Appelsinfromasj

Appelsinfromasj er en klassisk dessert, som kan serveres i en stor skål eller i mindre porsjonsglass. Prøv med revet melkesjokolade på toppen – det er kjempegodt!
Du bruker til sammen 6 appelsiner til denne porsjonen; 4 stk til fromasjen og 2 stk for å lage appelsinfileter som brukes som pynt. Det gir en frisk og kjempegod appelsinsmak på denne desserten!

  • 4 egg
  • 200 g sukker
  • 8 plater gelatin
  • 3 dl presset appelsinsaft (se tips)
  • 2 ss revet appelsinskall (se tips)
  • 4 dl kremfløte

Pynt:

  • 2 appelsiner
  • 50 g melkesjokolade (kan sløyfes)

Skill eggene. Pisk eggeplommer og ca. 2/3 av sukkeret til tykk eggedosis.

Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann i 5 minutter.

Press appelsinsaft og riv skallet av 4 appelsiner. Mål opp 3 dl av den pressede appelsinsaften og 2 ss revet appelsinskall. Varm opp halvparten av appelsinsaften i en liten kjele. Ta kjelen av platen og tilsett revet appelsinskall. Klem vannet ut av gelatinplatene og ha dem i kjelen med den varme appelsinsaften. Rør litt så gelatinen løser seg helt opp. Ha så i resten av appelsinsaften. Avkjøl litt.

Bland appelsinsaften med den oppløste gelatinen sammen med eggedosisen.

Pisk eggehvitene til hvitt skum i en separat bolle (husk at den må være helt ren for at eggehvitene skal bli stive). Tilsett resten av sukkeret og pisk videre til en lett marengs. Vend marengsen inn i eggedosisen med en slikkepott.

Pisk kremfløten til krem og vend kremen inn i fromasjblandingen til slutt. Jeg rører for hånd og bruker en ballongvisp, da går det raskt å få en luftig og klumpfri blanding.

Hell fromasjblandingen enten i en stor serveringsskål eller i porsjonsglass. Sett kjølig i et par timer og gjerne over natten, slik at fromasjen stivner.

Før servering pyntes fromasjen med appelsinfileter (se tips).

Tips:
Jeg brukte som sagt 4 appelsiner for å få 3 dl presset appelsinsaft og 2 ss revet appelsinskall. Bruk helst saftige og søte appelsiner. Vask dem godt hvis de ikke er økologiske så du unngår sprøytemiddelet i skallet.

Bland fromasjen helst i den rekkefølgen jeg har beskrevet. Da er det nokså sikkert at du unngår gelatintråder i fromasjen.

For å lage appelsinfileter skjærer du først av skallet av hele appelsinene. Så bruker du en skarp kniv til å skjære båter av fruktkjøttet.

Appelsinfromasjen bør oppbevares i kjøleskapet. Den holder seg god i et par dager.