Bloggen til Lise

After Eight sjokoladeis og fruktsalat

For to dager siden fikk jeg levert skjermleseren JAWS på døren av Hjelpemiddelsentralen. Fredag kveld satt samboeren min og reinstallerte både min stasjonære og bærbare PC. Hva gjør Lise da? Jo, jeg finner frem en oppskrift eller to og setter meg i sving på kjøkkenet som takk for hjelpen med PC-ene. Jeg laget en halv porsjon av After Eight sjokoladeis. Jeg begynte med å skille 4 egg. Det gjorde jeg enkelt med å løfte ut eggeplommene fra eggehviten. Jeg har gjort det slik etter at jeg klarte å rote bort den vesentlige delen til eggehviteskilleren min for 8-9 måneder siden. Jeg fant ingen god erstatning og fikk tipset av en svaksynt venninne. Det går raskt og jeg har enda til gode å knuse en plomme med denne fremgangsmåten. Det er jo særlig viktig å passe på å være nyvasket på hendene når jeg gjør dette - som med all matlaging. Jeg måte opp 3-4 ss finkornet sukker. Jeg valgte å bruke finkornet siden jeg synes det blir litt finere eggedosis med den enn om jeg bruker vanlig sukker. Jeg har tilfeldigvis finkornet sukker i skapene mine fordi jeg bruker det når jeg lager hjemmelaget vaniljesukker.

Jeg pisket eggeplommene og sukkeret til eggedosis mens jeg laget i stand sjokoladeblandingen: Jeg smeltet én plate mørk kokesjokolade i 1 dl kremfløte og hadde deretter i 100 g (dvs. en halv liten pakke) med After Eight og smeltet også den i. I oppskriften står det at man skal ha After Eight i biter i isblandingen. Jeg synes det fungerte fint å ha After Eight i smeltet da jeg sist laget After Eight-isen for ett år siden. Jeg har aldri fulgt oppskriften på dette punktet. Feilen oppstod ved at jeg gjorde feil da jeg trodde dette var den riktige fremgangsmåten. Jeg pisket 2 dl kremfløte til krem, som nesten ble pisket for mye, og blandet først den noe avkjølte sjokoladeblandingen med eggedosisen og deretter ble den piskede kremen blandet inn til sist. Jeg helte isblandingen i to mindre bokser og satte i fryseren. De to gangene jeg har laget denne isen, har jeg ikke rørt i iskremen under frysningsprosessen og jeg har ikke opplevd at det har blitt iskrystaller i iskremen.

Siden den isen passer utrolig godt inntil fruktsalat hadde jeg tenkt å lage det på fredag eller lørdag, men det ble ikke før i ettermiddag (søndag). Jeg var litt sliten i går og PC-en med nyinstallert JAWS fristet mer. Men i dag fikk jeg satt meg ned og jeg kuttet opp epler, pærer, druer, appelsiner, kiwi og ananas i tillegg til at jeg hadde oppi rosiner.

Nøkkelord:

Pannekaker med havregryn og havremel til middag

I dag var det pannekaker på dagens middagsmeny. Jeg bruker pannekakeoppskriften fra svigermor som basis når jeg lager pannekaker, men jeg gjør den litt grovere ved å erstatte det fine melet med litt grovt mel og havregryn. I dag brukte jeg også litt havremel. Jeg begynte med 2 egg som jeg vispet sammen og 5 dl melk. Jeg tenkte at jeg kunne ha i mer melk om det ble behov for det - og det ble det. Jeg hadde i litt kvernet salt. Deretter hadde jeg i 2 dl grovt sammalt hvetemel, 3 dl havregryn (dvs. 120 g) og 1 dl havremel. Jeg blandet godt. Da samboeren min kom hjem, lot jeg han ta over og han spedde ut røren slik at den ble litt mer passelig tykkelse på.

Jeg lot røren svelle i ca. 30 minutter før samboeren min stekte pannekakene i pannekakejern. Jeg tenkte litt over hvordan jeg best mulig kunne klare å steke pannekaker som blind i jernet. Den har en lampe på seg og enkelte jern klikker når lampen tennes eller slukkes, men dette jernet klikker litt til og fra uavhengig av hva som skjer. Jeg hadde en gang et toastjern hvor klikkingen var forutsigbar og hvor jeg kunne bruke det som indikator på at lampen var slukket og toasten var ferdig. Det kan jeg ikke med dette jernet. Jeg tenkte litt på å bruke lysindikator, men kom til at å ta tiden ville nok være det beste. Ulempen er at tiden det tar å steke en pannekake vil variere etter hvor tykk røren er. Min pannekakerøre varierer en god del fra gang til gang siden jeg slumper en del. Må jeg kanskje slutte med slumpingen og variasjonen? Kanskje lysindikator er den beste løsningen likevel? Jeg synes at pannekakene ble gode, men jeg orket bare én liten pannekake. Den var mektig!

Nøkkelord:

Laks og grønnsaker i ovn til middag i dag

I dag ble det en middag jeg synes er like lett å lage som laksepakke, nemlig laks og grønnsaker i ovn. Når jeg i tillegg bruker min Nizer Dizer, går middagslagingen enda raskere. Jeg bruker litt andre mengder enn det som står i oppskriften, men bruker de samme ingrediensene med unntak av løken:

 • 1 squash
 • 1 paprika
 • 2 store gulrøtter
 • 1/2 liten purre
 • 1 boks perletomater
 • 1 ts oregano
 • 1/2 ts timian
 • 1/2 dl sitronsaft

Jeg kuttet opp alle grønnsakene i grove biter, men hakket purren i litt mindre biter. La fisken over grønnsakene. Jeg blandet oregano og timian sammen med sitronsaft og helte over fisken og grønnsakene. Jeg la aluminiumsfolie over formen og satte den inn i forvarmet ovn på 210 gr. og lot den stå der i 40 minutter. Da jeg serverte denne middagen til svigerforeldrene mine i november i fjor mente svigermor at fisken godt kunne stekes litt lenger da vi stekte fisken i 35 minutter (på 200 gr.) og derfor lot jeg den steke i 40 minutter i dag og på 10 gr. høyere temperatur. Når jeg lager middag bare til meg og samboeren min, spiser vi kun fisk og grønnsaker og har ikke potet inntil.

Nøkkelord:

Sjokolademousse for å minnes Ingrid Espelid

Den 3. februar var det akkurat et halvt år siden Ingrid Espelid gikk bort. Jeg synes at hun fortjente å bli minnes på en verdig måte. Jeg ville minnes "kokka på Fjernsynskjøkkenet" ved å lage en av hennes desserter når jeg i går likevel fikk lyst til å gjøre noe på kjøkkenet. Jeg valgte ut sjokolademoussen til Ingrid Espelid. Den ligner mye på sjokolademousse med kun tre ingredienser bare at eggehvitene ikke blandes inn til slutt. Det gjør at sjokolademoussen blir mindre luftig og mer mektig. Jeg laget sjokolademoussen med mørk sjokolade og den fikk en ganske mørk smak.

Jeg smeltet én plate mørk sjokolade forsiktig over vannbad. Siden det stod i fremgangsmåten at sjokoladen ikke skulle røres i mens den ble smeltet, lot jeg den stå i fred. Mens den smeltet, pisket jeg krem av 2 dl kremfløte og jeg hadde i 1 ts vaniljesukker fordi jeg synes det gjør mye med smaken. Jeg sjekket om sjokoladen var smeltet med en gaffel. Jeg hadde i en og en eggeplomme. Jeg hadde svært små egg og jeg valgte å ha i et 3. egg for å få sjokoladen flytende nok. Jeg hadde sjokoladeblandingen i kremen og pisket den sammen. Jeg hadde det hele i en bolle med lufttett lokk. Jeg synes gjerne det er like greit å ha desserten i en større bolle til meg og samboeren min fremfor å porsjonere det i ferdige glass. Da tar vi en så stor porsjon som vi selv ønsker.

Nøkkelord:

Muffins av sjokoladekakeoppskrift

På torsdags kveld (7. februar) hadde jeg en "generalprøve" på å lage muffins av denne oppskriften på sjokoladekake fra Ågot som jeg har laget så mange ganger før. Det er til dette arrangementet jeg har forsøkt å lage browniemuffins med no-egg og veganske sjokolademuffins uten større hell. Jeg gjorde også et forsøk på å lage sitronmuffins (ikke veganske), men de ble også mislykkede.

