Allergi og førerhund

I går skrev en venn av meg, som har førerhund, et innlegg på Facebook som jeg ønsker å kopiere inn på bloggen. Det handler om allergi i møte med førerhund. Som førerhundbruker opplevde jeg ofte å bli stoppet i døren inn til en butikk, restaurant eller drosje med argumentet om at de ikke kunne ta imot hunden pga. allergikere. Jeg har enda til gode å møte en allergiker som skaper så mye støy rundt sin funksjonshemning som de som taler på vegne av allergikerne. Unntaket er én person, men h*n er nok unntaket da h*n var rammet av helseangst og ikke reell allergi.

Jeg husker jeg en gang skulle på apoteket i byen, men ble stoppet i døren. Jeg skrev et brev til apoteket datert 10. september 2007: "Da billettautomatsystemet på apoteket er utilgjengelig for synshemmede, stilte jeg meg med kassen der man går når man skal ha varer som ikke er reseptbelagt og forklarte problemet med kølappsystemet og mitt æren. Damen var behjelpelig, men sa at siden jeg hadde med meg min førerhund, måtte jeg stille meg ved en luke som vendte mot utsiden av apoteklokalene, hvorpå hun ledsager meg (og hunden) gjennom hele lokalet og ut på andre siden slik at jeg og hunden min ikke stod inne i lokalet. Begrunnelsen for dette var at det var mange allergiske kunder innom apoteket. Når jeg hadde fått mine medisiner, visste jeg ikke hvor jeg var og forklarte at jeg måtte komme meg til utgangspunktet for at jeg og hunden min skulle klare å finne frem. Igjen ble jeg (og hunden) på nytt ledsaget tilbake gjennom hele lokalet og ut den samme inngangen vi kom inn."

Vennen min på Facebook skriver: "Mulig jeg kaster ut en brannfakkel enda en gang.. Det får så være.. Men jeg er opptatt av dette med fremkommelighet og tilgjengelighet for førerhundbrukere. Fra NAV er vi utstyrt med et legitimasjonskort som stadfester at førerhunder kan ferdes der andre hunder ikke kan, og at hvis førerhunden nektes adgang, kan dette medføre anmeldelse. Klarere kan det vel ikke sies. Allikevel skjer det at førerhundbrukere diskrimineres. Nektes adgang med begrunnelse om allergi og lignende. Dette skjer både i drosjenæringen og andre steder. Og det er da jeg spør meg selv om ikke også allergikerne må legitimere sin allergi i form av et eller annet kort. Nylig fikk jeg informasjon om at hunder kan testes for hvor mye allergener de har. For det er slik at det varierer fra hundeindivid til hundeindivid, og er ikke nødvendigvis raseavhengig. Noen hunder mer eller mindre enn andre hunder med andre ord. Så er det kanskje enda en gang at vi som førerhundbrukere må legitimere oss med enda et kort om mengde allergener hos hunden vår. Nei, nå går vi igjennom nok «passkontroller» i det offentlige rom med hjelpemiddelet vårt. Kanskje på tide at allergikerne legitimerer sin allergi for hund. Og tar inn kunnskap om at en førerhund som ligger stille på plassen sin vanligvis ikke innebærer fare for mennesker med allergi. Det er såpass hundetetthet i samfunnet vårt i dag, at det alltids vil sveve noen allergener rundt omkring fra både hunden selv og allergener fra hunden på klærne til eieren. Og så er det dette med at allergi ikke alltid er knyttet opp mot pels. Det er så mye annet en kan være allergisk mot. Det er snakk om ca. 300 førerhunder rundt omkring i vårt vidstrakte land. Så førerhundtettheten er ikke særlig stor. Vær så snill og vis noe mer forståelse for dette hjelpemiddelet som et viktig og nødvendig fremkomstmiddel for synshemmede som trenger dem. Førerhunden er ikke en allergibombe! Avvisning gjør noe med selvfølelsen og annerkjennelse som førerhundbruker."

Nøkkelord: