Ripsgelé

Har du rips i hagen, eller muligheten for å gå på «slang» til venner eller familie, bør du lage noen glass ripsgelé. Tenk deg deilig søt og syrlig ripsgelé som smelter på tungen, og som passer ypperlig til brød, boller og vafler, eller som tilbehør til vilt eller ost. Skal garantere deg at det er stor stas å ta frem et glass enten det er hverdag eller fest, og du har alltid en vertinnegave eller to på lur! Her er

  • rips
  • 2-3 dl vann pr. kg rips
  • 750-900 g sukker pr. liter saft
  • Silepose og eventuelt stativ
  • Syltetøyglass med lokk

Plukk så mye rips som du orker og vei opp. Skyll bærene godt og plukk ut eventuelle blader, rusk og grove stilker. Stilkene ellers kan sitte på. Det er viktig at bærene du benytter ikke er for modne. Pektininnholdet blir nemlig fort redusert i overmodne bær, som igjen gjør at geleen ikke stivner. Ha bærene i en stor kjele og tilsett 2-3 dl vann pr. kg rips.

La rips og vann småkoke under lokk i ca. 30 minutter, eller til bærene har falt sammen. Sil saften. Jeg har et stativ med klede som er nyttig for formålet, men det går bra med en finmasket sil også.

Mål opp saften, hell den i en kjele og kok opp og la koke et par minutter. Mål opp sukkeret. Du trenger 750-900 gram sukker pr. liter saft.

Tilsett sukkeret litt etter litt og rør til det er oppløst. La saften koke uten lokk i ca. 15 minutter uten å røre i den. Fjern deretter skummet som danner seg på toppen med en skje eller lignende.

Så er det tid for den noe nervepirrende “geletesten”. Drypp ca. 1 ts av saften på en kald tallerken. Trekk en skje eller lignende gjennom dråpen. Dersom dråpen ikke samler seg igjen er geleen ferdig.

Ta kjelen av platen og la geleen stå et par minutter. Dersom geleprøven ikke lykkes første gang, kan du tilsette litt mer sukker og koke opp, og deretter ta “geletesten” på nytt.

Kok opp syltetøyglass og lokk, og ha i geleen. Fyll også opp noen små, fine glass som er ypperlige å sette på et ostebord eller gi bort i for eksempel vertinnegave. Sett på lokk umiddelbart og la det avkjøles helt.

Geleen skal deretter oppbevares kjølig, men kan eventuelt også fryses. Hvis du skal fryse geleen må du ikke fylle glassene helt opp, for da kan de sprekke under innfrysningen.

Ripsgelé passer bra til for eksempel gjærbakst og vafler, og er også ypperlig tilbehør til de fleste viltretter.