Jeg laget på torsdag kun 1/4 oppskrift, dvs. 2 egg, 1 kopp sukker, 50 g sjokolade, 1 dl melk, 1,5 dl hvetemel og 1 ts bakepulver. I tillegg hadde jeg oppi 1 ts kakao og 1 ts vaniljesukker. Jeg fylte til sammen 8 muffinsformer og stekte dem på 210 gr. i 15 minutter. Da samboeren min smakte på dem, mente han at det hadde gjort seg med litt glasur.

Neste dag var det tid for å lage muffinsene til arrangementet og litt større porsjon. Jeg laget det derfor av full porsjon. Jeg pisket godt og lenge eggedosis av 5 egg og 4 dl sukker. I oppskriften, inntil jeg redigerte den i dag, stod det "kopper" istedenfor "dl". Jeg vet håper ikke at "kopper" var ment amerikanske "cup", for i så fall er det uhorvelige mengder sukker siden 1 cup er 2,5 dl. Jeg tror at hensikten med å skrive "kopper" i oppskriften på sukker og mel i denne oppskriften, var at det skulle brukes like mye. Mens eggedosisen stod og vispet, varmet jeg opp melken og smeltet sjokoladen i den. Jeg hadde i to plater og den siste halve som jeg hadde igjen fra generalprøven min kvelden før. Jeg lot sjokoladeblandingen avkjøle seg litt. Jeg hadde oppi 1 ss kakao, 2 ts vaniljesukker og 3 ts bakepulver i eggedosisen og blandet det inn. Jeg hadde den noe avkjølte sjokolademelken i eggedosisen og til sist hadde jeg i 5 dl hvetemel. Da jeg laget sjokoladekake til assistenten min for 3 uker siden ble kaken helt flat og uten luft. Da lurte jeg på om det kunne skyldes at sjokolademelken hadde vært for varm, men nå tror jeg faktisk det kan skyldes at jeg rørte litt for mye etter at melet var tatt i røren. Jeg var i hvert fall bevisst å ikke røre for mye i røren nå og muffinsene hevet seg fint. Jeg hadde de i muffinsformer. Når jeg vet, eller i hvert fall regner med, at muffinsene vil heve seg godt, bruker jeg en litt mindre måleskje, en på 50 ml enn den jeg bruker når jeg f.eks. måler opp til browniemuffins som hever seg mindre. Jeg fikk til sammen 31 muffins. Jeg stekte nå muffinsene på 210 gr. i 14 minutter siden jeg synes de i går kanskje ble noe hardt stekt. Siden jeg ikke ser resultatet i ovnen, må jeg kun basere meg på tiden. Når muffinsene var kalde, pakket jeg dem inn i dobbelt lag med brødpose og la de forsiktig ned i kofferten.

Da samboeren min smakte på muffinsene dagen før, mente han at litt glasur hadde gjort seg bra på muffinsene. Jeg tok derfor med meg en liten boks hvor jeg hadde målt opp 4 ss kakao og 1 ts vaniljesukker med utgangspunkt i glasuren i denne oppskriften. Damen som hjalp oss på kjøkkenet smeltet da smør, blandet inn min blanding og blandet det sammen med melis til glasur. Hun hadde litt glasur på hver muffins. Jeg var svært nøye med å pakke boksen med kakaoblandingen inn i to brødposer og ett gummistrikk rundt - jeg ville ikke ha PC-sekken min full av kakaopulver...

Hjemmelaget spaghetti med kjøttsaus

I dag ville jeg forsøke noe nytt til middag. Jeg ville forsøke å utkonkurrere Toros paghetti og kjøttsaus med min hjemmelagde spaghetti med kjøttsaus. Jeg kuttet opp løk og stekte denne sammen med en pakke med kyllingkjøttdeig. Dette hadde jeg over i en kjele sammen med en boks hakkede tomater og hadde i 2 ss søt chilisaus og krydret med litt basilikum og pepper. Jeg lot det hele koke i 20 minutter mens jeg rørte om i blant. Jeg kokte 5 dl pasta, som ble litt mye pasta, og rett før servering av gryten hadde jeg oppi en liten neve med finhakket frisk oregano. På denne siden, "Krydder og urter", står det om krydderurter med store blader: "De kan også koke lenge med i maten mens de andre urtene bør tilsettes like før servering, ellers koker smaken bort." Oregano har nesten ikke blader i det hele tatt og skal derfor has i rett før servering. Oreganoen gjorde at gryten luktet friskt og litt sterkt, men smakte ikke sterkt. Og, Toros gryte tapte kampen. Hjemmelaget spagheti med kjøttsaus er mye bedre. Det tar dessuten bare 40 minutter å lage.

