Tiramisú med appelsin (uten kaffe)

  • 1 pk. fingerkjeks
  • 1 kurv jordbær
  • 2 appelsiner
  • 1,5 dl sukker
  • 1/2 dl cointreau eller grand marnier (appelsinlikør)
  • 300 g ost (se egen oppskrift)

Ha det du skal lage desserten i klart. Denkan lages porsjonsglas, men du kan også lage den i et fat med høye kanter. Bruk gjerne et firkantet fat, siden det er lettest å legge i. Bruker du porsjonsglas, deler du kjeksene i to med en skarp kniv før du dypper de i appelsinkaramellen, hvis ikke blir de for lange.

Legg til sides noen pene jordbær til pynt. Rens og skjær resten av jordbærene i biter, og rør de i en bolle med 1/2 dl sukker. Sett til side.

Press saften ut av appelsinene. Ha 3/4 av appelsinsaften i en liten stekepanne med 1 dl sukker, og la det koke friskt i 4-5 min. Det skal kun bli seigt, ikke brunt. Rør inn 2 ss cointreau, og dra til sides.

Bruk en matpinsett/klype, og vend hver kjeks i appelsinkaramellen før du legger den på plass i det du lager desserten i.
Når du har lagt kjeks i alle glassene fyller du de med en spiseskje med rørte jordbær i hvert glass. Bruker du form fordeler du halvparten av de rørte jordbærene over kjeksene.

Pisk sammen osteblandingen (se egen oppskrift) og resten av cointreauen og appelsinsaften til en tykk krem. Fordel et par spisesskjer av denne oppå kjeks og jordbær. Legg på mer jordbær før du avslutter med krem og pynter med jordbær på toppen.

Hvordan erstatte Mascarpone ost for Tiramisu?

1. Pisk kremfløte til stive topper
2. Pisk kremost til det er fluffy
3. Pisk 1/2 kopp kremost med 1/4 kopp kremfløte og 2/3 kopp melis til det er glatt og luftig.