En stor bollekake i langpanne med masse kanel, sukker og vaniljekrem – ja, at dette blir populært er nokså «bankers» Oppskriften er til stor langpanne.
Gjærdeig:
- 6,5 dl melk
- 200 g smør
- 150 g melis
- 50 g gjær
- 0,5 ts kardemomme
- 1 kg hvetemel
Fyll:
- 100 g smør
- 1 dl sukker
- 2 ss kanel
Topping:
- 7 dl vaniljekrem (se tips)
- 1 ss kanel
- 1 ss sukker
Kok opp melk, smør og melis. Avkjøl blandingen til den er fingervarm (i underkant av 37 °C). Rør gjæren ut i væsken. Bland i kardemomme og hvetemel. Elt deigen til den er smidig. Deigen kan gjerne heves i en halvtime, men det er ikke absolutt nødvendig med denne deigen.
Legg bakepapir i en stor langpanne (ca 30×40 cm).
Del deigen i to like store deler. Kjevle den ene delen ut til en firkantet leiv som er omtrent like stor som langpannen. Løft leiven opp i langpannen og klem deigen jevnt utover i kantene.
Smelt smøret og hell det over deigen i langpannen. Pensle over slik at smøret fordeler seg jevnt over deigen. Bland sukker og kanel og dryss kanelsukkeret over smøret.
Kjevle også ut den andre delen av deigen til en firkantet leiv på tilsvarende måte. Løft leiven opp og legg forsiktig over kanelfyllet. Dra og klem litt i leiven slik at du får deiglaget noenlunde jevnt og slik at kanelfyllet dekkes over det hele.
Nå er det viktig at deigen får stå og heve lunt i 1 time.
Trykk deretter tett med hull i deigen med fingrene (men pass på at du ikke klemmer luften ut av deigen).
Ha vaniljekremen i en sprøytepose og sprøyt godt med vanijekrem i hullene. Du kan også legge vaniljekremen oppå hullene med to teskjeer, men du kommer dypere ned i deigen med en sprøytepose. Jeg har brukt en sprøytepose som jeg stikker dypt ned i deigen slik at vaniljekremen kommer ned i deigen og ikke bare legger seg på toppen.
Dryss over kanel og sukker.
Så er kaken klar for ovnen!
Stek kaken midt i ovnen ved 200°C i 20-30 minutter, til kaken er gyllen og gjennomstekt.
Avkjøl kaken i formen. Kaken kan derette løftes ut av langpannen og deles opp i firkanter.
Tips:
Du kan bruke ferdigkjøpt vaniljekrem eller hjemmelaget, men hjemmelaget blir såklart alltid best.
Det er viktig at du steker kaken lenge nok slik at den blir helt gjennomstekt i midten. Dekk eventuelt over kaken med et stykke aluminiumsfolie på slutten av steketiden hvis du synes den blir for mørk på overflaten.
Det blir mye gjærbakst av denne oppskriften, men stykkene er kjempefine å fryse.
Jeg vil si at dette er en perfekt kake å ha på lur i fryseren. De frosne bitene kan varmes lett i ovnen før servering, så smaker de som nystekte igjen.