Nøkkelord:

Indisk currygryte med hjemmelaget peshwarinaan til middag på lørdagen (med god hjelp fra samboeren min)

I dag ble det indisk rød kyllingcurry til middag med hjemmelaget peshwarinaan som tilbehør. Det er en middag som tar litt tid å lage, men den er absolutt verdt tiden og jobben! Vi laget dette sist på nyttårsaften for bare noen uker siden. Da fikk jeg et par naanbrød til overs og forsøkte å fryse dem ned. I oppskriften står det ikke noe om at de kan fryses: "Naanbrød smaker best varme og helt nystekte. Har du rester, oppbevares de godt innpakket i plast til dagen etter og varmes da opp i mikro rett før servering." Vi tok dem opp for noen dager siden da vi hadde en indisk gryte til middagsrest fra fryseren til middag og tinte dem og varmet dem litt i stekeovnen og de ble gode. De ble kanskje ikke som nystekte, men som om de skulle være en dag gamle. Absolutt spiselige.

Jeg begynte på deigen til naanbrødene rundt 14.30-tiden. Jeg varmet opp 1 dl melk og hadde i litt sukker. Melken ble litt varm, men jeg avkjølte den raskt med å ha i egget. Jeg hadde i en halv blå fersk gjær og blandet ut klumpene. Jeg hadde i 1 ts bakepulver og 2 ss solsikkeolje (siden den ikke smaker noe i likhet med rapsolje) og blandet alt godt sammen. Til slutt rørte jeg inn 8 ss yoghurt naturell. Jeg helte blandingen over i en bolle og målte opp 450 g hvetemel. Jeg tar cirka mengde hvetemel. Jeg bruker et målebeger på 1 dl som jeg beregner tar 50 g hvetemel. Jeg begynte å kna deigen sammen når jeg hadde målt opp 450 g, for ifølge oppskriften skal det være 500 g hvetemel. Det viste seg at 450 g var akkurat passe mengde hvetemel. Deigen til naanbrød blir litt spesiell. Den blir litt "luftig" og boblete på samme tid. Jeg la et håndklede over bollen og satte den til heving på badet. Jeg satte alarmen på to timer og tenkte jeg kunne begynne på selve gryten når deigen hadde én time igjen å heve.

Jeg kom litt sent i gang med middagen - indisk rød kyllingcurry - fordi jeg strevde med smerter og det var mer fristende å bli sittende i sengen å chatte med en svensk, god kammerat enn å gå på kjøkkenet. Jeg hadde koblet på meg TENS-apparatet som smertelindring og takket være det klarte jeg å gjennomføre middagen med litt god hjelp fra samboeren min. Jeg kuttet opp kyllingen og mens samboeren min stekte den sammen med paprikapulver og litt rød karripasta, delte jeg opp løk i små biter med min Nizer Dizer - gjort på 3 minutter inkl. å rense løken. Han spurte om karripastaen burde blandes ut med noe vann, men jeg sa at jeg trodde den ville bli flytende når den ble varm. Løken hadde han oppi når kyllingen var ferdig stekt. Jeg kuttet opp en stor paprika og satte til sides. Det var nok med én paprika til gryten, for den var ganske stor, og sist vi lagde denne ble det litt for mye paprika. Den andre paprikaen som var kjøpt inn delte jeg opp og la i en boks til bruk som pålegg på ost og skinke til frokost og i nisteboksen. Han hadde oppi to beger med crème fraîche i en gryte. Jeg takket for hjelpen inntil videre. Jeg hadde i krydderet sammen med crème fraîchen. Jeg brukte betraktelig mindre spisskummen (bare 1/2 ts istedenfor 1 ss) fordi jeg synes den får en for dominerende smak og jeg brukte kun 1/2 ts garam masala istedenfor 2 ts av samme grunn som spisskummen. Salt og sukker klarte jeg å glemme midt i alt... Men ellers krydret jeg etter oppskriften med ingefær, kardemomme og chili. Jeg hadde også i 4 ts (dvs. resten av begeret) med rød karripasta i sausen. Det høres kanskje litt heftig ut, men det blir faktisk ikke sterkt. Heller ikke dominerende, men gir en god smak. Jeg hadde i kyllingen og lot det putre litt på kjelen mens jeg laget fyllet til naanbrødene. Etter hvert slo jeg kjelen av, for planen var å varme gryten opp igjen 5 minutter før risen var ferdig og siste naanbrød var ferdig og ha i paprikaen - slik at hele middagen var ferdig samtidig.

