Fransk potetmos

Til 3-4 porsjoner

  • 600 g melne poteter
  • 1 ts salt
  • 100 g melk
  • 2 egg
  • 1-2 ss smør
  • ev. en god håndfull revet ost (blandes inn til slutt)

1. Kok potetene til de er ordentlig møre. Du vet de er klare når du kan stikke en gaffel gjennom uten å få noe motstand.

2. Finmos potetene. Helst med potetpresse, eller bruk en silikonsleiv til å presse potetene gjennom en sil.

3. Tilsett salt, 100 g melk, 2 egg og 1 ss smør. Bland godt til hver ingrediens er godt inkorporert før du legger til neste ingrediens. Når alt er godt blandet, sjekker du om konsistensen og smaken er som du ønsker. Hvis den er for fast, tilsett litt melk. Hvis smaken er litt kjedelig, tilsett smør.

Tips:
1. POTETENE
Bruk melne poteter, som mandelpotet. Disse skal kokes uten salt til de er helt møre. Etter at du har helt av kokevannet, legger du potetene tilbake i kasserollen slik at de får tørrdampe et lite minutt over ettervarmen.

2. UTSTYRET
De kokte potetene skal så finmoses. Aller best resultat får du med en potetpresse eller grønnsaksmølle, men en sil fungerer også fint – bare press potetene igjennom med en slikkepott.

3. VÆSKE
Det er vanlig å bruke mer av de fuktige ingrediensene i en fransk potetmos. Pias tips er å tilsette melk gradvis til konsistensen er helt fløyelsmyk.

4. HEMMELIG INGREDIENS
Klart franskmennene har en hemmelighet! I denne mosen er det egg som utgjør den store forskjellen, mener Pia. Det gir nemlig ekstra smak, mousse-konsistens og en fin gyllen farge.

MYE GODT Å TILSETTE
Ost, parmesan eller vanlig gulost, er veldig godt å tilsette. Muskatnøtt kan også smake nydelig, men det kommer an på hva du skal servere potetmosen til. Godt stekte baconbiter er farlig godt!

Du kan for eksempel bruke persille hvis du serverer med kjøtt, eller dill hvis du serverer med fisk.

Tips til å få den myke, kremaktige konsistensen:

  • Blir potetmosen for tjukk, tynner du ut ved å tilsette litt ekstra smør, melk eller egg. Er du en smørelsker er det bare å kjøre på, melk gir en mer mager potetmos og egg et mer mettende sluttprodukt.
  • For å unngå at potetmosen blir for tynn, bør du alltid tilsette de våte ingrediensene gradvis. Er uhellet først ute, er et godt triks og blande inn masse gulost for å tykne den.
  • Er potetmosen klumpete, er det bare én ting å gjøre: Sil den en gang til, ellers er den ikke verdig navnet fransk potetmos, mener Pia, som driver matbloggen Klar, ferdig visp.