Chiafrø

Chiafrø kan brukes til langt mer enn bare kjøleskapsgrøt – og ja, det er supersunt!

– Chiafrø kan suge opp imot 11 ganger sin egen vekt i væske, og denne fortykningsevnen er fin også i bakst, sier ernæringsfysiolog.

Vi hører stadig vekk om matvarer som får betegnelsen «supermat» – fordi de skal være så proppet fulle av næringsstoffer som gjør godt for flere av kroppens funksjoner. Chiafrø er en sånn matvare.

Disse frøene er riktignok bittesmå, men de er faktisk næringsrike. Spørsmålet er bare hvordan i alle dager du skal bruke dem i matlagingen?

– Den nøytrale smaken gjør at chiafrøene egner seg til det meste. De kan brukes i grøt, i baking, i smoothie, i yoghurt eller i knekkebrød, sier Kristin Søfteland Sandvei, som er klinisk ernæringsfysiolog og driver bloggen Ernæringsfokus.no, til KK.no.

Chiafrø kan riktignok være ganske dyr i pris, men heldigvis trenger man ikke bruke så mye om gangen. De har nemlig evnen til å svelle ganske mye når de kommer i kontakt med væske.

Husk! Ikke mer enn 2 spiseskjeer om dagen
Også Gunn Helene Arsky, som er ernæringsfysiolog i BAMA, kan anbefale oss å bruke dette frøet i matlagingen. Men hun minner likevel om at du ikke bør få i deg for mye chia om gangen.

– I hele EU og Norge er maks dagsdose satt til 15 gram eller cirka 2 spiseskjeer. Advarsel skal stå på emballasjen, sier hun til KK.no.

Dette er fordi chia kan fremkalle allergiske reaksjoner hvis man får i seg for mye, og de med allergi mot sesamfrø og peanøtter er ekstra utsatt. I tillegg virker frøene inn på fordøyelsen. Men holder du deg til den anbefalte mengden, er det likevel supersunt.

ALLSIDIG: Müsli, syltetøy, bakst og pudding – dette er bare noen av bruksområdene til chiafrø.

– Ja, chiafrø er sunt! De er rike på fiber, omega-3 og diverse mineraler, og de har et unikt skall som gjør at de ikke trenger å knuses for at vi skal få ut næringen, i motsetning til linfrø, forteller Arsky.

– Chiafrøene er spesielt rike på essensielle fettsyrer og er en av de beste plantekildene til omega-3, i tillegg er det spesielt bra for fordøyelsen på grunn av et høyt innhold av kostfiber og frøets gelédannende effekt. Dette gjør at frøene har positiv virkning både mot forstoppelse og diaré, legger Sandvei til.

Det sies at et jevnlig inntak kan forebygge hjerte- og karsykdom, redusere livsstilssykdommer og øke treningsprestasjonen, men det kreves fortsatt mer forskning for å kunne bekrefte dette. Selv om det dessverre ikke er et magisk frø som umiddelbart forbedrer helsen og gjør underverker for kroppen, kan det likevel være et fint tilskudd i et ellers sunt og variert kosthold.

Et utmerket tykningsmiddel
Så, hvordan skal du bruke chia i matlagingen? Først og fremst egner det seg svært godt til å blandes med væske. Da vil frøene svelle og få en geléaktig effekt, og passer derfor utmerket som tykningsmiddel.

– Frøene absorberer 9-10 ganger sin egen vekt, så pass derfor på å få i deg nok vann eller la frøene svelle i væske før de brukes. På den måten unngår du at kroppen dehydreres, påpeker Sandvei.

Chia kan for eksempel brukes som tykningsmiddel i sauser og supper, eller som bindemiddel i bakst. Og på grunn av den nøytrale smaken kan du fint også bruke chia i søte retter, desserter og pålegg.

Dette er spesielt smart for deg som vil bytte ut vanlig sukker med sukkerertstatning, eller som ikke ønsker å bruke så mange egg når du baker.

METTENDE JUICE: Ha litt chiafrød i glasset, og vips så har du litt mer mat i frokostjuicen din

En klassisk måte å bruke chiafrøene på, er å lage såkalt kjøleskapsgrøt. Dette kan lages i mange varianter, både med og uten frukt.

