Dessert

Min søster kommer på besøk

I dag kommer min søster på besøk og skal sove over til i morgen. Det blir veldig koselig og jeg gleder meg. Hun skal også ha med seg bunaden min. I midten av september i år skal lillesøsteren til samboeren min gifte seg og da skal jeg ha på meg bunaden.

Jeg tenker å servere spaghetti bolognese som bare er å koke opp og krydre ettersom jeg både stekte kjøttdeig og kuttet opp grønnsaker i går kveld. Jeg må nok kanskje være litt mer forsiktig med krydringen når maten skal serveres til min søster. Jeg er ikke sikker på hvor godt vant hun er til sterk mat. Antakelig er hun ikke det siden hun lager middager som barn på 7 og 9 år skal spise. Jeg husker vi var ute på en indisk restaurant da jeg bodde i Kristiansand (det må være 13-14 år siden) og da synes hun at maten var sterk. Men på indisk restaurant kan maten bli sterk om man ikke kjenner til krydringen og tradisjonene.

I dag har jeg laget panna cotta med vaniljekesam. Denne skal være en magrere variant enn f.eks. panna cotta med kremfløte. Når jeg laget den, synes jeg at jeg måtte ha i mer melis enn hva det stod i oppskriften for at panna cottaen ikke skulle få den syrlige smaken som følger med vaniljekesamen. Ofte synes jeg at magrere desserter, der kremfløte erstattes med annet, ikke blir like gode, men etter hva jeg har lest på nettet skal ikke dette i like stor grad gjelde for panna cotta med vaniljekesam. Det gjenstår å se!

Søsteren min sier ofte, når hun kommer på besøk at: «Du må ikke stresse med å lage noe...» Jeg stresser ikke; jeg gjør det jeg liker og trives med å gjøre og jeg synes selvfølgelig det er gøy å kunne lage noe godt når jeg får besøk av min søster som jeg ikke ser så ofte. Det er ikke så ofte jeg får anledning til å lage noe til andre enn meg og samboeren min og da vet jeg å benytte de anledningene jeg får.

Sjokoladekuler med havre

I dag våknet jeg tidlig og hadde derfor litt ekstra tid på morgenkvisten. Hva passer ikke da bedre enn å lage litt sunn og mettende snacks når jeg har alle ingrediensene i hus? Jeg hev meg rundt på kjøkkengulvet, etter å ha gitt Flex frokost, og laget sjokoladekuler med havregryn (og kokos). Jeg valgte å erstatte kokosen med glitrende kakepynt i gull og turkis.

Disse kulene består hovedsakelig av havregryn som knas sammen ved hjelp av romtemperert smør og litt kaffe (om ønskelig). I tillegg er det litt kakaopulver og vaniljesukker i oppskriften. Jeg har ikke selv smakt på de og kommer nok ikke til å gjøre det. Jeg synes ikke noe særlig om hverken kaffe smaken eller lukten den omgir seg med, men jeg tror at dette snackset er noe for samboeren min.

Jeg klarte å ha oppi litt for mye sterk kaffe, men det løste jeg med å ha oppi litt mer enn 1 dl ekstra havregryn. Det stod at det skulle bli 30 kuler av denne oppskriften, men jeg fikk nok bare halvparten og dobbelt så store kuler som det skulle ha vært. Men spiselig er det nok uansett størrelse.

Nøkkelord:

Hjemmelaget is

Skal jeg tillate meg selv i å skryte litt, synes jeg at jeg har blitt god til å lage hjemmelaget is som ikke krystalliserer seg. Det er kun å piske eggeplommer og sukker til eggedosis og blande det inn med pisket kremfløte. Jeg tror det er fraværet av eggehvite som er grunnen til at det ikke krystalliserer seg, men jeg vet ikke. Det er bare noe jeg tenker. Jeg hadde sjokoladebiter og bringebær i Kvikklunsjiskaken. Jeg synes det hadde vært litt gøy å lage en 2 l. isboks med hjemmelaget is. Vi har stående to putter kremfløte som jeg kan begynne med. Vi bruker laktosefri kremfløte og den holder seg mye lengre enn vanlig kremfløte. Jeg skal lage et lag med bringebær, et med sjokoladebiter, et med banan og et med appelsinlikør. Jeg vil ikke smake på isen, og om jeg skal, skal jeg ikke smake på laget med likør. Jeg tror jeg begynner på isen i morgen. Hvert lag må nok stå i et par-tre timer for å fryse til.

