til å la deigen heve mer enn 30-60 minutter, kan du øke gjærmengden opp til 50 gram og varme opp melken til ca. 20 grader.

    Ha bolledeigen på melet underlag og del den opp i ca. 20 biter eller flere, avhengig av hvor store boller du vil lage. Form lussekattene slik du vil ha dem.

    Fordel lussekattene på to bakepapirkledde stekebrett og la dem heve under klede eller plast til omtrent dobbel størrelse. Det tar 30-45 minutter. Pensle de ferdighevede lussekattene forsiktig med sammenvispet egg og dekorer gjerne med rosiner. Stekes midt i ovnen ved ca. 225 grader (over- og undervarme) i 10-12 minutter. Steketiden vil variere alt etter hvor stort bakverket ditt er og hvilke stekeegenskaper ovnen din har, så følg med mot slutten av steketiden. Bollene er ferdigstekte når de har en gyllen overflate og er lett brune under.

    Avkjøl lussekattene på rist. Nytes sammen med små og store Luciaer og stjernegutter.

    TIPS
    Dersom du ikke skal spise alle lussekattene samme dag bør de fryses ned straks de er avkjølt. La dem tine en halvtimes tid på kjøkkenbenken, eller over natten i kjøleskapet, og varm dem deretter noen minutter i ovnen ved ca. 175 grader varmluft i 3-4 minutter. Da smaker lussekattene som nybakte igjen!

    Deigen kan også kaldheves over natten og bakes ut om morgenen. Les mer om det her.

    Ønsker du ekstra saftige og holdbare lussekatter anbefaler jeg tangzhong-metoden – ta en titt på denne oppskriften for inspirasjon.