– Kjøleskapsgrøt er en god ting, men prøv også chiapudding. Dette er en spennende rett som kan være alt fra en sunn frokost, til et smart mellommåltid eller en lekker dessert, alt ettersom hva de øvrige ingrediensene er. Det er også fint i energibarer og energikuler, samt i müsli- og granolablandinger, legger Arsky til.

Er du av typen som synes det er vanskelig å få i seg frokost på morgenkvisten, kan du fint ha litt chiafrø oppi juiceglasset ditt, og la det svelle litt før du kaster det i deg. Eller du kan gjøre som Arsky og røre det inn i en hjemmelaget smoothie – på den måten vil du få litt mer næring i glasset.

Også Per-Aage Sørgaard som står bak bloggen Sunndessert.no, forteller om de mange muligheter du har med chiafrøene. For eksempel har han selv en deilig oppskrift på sjokoladegrøt med Chiafrø – for de som vil prøve noe nytt.

– Bruk Chiafrøene i din frokostblanding, dryss de over frokostgrøten din, bruk de i yoghurt sammen med andre nøtter og frø, eller legg dem under pålegget på brødskiven. Du kan også blande dem i vaffelrøren for å tykne røren, sier han til KK.no.

– Chiafrø kan spises som de er, men det aller beste er å knuse frøene for å få mest mulig tilgang på det sunne fettet i frøene. Dette kan du gjøre i en blender, kaffekvern eller morter. Chiafrøene er slimdannende, likt linfrøene, og dette er fordelaktig på flere måter. Blant annet ved at chia og linfrø kan erstatte hverandre i matretter, forteller Sørgaard og legger til at du også kan lage karse ved å la frøene spire.

Slik spirer du chiafrø:

  • Dag 1: Legg 2-3 ss chiafrø på fuktig bomull eller et bomullsklede/papir som er til å spire på. Legg noe over frøene. De skal ha det mørkt og varmt, så legg dem for eksempel i en spirepose eller dekk til med noe tilsvarende.
  • Dag 5-8: Frøene trenger lang tid før de spirer. De vil komme ut som karse etter rundt fem til åtte dager. La de så få masse lys og da vil de spire som bare det.
    • (Hentet fra: www.kk.no)

      Chia – den nye supermaten

      Proppfull av næring, og glimrende slankemat.

      Hørt om chiafrø før? Vel, det lille frøet fra Mellom-Amerika hypes nå som den nye supermaten.

      Det er flere grunner til det. Frøet er fullt av viktige næringsstoffer, inneholder lite kalorier og godt med fiber, og har en unik evne til å fylle magen og gi metthetsfølelse.

      Chiafrø inneholder både omega 3, protein, fiber og kalium, for å nevne noe. De brukes flittig av mange maratonløpere, fordi de skal gi et energikick både under og etter økten.

      IKKE GLAD I FISK? Spis dette for å få nok omega 3

      Super slankemat
      Når chiafrøene kommer i kontakt med væske sveller de opp, og får en gelélignende hinne. Dette gjør at de metter godt, og dermed er chiafrø supert for deg som er på slanker’n og vil unngå sultfølelse.

      Chiafrø hjelper også å holde blodsukkernivået stabilt. Dermed slipper du søtsuget som kan komme over deg og som gjør at du bare MÅ ha sjokolade, kjeks eller boller NÅ. Det er både svellingen og den uvanlige kombinasjonen av vannløselig og ikke-vannløselig fiber som gjør at chiafrø bremser tempoet kroppen din omgjør stivelse til sukker i. Dermed hjelper chiafrø deg til å omdanne maten til energi på en mer stabil måte.

      Hjelper fordøyelsen
      Det at chiaifrø inneholder både vannløselig og ikke-vannløselig fiber er gunstig for fordøyelsen. Selve skallet er ikke-vannløselig, og dermed hjelper frøene til å få maten gjennom tarmsystemet. Det vannløselige fiberet, i form av geléhinnen som utvikles når frøet kommer i væske, hjelper til å holde tarmene fuktige, og det er viktig for at næringsopptaket skal være optimalt.

      Full av antioksidanter
      Chiafrø inneholder mye antioksidanter, og det er dette som gjør at chiafrø har så lang holdbarhet. De kan ligge og vente på å bli brukt i opptil to år uten at det gjør noe. Antioksidanter hindrer frie radikaler i å ødelegge cellene i kroppen, og dermed kan chiafrøet hjelpe deg å holde deg frisk og ung lenger.

      Slik spiser du dem
      Chiaplanten er medlem av myntefamilien, og er fortsatt uvanlig i Norge. Helsekostbutikker har gjerne chiafrø i hyllene, og du kan også få kjøpt dem på nett. Men du som er allergisk mot sesamfrø eller peanøtter burde være forsiktig, for chiafrøet kan føre til allergiske reaksjoner.

      Chiafrø kan spises som de er, for eksempel som en del av frokosten bestående av fruktbiter og naturell yoghurt. Du kan også putte dem i smoothien, eller strø dem over salaten. Faktisk er det bare fantasien som setter grenser, for chiafrøet i seg selv smaker ingenting.

      Når chiafrø blir lagt i bløt, sveller de til en gelélignende substans. Det er som nevnt dette som gjør at de gir så god metthetsfølelse og hjelper fordøyelsen. Frø som har fått svelle kan brukes som eggerstatning i baksten, dersom du ikke tåler egg eller er veganer.

      (Hentet fra: www.kk.no

      11 måter å bruke chiafrø på

      Vet du hvorfor disse frøene er så sunne?

      Det finnes mange grunner til hvorfor du bør inkludere chiafrø til kosten din.

      Først og fremst inneholder chiafrø lite kalorier og godt med fiber, og de har en unik evne til å fylle magen og gi metthetsfølelse.

      Men det stopper ikke der – frøet kan nemlig gi deg mer energi, øke styrke og utholdenhet. Det skal i tillegg ha en positiv innvirkning på vekttap, og kan senke blodsukkeret.

      Spis chiafrø – få i deg omega-3
      Chiafrøene er i tillegg svært rike på omega-3- og omega-6-fettsyrer som er viktige byggesteiner for kropp og hjerne. To spiseskjeer chiafrø inneholder faktisk mer omega-3 enn en hel laksefilet!

      Chiaplanten er medlem av myntefamilien, og er fortsatt uvanlig i Norge. Frøene selges i helsekostbutikker, og kan brukes til det aller meste.

      Det er imidlertid viktig at du kjøper frøene fra en godkjent produsent/selger, slik at du unngår sprøytemiddelrester.

      11 måter å bruke chiafrø på
      Trenger du tips til hvordan du kan snike inn chiafrø i kostholdet ditt? Her er 11 gode tips:

      1. Frøene kan enten spises som de er eller spire. Det beste er imidlertid å knuse/male frøene så mye som mulig for å få best tilgang på det sunne fettet.

      2. Lag kjøleskapsgrøt av frøene.

      3. Gjør baksten sunnere og bytt ut egg med chiafrø. Rør ut 2-3 spiseskjeer chiafrø i 2,5 desiliter vann. La blandingen hvile i 15 minutter. Dette erstatter ett egg og passer i muffins, kaker og brød, ifølge Health.com

      4. Dryss chiafrø i yoghurten eller i smoothies.

      5. Tilsett frøene i supper for å tykne kraften.

      6. Dryss chiafrø over salaten.

      7. Brukes til dipper, salatdressinger og smøreoster.

      8. Stek dem i ovnen for å få frem en mer nøtteaktigsmak, og dryss det over grønnsaker og salater, ifølge fitbie.com

      9. Knus frøene med en morter og tilsett dem i varm mandelmelk.

      10. De knuste frøene setter også en spiss på smaken når de tilsettes i karbonadedeig og kjøttboller, ifølge fitbie.com

      11. Siden frøene utvider seg i væske, vil de gjøre at du føler deg raskere mett. Du kan for eksempel tilsette to teskjeer chiafrø i isteen eller i juicen for å kickstarte dagen.

      Vær obs på allergiske reaksjoner
      Selv om noe er sunt, bør det likevel brukes med måte.

      Ifølge Tine Sundfør, klinisk ernæringsfysiolog ved Synergi Helse kan chiafrø ha allergifremmende egenskaper.

      – Ifølge European Food Safety Authority kan frøene fremkalle farlige allergiske reaksjoner hos personer som er allergiske mot peanøtter og sesamfrø, har Sundfør tidligere uttalt til KK.no.

      Det stilles også spørsmål ved om et høyt inntak av chiafrø kan føre til allergi mot frøene i seg selv, i tillegg til peanøtter og sesamfrø.

      (Hentet fra: www.kk.no)