mulig prosjekt når man ikke ser og det hadde jeg også synes om jeg måtte gjøre det i de to halve eggeskallene, slik jeg vet mange gjør. Jeg har en eggehviteskiller hvor egget legges i en grop med sprekker ned til en beholder og på den øverste delen kan jeg vippe frem og tilbake. Jeg løfter den også opp og stryker med fingeren under og da løsner all eggehvite og kun plommen blir liggende i beholderen.

Nøkkelord:

Godisiskake

På nyttårsaften laget jeg en iskake som het "godisiskake". I den skulle det være gelétopper, crizpy-M og daimkuler. Jeg brukte kun gelétopper og non-stop, men non-stopene ble for tunge og falt til bunnen. Jeg hakket også opp sjokolade som jeg blandet inn. Jeg har ikke smakt på den, men ifølge Magnus ble isen svært god. Når jeg laget kaken, sto jeg og vispet og vispet kremfløten, men den ble aldri stiv - og jo, jeg sto og vispet matfløte... Laktoseredusert kremfløte og matfløte ser helt like ut. Men det ble krem på andre forsøket :)

Tilfrestill søtsuget med sunne oppskrifter

Først må jeg få si at jeg ikke er av den sunneste typen, men jeg er opptatt av å leve et sunt liv. Her vil jeg dele en artikkel:

Noen ganger, som oftest på kvelden, får vi lyst på noe søtt. Sjokolade, dessert, godteri… Hva skal du gjøre når du blir overmannet av søtsuget? Du finner de beste og sunneste oppskriftene i følgende artikkel.

Hentet fra: Veientilhelse.no

Oppskrifter mot søtsuget
Noen av disse oppskriftene er sunnere enn andre. Men den gode nyheten er at de vil gi deg tilstrekkelig dose av naturlig sødme, slik at du slutter å søke gjennom alle skap og kjøleskap for noe med høyt sukkerinnhold.

Sjokolade og jordbær
Noen typer mørk sjokolade kan smeltes og brukes til å lage deilig fondue. Avhengig av hva du foretrekker, kan du spise det med jordbær eller andre frukt, som for eksempel epler. Legger du den i fryseren, vil du få en slags iskrem. Liker du bananer, må du gjerne dyppe dem i fondue. Bananer er en god kilde til B- og C-vitaminer, fiber og kalium. Det beste er at dette vil tilfredsstille sulten og søtsuget.

Yoghurt og granola
Bland et glass av skummet gresk yoghurt (naturell eller vanilje) med et par spiseskjeer granola eller knust kjeks. Dette kan blandes med nøtter (mandler, valnøtter og lignende), eller ferske frukt.

Frukt
Det finnes ingenting bedre enn frukt for å bekjempe søtsuget. Lag en salat. Du kan bruke nesten alt du finner i kjøleskapet, inkludert appelsinjuice. Ikke bruk for mye sukker, gå heller for et sunnere variant som for eksempel stevia.

Mørk sjokolade
Det er den eneste sjokoladen som er «tillatt» for å bli kvitt søtsuget. Prosentandelen av kakao bør være så høy som mulig (70-99%). Sjokoladen bør ikke inneholde melk eller sukker. Spises i moderate mengder for å redusere kortisol – stresshormonet. Mørk sjokolade kan også hjelpe deg med konsentrasjon.

Sjokolade er rik på tryptofan, en aminosyre som hjelper å oppnå stabilitet i nervesystemet og kontrollerer angst.

