Middag

Pannekaker med havregryn og havremel til middag

I dag var det pannekaker på dagens middagsmeny. Jeg bruker pannekakeoppskriften fra svigermor som basis når jeg lager pannekaker, men jeg gjør den litt grovere ved å erstatte det fine melet med litt grovt mel og havregryn. I dag brukte jeg også litt havremel. Jeg begynte med 2 egg som jeg vispet sammen og 5 dl melk. Jeg tenkte at jeg kunne ha i mer melk om det ble behov for det - og det ble det. Jeg hadde i litt kvernet salt. Deretter hadde jeg i 2 dl grovt sammalt hvetemel, 3 dl havregryn (dvs. 120 g) og 1 dl havremel. Jeg blandet godt. Da samboeren min kom hjem, lot jeg han ta over og han spedde ut røren slik at den ble litt mer passelig tykkelse på.

Jeg lot røren svelle i ca. 30 minutter før samboeren min stekte pannekakene i pannekakejern. Jeg tenkte litt over hvordan jeg best mulig kunne klare å steke pannekaker som blind i jernet. Den har en lampe på seg og enkelte jern klikker når lampen tennes eller slukkes, men dette jernet klikker litt til og fra uavhengig av hva som skjer. Jeg hadde en gang et toastjern hvor klikkingen var forutsigbar og hvor jeg kunne bruke det som indikator på at lampen var slukket og toasten var ferdig. Det kan jeg ikke med dette jernet. Jeg tenkte litt på å bruke lysindikator, men kom til at å ta tiden ville nok være det beste. Ulempen er at tiden det tar å steke en pannekake vil variere etter hvor tykk røren er. Min pannekakerøre varierer en god del fra gang til gang siden jeg slumper en del. Må jeg kanskje slutte med slumpingen og variasjonen? Kanskje lysindikator er den beste løsningen likevel? Jeg synes at pannekakene ble gode, men jeg orket bare én liten pannekake. Den var mektig!

Nøkkelord:

Laks og grønnsaker i ovn til middag i dag

I dag ble det en middag jeg synes er like lett å lage som laksepakke, nemlig laks og grønnsaker i ovn. Når jeg i tillegg bruker min Nizer Dizer, går middagslagingen enda raskere. Jeg bruker litt andre mengder enn det som står i oppskriften, men bruker de samme ingrediensene med unntak av løken:

 • 1 squash
 • 1 paprika
 • 2 store gulrøtter
 • 1/2 liten purre
 • 1 boks perletomater
 • 1 ts oregano
 • 1/2 ts timian
 • 1/2 dl sitronsaft

Jeg kuttet opp alle grønnsakene i grove biter, men hakket purren i litt mindre biter. La fisken over grønnsakene. Jeg blandet oregano og timian sammen med sitronsaft og helte over fisken og grønnsakene. Jeg la aluminiumsfolie over formen og satte den inn i forvarmet ovn på 210 gr. og lot den stå der i 40 minutter. Da jeg serverte denne middagen til svigerforeldrene mine i november i fjor mente svigermor at fisken godt kunne stekes litt lenger da vi stekte fisken i 35 minutter (på 200 gr.) og derfor lot jeg den steke i 40 minutter i dag og på 10 gr. høyere temperatur. Når jeg lager middag bare til meg og samboeren min, spiser vi kun fisk og grønnsaker og har ikke potet inntil.

Nøkkelord:

Hjemmelaget spaghetti med kjøttsaus

I dag ville jeg forsøke noe nytt til middag. Jeg ville forsøke å utkonkurrere Toros paghetti og kjøttsaus med min hjemmelagde spaghetti med kjøttsaus. Jeg kuttet opp løk og stekte denne sammen med en pakke med kyllingkjøttdeig. Dette hadde jeg over i en kjele sammen med en boks hakkede tomater og hadde i 2 ss søt chilisaus og krydret med litt basilikum og pepper. Jeg lot det hele koke i 20 minutter mens jeg rørte om i blant. Jeg kokte 5 dl pasta, som ble litt mye pasta, og rett før servering av gryten hadde jeg oppi en liten neve med finhakket frisk oregano. På denne siden, "Krydder og urter", står det om krydderurter med store blader: "De kan også koke lenge med i maten mens de andre urtene bør tilsettes like før servering, ellers koker smaken bort." Oregano har nesten ikke blader i det hele tatt og skal derfor has i rett før servering. Oreganoen gjorde at gryten luktet friskt og litt sterkt, men smakte ikke sterkt. Og, Toros gryte tapte kampen. Hjemmelaget spagheti med kjøttsaus er mye bedre. Det tar dessuten bare 40 minutter å lage.

Nøkkelord:

Indisk currygryte med hjemmelaget peshwarinaan til middag på lørdagen (med god hjelp fra samboeren min)

I dag ble det indisk rød kyllingcurry til middag med hjemmelaget peshwarinaan som tilbehør. Det er en middag som tar litt tid å lage, men den er absolutt verdt tiden og jobben! Vi laget dette sist på nyttårsaften for bare noen uker siden. Da fikk jeg et par naanbrød til overs og forsøkte å fryse dem ned. I oppskriften står det ikke noe om at de kan fryses: "Naanbrød smaker best varme og helt nystekte. Har du rester, oppbevares de godt innpakket i plast til dagen etter og varmes da opp i mikro rett før servering." Vi tok dem opp for noen dager siden da vi hadde en indisk gryte til middagsrest fra fryseren til middag og tinte dem og varmet dem litt i stekeovnen og de ble gode. De ble kanskje ikke som nystekte, men som om de skulle være en dag gamle. Absolutt spiselige.

Jeg begynte på deigen til naanbrødene rundt 14.30-tiden. Jeg varmet opp 1 dl melk og hadde i litt sukker. Melken ble litt varm, men jeg avkjølte den raskt med å ha i egget. Jeg hadde i en halv blå fersk gjær og blandet ut klumpene. Jeg hadde i 1 ts bakepulver og 2 ss solsikkeolje (siden den ikke smaker noe i likhet med rapsolje) og blandet alt godt sammen. Til slutt rørte jeg inn 8 ss yoghurt naturell. Jeg helte blandingen over i en bolle og målte opp 450 g hvetemel. Jeg tar cirka mengde hvetemel. Jeg bruker et målebeger på 1 dl som jeg beregner tar 50 g hvetemel. Jeg begynte å kna deigen sammen når jeg hadde målt opp 450 g, for ifølge oppskriften skal det være 500 g hvetemel. Det viste seg at 450 g var akkurat passe mengde hvetemel. Deigen til naanbrød blir litt spesiell. Den blir litt "luftig" og boblete på samme tid. Jeg la et håndklede over bollen og satte den til heving på badet. Jeg satte alarmen på to timer og tenkte jeg kunne begynne på selve gryten når deigen hadde én time igjen å heve.

Jeg kom litt sent i gang med middagen - indisk rød kyllingcurry - fordi jeg strevde med smerter og det var mer fristende å bli sittende i sengen å chatte med en svensk, god kammerat enn å gå på kjøkkenet. Jeg hadde koblet på meg TENS-apparatet som smertelindring og takket være det klarte jeg å gjennomføre middagen med litt god hjelp fra samboeren min. Jeg kuttet opp kyllingen og mens samboeren min stekte den sammen med paprikapulver og litt rød karripasta, delte jeg opp løk i små biter med min Nizer Dizer - gjort på 3 minutter inkl. å rense løken. Han spurte om karripastaen burde blandes ut med noe vann, men jeg sa at jeg trodde den ville bli flytende når den ble varm. Løken hadde han oppi når kyllingen var ferdig stekt. Jeg kuttet opp en stor paprika og satte til sides. Det var nok med én paprika til gryten, for den var ganske stor, og sist vi lagde denne ble det litt for mye paprika. Den andre paprikaen som var kjøpt inn delte jeg opp og la i en boks til bruk som pålegg på ost og skinke til frokost og i nisteboksen. Han hadde oppi to beger med crème fraîche i en gryte. Jeg takket for hjelpen inntil videre. Jeg hadde i krydderet sammen med crème fraîchen. Jeg brukte betraktelig mindre spisskummen (bare 1/2 ts istedenfor 1 ss) fordi jeg synes den får en for dominerende smak og jeg brukte kun 1/2 ts garam masala istedenfor 2 ts av samme grunn som spisskummen. Salt og sukker klarte jeg å glemme midt i alt... Men ellers krydret jeg etter oppskriften med ingefær, kardemomme og chili. Jeg hadde også i 4 ts (dvs. resten av begeret) med rød karripasta i sausen. Det høres kanskje litt heftig ut, men det blir faktisk ikke sterkt. Heller ikke dominerende, men gir en god smak. Jeg hadde i kyllingen og lot det putre litt på kjelen mens jeg laget fyllet til naanbrødene. Etter hvert slo jeg kjelen av, for planen var å varme gryten opp igjen 5 minutter før risen var ferdig og siste naanbrød var ferdig og ha i paprikaen - slik at hele middagen var ferdig samtidig.

Jeg tok 4 ss assewnøtter, 4 ss mandler, 4 ss pistasjnøtter og 4 ss kokosmasse til naanbrødfyllet. Sist gang glemte jeg sukkeret, men i dag hadde jeg i 2 ss finkornet sukker. Jeg kjørte dette til litt "grovkornet sand" i hurtighakkeren og blandet inn 5 ss rosiner. Det så ganske passelig ut. Det viste seg at denne mengden fyll var akkurat passe til 9 naanbrød (som jeg fikk av deigen i dag).

Jeg ryddet og vasket av kjøkkenbordet og tok deigen ut på bordet. Nå hadde den stått én time lenger enn hva det stod den skulle i oppskriften, men det har den gjort for meg før og det har gått bra. Den hadde i hvert fall hevet seg, men den hadde også fått en litt hard skorpe. Når jeg knadde den sammen, fikk den små, harde biter i seg pga. skorpen. Jeg plukket bort de harde bitene, det var fort gjort, og kastet disse. Jeg delte deigen opp i omtrent like store, passelige emner og fikk 9 emner. Jeg lager nok mine naanbrød litt mindre enn hva som står i oppskriften og kanskje nå litt mindre enn hva jeg gjorde i begynnelsen. I oppskriften står det at de skal stekes i "noen minutter". Mine naanbrød i dag trengte 4 minutter på å bli ferdige. Denne gangen trengte de 4-5 minutter på seg og denne gangen, på nyttårsaften, trengte de 5 minutter på seg. Den gangen de trengte 5 minutter på seg fikk jeg kun 6 naanbrød og ikke 9 naanbrødsom jeg fikk i dag - og jeg brukte samme oppskrift. Jeg kjevlet ut leiven og samboeren min la på fyll. Jeg brettet over ene halvpart og kjevlet forsiktig over igjen. Dette brukte jeg mellom tre og fire minutter på. Da samboeren min åpnet ovnsdøren og tok ut det ferdigstekte naanbrødet, løftet jeg opp det jeg hadde gjort ferdig fra bordet og ga ham det med oppsiden ned fordi den klistret minst til fingrene og han hev det inn i ovnen og lukket ovnsdøren så raskt som mulig. Vi innarbeidet et ganske godt og rutinert samarbeid etter hvert. Etter 2 1/2 time etter at jeg satte meg til å kutte opp kyllingen, kunne vi sette oss til bords og nyte middagen.

Nøkkelord:

Meksikansk gryte i tacotubs til middag i dag

I dag hadde vi meksikansk gryte til middag. Riktignok ble det uten løk, for da jeg tok frem løken, som var kjøpt dagen før, kom det litt fuktighet ut av den da jeg klemte på den og den luktet ikke helt heldig. Samboeren min sa at den ikke så helt pen ut heller. Løken gikk i søpla. Jeg stekte en kyllingkjøttdeig og hadde den oppi en kjele sammen med to bokser hakket hermetiserte tomater. Jeg hadde også litt vann i. Jeg krydret det hele med én piri piri, hvit pepper, spisskommen, oregano og timian. Det ble passelig krydret. Jeg delte opp paprika med min flotte Nizer Diser, men synes det så litt lite ut. Jeg delte derfor også opp en liten gulrot i de minste bitene med Nizer Dizeren og hadde det i gryten. Lot den koke i en times tid. Deretter hadde jeg gryten i små tacotubs (de hadde ikke store på butikken) og la en osteskive på toppen. Denne gratinerte jeg i ovnen på 200 gr. i 10 minutter. Det ble en god middag, men gryten var noe fuktig. Den kunne kanskje ha kokt 10 minutter lenger for å få ut litt mer fuktighet for at tacotubsene ikke skulle bli så myke. Vi frøs ned restene av gryten i bokser. Når vi tar den opp, kan vi enten koke ris inntil eller vi kan legge den i tacotubs.

Nøkkelord:

Endelig middag igjen - spaghetti bolognese

Endelig var jeg på kjøkkenet igjen! Nå var det nesten en uke siden jeg sist kokkelerte middag på kjøkkenet og da begynte nesten abstinensene å melde seg. Jeg har vært sterkt plaget med smerter og natt til fredag 25. januar var jeg innlagt på Haukeland for intravenøs smertebehandling og i helgen var jeg sengeliggende pga. smerter på tross av smertestillende. I går og i dag har jeg vært ute av sengen takket være et TENS-apparat, som er et apparat som gir elektrisk nervestimulering til huden der man har vondt.

I dag ville jeg lage spaghetti bolognese til middag mens samboeren min satt i et Skype-møte som varte i 2 1/2 time. Jeg delte opp 4 gulrøtter og 2 løk med min Nizer Dizer - det var fort gjort. Jeg renset også 3 fedd hvitløk og moste disse. Dette hadde jeg i en gryte sammen med litt olje som jeg satte på en plate og stekte litt. Jeg brukte bevisst ikke stangseleri da hverken jeg eller samboeren min er noe begeistret for den grønnsaken. Når gulrotbitene og løken hadde myknet litt, hadde jeg over tre bokser med hermetiserte tomater og satte det til koking. Mens det kokte opp, stekte jeg to pakker med kjøttdeig. Jeg stekte en og en pakke fordi jeg ikke brukte så stor stekepanne. Det var en annen fordel også med å ikke bruke så stor stekepanne; den var lettere å løfte når jeg skulle ha den ferdigstekte kjøttdeigen over i gryten med grønnsaksblandingen. Jeg er ikke så voldsomt sterk i armene og synes en stor stekepanne med 800 g kjøttdeig kan bli i tyngste laget å holde med en hånd. Jeg hadde i ca. 3 dl vann, fylte bare litt vann i hver av tomatboksene og hadde i gryten, og krydret med sitronpepper, basilikum og oregano. Jeg lot det koke mens jeg satte korttidsuret på 20 minutter av gangen slik at jeg fikk røre i gryten jevnlig. Jeg smakte på den halvveis og krydret litt mer med basilikum og oregano. Jeg var redd det muligens ble litt mye oregano. Gryten kokte i til sammen 2 1/2 time hvor 1 1/2 av dem var uten lokk. Det viste seg denne gangen at krydringen var perfekt! - Det er ikke alltid...

Nøkkelord:

Kebab i pita med hvitløksdressing - alt hjemmelaget

I dag var det ekte kebab til middag servert i pitabrød og med hvitløksdressing - alt hjemmelaget og laget fra bunnen av. Jeg trodde dette var en ganske rask middag å lage, men sannelig tok den meg nesten fire timer å lage.

Jeg begynte med å lage pitabrøddeigen: Jeg hadde både en rød og en blå fersk gjær i kjøleskapet i dag og jeg orket ikke å forsøke å bruke Seeing AI for å tolke om hvilken type jeg hadde i hånden. Derfor valgte jeg den enkle måten og ringte min mor på Facetime og fikk svaret på 5 sekunder. Vi ble sittende å skravle i 6-8 minutter før jeg kom meg i gang. Jeg lunket 3 dl melk og smuldret i gjæren. I den mellomstore bakebollen min forberedte jeg det tørre. Jeg tok 1 dl grovt sammalt hvetemel og 2 dl havregryn og resten, dvs. jeg regnet meg opp til ca. 400 g, vanlig hvetemel. Jeg slo over det våte i bakebollen og beynte å kna den sammen. Jeg kjente at det var for lite mel og hadde i 1 dl ekstra med grovt sammalt hvete siden 1 dl i utgangspunktet var i minste laget. Jeg hadde litt lite i sin helhet og måtte spe på med ca. 1 1/2 dl ekstra før jeg så meg fornøyd og kunne sette bakebollen til sides i en halv time for å heve.

Imens begynte jeg litt på hvitløksdressingen. Vi hadde to rømmebeger med små skvetter igjen i begge som jeg tenkte vi kunne få brukt opp. Jeg renset tre fedd hvitløk og moste disse. I det begeret som hadde ca. 1 dl rømme igjen, hadde jeg i 1/2 dl majones og noen dråper sitronsaft. I tillegg kvernet jeg litt salt og litt svart pepper. Jeg lot samboeren min smake og han synes den ble litt sterk av pepper og hvitløk. Da hadde vi i litt mer rømme og majones. Dobbelt så mye rømme som majones slik at blandingsforholdet skulle bli riktig. Jeg overlot fullføringen av hvitløksdressingen til ham. Det er han som har mest peiling på hvordan den skal smake.

Og nå hadde vi litt logistikkproblemer. Hva skulle vi fortsette med? Kjøttet eller pitabrødene? Vi bestemte oss for å bake ut pitabrødene først. De kunne tross alt varmes litt i mikroen om eller når de ble kalde. Deigen hadde ikke hevet seg så mye som jeg hadde forventet og jeg ble skeptisk til om jeg i det hele tatt skulle bake de ut, men jeg valgte å la de få et forsøk. Jeg delte deigen inn i åtte og lot emnene hvile litt. Deretter kjevlet jeg dem ut. Samboeren min lurte på om jeg kanskje hadde kjevlet de på det første brettet litt for flate. Var jeg kanskje vant til å kjevle ut naanbrød? Etter 5 minutter i stekeovnen var det kun ett som hadde begynt å heve seg litt halvveis. Jeg var i gang med å bake ut det andre brettet og kjevlet ikke disse ut fullt så flate. Men det gikk ikke bedre med det andre brettet. Der var det kun ett pitabrød som hevet seg noenlunde opp og ikke så mye som det kunne ha potensiale til. Jeg regner med at det hadde sammenheng med at gjærdeigen min hevet seg dårlig, men hvorfor? Hadde væsken blitt for varm eller deigen blitt for tung? Jeg vet rett og slett ikke. Jeg skal gjøre et nytt forsøk i morgen, for vi har igjen en god del rester.

Jeg fortsatte med kebabkjøttet. Jeg hadde allerede delt opp løk og hvitløk og stekt det blankt. Jeg hadde 650 g storfekjøttdeig i food processoren sammen med krydderet . Jeg fulgte krydringen som det stod i oppskriften, med oregano, koriander, paprikapulver, litt salt og litt pepper, men hadde i 1/2 ts spisskummen istedenfor 1 ts. Jeg hadde ikke i tomatpuré. Jeg er ikke så glad i den. Jeg kjørte kjøttdeigen først alene for å blande sammen krydderet. Deretter hadde jeg jeg i løken og kjørte food processoren litt til. I oppskriften står det at kjøttet kan arbeides godt med for å få det saftig og godt, i motsetning til hamburgerkjøttet som skal være luftig. Jeg fant frem en isskje og tre grillspyd og laget kjøttbollestore klumper som jeg tredde på spydene som jeg la på en tallerken som jeg hadde smurt inn med olje. Dette satte jeg i fryseren i et kvarter.

Mens kjøttet stod i fryseren delte jeg til slutt opp grønnsakene. Jeg brukte Nizer Dizer og kuttet opp paprika og agurk i små, små biter og delte også opp 5-6 perletomater jeg hadde liggende i kjøleskapet fra tidligere. Jeg delte også opp en halv løk og hadde i en bolle for seg selv. Samboeren min stod for stekingen av kjøttet mens jeg ryddet opp litt på kjøkkenet. Satte ting inn i oppvaskmaskinen. Han delte også opp kjøttet i biter. Vi blandet det hele i hver vår bolle, salat, kjøtt og løk sammen med hvitløksdressing, og hadde i pitabrødet. Jeg synes det ble veldig godt. Vi hadde jo bare to brukendes pitabrød og det ble veldig godt. Jeg gleder meg til middag i morgen også når jeg får bakt flere pitabrød. Med så mye kjøtt har vi nok middag i et par dager og jeg kommer til å bake åtte pitabrød.

Nøkkelord:

Julemiddag i januar - fiskesuppe med kling

I da feirer vi julaften på Vinjes vis her i Bergen. Jeg laget fiskesuppen svigermor lager til jul hvert år hjemme i Vinje i Vest-Telemark. Jeg blir nok ingen bakstekjerring av Vest-Telemarkskling, noe jeg gjerne skulle, men der skal ting skje raskt og presist med trent hånd, og vi skaffet oss derfor Hardangerkling, men det blir ikke det samme. Jeg synes Hardangerklingen er litt "bløtere" og tørrere i konsistensen på samme tid - forstå det den som kan. Jeg fulgte oppskriften på fiskesuppe fra Bodil Nordjorde og var ganske spent da jeg puttet første skje i munnen på om suppen kunne måle seg med svigermors suppe. Svigermor koker suppen på ekte fiskekraft mens jeg brukte fiskekraft laget på fiskefond. Samboeren min bemerket at det luktet fisk da han kom hjem fra jobb, så helt feil kunne det likevel ikke være. "Det er riktige smaken på suppen" kunne han konstatere da vi satte oss til bords, men den riktige julestemningen manglet.

Jeg startet med å kutte opp en liten løk. Jeg smeltet smør, hadde i løk og litt mel. Jeg var ikke helt sikker på om jeg gjorde det riktig, og var derfor litt rask med å blande ut 3 ss fiskefond med 1 l. vann. Jeg reduserte den opprinnelige oppskriften med 1/3. Jeg knuste i et laurbærblad, men det var så stivt at det var umulig å få det helt knust. Var det for gammelt? Jeg lot det koke opp og spedde deretter med litt og litt melk, fløte og til slutt rømme. Jeg lot det koke i ca. 15 minutter mens jeg kuttet opp gulrot og purre. Jeg kuttet opp tre gulrøtter og 3/4 av en liten purre. Dette ble mer fyll enn hva vi var vant til fra suppen til svigermor. Det hadde nok holdt med én stor gulrot eller kanskje én og en halv gulrot. Ut fra oppskriften kunne jeg ikke tydelig lese hvor lenge gulrotbitene skulle ligge i, men bitene var temmelig små. Jeg tok utgangspunkt i at når jeg koker gulrøtter, koker jeg dem i 10 minutter og da er de 5 ganger så store. Jeg tenkte at gulrotbitene ville være ferdig kokt på 10 minutter, men de burde nok hatt nærmere 30 minutter på seg. Vi tok av kjelen etter 20 minutter. Da var vi sultne. Jeg strødde over litt gressløk som jeg hadde hentet opp fra fryseren. De var blitt ganske myke og "daffe" etter å ha tint, men jeg merket ikke noe til det når jeg hadde dem i suppen.

Inntil suppen serverte jeg kokt fisk. Den hadde jeg latt trekke i litt saltet og pepret vann i 30 minutters tid. Jeg synes ikke fisken smakte så godt... Hva det skyltes er jeg ikke sikker på.

Nøkkelord:

Kyllingkorma med hjemmelaget peshwari-naan på en tirsdag

Jeg skal være en av de første til å innrømme at jeg har en dårlig hukommelse på hverdagslige ting, egentlig det meste, men jeg ser av bloggen at jeg 12. september 2018 laget fargerik kyllingkorma. I dag bestemte jeg meg for å lage den gode retten få et nytt forsøk, men da ved å følge en anen oppskrift, indisk kylling korma.

På handlelisten til i dag hadde jeg skrevet "naanbrød", men samboeren min ringte og sa at han ikke fant naanbrød. Da hev jeg meg rundt og sa at jeg kunne bake naanbrød med en tørrgjær jeg hadde liggende. Jeg varmet opp melk, hadde i gjær, sukker, bakepulver, egg, olje og yoghurt og blandet til sist inn ca. 500 g hvetemel til en litt "boblete" deig. Jeg satte deigen til heving i to-tre timer.

Jeg har aldri smakt korma på restaurant, men samboeren min har smakt det og snakker varmt om retten. Sist jeg fulgte denne oppskriften jeg forsøkte meg på nytt på i dag, ble den alt annet enn god. Etter litt fundering og studering av oppskriften tror jeg at jeg fant kilden. I oppskriften står det fremgangsmåten på hvordan man lager sitt eget garam masala-krydder og at oppgitt mengde er den mengden krydder som skal brukes i denne oppskriften. Om jeg legger sammen teskjeene, kommer jeg til at det nesten blir 2 spiseskjeer garam masala. Det er svært mye krydder etter min mening. Jeg valgte derfor å redusere dette betraktelig og målte opp følgende:

 • 2 krm koriander
 • 1 krm spiskommin
 • 2 krm kanel
 • 1 krm muskatt
 • 1 krm nellik
 • 1 krm sort pepper
 • 1 krm chilipulver
 • 2 krm kardemomme

Jeg hadde krydderne i en liten kaffekopp og hadde over de oppdelte kyllingbitene. Jeg brukte kyllingfilet. Før jeg stekte kyllingen og begynte på resten av middagen, gjorde jeg alt annet klart. Jeg synes gjerne det er greit med indiske retter. Når man først har begynt på de indiske, egentlig asiatiske rettene, skal det meste oppi i rask rekkefølge. Jeg kuttet derfor opp rødløk og hadde over på en talerken. Jeg skrellet ingefær og raspet den på et rivjern og moste hvitløk (jeg droppet chili). Jeg grovhakket mandler i hurtighakkeren. Delte opp paprika i staver. Jeg stekte kyllingkjøttet sammen med krydderet. Jeg stekte også løken og hadde i ingefær og hvitløk før jeg hadde i kjøttet. Jeg hadde i matfløte, og siden det stod 2 bokser kokosmelk trodde jeg det også skulle være 2 bokser matfløte og hadde i 2 dl melk i tillegg til én putt matfløte i tillegg til etter hvert litt yoghurt. Dette ble nok litt mye væske, for den ble litt rennende. Det hadde holdt med én putt matfløte. Jeg lot retten stå å småputre mens jeg begynte på naanbrødene. Til sammen stod den nok en times tid og det tror jeg ble litt for lenge, for den ble litt "kornete" i konsistens. Jeg får legge meg det på minnet at retter som inneholder melk ikke skal stå for lenge til koking.

