Loff (fra Ingrid Espelid)

Nystekt loff er kjempegodt! I Norge, der hele 80 % av hvetekornet kommer med i det siktede hvetemelet, er loff også et brødslag som er rikt på mange verdifulle næringsstoffer. Loff inneholder imidlertid mindre fiber enn grovere brødslag, og bør derfor ikke være det daglige brødet.

2-3 brød

  • 3 ss margarin
  • 7 dl skummet melk
  • 50 g gjær
  • 2 ss sukker
  • 1 1/2 ts salt
  • ca. 1 kg hvetemel
  • egg og vann til pensling

Smelt margarinen. Ha i melken og varm blandingen til 37 °C, fingervarm. Rør gjæren ut i litt av melken, og bland så resten av melken i. Ha i sukkeret, saltet og mesteparten av melet. Arbeid deigen seig og smidig. Bland i mer mel, litt om gangen, til deigen har en god konsistens, og ikke henger fast når du tar i den med fingrene. Deigen skal likevel ikke være for fast. Smør litt soyaolje på overflaten. Dekk deigbollen med plast og la deigen heve på et lunt sted i 30-40 minutter.

Loffdeig blir svært seig og holder godt på den gassen gjærsoppen produserer under hevingen. For at loffen ikke skal bli for storporet når den er stekt, vil det være bra å få en del av gassen ut av deigen. Ta den ferdighevede deigen på lett melet bakebord, og klem ut så mye gass som mulig. Det er lett å trykke gassen ut av blærene i deigen, men det tar litt tid. Sørg for å ha mel under deigen så den ikke klistrer seg til bordet. Loffen blir penest og best hvis deigen får heve en gang til. Ta så deigen på bordet og klem ut litt mer av gassblærene som har dannet seg. Del deigen i to og form hvert emne til et glatt brød. Legg brødene i smurte former, a 1 1/2 liter. Dette blir to store, høye loffer. Ønskes loffene mindre, kan deigen deles på tre former. Dekk formene med smurt plast og la emnene heve til deigen kan skimtes over kanten på formen. Pensle med egg vispet sammen med en skje vann.

Stek loffene på nederste rille i ovnen ved 200 °C i ca. 40 minutter. Sett en plate på øverste rille for å dempe overvarmen hvis skorpen blir for brun.