Smoothie
Smoothie er den perfekte oppskriften for å bli kvitt sulten, få tilbake energien etter en treningsøkt, men også for å bli kvitt søtsuget. Det finnes tusenvis av forskjellige oppskrifter med alle slags ingredienser. Smoothie med frukt er mer anbefalt, og ikke minst sunnere, enn de som inneholder melk eller fløte.

Frossen juice
Det er ingenting bedre enn en god, ferskpresset juice for å bli kvitt søtsuget. Det er også veldig enkelt. Press ut saften fra en appelsin eller grapefrukt. Legg noen isbiter og kjør i en blender. Ønsker du mer sødme, kan du tilsette litt sukker. Et annet alternativ er å legge biter av fersken eller tranebær direkte i blenderen, ikke glem isen!

Mokka
Selv om du ikke er vant til å drikke kaffe sent på kvelden, vil ikke en liten kopp skade (men ikke drikk det hver dag). Du vil også få en liten dose koffein og mørk sjokolade som vil redusere søtsuget. Bytt ut sukker med et sunnere alternativ som brunt sukker eller panela.

Hjemmelaget is
Iskrem er enkelt å lage. Det er ikke en regel at is skal kun spises om sommeren. Bruk honning som søtningsmiddel. Press ut juice fra frukt eller lag smoothie (slik som forklart ovenfor). Legges i fryseren i to, tre timer.

Frozen yoghurt
Legg på litt topping på yoghurten du liker, som hakkede nøtter, tørket frukt osv. Legg i fryseren. Det er det sunneste alternativet for å bli kvitt søtsuget.

Bakte epler
Det er veldig enkelt og perfekt for kalde vinterkvelder. Det kan også lages med pærer. Bland epler med litt vann, legg på bakepapir i en form og putt i ovnen. Du kan også hule ut frukt, og lage en sirup med brunt sukker og vann.

Pudding
Hjemmelaget vaniljepudding er et av de beste oppskriftene som kan nytes på ettermiddagen, men også når du er søtsugen. Det er sunt hvis du tilsetter kun litt sukker, honning eller dadler. Ønsker du en litt annerledes smak, smelt litt mørk sjokolade over.

Kornbar
De er veldig næringsrike og inneholder en stor mengde vitaminer. Flott etter trening. Laget med nøtter, korn og frukt. Disse bør du alltid ha i spiskammeret. Du kan også lage dem selv ved å blande ingrediensene og helle honning over det.

Frukt og cottage cheese
Det er et deilig alternativ som tilfredstiller søtsuget. Cottage cheese inneholder også proteiner. I tillegg til frukt kan du legge til en spiseskje honning eller en teskje kakao.

Kanelbrød
Ristet brød med kanel er sunt og godt. Smør noen grove brødskiver med litt smør og sprø litt kanel over.

Søt syltetøy og ost
Det er mye mer enn bare et sunt alternativ. I tillegg til å være søt, har både syltetøy og ost gode fordeler. Det er også veldig enkelt å lage. Bare kutt ost i biter og spis det med syltetøy.

Nøttemiks
Du kan kjøpe nøttemiks i butikken eller lage det selv. Hasselnøtter, valnøtter, pistasjenøtter, mandler, dadler og rosiner. Bland alt og nyt. Ikke spis for mye fordi denne blandingen inneholder en del kalorier. Den gode nyheten er at det vil tilfredstille sult og søtsug.

God fornøyelse!

Nøkkelord:

Min kjære er hjemme igjen

I går kom min kjære hjem igjen etter 6 dager på ferie hos sine foreldre. Med ham kom også svigermor. Veldig hyggelig. Jeg serverte grønnsakssuppe med pølsebiter. Jeg skulle ha litt hvit pepper oppi min suppebolle, men etter en stund leste jeg ferdig på punktlappen jeg hadde limet på glasset hvor det sto "hvitløkskrydder". Suppen smakte i grunnen mest hvitløk...