Først laget jeg fyllet. Samboeren min hadde bare fått tak i pistasjenøtter i løsvekt og satt og renset ca. 5 ss for hånd. Jeg hadde også i mandler, cashewnøtter, kokos og kjørte det i hurtighakkeren. Nå i ettertid ser jeg at jeg glemte sukkeret. Det sukkeret utgjør nok en del for smaken, for det var noe som manglet med dagens naanbrød. Jeg tok naanbrøddeigen på bakbordet og knadde den litt. Den var litt for klissen og jeg måtte ta litt mer mel. Den første jeg kjevlet ut fikk altfor mye mel i seg, slik at den ikke ville klistre seg sammen når jeg brettet leiven rundt fyllet og skulle feste kantene rundt. Jeg kastet den. Det er viktig at den fester seg godt, hvis ikke kan den åpne seg i det den "kastes" inn i ovnen og da blir det bare gris. Resten av naanbrødene ble fine. Vi fikk 7 naanbrød. Samboeren min stekte de i 4-5 minutter på 300 gr. varmluft.

Nøkkelord:

To pizzeaer i kveld

I kveld var det hjemmelaget pizza som stod på menyen. Når jeg skulle se om jeg hadde noen lenke til noen oppskrift, fant jeg en gammel oppskrift lagret i 2012 hvor jeg laget sausen ut fra ferske tomater og tacokrydder. Den pizzaen jeg lager i dag ser temmelig annerledes ut hvor jeg lager sausen av squash, paprika og gulrøtter. Jeg har tidligere pleid å mose disse i hurtighakkeren, men i dag delte jeg de først opp i små biter med Nizer Diseren, lot det koke seg mørt i en halv times tid og deretter brukte jeg stavmikseren. Det fikk nok koke på litt sterk varme, for det sved seg litt, men det luktet bare svidd og maten smakte ikke svidd. Jeg er ikke så tøff med den stavmikseren. Jeg synes den virker litt "skummel", så samboeren min håndterte den. Jeg synes det er litt vanskelig å forstå hva som skjer når jeg bruker den og den er vanskelig å kontrollere. Jeg er redd for å løfte den for høyt å sprute saus overalt. Når samboeren min ikke er tilgjengelig og jeg skal lage denne pizzasausen, kommer jeg nok til å bruke hurtighakkeren og la stavmikseren ligge i skuffen. Jeg tenkte jeg ville ha en litt annerledes smak på pizzaen denne gangen, men fortsatt god sma, og krydret sausen med litt koriander, basilikum og cayennepepper. Jeg synes det ble gode og harmonerende smaker sammen. Mens samboeren min stekte kjøttdeigen, kuttet jeg opp 3 kyllingfileter. Jeg laget deigen av 7 dl vann og en dæsj flytende melange. Jeg målte opp 3 dl havregryn, 6 dl grov sammalt hvete og ca. 12 dl vanlig hvetemel og gul gjær. Deigen ble nesten perfekt, men da jeg skulle ha i litt mer mel, ble det akkurat litt for mye og jeg måtte ha i litt mer vann igjen. Deigen ble til sist fin å jobbe med. Jeg satte den til heving i en halv time. Imens kuttet jeg opp paprika, vårrløk og bacon. Jeg fikk god hjelp av samboeren min. Han tok ananasen. Jeg kjevlet ut deigen på stekeplatene og prikket dem med en gaffel. Stekte dem på 210 gr. i 10 minutter. Samboeren min la på fyllet og stekte de videre i 15 minutter. Det ble litt lite ost til den siste pizzaen. Vi bruker ca. halvannen pakke til to pizzaer.

Nøkkelord:

Middag på nyttårsaften 2018

På årets siste dag i 2018 var det indisk rød kyllingcurry med hjemmelaget peshwari-nan som stod på menyen og til dessert kunne vi sette frem en skål med mousse au chocolat.

I går kveld begynte jeg med å lage sjokolademoussen. Den ligner på denne oppskriften, men i mousse au chocolat blandes ikke inn eggehvitene, noe som ikke gjør den like luftig. Jeg smeltet først 200 g mørk kokesjokolade over vannbad. Det tok litt tid siden jeg kun hadde denne sjokoladen fra Panduro der sjokoladen er delt opp i 50 g store blokker. Jeg hadde delt hver blokk opp i to, men likevel tok det litt mer tid. Mens sjokoladen smeltet, vispet jeg 4 dl kremfløte + 1 ts vaniljesukker til luftig krem. Jeg har oppi vaniljesukkeret fordi jeg synes det gir kremen en veldig god smak. Det står ikke i oppskriften. Når sjokoladen var smeltet, hadde jeg oppi en og en eggeplomme. Jeg begynte å røre med en ballongvisp, men da sjokoladen tyknet voldsomt da jeg hadde i den først og andre eggeplommen, , samlet den seg inni vispen. Jeg klarte å fikk sjokoladen ut av vispen og byttet til en spiralvisp og satset på at konsistensen ville bli bedre når jeg fikk i de to siste eggeplommene. Det gjorde den. I oppskriften står det at det er viktig at man skal ha litt og litt av sjokoladen i kremen (og ikke motsatt). Jeg rørte godt. Jeg helte sjokolademoussen i en bolle med lufttett lokk, siden det bare var jeg og samboeren min som likevel skulle spise den, og satte den i kjøleskapet til neste dag.

I dag begynte jeg med middagen kl. 16.30. Jeg laget deigen til peshwari-nan. Jeg varmet opp 1 dl melk og smuldret oppi gjæren. Deretter hadde jeg i Sukker og bakepulver. Jeg vispet også inn ett egg, 2 ss rapsolje og 8 ss yoghurt naturell. Det blir en nokså tyktflytende væske. Jeg målte opp ca. 450 g hvetemel og knadde deigen smidig. Deretter ble deigen satt til heving. I oppskriften står det at den skal heves i to-tre timer.

Da klokken ble 18.00, begynte jeg på kyllinggryten. Jeg kuttet opp 5 kyllingfileter og stekte disse sammen med 3 ts rød karripasta og 2 ss paprikapulver. Jeg kuttet også opp løken og paprikaene slik at de lå klare når jeg skulle ha de i middagen. Jeg tok to beger crème fraîche og hadde i litt mer rød karripasta, litt spisskumin, 1/2 ts garam masala (i oppskriften står det 2 ts), 1 ts salt (i oppskriften står det 2 ts), 3 ts salt, 1/2 ts ingefær, 1/2 ts kardemomme og litt chili. Jeg synes jeg fikk til krydringen godt i dag. Jeg ser nå mens jeg skriver at jeg glemte tomatpureen, men etter min mening gjorde det ingenting for smaken sin del - nesten tvert imot. Jeg blandet inn kyllingen og lot det koke i ca. 5 minutter.

