Forskjellen på Biola, Cultura, kefir og kulturmelk

Vi har fire varianter av syrnet melk; Biola, Cultura, kefir og kulturmelk. Selv om de har noen likheter, har de også svært forskjellige egenskaper. Ulikhetene handler blant annet om fettinnhold, syrekultur, økologi og vitamin D.

Mange er glad i syrnet melk, og mange har nok også en fast favoritt. Vet du hva som er forskjellen mellom de ulike typene?

Kulturmelk

Det finnes to varianter av kulturmelken, en skummet kulturmelk med 0,4 prosent fett og en vanlig kulturmelk med 3,5 prosent fett. Fettinnholdet i melken betyr mye for hvor tykk den føles og for smaken. Skummet kulturmelk smaker litt annerledes enn vanlig kulturmelk fordi den har lavere fettinnhold. Den er mager og har derfor fått Nøkkelhull. Begge kulturmelkvariantene er syrnet med melkesyrebakterier. Les mer om kulturmelk på tine.no.

Kulturmelk egner seg veldig godt til baking. Melkesyrebakteriene i syrnet melk påvirker stivelsen i mel slik at den tar opp mer væske. Dette fører til saftigere bakverk, som for eksempel vafler, pannekaker, scones, boller og brød. Prøv våre oppskrifter på appelsin- og sjokoladescones, valnøttbrød og hjemmelaget prim.

TINE Økologisk KefirKefir

Kefir er økologisk og har et fettinnhold på 3,5 prosent. Melken er ganske tykk i konsistensen. Kefiren fra TINE syrnes med melkesyrebakterier og gjær. Den skiller seg fra kulturmelk ved sin spesielle smak. Syrnet melk har vært i bruk i årtusener, og kefir er en av de eldste surmelkstypene. Både kefir og yoghurt stammer fra landsområdene ved Kaukasus. Ordet kefir er tyrkisk og betyr «behagelig, velsmakende».

Cultura

Cultura er laget på lettmelk og har derfor et fettinnhold på rundt 1, 2 prosent. Culturaen er syrnet med noe vi kaller A og B bakterier, noe som gir Cultura en litt annen smak enn både kulturmelk og Biola. Cultura Naturell er laget av økologisk melk.

Biola

Alle de smaksatte variantene av Biola er laget på skummet melk og har et fettinnhold på 0,1 prosent. De er tilsatt vitamin D. Biola med naturell smak har et fettinnhold på 1,2 prosent og oppleves derfor litt tykkere enn de øvrige variantene.

Biola er syrnet med A og B bakterier som Cultura, men Biola er i tillegg tilsatt bakterien LGG. Denne blandingen av bakterier gir en litt annerledes smak enn både Cultura og kulturmelk. I tillegg til A, B og LGG-bakterier, er de smaksatte variantene av Biola syrnet med yoghurtbakterier. Bli bedre kjent med Biola på tine.no.