Jeg tok 4 ss assewnøtter, 4 ss mandler, 4 ss pistasjnøtter og 4 ss kokosmasse til naanbrødfyllet. Sist gang glemte jeg sukkeret, men i dag hadde jeg i 2 ss finkornet sukker. Jeg kjørte dette til litt "grovkornet sand" i hurtighakkeren og blandet inn 5 ss rosiner. Det så ganske passelig ut. Det viste seg at denne mengden fyll var akkurat passe til 9 naanbrød (som jeg fikk av deigen i dag).

Jeg ryddet og vasket av kjøkkenbordet og tok deigen ut på bordet. Nå hadde den stått én time lenger enn hva det stod den skulle i oppskriften, men det har den gjort for meg før og det har gått bra. Den hadde i hvert fall hevet seg, men den hadde også fått en litt hard skorpe. Når jeg knadde den sammen, fikk den små, harde biter i seg pga. skorpen. Jeg plukket bort de harde bitene, det var fort gjort, og kastet disse. Jeg delte deigen opp i omtrent like store, passelige emner og fikk 9 emner. Jeg lager nok mine naanbrød litt mindre enn hva som står i oppskriften og kanskje nå litt mindre enn hva jeg gjorde i begynnelsen. I oppskriften står det at de skal stekes i "noen minutter". Mine naanbrød i dag trengte 4 minutter på å bli ferdige. Denne gangen trengte de 4-5 minutter på seg og denne gangen, på nyttårsaften, trengte de 5 minutter på seg. Den gangen de trengte 5 minutter på seg fikk jeg kun 6 naanbrød og ikke 9 naanbrødsom jeg fikk i dag - og jeg brukte samme oppskrift. Jeg kjevlet ut leiven og samboeren min la på fyll. Jeg brettet over ene halvpart og kjevlet forsiktig over igjen. Dette brukte jeg mellom tre og fire minutter på. Da samboeren min åpnet ovnsdøren og tok ut det ferdigstekte naanbrødet, løftet jeg opp det jeg hadde gjort ferdig fra bordet og ga ham det med oppsiden ned fordi den klistret minst til fingrene og han hev det inn i ovnen og lukket ovnsdøren så raskt som mulig. Vi innarbeidet et ganske godt og rutinert samarbeid etter hvert. Etter 2 1/2 time etter at jeg satte meg til å kutte opp kyllingen, kunne vi sette oss til bords og nyte middagen.

Nøkkelord:

Meksikansk gryte i tacotubs til middag i dag

I dag hadde vi meksikansk gryte til middag. Riktignok ble det uten løk, for da jeg tok frem løken, som var kjøpt dagen før, kom det litt fuktighet ut av den da jeg klemte på den og den luktet ikke helt heldig. Samboeren min sa at den ikke så helt pen ut heller. Løken gikk i søpla. Jeg stekte en kyllingkjøttdeig og hadde den oppi en kjele sammen med to bokser hakket hermetiserte tomater. Jeg hadde også litt vann i. Jeg krydret det hele med én piri piri, hvit pepper, spisskommen, oregano og timian. Det ble passelig krydret. Jeg delte opp paprika med min flotte Nizer Diser, men synes det så litt lite ut. Jeg delte derfor også opp en liten gulrot i de minste bitene med Nizer Dizeren og hadde det i gryten. Lot den koke i en times tid. Deretter hadde jeg gryten i små tacotubs (de hadde ikke store på butikken) og la en osteskive på toppen. Denne gratinerte jeg i ovnen på 200 gr. i 10 minutter. Det ble en god middag, men gryten var noe fuktig. Den kunne kanskje ha kokt 10 minutter lenger for å få ut litt mer fuktighet for at tacotubsene ikke skulle bli så myke. Vi frøs ned restene av gryten i bokser. Når vi tar den opp, kan vi enten koke ris inntil eller vi kan legge den i tacotubs.