Jeg satte gryten til sides, for nå måtte jeg fortsette med nanbrødene med god hjelp av samboeren min: Vi satte stekeovnen på 300 gr. varmluft og satte inn en stekeplate innsmurt med rapsolje. Jeg laget fyllet til peshwari-nanen ved å kjøre pistasjenøtter, mandler, cashewnøtter og kokos i hurtighakkeren til det ble ganske så finmalt. Deretter blandet jeg inn sukker og rosiner. Jeg tok deigen på bakebordet og delte den opp i 6 emner. Jeg kjevlet den flat (kanskje 1/2 cm tykk) og strødde på fyllet. Jeg brettet leiven over og kjevlet den forsiktig flat. Samboeren min halvveis hev den inn i stekeovnen. Der lot han de steke i ca. 5 minutter før han løftet dem ut med en stekespade av metall og hev innpå en ny. Smaken på disse peshwari-nanene blir lik dem vi får servert på indiske restauranter, men fassongen stemmer ikke helt. Jeg lot gryten få et oppkok de siste 5 minuttene og jeg lot paprikaen koke med.

Middagen ble servert med ris og vi kunne nyte maten mens vi så på Kongens nyttårstale.

Taco i pita hjemme hos svigers

I kveld var det ungdommen som skulle stå for middagen i heimen til svigerfamilien min. Da ble det taco. Vi brukte denne listen som utgangspunkt for hva vi ville ha på tacobordet. Da kuttet jeg og samboeren min opp isbergsalat, agurk, paprika, cherrytomater, fersk ananas, mango, druer, epler, appelsin, løk og i tillegg hadde vi en boks med mais. Lillesøsteren til min samboer kuttet opp kyllingfilet og stekte den sammen med noe fajitaskrydder. Det ble overraskende godt. Svigermor stekte kjøttdeig og bacon.

Vi skulle ha hjemmelaget pitabrød inntil kjøttet og grønnsakene og det skulle jeg stå for. Jeg håpet at jeg hadde funnet kilden til at jeg så mange ganger har mislykkes med pitabrødene sist jeg laget det, nemlig at de skal stekes på 250 gr. og ikke 275 gr. som det står i de fleste oppskriftene. Jeg smeltet smør og hadde i 6,5 dl vann som jeg tempererte til fingervarmt. Jeg smuldret i gjæren. Jeg gjorde klart litt av det tørre i en bolle. Jeg hadde i ca. 140 g havregryn og 200 g grovt hvetemel. Jeg hadde også i 2 ts salt og blandet alt sammen godt. jeg hadde i det våte og begynte å kna det sammen. Til sammen vil jeg tro at jeg hadde i ca. 1100 g hvetemel. Jeg lot deigen heve i en halv time.

Jeg tok deigen på bakebordet og knadde den litt. Jeg delte den opp i tre og delte den første delen opp i passelig store emner. Jeg kjevlet de flate og la fire emner på bakebrettet. Samboeren min stod for stekingen. I vår ovn hjemme fant vi ut at å steke dem i 7 minutter var passelig, men i ovnen til svigermor måtte de ha 9 minutter på seg. Det var ett som ikke ble spiselig fordi det ikke hevet seg. I neste omgang økte vi temperaturen til 260 gr. for å se om det kunne hjelpe, men det ga nesten et verre resultat - alle fire leivene var flate etter 9 minutter. Vi reduserte varmen igjen til 250 gr. og resten av pitabrødene ble stort sett bra. Heldigvis hadde jeg laget en stor deig som ga 18 pitabrød. Det ble nok pitabrød til alle.

Nøkkelord:

Taco i pita hjemme hos svigers

I kveld var det ungdommen som skulle stå for middagen i heimen til svigerfamilien min. Da ble det taco. Vi brukte denne listen som utgangspunkt for hva vi ville ha på tacobordet. Da kuttet jeg og samboeren min opp isbergsalat, agurk, paprika, cherrytomater, fersk ananas, mango, druer, epler, appelsin, løk og i tillegg hadde vi en boks med mais. Lillesøsteren til min samboer kuttet opp kyllingfilet og stekte den sammen med noe fajitaskrydder. Det ble overraskende godt. Svigermor stekte kjøttdeig og bacon.

Vi skulle ha hjemmelaget pitabrød inntil kjøttet og grønnsakene og det skulle jeg stå for. Jeg håpet at jeg hadde funnet kilden til at jeg så mange ganger har mislykkes med pitabrødene sist jeg laget det, nemlig at de skal stekes på 250 gr. og ikke 275 gr. som det står i de fleste oppskriftene. Jeg smeltet smør og hadde i 6,5 dl vann som jeg tempererte til fingervarmt. Jeg smuldret i gjæren. Jeg gjorde klart litt av det tørre i en bolle. Jeg hadde i ca. 140 g havregryn og 200 g grovt hvetemel. Jeg hadde også i 2 ts salt og blandet alt sammen godt. jeg hadde i det våte og begynte å kna det sammen. Til sammen vil jeg tro at jeg hadde i ca. 1100 g hvetemel. Jeg lot deigen heve i en halv time.

Jeg tok deigen på bakebordet og knadde den litt. Jeg delte den opp i tre og delte den første delen opp i passelig store emner. Jeg kjevlet de flate og la fire emner på bakebrettet. Samboeren min stod for stekingen. I vår ovn hjemme fant vi ut at å steke dem i 7 minutter var passelig, men i ovnen til svigermor måtte de ha 9 minutter på seg. Det var ett som ikke ble spiselig fordi det ikke hevet seg. I neste omgang økte vi temperaturen til 260 gr. for å se om det kunne hjelpe, men det ga nesten et verre resultat - alle fire leivene var flate etter 9 minutter. Vi reduserte varmen igjen til 250 gr. og resten av pitabrødene ble stort sett bra. Heldigvis hadde jeg laget en stor deig som ga 18 pitabrød. Det ble nok pitabrød til alle.

Nøkkelord:

Vellykkede pitabrød - endelig!

I går var planen å ha taco til middag, men tiden gikk plutselig litt ifra oss. Istedenfor ble det pizza fra Peppes. Det er ingen dum idé en gang i blant det heller - bare det ikke blir for ofte - det har hverken helsen eller lommeboken godt av. Middagen ble derfor forskjøvet til i dag, men etter å ha stått på kjøkkenet i litt mer enn tre timer, kunne jeg sette middagen på bordet. Til salaten delte jeg opp klemmentiner, agurk, perletomater, eple, paprika og ananas. Jeg fant hele tre påbegynte bokser med druer i kjøleskapet, men ingen av dem var i en slik forfatning at jeg ønsket å bruke dem i salaten. Alle gikk i søppelbøtten i tur og orden.

Jeg ville forsøke å lage en ny salsa - mild ananassalsa - og brukte en halv, fersk ananas og en halv agurk i tillegg til litt limeskall og kjørte det i hurtighakkeren til en jevn mos. Jeg var litt skeptisk til resultatet. Jeg laget også min samboers favoritt, mango- og jordbærsalsa, hvor jeg moste mango, jordbær, tørket aprikos samt litt koriander og mynte til en jevn mos. Jeg måtte bruke utenlandske jordbær i dag, men de var overraskende friske og gode. Mulig jeg brukte litt lite sukker i mango- og jordbærsalsaen denne gangen, for den ble kanskje litt sur.

Vi skulle ha pitabrød til tacoen i dag. Jeg har tenkt og tenkt og forsøkt å se hva som har vært annerledes fra de to første gangene jeg laget pitabrød da jeg fikk det til og de siste gangene da jeg har mislykkes mer, dvs. at de ikke har hevet seg godt nok under stekingen. Da jeg laget pitabrød 31. mai og 23. juni i år stekte jeg de på 250 gr. fordi stekeovnen vi da hadde ikke gikk høyere. I mai brukte jeg kjøkkenmaskin mens jeg i juni laget deigen for hånd. Jeg har stort sett byttet ut melken med vann og laget deigen grov ved å bytte ut deler av det fine hvetemelet med havregryn og grovt mel. De siste gangene har jeg laget deigen i kjøkkenmaskin og brukt vann istedenfor melk. I dag bestemte jeg meg for å lage deigen for hånd og bruke melk istedenfor vann. Jeg ville også forsøke å gå litt bort fra de fleste oppskriftene jeg har sett på og steke pitabrødene på 250 gr. istedenfor 275 gr. Jeg smeltet smøret og hadde i melken. Da trenger jeg nesten ikke å varme opp melken for å få den fingervarm fordi den varmes opp av smøret. Jeg smuldret i gjæren. I bakebollen gjorde jeg klar mesteparten av melet. Jeg hadde i ca. 60 g havregryn og 100 g grovt hvetemel (jeg hadde ikke mer). Resten var fint hvetemel. I tillegg hadde jeg 1 ts salt. Jeg knadde deigen smidig og fin og satte den til heving i ca. 25 minutter. Jeg delte deigen i to og delte hver halve del i fire emner. Etter at emnene hadde fått hvile litt, kjevlet jeg dem ut til flate leiver på ca. 12-15 cm i diameter. Samboeren min hadde kontroll på stekingen. Det viste seg at 250 gr. fungerte mye bedre. Så godt som alle pitabrødene ble brukbare og blåste seg opp slik at det ble en god luftlomme i de. Han sa at 7 minutter var litt for kort tid og 8 minutter var litt for lang tid. Det perfekte var akkurat 7,5 minutters steketid. Endelig fant jeg ut av det!

Nøkkelord:

Jeg forsøkte meg på ungarsk gulasj

Da jeg i forrige uke var innlagt på sykehus fikk jeg en formiddag servert gulasjgryte. Jeg var litt skeptisk, det er jeg alltid til gryter som inneholder poteter, men jeg ble svært positivt overrasket. Gryten smakte utrolig godt! Inspirert av denne lunsjen på sykehuset, ville jeg derfor lage ungarsk gulasj til middag i dag. Samboeren min hadde fått tak i alle ingrediensene og det var bare å sette i gang med skjærefjøl og kniv. Jeg kuttet opp oksekjøttet i biter og brunet dette. Baconet klippet jeg opp og den ungarske pølsen, som jeg var noe skeptisk til, kuttet jeg også i skiver og deretter biter. Den smakte overraskende godt. Svakt krydret. Jeg stekte baconet og pølsebitene lett og hadde også dette i gryten sammen med kjøttet. Jeg moste løken og hvitløken sammen med litt vann i hurtighakkeren og hadde i sammen med kjøttet i tillegg til oksekraften. Dette fikk stå å småputre i to timer.

Imens skrelte jeg og kuttet opp poteter, gulrøtter og persillerot i tillegg til paprika. Jeg har ikke smakt persillerot før, men den var jo knasende, sprø og utrolig god på smak. Som en frisk og luftig gulrot. Når gryten hadde kokt i to timer, tok jeg av lokket og hadde i grønnsakene. Deretter lot jeg gryten koke uten lokk i 40 minutter. Jeg hadde tenkt å spørre samboeren min om å kjøpe med seg noe fint brød som vi kunne ha inntil, men det gikk i glemmeboken. Istedenfor stekte vi en hvitløksbagett og det fungerte fint. Jeg synes at gryten ble veldig god. Mye smak og god konsistens på kjøtt og grønnsaker. Mulig at grønnsakene ble kokt litt mye. Jeg brukte ganske lang tid på gryten, spesielt kjøttet siden jeg ikke var vant til slikt kjøtt, og det tok meg 4 timer, men det var verdt det. Dessuten gir det meg mer energi å stå på kjøkkenet selv om ryggen verker etter noen timer selv om jeg er flink til å bruke husmorsstolen.

Nøkkelord:

Fruktsalat og laks i form

I dag ventet jeg mine snille svigerforeldre på besøk. Jeg startet dagen tidlig og allerede før hanen gol kl. 9.00, var jeg ferdig både med oppvasken og med å kutte opp frukt til en deilig fruktsalat hvor jeg både hadde i pære, eple, druer, appelsin, kiwi, ananas, melon og med rosiner i bunn som kunne suge til seg alle saftene av all fruktsaften. Jeg hadde over litt appelsinjuice for å unngå at fruktkjøttet skulle bli misfarget. Siden min svigermor reagerer med kløe i halsen av skallet fra eple og pære, skrelte jeg disse.

Til middag i dag, serverte jeg laks og grønnsaker i ovn, men jeg hadde økt grønnsakene betraktelig mer enn hva det står oppgitt i oppskriften.
Jeg hadde i to paprikaer, fire middels store gulrøtter og to squash, en boks perletomater, en halv purre og ca. 800 g laks. Så og si alt ble spist opp. I tillegg serverte jeg poteter med holandaisesaus inntil.

Litt senere, når middagen hadde fått tid til å synke litt, hadde vi fått plass til å smake på sjokoladepuddingen jeg laget i går. Det var en "voksen" og mektig dessert, men jeg syntes den smakte godt, men jeg måtte spise den lille porsjonen i tre omganger. Mørk sjokolade blir for mektig i for store mengder for meg.

Nøkkelord:

Tre middager

På fredag (19. oktober) var det en middagsrett som vi hadde mye på middagsbordet de første årene jeg og samboeren min var sammen; pølsegrateng med makaroni i tomatsaus. Jeg delte opp paprikane raskt i Nizer Dizer og pølserbiter mens makaronien kokte. Istedenfor å bruke hemetisert ananas, brukte jeg en fersk, halv, liten ananas som jeg delte i biter. Jeg kokte opp tomatsuppe med 6 dl vann og blandet i alle de øvrige ingrediensene. Jeg hadde over ost. Jeg hadde glemt å kjøpe tomat, men jeg hadde én tomat liggende i kjøleskapet som jeg delte i tynne skiver og hadde over på toppen. Jeg stekte den ved 200 gr. i 20 minutter. Mens vi spiste, kom jeg på - jeg hadde glemt å krydre den med pepper og salt. Det var kanskje ikke rart til at den smakte litt lite?

På lørdag hadde vi quesedillas med kylling, hvor jeg delte opp to kyllingfileter i små biter og en halv boks med perletomater og en liten paprika i små biter. Vi stekte fyllet mellom to lefser i et quesedillasjern. Jeg ønsker meg et nytt jern til jul. Vi hadde rester av dette til og med i går.

I dag hadde vi noe som er svært lenge siden jeg selv har laget, men som vi fikk servert da vi besøkte min søster for 5-6 uker siden, og som jeg synes var veldig godt, nemlig Tandori kyllinggryte fra Toro. Da kuttet jeg opp 4 kyllingfileter og stekte disse. Jeg blandet ut ett beger crème fraîche med 4,5 dl vann og lot kyllingen småputre i 5 minutter. Det er ikke ofte vi har slik halvfabrikata, men jeg må jo innrømme at smaken egentlig er veldig god.

Nøkkelord:

Lasagne til middag i dag

Jeg har hatt en liten pause fra kjøkkenet i noen dager. Jeg har vært litt sliten og lysten til å stå på kjøkkenet har ikke vært til stede. Den siste uken har det derfor gått mye i pizza og middagsrester fra fryseren. I dag fikk jeg endelig kommet meg ut på kjøkkenet og laget hjemmelaget lasagne til middag. Jeg kjenner at energien kommer litt tilbake bare jeg får satt meg litt i aktivitet. "Lediggang er roten til alt ondt" sies det og kanskje lediggang også innebefatter det å være passiv og ikke fylle dagene med noe? Jeg slo opp ordet "lediggang" i Synonymordboka og fikk 18 treff og deriblant dagdriveri, hvile, latskap, latmannsliv, passivitet, ro, slapphet, slendrian, uvirksomhet og ørkesløshet.

I går kveld stekte jeg kjøttdeigen og i dag fikk jeg endelig begynt på kjøttsausen. Jeg fulgte litt min egen oppskrift på kjøttsausenog moste en squash, to paprikaer og tre gulrøtter i hurtighakkeren. Av en eller annen grunn klarte ikke hurtighakkeren å mose alle gulrotbitene. Jeg vet ikke hvorfor. Den har klart det tidligere. Jeg tok ut de største bitene og håpet at gulrotbitene som er igjen ble kokt ihjel. Jeg synes at når jeg først lager en stor porsjon lasagne til å fryse ned, er det verdt å investere i god tid. Jeg kokte derfor de moste grønnsakene og to bokser med hermetiserte tomater uten lokk i ca. 45 minutter og med lokk i nesten 2 timer. Jeg hadde i én boks hermetiserte tomater og kjøttdeigen når blandingen hadde kokt seg ferdig uten lokk. Jeg krydret med oregano, sitronpepper, koriander og chiliflak.

Samboeren min laget den hvite sausen - det er hans jobb. Vi stekte en form i 30 minutter og en hvitløksbagett inntil.

Nøkkelord:

Det ble hjemmelagde kjøttkaker i dag

I dag var jeg litt lat og vurderte vi å ha middagsrester fra fryseren til middag, men da samboeren min så at en kjøttdeig vi hadde tenkt å lage kjøttkaker av gikk ut på dato i dag, ombestemte jeg meg brått. Jeg hev meg rundt og laget disse kjøttkakene, men jeg krydret dem med pepper, ingefær og muskattnøtt (som det står i denne oppskriften). Jeg delte kjøttdeigene likt i to fordi jeg var litt redd for at food processoren ville bli for full om jeg tok i alt på en gang. I hver omgang hadde jeg i ett egg, 1 ss potetmel og 3 krm ingefær og 3 krm muskattnøtt. Jeg brukte en isskje til å lage passelig store kjøttkaker. Jeg la de utover et stekebrett med bakepapir og satte de inn i forvarmet ovn på 210 gr. Samboeren min mente at de ville tåle et par minutter til når klokken ringte etter 20 minutter.

Som tilbehør kokte jeg poteter og gulrøtter. Jeg hadde ikke salt (eller grønnsaksbuljong som jeg ofte bruker) i potetene fordi jeg laget potetstappe av to halve poteter. Jeg hadde i 2 ss melk og litt salt. Da vi hadde spist opp, var det igjen 12 kjøttkaker. De frøs vi ned fire og fire kjøttkaker i porsjonsbokser sammen med saus. Denne gangen laget vi dobbelt mengde saus fordi det ble litt lite sist vi laget kjøttkaker.

Nøkkelord:

Pannekaker med eplegelé

I dag var det en god, gammel tradisjonsrett som stod på middagsbordet - pannekaker. Det finnes veldig mange oppskrifter på pannekaker, men ofte blir det til at vi bruker den samme, gode, gamle oppskriften som kanskje t.o.m. har blitt brukt gjennom generasjoner med små justeringer. Jeg bruker denne oppskriften på pannekaker fra svigermor, men har gjort mine tilpasninger. Egentlig tror jeg det ville være mer riktig å si at det er svigerfars pannekakeoppskrift, for det var han som ofte stod for den middagen i min samboers barndomshjem.

I dag ble fremgangsmåten gjort litt om på. Eggene ble tatt i til sist fordi jeg rett og slett glemte de i min egen tåkeverden. Jeg hadde i melk, salt og mel. Jeg har byttet ut litt av hvetemelet med havregryn og grovt sammalt hvetemel. I dag brukte jeg opp en melkekartong med 8 dl melk og jeg hadde da i 2,5 dl havregryn og 1 dl grovt mel før jeg til slutt hadde i 4 dl vanlig hvetemel. Jeg rørte godt sammen. Og, så kom jeg plutselig på eggene. Det er i så fall ikke første gang jeg har laget pannekaker uten egg...

Jeg forsøkte i dag å ha på eplgeleen jeg laget for et par uker siden. Assistenten min, som fikk et glass, sa på mandag at det var godt. Jeg synes også det var godt, men tenkte at det ville passe enda bedre på vafler. Nå som glasset er åpnet, bør det kanskje bli litt vaffelsteking en av dagene? Eplegeleen var blitt ganske passelig stivt.

Nøkkelord:

Sider

Abonner på RSS - Middag