I dag har svigermor hjulpet min kjære til å reparere hans klesskap og rydde i klesskapet. Det ble en del å kaste og en del til FreTex. Deretter hjalp hun meg med å merke 6-7 krydderglass med punktskrift og deretter få unna en del rot og unødvendige ting fra kjøkkenbordet. Plutselig ble kjøkkenbordet mye større å arbeide på. Dagen har gått fort. Det er tydelig at svigermor ikke er vant til hvordan det er å ha blinde i hus. Hun la støvsugeren midt på gulvet og plutselig var en benkeflate helt ryddet, men hvor var alt blitt av? Jeg fant plutselig ikke frem på mitt eget kjøkken. Det er greit nok for min kjære som ser litt, men jeg må ha ting på faste plasser og det er jeg selv som må rydde på plass det jeg kjøper inn. Jeg glemmer lett hvor jeg setter ting, men har som regel et lite system. For all del - svigermor mente det godt på alle måter...

Jeg laget appelsinkylling i leirgryte med appelsinsaus til middag. Den ble godt mottatt. Jeg hadde laget "overraskelsesdessert" til min kjære kom hjem som var en sjokolademousse. Denne laget jeg sammen med assistenten min. Det var passelig god flaks, for vi fant ut at det var nødvendig med to brødformer for å bruke opp alt - og det hadde ikke jeg oppdaget selv før det evt. hadde gått over sine bredder og det ville blitt et stort gris. Jeg synes at sjokolademoussen var litt mørk (halvparten lys og halvparten mørk kokesjokolade), og i dag laget jeg meg derfor gelé med Funlightsaft Sitron & Lime.

Besøk av min kjæres søster

På søndag (7. juni) kom min kjæres søster på besøk. Hun skulle ta et intensivkurs i motorsykkelkjøring. Tøffingen! På søndag kom hun ved 21.00-tiden og vi hadde et knekkebrødmåltid og smakte på tiramisu med appelsin (uten kaffe). Ingen synes vel egentlig noe om kaken... Det minnet litt for mye om bløtekake og hadde litt lite moscarponeost i seg.

Og jeg liker jo å være vertinne for mine besøkende:

På mandag serverte jeg laks og grønnsaker i ovn med quinoaris inntil, noe som alltid bblir en slager og alt ble spist opp. Bærcoctail med jordbær, bringebær og blåbær med vaniljekesam.

På tirsdag serverte jeg appelsinkylling i leirgryte med appelsinsaus og denne ble også vel mottatt. "Det lukter som om det skulle være jul eller en høytid" var kommentaren fra besøket.

På onsdag laget jeg spaghetti bolognes og mens min kjære passet gryten, strente vi to damene ut på shopping og fikk en hel del gjort på 1 time og 15 minutter:

  • Levert en gammel oljeovn
  • Kjøpt en passende bolero til finkjolen min :)
  • - Kjøpt enkle øredobber til et enkelt smykke jeg skal ha til finkjolen ;)
  • Kjøpt spiselig bursdagsgave på Helsekost til en venninne
  • Kjøpt sylttøy, juice og saft på Helsekost til meg selv og min kjære
  • Hentet en stor og tung pakke på posten som bl.a. inneholder de fleste pakkene til en pakkekalender + litt flere julegaver tilandre
  • Kjøpt 2 brett med muffinsformer hvor det er 12 muffins i hvert brett.

Min kjære ble sulten på å smake på kjeksene til gaven og vi åpnet en pakke. Det var godt vi gjorde! Noe tørrere kjeks har jeg ikke smakt! Det endte med at de to resterende kjekspakkene også ble åpnet, og jo, alle like tørre. Da shoppet jeg bursdagsgave på nettet istedenfor.

I dag hadde søsteren oppkjøring og besto!

Fruktsalat med melonyoghurt

I dag laget jeg fruktsalat. Det ble til 4 porsoner og tok kun 35 min. Jeg rett og slett glemte å ha oppi rosiner. Jeg hadde heller ikke oppi kiwi og druer. Jeg brukte 5 dl (et stort beger) med melonyoghurt som "saus" på fruktsalaten. Jeg synes det ga en god smak.

Nøkkelord:

Abonner på RSS - Dessert