Ut på tur og VNS (2. dag)

Alle hverdager er vi nede på et aktivitetssenter hvor vi driver med hobbyaktiviteter. Unntaket er hver 3. fredag hvor vi har en eller annen form for utflukt. Annenhver tirsdag er det tverrfaglig møte og annenhver onsdag er det samtale med nevrologen.

Denne fredagen var det tur ut hvor vi skulle ake, grille og kose oss. Jeg ble med, med krykker og det hele. Jeg turte ikke å ake i frykt for forverring av hoften, men det så (og hørtes) ut som de hadde det gøy. Det ble grillet pølser (med og uten pinnebrød) og de serverte sjokoladekake. Jeg drakk god og varmende kakao. Været var på vår side med solskinn og passelig varmt. Det var en lavo der, men vi brukte ikke den da det var speilglatt is ved inngangen. En pasient falt på ryggen og slo bakhodet. Jeg snakket litt med G. Hun var en hyggelig dame som brukte rullator pga. parkinson. Jeg spurte hvor gammel hun var og hun kastet ballen tilbake til meg og ba meg gjette. Det er ikke alltid lett å bedømme alder ut fra stemmen og jeg gjettet på 67-70 år, men hun var 63 år (dvs. like gammel - eller ung - som min mor). Jeg ble litt flau...

Det er en del som har litt raspende eller sløv stemme. Jeg vil tro det skyldes medisiner. E. får med jevne mellomrom en hes stemme og det skyldes VNS (vagusnervestimulator). Det er at man lager en "spiral" rundt vagusnerven som jevnlig gir elektriske støt opp til hjernen (som en peismaker). VNS ble opprinnelig brukt mot depresjon og angst, men man oppdaget at den også hadde positiv effekt mot epilepsi. Etter hva jeg vet, brukes den svært sjelden mot psykiske lidelser i dag. Når den gir elektriske støt opp til hjernen kan stemmen bli litt hes.

Jeg får ukeprogrammet pr. e-post. Jeg fikk et PDF-dokument, men det var ganske uleselig. Først kom alle dagene, deretter alle klokkeslettene og til sist aktivitetene. Det var trolig en tabell. Da jeg sa ifra om dette, skrev de den raskt av og sendte meg den som tekst i en e-post. Jeg synes de er flinke til å tilrettelegge her. Viljen er det ingenting å si noe på!

Nøkkelord: