Karamellpudding

  • 2 dl sukker
  • 7 dl melk
  • 1 dl kremfløte
  • 1 vaniljestang (uten frø, se tips)
  • 5 store egg
  • 4 ss sukker

Sett frem en avlang form som rommer 2 liter.

Ha sukkeret i en tykkbunnet kjele og brun sukkeret på svak varme. Hell det flytende, lysebrune sukkeret i formen – vær litt rask, for det smeltede sukkeret stivner raskt (kok eventuelt ut kjelen med littegrann vann). Snu og vend på formen så sukkeret dekker hele bunnen av formen. Sett formen til side.

Kok opp melk, kremfløte og vaniljestangen (se tips). Ta kjelen av platen og avkjøl blandingen noe.Rør egg og sukker luftig med en stålvisp (men det skal ikke piskes til eggedosis). Sil eggeblandingen inn i den lukne
melken og bland godt. Hell blandingen i formen.

Varm opp ovnen til 120°C. Sett en langpanne midt i ovnen og sett formen oppi langpannen. Kok opp vann og hell i langpannen så vannet rekker 1-2 cm overover kantene av formen. Stek karamellpuddingen i vannbadet i ca 1,5 time. Ta den stekte karamellpuddingen ut av ovnen og sett formen i kjøleskapet til dagen etter.

Dagen etter finner du først frem et passende avlangt fat som har litt høye kanter.

Ta formen ut av kjøleskapet og løsne karamellpuddingen fra kantene med en kniv. Hvelv deretter karamellpuddingen over på fatet. Løft opp formen forsiktig, for det vil renne karamellsaus ut av formen og over karamellpuddingen.

Sett fatet med karamellpuddingen i kjøleskapet frem til servering.

Tips:
Som et unntakstilfelle pleier jeg å skrape ut frøene fra vaniljestangen før jeg bruker den når jeg lager karamellpudding. Dette fordi jeg synes karamellpuddingen ser penest ut uten de svarte frøene. Frøene fra vaniljestangen er eksklusive og jeg kaster dem aldri! Bland frøene med et par spiseskjeer sukker og spar til neste anledning du lager kake, vaniljekrem eller en annen dessert med vanilje. Eller bland dem i pisket krem som du serverer sammen med karamellpuddingen.

Bruk gjerne H-melk hvis du liker litt mer kremete karamellpudding, eller bruk 6 dl melk og 2 dl kremfløte. Til dobbel porsjon pleier jeg å bruke 13 dl melk og 3 dl kremfløte (altså litt mer fløte).

Karamellpudding må som du ser lages dagen før servering. Den kan oppbevares i kjøleskapet i flere dager.