Matlaging/baking

Møll i leiligheten

I dag var foreldrene til min kjære på middagsbesøk. På menyen sto det grillmat med ris og salat. Det smakte godt. Til dessert hadde vi After Eight ostekake som falt i smak, bortsett fra at bunnen var helt smuldrete. Jeg vet ikke hva som gikk galt. Var smøret for varmt? Kned jeg ikke smøret godt nok inn i de knuste kjeksene? Jeg vet ikke. Men ostekremen som var blandet med smeltet After Eight var god da.

Vi har vært plaget i leiligheten med møll. De gnager seg inn i melposer og papp. Ekle saker selv om de er harmløse. Jeg er svigermor evig takknemlig som hjalp meg med å ta en grundig gjennomgang av alt jeg hadde i skuffer og skap. Alt ble vasket og vi hev en masse mat og beholdere. Vi får kjøpe inn nytt når vi trenger det og være på leting etter bokser/beholdere som er tette, helst med skrulokk. Vi tenker oss først en tur på Ikea for å se hva de har der.

Grilling

I dag blir det grilling til middag. Min kjære griller seg en biff mens jeg spiser kyllingfilet, samt grillpølser på begge to. Ris og salat som tilbehør. Nam, nam! Vi koker en del ris, slik at vi bruker rester til i morgen som vi skal bruke på tandoori-kyllingrett. Det er pulver som blandes ut i chreme fraiche og stekes i stekeovnen. Da blir kyllingen så utrooolig saftig og god. Jeg tror at kylling er et kjøtt jeg aldri kunne blitt lei, i tillegg til elgekjøtt. Jeg er så heldig å ha en far som driver med elgejakt, og da drypper det gjerne litt på døtrene.

Nøkkelord:

Wiktorias kake på styremøte

I dag var jeg på styremøte i Norges Blindeforbund i Hordaland. Som tradisjonen tro, hadde jeg med meg en kake. Kaken fikk jeg av en venninne for 7-8 år siden og jeg synes fremdeles den er god. Jeg har valgt å kalle den «Wiktorias kake» fordi venninnen min ikke hadde noe navn på kaken, men jeg kunne egentlig ha kalt den «basiskake». Det eneste som er i røren, er egg som røres til eggedosis, mel, bakepulver og vann. Glasuren er laget av smør og melis med kokosstrøssel på toppen. Den høres kanskje kjedelig ut, men jeg synes den er overraskende god! Prøv den du også. De på styremøtet likte den godt og 2/3 av kaken ble spist opp med positive kommentarer.

Smoothie

I dag prøvde vi oss på en ny smoothie. Artig å eksprimentere litt.

- Tropisk juice
- 100 g frosne jordbær
- 100 g frosne mandariner
- 2 skrelte kiwi

Den ble syrlig, men god.

Nøkkelord:

Smoothie på ren improvisasjon

I dag forsøkte jeg smoothiemaskinen jeg kjøpte i går. Den jobbet ikke som forventet. Den hakket ikke opp bitene jeg hadde oppi, ikke før vi hadde oppi en del væske. Kanskje det er slik at det må være litt væske for at bladene skal lage strømninger i væsken som trekker frukten nedover? Kanskje. Jeg vet ikke... Men det ble en frisk og god smak. Vi hadde oppi litt vaniljekesam, frosne jordbær, frossen ananas samt litt tropisk juice. Ren improvisasjon. Godt!

Nøkkelord:

Inspirasjon

Jeg kikker litt rundt på nettet og leter etter inspirasjon til å prøve nye ting, enten det er smoothies, middag/lunsj, kaker eller dessert.

Jeg fant wraps med llaks som jeg synes hørtes interessant ut. Hvis man ønsker, kan fisken byttes ut med strimler av kylling eller biff. Den må prøves. Jeg synes det høres ut som en god lunsj, men også middag.

Jeg fant også Saftig kyllinggryte med masse smak. Denne høres spennende ut, men også litt kjedelig i smaken.

Jeg har jo fått en forkjærlighet for indisk mat og de indiske krydderne. Selv om man bruker mye krydder trenger ikke maten å bli sterk om man f.eks. mildner med med yoghurt eller kokosmelk. Ta en titt på indisk smakfull kyllinggryte.

Og hva hører ikke bedre hjemme etter en indisk god rett enn friterte bananer på indisk vis?

