Julebrød eller julekake med rosiner (fra Trine)

En kjær favoritt i vår familie i advents- og juletiden er julebrød. Jeg må bake det i flere omganger før jul, for det «går unna som varmt hvetebrød» – ja, det er virkelig noe i det ordtaket! Vi nyter det i førjulstiden med smør og brunost på, og ikke minst er det et selvskrevent innslag på julens frokost- og lunsjbuffeter, og vår årlige juletrefest.

Sånn i all beskjedenhet kan jeg si at jeg lager det aller beste julebrødet selv – og det kan du også, hvis du følger denne oppskriften! Hemmeligheten bak luftige, saftige og smakfulle julebrød er nemlig å elte deigen i ca. 10 minutter før du elter inn smøret – og ikke minst å la deigen få heve leeenge.

  • 1000 g hvetemel (ca.)
  • 6 dl melk (ca.)
  • 1 egg
  • 25 g gjær (eller 1/2 pose tørrgjær)
  • 150 g sukker
  • 2 ts kardemomme
  • 1/2 ts salt
  • 150 g smør , i terninger
  • 300 g rosiner
  • 1 egg, sammenvispet (til pensling)

Legg rosinene i varmt vann som så vidt dekker, og la dem trekke i ca. 15 minutter.

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i bakebollen. Jeg bruker melk direkte fra kjøleskapet. Bruk kjøkkenmaskin med eltekrok og elt deigen på lav hastighet. Tilsett eventuelt mer melk dersom deigen virker kompakt, eller litt mer mel om den virker løs. Elt deretter deigen i ca. 10 minutter på middels hastighet.

Tilsett så smøret i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er godt eltet inn i deigen, etter ytterligere 10 minutter. Hell vannet av rosinene, klem ut overskuddsvæsken og tilsett dem i deigen og elt dem inn de siste sekundene, til de er noenlunde jevnt fordelt i deigen, men ikke så lenge at de blir most.

Kle bakebollen med plast eller ha på lokk, og sett den på et trekkfritt sted. La deigen heve til omtrent dobbel størrelse, noe som vanligvis tar ca. 1 ½ time. Dersom du ikke har tid til å la deigen heve så lenge kan du varme opp melken til ca. 20 grader før du tilsetter den i deigen.

Ha deigen på melet underlag og del den opp i fire like store emner og form til store boller. La dem hvile i ca. 15 minutter under et klede (kan sløyfes), form deretter julebrødene i ønsket fasong og legg dem på 2 bakepapirkledde bakebrett. La julebrødene etterheve under klede eller plast til nesten dobbel størrelse. Det tar ca. 1 time. Pensle brødene med sammenvispet egg og skjær snitt i dem.

Stek julebrødene på nederste rille ved 200 grader (over- og undervarme) i 25-30 minutter, til brødene har fått fin farge og er gjennomstekte, og avgir en «hul» lyd når du banker forsiktig på undersiden. Følg med mot slutten av steketiden. Dersom du synes julebrødene ser ut til å bli litt for brune på toppen kan du legge et bakepapirark over brødene de siste minuttene.

Avkjøl julebrødene på rist, og nyyyt – med for eksempel smør, brunost og en kopp med god te! Prøv det også til sylte og sild!

Oppbevar julebrødet i plast, da vil det holde seg saftig og godt i 2-3 dager.

TIPS
Dersom du ikke ønsker å bruke egg i oppskriften kan du sløyfe det. I deigen må du da tilsette noe mer melk for å erstatte egget, og du kan også benytte melk når du skal pensle brødene før steking.

Julebrødene kan fint fryses. Pakk dem inn i en pose straks de er avkjølt og legg dem i fryseren. La baksten tine helt i romtemperatur og rett før servering kan du eventuelt gi det en liten lunk i stekeovnen, 175 grader varmluft i ca. 5 minutter.

Har du ikke kjøkkenmaskin kan du fint bruke hendene.