Å bruke vin i maten

Jeg skravler mye om Facebook-gruppen «Mat fra bunnen» nå om dagen, men jeg får så mange gode tips derifra som jeg gjerne vil dele. Nå stilte jeg spørsmål rundt vin i maten. Du kan finne oppskrifter f.eks. på kylling med chorizo, chili, tomater og rotgrønnsaker, baconsurret kylling med eple og balsamicosaus og i kyllingform med med paprika og tomat hvor det i oppskriftene skal være 1 dl hvitvin.

Det å bruke vin er helt nytt for meg og det kombinert med ingen erfaring gjør meg helt blank på området. I utgangspunktet spurte jeg om alternativer til vin og fikk tips om at både eplejuice og eplemost kunne brukes, men flere anbefalte at jeg burde bruke vin fordi det ga god smak på retten. Akkurat dét vet jeg ikke om jeg tør stole på etter min gane, men jeg skal la det få et forsøk.

Hverken jeg eller samboeren min drikker vin. Jeg bør ikke drikke alkohol både pga. epilepsien og medisiner jeg går på. Det hadde blitt mye sløseri med vin om jeg skulle gå til innkjøp av én flaske for de gangene det skal i maten – og en flaske kan kun stå åpnet i ca. to-tre dager. Jeg fikk vite at det finnes dessuten matvin og på polet kan man få kjøpt mindre flasker. På f.eks. Meny kan man få vin der alkoholen er helt kokt bort. Alkoholen blir ifølge et medlem ikke fullstendig borte selv om retten kokes lenge.

Jeg spurte Dr. Google om dette og første treff, «Koker egentlig alkoholen bort i sausen?» står det: «Varmer man opp vann til 100 grader, vil ikke alt vannet i kjelen forsvinne på et blunk. Det ville i så fall gjort det utfordrende å koke poteter. Kokende vann i en kjele fordamper sakte men sikkert. Og det gjør også alkohol i en saus. Altså forsvinner den ikke med et poff.» Og litt lenger ned i artikkelen kan jeg lese: «En vanlig måte å lage for eksempel rødvinssaus på, er å la den putre i et kvarter etter man har hatt i rødvinen. Da gjenstår faktisk hele 40% av alkoholen.» I artikkelen står det en tabell over hvor mye alkohol som gjenstår etter en gitt koketid.

Et annet godt tips jeg fikk, var å helle vin over i isbitposer og fryse ned – da har jeg det liggende klart når behovet skulle komme. Jeg går nok for vinen fra Meny i isposer om vinen gjør seg godt i maten... Det gjelder bare å skille isbiter med vin og vann fra hverandre. Det løses nok med å sette et stort gummistrikk rundt posen med vinen. Det finnes alltid løsninger på utfordringer i hverdagen. Gummistrikk er en klassiker for f.eks. å skille salt og pepper eller ulike typer av melk eller juice fra hverandre. Selv merker jeg det meste med punktskrift (som krydder) om det ikke byttes ut svært hyppig.

Nøkkelord:

Skriv ny kommentar

Filtered HTML

  • Internettadresser og e-postadresser konverteres til lenker automatisk.
  • Tillatte HTML-tagger: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Automatisk linjeskift

Plain text

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Internettadresser og e-postadresser konverteres til lenker automatisk.
  • Automatisk linjeskift
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.