Vaniljeis

Til 4 personer

  • 2 1/2 dl helmelk
  • 2 1/2 dl kremfløte
  • 1 vaniljestang, splittet på langs
  • 6 eggeplommer
  • 125 g sukker

Rør melk og fløte i en kjele og legg i vaniljestangen. La det fa et oppkok, ta av platen og la stå til avkjøling i 10 minutter.

Pisk eggeplommer og sukker med visp i en bolle i ca. 2-3 minutter eller til blandingen er lys og tykk. Pisk i den lunkne melkeblandingen. Skrap vaniljefrøene ned i eggekremen og kast vaniljestangen.

Skyll kjelen og hell blandingen tilbake. Rør over svak varme til eggekremen er tykk, ca. 5-10 minutter. Sjekk om eggekremen har riktig konsistens ved å trekke fingeren gjennom kremen på baksiden av en treskje – hvis det blir en tydelig linje, er kremen ferdig.

Hell eggekremen i en bolle og avkjøl den til romtemperatur. Rør ofte, den skal avkjøles raskt.

Hell eggekremen i en lav metallbeholder, dekk overflaten med plast eller bakepapir og frys den ned i 2 timer til den er nesten stivnet. Ha isen i en kald bolle og pisk den godt med håndmikseren, ha den tilbake i formen og sett den i fryseren igjen. Gjenta dette to ganger før isen fryses endelig. Dekk overflaten med bakepapir eller plast for å forhindre at det dannes iskrystaller på overflaten, legg på et lokk.

Før servering settes isen i kjøleskapet i 30 minutter så den mykner litt. Isen kan holde seg godt tildekket i fryseren i opptil 1 måned.

TIPS: Denne isen kan også lages i en ismaskin.

VARIASJONER: Jordbæris lages ved å kjøre 250 g jordbær til puré i en kjøkkenmaskin. Pureen blandes i eggekremen når den er kald (slutten av trinn 4). Fryses ned som angitt.

Bananis lages ved å mose 3 modne bananer (eller kjøre dem til puré i kjøkkenmaskinen) og blande dem med den kalde eggekremen og 1 ss sitronsaft. Fryses som angitt. Gir 1,5 liter.