Nøkkelord:

Middagsbesøk

I kveld hadde vi middagsbesøk av et synshemmet vennepar av oss. I dag var det min kjære som styrte i vei på kjøkkenet. Jeg synes han var riktig så flink. Jeg bare leste litt i oppskriftene og vi diskuterte litt hva som kunne komme til å bli best. Han laget Oreo dream cake. Istedenfor naturell kremost, kjøpte vi Tines kremost med ananas og noe annet. Istedenfor å pynte kaken med oreokjeks, brukte vi fargerike nonstopp. Det var en god, men mektig, kake... Til middag laget min kjære lasagne og stekte hvitløksbaguetter til. Jeg hadde laget salat dagen i forveien. Veldig godt det også. Vi hadde valgt lasagne og Oreokake med hensikt, for begge deler går fint an å fryse ned - for i morgen drar vi til Vest-Telemark på besøk hos min kjæres familie.

Nøkkelord:

Skoleboller med kesam

I dag baker jeg skoleboller med kesam. Det begynner å lukte godt av nystekt gjærbakst. Dette er en oppskrift basert på Safranboller med appelsin og marsipan, men hvor jeg har endret fyllet til å bli vaniljekrem og bollene rulles ut som boller og ikke kjevles ut som et rektangel og rulles sammen til en rull. Det at bollene har kesam i seg, gjør de fantastisk saftige å spise og deigen er god å jobbe med. Anbefales en dag du har tid til å bake!

Nøkkelord:

Pizzakveld

I kveld har jeg og min kjære vært på lokal samling med Norges Blindeforbunds Ungdom region Vest. Der fikk vi servert hjemmelaget pizza. Vi så den svenske filmen "Kokpit" som var synstolket. Filmen skulle visst ha et poeng, men jeg så ikke noe poeng i filmen. Jeg så ikke det komiske i filmen heller - for meg er det ikke komisk med kropp, kjønn og sex. Det blir bare patetisk. Etter filmen spiste vi kaken som min kjære hadde baket: Oreo Dream Cake. Den var som alltid god, men mettende!!

På kjøkkenet ...

I dag baker jeg tre av svigermors nydelige og sunne brød. Kommer til å lage en del brød med kort mellomrom, så får vi heller ha en del brød liggende i frysen. I forrige uke fant vi små "pinnedyr" med vinger i både grov sammalt spelt og i sesamfrøene mine, og en annen boks var blitt helt grå. Ekkelt. Jeg kastet hele boksen med dyrene i og alt. Før jeg begynte å bake, fikk jeg hjelp av min kjære til å sjekke alle flak, frø og mel jeg skulle ha oppi brødet. Nå vil jeg ikke oppbevare korn så lenge, og derfor blir det brødbaking litt oftere fremover for å få brukt opp det jeg har i hus.

Til middag i dag blir det Lises spesielle nachos. Det er godt. Og i dag som det er lørdag og alt, er det tillat med en light/Zero-brus og en sjokoladeappelsin samt en pose medengelsk konfekt

Nøkkelord:

Ostekake til møtet i morgen

I morgen skal jeg på styremøte i fylkeslaget av Norges Blindeforbund. Der starter vi styremøtet med middag, og jeg har tenkt å bake en kake å ta med. Denne gangen blir det ostekaken til svigermor. Den slår alltid an. Jeg får litt hjelp av min kjære for å lage kaken litt dekorativ. Vi lager en grønn gelé-firkløver i midten med rødt gelélokk rundt.

Innvalgt i fylkeslagsstyret i Hordaland

I dag fikk jeg vite at jeg var blitt valgt inn i fylkeslagsstyret til Norges Blindeforbund i Hordaland. Jeg har sittet i det styret for et par år siden. Nå får jeg litt flere anledninger til å bake til også. På et møte i neste uke, skal jeg lage ostekaken til svigermor. Den slår alltid an!

Sjokoladekake på morgenkvisten

På mmorgenkvisten i dag, når klokken var noen minutter over 5.00, sto jeg opp og kledde meg og deretter satte jeg i gang med å bake Ågots sjokoladekake. Den oppskriften fikk jeg på midten av 90-tallet, og jeg har laget den så mange ganger at jeg kan oppskriften omtrent utenat. Jeg har til gode å høre at noen sier den ikke er fantastisk god. Det jeg tror gjør den så god, er at det er ekte kokesjokolade i den, og ikke bare kakaopulver. I dag hadde jeg oppi 2 ts bakekakao også, for at den skal få litt mørkere farge.

Siden jeg og min kjære forsøker å begrense søtsaker, lager jeg kake til et møte i Områdeutvalget, brukerutvalg for NAV Hjelpemiddelsentral i Hordaland. På forrige møte, i februar, laget jeg gulrotkake, og den gikk ned på høykant. Det var igjen 4 kakestykker jeg tok med meg hjem igjen. Jeg håper det blir igjen et par stykker av denne sjokoladekaken, som min kjære og jeg kan kose oss med på søndag. Da, den 21. april 2013, har vi vært sammen i 6 år. Jeg vil også lage Panna cotta til dessert til oss på søndag. Det er lov å markere slike spesielle dager med litt søtsaker :)

Nøkkelord:

På kjøkkenet

Tidligere i dag laget jeg en vellykket brownies i hjerteform. Den smakte godt, når vi tok en liten smaksprøve, men litt sterk i smaken og den passer nok best med is eller krem inntil.

Til middag i dag skal min kjære ha entrekô av storfe og jeg skal ha en pepperbiff med ris og stekte tomater inntil. Han står for kjøttet og risen og jeg står for tomatene med krydring. Sist jeg laget stekte tomater, overdrev jeg krydderet litt. Denne gangen holdt jeg meg etter oppskriften. Sist gang stekte vi tomatene i 10 minutter, som det står i oppskriften, men de var langt i fra ferdige. Derfor forsøker vi å steke de i 15 minutter denne gangen.

Nøkkelord:

Brødbaking

Nå er deigen til tre brød satt til heving. Igjen lager jeg superbrødene til svigermor. Jeg kom meg endelig i gang med brødbakingen, noe jeg har sagt jeg skulle gjøre i tre dager nå. Denne gangen forsøkte jeg også å ha ett egg og litt bakepulver oppi i håp om å få litt mer luftig brød. Fikk det tipset av en medpasient på sykehuset. Blir spennende å se!

Edit: Brødet ble mer luftig, men også mer kornete. Ikke like kompakt som når jeg baker etter oppskriften uten egg og bakepulver.

Nøkkelord:

Lises spesialpizza

I dag laget vi "Lises spesialpizza" som alltid blir knallgod. Hjemmelaget bunn. Fyllet lages av tomater og taco kryddermix. Fyllet er kjøttdeig, evt. kylling, paprika, ananas og pepperoni. På toppen har vi ost og skivede tomater. Vi laget to brett og frøs ned det som ble til overs. Jeg hadde laget litt for lite deig og det ble ikke helt to fulle brett. Jeg må nok ha 21 dl mel og ikke 17 dl.

Nøkkelord:

En tidlig torsdags morgen

Siden Ole Lukkøye kun ville gi meg to timer i natt, har jeg satt i gang med å bake svigermors mettende superbrød. Deigen står nå og hever seg. Jeg har ryddet litt og satt på en oppvaskmaskin. Oppvaskmaskinen er nok ferdig til assistenten min kommer kl. 10.00 i dag. I dag skal vi ut på shopping og bruke opp litt av de gavekortene jeg fikk til jul og bursdag. Jeg vil se meg litt rundt etter tynne jakker og skjørt/kjoler. Det har vært vanskelig å finne passende skjørt i høst og i vinter. Det er visst inn med svært korte "firkantede" skjørt. Jeg håper de har fått et litt annet sortiment nå.

PS! For den som ikke vet det, går jeg kun i skjørt og kjoler - aldri i bukser.

Stekte tomater som tilbehør

I dag hadde vi biff med ris og bearnaise til, og jeg laget stekte tomater som tilbehør. Det var første gang jeg forsøkte meg på dét, og både jeg og min kjære min var enig i at tomatene var litt mye krydret og godt kunne stekes 5 minutter til, for skallet var fremdeles litt hardt. Men god mat var det nå uansett.

Nøkkelord:

Brød og panna cotta

I dag bakte jeg to "superbrød"," som min kjære kalte de, som jeg fikk oppskrift på av min svigermor. Vi har skåret de opp i skiver og nå ligger de godt bevart i fryseren i pakninger på tre og tre skiver, klar til å tas opp og tines til et måltid. I kveld laget jeg også dessert til i morgen; panna cotta. Jeg klarte å få det til å koke over og røykvarsleren begynte å pipe. Da fikk vi testet om den også virket.

Nøkkelord:

Baking på morgenkvisten

Jeg har snakket om at jeg har villet bake fylte horn med ost og skinke, og endelig er jeg i gang. Det hjelper å bake når man ikke får sove. Jeg baker 16 horn og skal fryse de. Lettvint å ta opp av fryseren og varme de til f.eks. en lunsj. Du varmer de i stekeovnen i 7 minutter, og da er de som nybakte. God fornøyelse!

Nøkkelord:

Sider

Abonner på RSS - Matlaging/baking