Nøkkelord:

Endelig middag igjen - spaghetti bolognese

Endelig var jeg på kjøkkenet igjen! Nå var det nesten en uke siden jeg sist kokkelerte middag på kjøkkenet og da begynte nesten abstinensene å melde seg. Jeg har vært sterkt plaget med smerter og natt til fredag 25. januar var jeg innlagt på Haukeland for intravenøs smertebehandling og i helgen var jeg sengeliggende pga. smerter på tross av smertestillende. I går og i dag har jeg vært ute av sengen takket være et TENS-apparat, som er et apparat som gir elektrisk nervestimulering til huden der man har vondt.

I dag ville jeg lage spaghetti bolognese til middag mens samboeren min satt i et Skype-møte som varte i 2 1/2 time. Jeg delte opp 4 gulrøtter og 2 løk med min Nizer Dizer - det var fort gjort. Jeg renset også 3 fedd hvitløk og moste disse. Dette hadde jeg i en gryte sammen med litt olje som jeg satte på en plate og stekte litt. Jeg brukte bevisst ikke stangseleri da hverken jeg eller samboeren min er noe begeistret for den grønnsaken. Når gulrotbitene og løken hadde myknet litt, hadde jeg over tre bokser med hermetiserte tomater og satte det til koking. Mens det kokte opp, stekte jeg to pakker med kjøttdeig. Jeg stekte en og en pakke fordi jeg ikke brukte så stor stekepanne. Det var en annen fordel også med å ikke bruke så stor stekepanne; den var lettere å løfte når jeg skulle ha den ferdigstekte kjøttdeigen over i gryten med grønnsaksblandingen. Jeg er ikke så voldsomt sterk i armene og synes en stor stekepanne med 800 g kjøttdeig kan bli i tyngste laget å holde med en hånd. Jeg hadde i ca. 3 dl vann, fylte bare litt vann i hver av tomatboksene og hadde i gryten, og krydret med sitronpepper, basilikum og oregano. Jeg lot det koke mens jeg satte korttidsuret på 20 minutter av gangen slik at jeg fikk røre i gryten jevnlig. Jeg smakte på den halvveis og krydret litt mer med basilikum og oregano. Jeg var redd det muligens ble litt mye oregano. Gryten kokte i til sammen 2 1/2 time hvor 1 1/2 av dem var uten lokk. Det viste seg denne gangen at krydringen var perfekt! - Det er ikke alltid...

Nøkkelord:

Ikke helt vellykket sjokoladekake til assistenten min

I går lagde jeg noen mislykkede browniemuffins med No egg som jeg hadde tenkt å gi til assistenten min, men som ikke var til å servere til folk. Jeg ønsket likevel å lage noe til henne, siden jeg halvveis hadde avtalt det med henne, og mens jeg stod i dusjen i dag grunnet jeg over hva jeg kunne lage. Jeg tenkte litt på helt enkle sjokolademuffins, som for øvrig er den oppskriften jeg fikk i 4. klasse da jeg gikk i 4H, men jeg tenkte at det ble litt kjedelig. Tiden gikk litt fra meg, for jeg har en avtale på sykehuset litt senere i dag, og det ble til at jeg brukte en halv time på å smelle sammen røren til min favorittoppskrift på sjokoladekake, den jeg fikk av en i Blindeforbundet i 1996, og som jeg alltid har bakt siden. Den blir alltid en suksess - og den er jo også så lettvint og rask å lage. En liten halvtime ved kjøkkenbenken og kaken står i ovnen.

