Denne oppskriften gir 20 boller. Jeg lager alltid dobbel porsjon. Det tar ikke noe lengre tid, og gir dobbel glede! Bollene som blir til overs, legger du i en frysepose og putter i fryseren. Tines i stekeovnen på 150 grader i ca. 10 minutter.
- 100 g smør
- ca. 9 dl hvetemel
- 1 dl sukker
- 1/2 ts bakepulver
- 1/4 ts salt
- 3 1/2 dl melk
- 50 g gjær
- 1 egg til pensling
Liker du kardemommesmak på bollene, kan du tilsette 1 ts kardemomme. Jeg bruker ikke det. Hvis du velger kardemomme, synes jeg du skal bruke det bare til bollene og ikke til de andre oppskriftene som kommer etter.
Jeg bruker alltid meierismør og ikke margarin når jeg baker søt gjærdeig. Jeg synes det gir en ekstra god fylde og smak. Dessuten bruker jeg å smuldre smøret i stedet for å smelte det. Deigen har lettere for å bli mindre luftig om du smelter smøret.
Smuldre smøret i 3/4 av melet. Bland i resten av det tørre. Varm melken til 37 grader og rør ut gjæren i den. Bland alt godt. Søt gjærdeig skal ikke eltes for lenge, da risikerer du at det ferdige resultatet blir seigt. Tilsett nok mel til at deigen akkurat løsner fra bollen. Ha i bare litt mel av gangen slik at deigen ikke blir for fast.
Du bestemmer selv om du vil gjøre dette for hånd eller bruke en kjøkkenmaskin. Resultatet blir det samme. Fordelen med å bruke hendene er at du får en mye bedre følelse med hvordan deigen oppfører seg, og hvordan den skal kjennes ut for å ha den rette konsistensen.
Dekk bollen med et klede. Hev deigen til dobbel størrelse. Det tar 30-40 minutter. Deigen skal stå lunt. Pass på ot den ikke står i trekk.
Ha litt mel på bakebordet og slå ut deigen. Elt den litt. Tilsett rosiner dersom du liker det. Personlig synes jeg bollene smaker ti ganger så godt med noen saftige rosiner inni. Del deigen i to, rull hver del ut til en pølse og del den i 10 emner. Rull ut boller og legg dem på bakepapir på stekeplate.
Etterhev bollene i ca. 20 minutter under et klede. Pensle dem med sammenpisket egg og stek dem midt i ovnen på 225 grader i 10-12 minutter. Avkjøles på rist. Hvis ikke blir de klamme og ekle.
Du har et utall muligheter med denne bolledeigen. Du kan lage kanelsnurrer, salskinnsboller, skolebrød, nugattisnurrer, flettekringle med mandel- og nugattifyll, kringler med ulikt fyll og boller med tørket frukt. Bare for o nevne noe.