Blå marshmallows med peppermyntesmak

Lite søvn i natt... Kanskje jeg gleder meg så mye til nyttårsrakettene at det tar nattesøvnen fra meg? Uansett, jeg stod til sist opp og planen var å lage lakrisgelé med sjokolade, men det viste seg å være lettere sagt enn først antatt. Det er gjerne en fordel å ha hodet med seg og det hadde ikke jeg denne morgenen. Jeg konkluderte med at gelatinplater ikke egnet seg til dette formålet selv om jeg hadde regnet at 3 ss gelatinpulver tilsvarte 18 plater gelatin. Da jeg stod og vasket opp, visste jeg det var noe som ikke stemte. Jeg ble så flau på egne vegne at jeg måtte lukke øynene. Jeg hadde helt glemt å legge gelatinplatene i bløt før jeg hadde det i kjelen med den varme væsken! Jeg vasket opp kjelen og valgte å lukke boken med noe positivt. I hundeteori skal man forsøke å avslutte en treningsøkt med noe positivt for å opprettholde gleden og iveren for det man gjør og jeg tror at det er viktig for oss mennesker også. Jeg ville avslutte med noe vellykket. Jeg kokte derfor opp 3,5 dl sukker med 0,5 dl vann for å lage hjemmelaget marshmallows. Denne gangen håndterte jeg gelatinen slik den skulle og la gelatinplatene i bløt og rørte inn én og én plate. Jeg vasket og ryddet litt på kjøkkenet og da massen hadde stått til avkjølning i 11-12 minutter, pisket jeg den opp med mikser. Da fikk den konsistens som en seig og tykk barberkrem. Om jeg skal lage dette en senere gang, vil jeg nok foretrekke å bruke en større kjele (spesielt høyere kant) for å kunne vispe massen litt bedre.

Det som er litt morsomt når man selv lager sitt eget godteri, er at man kan selv avgjøre smak og til dels farge på det man lager. Jeg hadde smakssatt marshmallowen med peppermynteolje og litt vaniljeekstrakt og farget den med blå konditorfarge. Nå står den til avkjølning i en brødform i kjøleskapet. Jeg tenker å dyppe den i sjokolade og deretter i noe kakestrøssel. Jeg har det siste døgnet funnet en del oppskrifter på snacks man selv kan lage ved kjøkkenbenken hjemme. Da har du full kontroll over hva godteriet ditt inneholder av ikke heldige stoffer og du kan selv variere hvor sunt eller usunt det skal være ved å bruke naturlig søtning (f.eks. melis eller honning) eller søtning (som tagatese eller stevia). Ja, du kan t.o.m. lage sunnere godteri ved helt å kutte ut sukker, ikke bruke fint mel eller bruke råvarer som mørk sjokolade, nøtter og/eller frukt. Jeg tror jeg i ukene fremover vil prøve meg litt frem med å lage godsaker ved kjøkkenbenken og at vi har det som helgekos.

Edit: Hehe, det ble ingen blå marshmallows. Jeg tror at flasken med blå konditorfarge må ha vært tett. Den var i hvert fall helt hvit, men smaken var som forventet. Neste gang tror jeg at jeg vil forsøke å følge denne oppskriften på marshmallows, men den krever litt seendes hjelp siden det involverer bruk av sukkertøytermometer.

Nøkkelord: