Panna cotta med Grand Marnier og pasjonsfruktsaus

Dette er en luftig panna cotta smaksatt med min favorittlikør Grand Marnier og med en syrlig pasjonsfruktsaus og søte bringebær som tilbehør.

PANNA COTTA

  • 2 plater gelatin, bløtlagt i vann i 5-10 minutter
  • 1-1,5 ss sukker
  • 1 ss honning
  • 5 dl kremfløte
  • 1 vaniljestang, frøene
  • 1/2 sitron, finrevet skall (kun det gule)
  • 1-2 ss Grand Marnier (kan sløyfes)

PASJONSFRUKTSAUS

  • 8-10 pasjonsfrukt
  • litt melis
  • bringebær, til dekor (kan sløyfes)

Legg gelatinplatene i en skål med kaldt vann, og la de ligge i 5-10 minutter.

Ha sukkeret i en tykkbunnet kjele og la det smelte på middels varme, til du får lys karamell. Pass på så det ikke brenner seg. Tilsett honning og 4,5 dl fløte og varm forsiktig opp blandingen under stadig omrøring. Etterhvert vil karamellen og honningen løse seg helt opp, men pass på at det ikke koker.

Del en vaniljestang på lang og skrap ut frøene. Vask og tørk sitronen og riv skallet på et zesterjern eller lignende (kun det gule). Tilsett vaniljefrø, vaniljestangen, sitronskall og Grand Marnier (smak deg frem), og la fløteblandingen stå å trekke på lav temperatur i ca 5 minutter. Klem vannet ut av gelatinplatene og rør det inn i fløteblandingen. Sil deretter blandingen i en finmasket sil og la den avkjøles i ca 15 minutter. Pisk 0,5 dl kremfløte til krem og bland den forsiktig inn i fløteblandingen.

Hell fløteblandingen i 5-6 glass eller porsjonsformer. Fall ikke for fristelsen til å lage rause porsjoner. Dette er mektige saker og for mye av det gode kan bli alt for mye! Avkjøl noen minutter, før du setter det i kjøleskapet til det stivner. Det tar 2-4 timer. Denne desserten kan gjerne lages dagen før den skal serveres.

Denne gangen valgte jeg pasjonsfruktsaus, som er noe av det enkleste man kan lage. Del mesteparten av pasjonsfrukten i to og skrap ut fruktkjøttet og smak til med melis til du får en fin balanse mellom det syrlige og søte. Spar 1/2 pasjonsfrukt til hver porsjon til dekor (eller ha all pasjonsfrukten oppi sausen hvis du ikke er så opptatt av dekor).

Panna cotta kan anrettes på ulike måter; du kan servere den i glasset og helle sausen over, og deretter pynte med friske bær og den halve pasjonsfrukten. Alternativt kan du hvelve panna cottaen over på en tallerken og dekorere med saus, bær og pasjonsfrukt rundt. Dersom du skal hvelve panna cottaen kan det være lurt å skjære langs kanten med en liten, skarp kniv og deretter dyppe glasset forsiktig i varmt vann til puddingen løsner og lar seg hvelve ut.

Serveres gjerne med en kopp espresso, og/eller et glass dessertvin.