Det eneste du trenger å gjøre for å få flytende melk er å røre ut helmelkspulveret med vann. I pose helmelkspulver på 130 gram kan røres ut med 9 dl vann for å få 1 liter melk. Så enkelt! Tørrmelk er supert å bake med, og ikke minst gjelder det gjærbakst. En genial ting med tørrmelk er at man kan røre ut helmelkspulveret med litt mindre vann enn angitt ovenfor for å få fyldigere melk, som blir ekstra god å bake med. Jeg bruker i denne oppskriften 7 dl vann sammen med 1 pose helmelkspulver. Da oppnår man en ekstra flott og fyldig smak og konsistens på bollene.
Denne gjærdeigen med tørrmelk kan brukes til alle typer gjærbakst. Jeg har her laget nydelige rosinboller med
melisdryss.
Oppskriften gir ca. 30 store, luftige boller.
- 130 g tørrmelkspulver (1 pose Viking helmelkspulver, se tips)
- 150 g sukker
- 1 ts kardemomme
- 1 kg hvetemel (se tips)
- 50 g gjær
- 7 dl lunkent vann
- 150 g smør
Utbaking:
- 100 g hvetemel
- 250 g rosiner
Pensling:
- 1 egg
- 1 ss melk
Pynt:
- melisdryss
Bland 750 g av hvetemelet med tørrmelkspulveret, sukkeret og kardemomme. Rør ut gjæren i 3 dl av det lunkne vannet. Ha dette gjærvannet og resten av vannet i det tørre, og tilsett også smeltet smør. Bruk en sleiv og rør det hele sammen til en klissete deig. Ha så i resten av melet og elt deigen sammen (den vil fortsatt være litt bløt). Hev deigen i 40 minutter.
Bruk litt ekstra mel på bakebordet (jeg brukte ca. 100 gram ekstra mel) og kna deigen sammen. Klem deigen utover og dryss på rosiner og kna disse inn i deigen.
Del deigen i emner som veier ca. 90-100 gram og trill runde boller.
Sett bollene på bakepapirdekkede stekeplater. La dem heve lunt i ca. 30 minutter. Visp egg og litt melk lett sammen med en gaffel, og pensle over bollene.Stek bollene midt i ovnen ved 220°C i ca. 10-12 minutter, til de er gylne og gjennomstekte.
Tips:
Jeg bruker som sagt Viking Melk helmelkspulver som fås kjøpt i de fleste matvarebutikkene. Inni boksen er det 3 poser à 130 gram, og du bruker en slik pose til denne oppskriften.
Fersk gjær kan fint byttes ut med tørrgjær – som også er kjekt å ha i skapet. Med tørrmelk og tørrgjær i skapet kan du
omtrent alltid lage deg gjærbakst uten å ha handlet i forkant.
Som med all gjærbakst, smaker disse bollene aller best helt ferske. De er kjempefine å fryse.