Vaniljeekstrakt

Mange spør meg om forskjellen på vaniljeessens og vaniljeekstrakt. Selv bruker jeg omtrent alltid vaniljeekstrakt. Jeg har likevel ofte skrevet vaniljeessens i oppskriftene her på Det søte liv, og det er fordi dette produktet er mulig å få kjøpt i de aller fleste matbutikkene i Norge (de bittesmå flaskene du ser i bakehyllene). Vaniljeessens er kunstig fremstilt, mens vaniljeekstrakt er laget med ekte vanilje og gir mye bedre vaniljesmak synes jeg. VANILJEEKSTRAKT ER HELT KLART Å FORETREKKE dersom du får tak i! Vaniljeekstrakt får man kjøpt i enkelte store matvarebutikker, delikatesseforretninger og kakeutstyrsbutikker, og jeg tipper at det bare er et tidsspørsmål før ekte vaniljeekstrakt kommer i hyllene på vanlige matbutikker også her i Norge.

Det ikke alle vet er at det er veldig lett å lage vaniljeekstrakt hjemme! Det eneste du trenger er vodka, konjakk eller rom, noen vaniljestenger og en liten smule tålmodighet.

  • 2-3 dl brennevin (vodka, konjakk eller rom)
  • 2-3 vaniljestenger

Splitt vaniljestengene, skrap litt i det svarte belegget med frø, og ha både stenger og frø i en liten flaske. Fyll opp med vodka, konjakk eller rom.

Sett flasken i kjøkkenskapet og vend litt på den omtrent en gang i uken.

La blandingen stå og trekke minst en måned før du begynner å bruke av den. Etter hvert som tiden går, vil du se at blandingen får mørkere farge.

Vaniljeekstrakten er klar til å brukes!

Tips:
Min favoritt er å lage vaniljeekstrakt av vaniljestenger og mørk rom. Konjakk er også veldig godt egnet.

Den ferdige vaniljeekstrakten er veldig holdbar i kjøleskapet. Etter hvert som du bruker av flasken, kan du fylle på med mer vodka eller rom, og eventuelt også spe på med en vaniljestang til. Dermed har du til enhver tid vaniljeekstrakt klar i kjøleskapet som gir nydelig vaniljesmak på kaker og bakst.

Det er ingen grunn til å være bekymret over alkoholen. Den vil du ikke merke i det hele tatt siden det er snakk om så små mengder, og alkoholen forsvinner uansett når du steker kaken.