Crème caramel

Til 8 personer

  • 185 g sukker

Vaniljekrem

  • 3/4 l helmelk
  • 90 g sukker
  • 4 egg
  • 1 ts vaniljeessens

Forvarm ovnen til 160 °C. Smør åtte ildfaste former (1 1/4 dl) med smeltet smør.

Ha sukkeret i en kjele med drøyt V2 dl vann. Rør over svak varme til sukkeret er oppløst. Kok opp og la blandingen småputre til den er gyllen og begynner å karamellisere seg. Ta den av varmen og hell så mye karamell i hver form at bunnen er dekket. Karamellen fortsetter å koke i kjelen, så vær rask og pass på at du ikke brenner deg.

Vaniljekrem: Varm opp melken i en kjele til den nesten er på kokepunktet. Ta den av varmen. Visp sukker, egg og vaniljeessens i 2 minutter og rør det i melken. Sil blandingen over i en mugge og hell den i formene.

Sett formene i en langpanne og hell i så mye vann at det når halvveis opp på formene. Bak i 30 minutter til vaniljekremen har stivnet. Den skal ikke være flytende, men skal «skjelve» når formen ristes. La det avkjøle seg og sett formene i kjøleskapet i minst 2 timer til alt har stivnet. Før servering lar man en kniv gli langs kanten av formene før desserten forsiktig vendes ut på en tallerken. Rist eventuelt litt på fonnen, så puddingen løsner lettere. Creme caramel kan serveres som den er, eller med friske bær, krem og vaffelkjeks.

TIPS: Oppskriften kan varieres ved å tilsette forskjellige kryddersorter, som kardemomme, kanel og muskatnøtt, sitron- eller appelsinskall eller litt sprit eller likør. I Frankrike finner man desserten under navn som creme renversée, i Italia som crema caramella og i Spania, Sør-Amerika og Mexico som flan.