Jeg knekket oppi 6 egg i bollen til kjøkkenmaskinen. Ved første egget klarte jeg å få et lite eggeskall i. Det kunne jeg høre, men jeg fikk det ut. Jeg skulle ha 5 dl sukker, men jeg hadde bare 3 dl hvit sukker igjen. Jeg brukte derfor 2 dl brunt sukker - jeg hadde akkurat nok. Jeg satte i gang kjøkkenmaskinen og mens den vispet på ganske høy hastighet, varmet jeg opp melken og brakk opp halvannen plate mørk kokesjokolade som jeg smeltet i den varme melken. Jeg hadde i bakepulver, vaniljesukker og 1 ss kakao i eggedosisen. Deretter helte jeg oppi melk- og sjokoladeblandingen og blandet det hele sammen. Jeg hadde i melet i to omganger. Jeg er litt usikker på om jeg hadde 1 dl for mye med hvetemel, for det er mulig jeg gikk litt i surr med tellingen. Jeg smurte en langpanne med smør og helte røren oppi. Satte den inn i midten i forvarmet ovn på 180 gr. i 35 minutter. Jeg sjekket med kakenål at kaken var ferdig stekt. En annen ting jeg kan se på kaken om den begynner å bli ferdig, siden jeg ikke kan se fargen, er om den begynner å slippe kantene litt på formen.

Jeg synes kaken hadde hevet seg svært lite, så jeg er faktisk litt i tvil på om denne kaken også er noe å servere... Men hvorfor den ikke har hevet seg, vet jeg ikke, for jeg pisket luftig eggedosis og riktig mengde bakepulver er hatt i. Jeg var bevisst å ikke røre for mye etter at melet var hatt i. Kan melk- og sjokoladeblandingen ha vært for varm?

Assistenten min må beklagelig nok ha på glasuren selv, men til gjengjeld kan hun da ha på den glasuren hun selv liker best. Vi har alle vår favoritt.

Nøkkelord:

Browniemuffins med No egg

¨Jeg hadde halvveis lovet assistenten min at jeg skulle bake havregrynsboller med rosiner til henne som hun kunne få med seg hjem til helgen. Hun skulle få besøk av noen gutter på 12-13 år og siden hun skulle jobbe i helgen, tilbudte jeg meg å bake noe til henne som hun kunne servere de. Hun takket for det, men sa at jeg kun måtte gjøre det om jeg hadde energi og lyst. Lyst hadde jeg, men jeg hadde ikke energi til å sette i gang med en gjærdeig. Derfor ble det til at jeg istedenfor laget brownliemuffins, men istedenfor å bruke egg, brukte jeg det veganske eggerstatningsproduktet som heter No egg. Jeg skal senere bake veganske muffins og nå ville jeg forsøke å bake vanlige muffins med det for å se hvordan det oppførte seg i forhold til vanlige egg. Det er et finmalt, hvit pulver som røres ut med vann og ellers has i baksten som om det skulle være sammenpisket egg. Bak på pakken står det ang. følgende blandingsforhold:

 • ett helt egg: 1 ts pulver + 2 ss vann
 • én eggehvite: 1 ts pulver + 1 ss vann
 • én eggeplomme: 1 ts pulver + 1/2 ss vann

Jeg smeltet smør og hadde i en lys og en mørk kokesjokolade. Siden det skulle være til barn, tenkte jeg at det kanskje var en fordel om sjokoladesmaken ikke ble altfor mørk. Jeg rørte ut 4 ts eggerstatningspulver No egg med 8 ss vann og rørte det ut i en kopp. Selv om jeg rørte godt, var det likevel igjen noen små klumper. Jeg hadde væsken over i bollen og brukte en visp til å røre kraftigere. Da fikk jeg ut alle klumper og væsken ble litt luftigere. Jeg hadde i sukkeret og rørte det også inn. Etter at jeg hadde rørt inn 2 ts vaniljesukker, rørte jeg inn den noe avkjølte sjokolade- og smørblandingen. Jeg rørte til sist inn 2,5 dl hvetemel. Jeg fordelte røren i til sammen 12 muffinsformer. Jeg satte brettet minn i midten i forvarmet ovn på 185 gr. og lot dem stekes i 26 minutter. Når jeg tok de ut av ovnen var de svært sammensunket. Da jeg de hadde avkjølt seg, smakte jeg på én av de og de var totalt uspiselige. Disse kunne jeg ikke gi til assistenten min. Samtlige gikk rett i søpla. Mine prosjekter med å lage veganske muffins til et arrangement tror jeg at jeg herved legger på is. Jeg vil ikke servere halvgjorte muffins jeg ikke kan være fornøyd med.

Nøkkelord:

100% mislykkede pitabrød

I går hadde vi taco i lefser fra en åpnet pakke. I dag ville jeg forsøke å lage hjemmelaget pitabrød igjen. Det gikk jo ikke akkurat bra da jeg forsøkte å lage pitabrød sist for en uke siden. Jeg har tenkt litt over hva jeg kan gjøre galt. Lager jeg pitabrødene for grove? Bør de heve lenger enn en halv time? Det er de to spørsmålstegnene jeg sitter igjen med etter dagens forsøk som føyer seg inn i rekken av de mest mislykkede omgangene med pitabrød jeg noen gang har bakt - ingen hevet seg én centimeter under steking.

Denne gangen brukte jeg tørrgjær. Var det derfor? Jeg tror ikke det. Oftest får jeg tørrgjær til å virke godt, med noen unntak, men de unntakene skjer i blant med fersk gjær også. Jeg smeltet smøret og hadde i melken. Varmet det opp til litt varmere enn fingervarmt (siden jeg skulle bruke tørrgjær). Jeg hadde i hele posen med tørrgjær i væsken. Jeg synes jeg lettere får til tørrgjær når jeg har det i det våte enn når jeg har det i det tørre. I bakebollen målte jeg opp det tørre. Jeg hadde i 100 g grovt sammalt hvete, 100 g havregryn og ca. 200 g hvetemel i tillegg til 1 ts salt og blandet lett sammen. Jeg slo over det våte og knadde deigen fin. Måtte til sammen ha i 100 g ekstra med hvetemel før jeg kunne si meg fornøyd med deigen.

Jeg satte den til heving i en halv time. Jeg syntes ikke deigen hadde hevet seg stort. Burde den kanskje ha fått en halv time til på seg? Jeg knadde den lett og delte den opp i åtte like store emner. Lot dem hvile litt før jeg kjevlet hvert emne ut til en leiv på størrelse med ca. en frokosttallerken. Lot de steke på 250 gr., men etter 7 minutter var de fortsatt like flate som da jeg satte de inn. Det samme resultatet fikk jeg med det andre brettet.

Men jeg skal ikke gi meg selv om jeg nå har mislykkes to ganger på rad. Neste gang vil jeg gå tilbake til fersk gjær. Jeg skal forsøke å redusere noe på det grove melet og se om det kan ha noen effekt. Det kan være at deigen blir for tung når den blir for grov. Jeg vil også la deigen få heve i en time istedenfor kun en halv time. Det kan i hvert fall ikke skade å prøve.

Nøkkelord:

Kebab i pita med hvitløksdressing - alt hjemmelaget

I dag var det ekte kebab til middag servert i pitabrød og med hvitløksdressing - alt hjemmelaget og laget fra bunnen av. Jeg trodde dette var en ganske rask middag å lage, men sannelig tok den meg nesten fire timer å lage.

Jeg begynte med å lage pitabrøddeigen: Jeg hadde både en rød og en blå fersk gjær i kjøleskapet i dag og jeg orket ikke å forsøke å bruke Seeing AI for å tolke om hvilken type jeg hadde i hånden. Derfor valgte jeg den enkle måten og ringte min mor på Facetime og fikk svaret på 5 sekunder. Vi ble sittende å skravle i 6-8 minutter før jeg kom meg i gang. Jeg lunket 3 dl melk og smuldret i gjæren. I den mellomstore bakebollen min forberedte jeg det tørre. Jeg tok 1 dl grovt sammalt hvetemel og 2 dl havregryn og resten, dvs. jeg regnet meg opp til ca. 400 g, vanlig hvetemel. Jeg slo over det våte i bakebollen og beynte å kna den sammen. Jeg kjente at det var for lite mel og hadde i 1 dl ekstra med grovt sammalt hvete siden 1 dl i utgangspunktet var i minste laget. Jeg hadde litt lite i sin helhet og måtte spe på med ca. 1 1/2 dl ekstra før jeg så meg fornøyd og kunne sette bakebollen til sides i en halv time for å heve.

Imens begynte jeg litt på hvitløksdressingen. Vi hadde to rømmebeger med små skvetter igjen i begge som jeg tenkte vi kunne få brukt opp. Jeg renset tre fedd hvitløk og moste disse. I det begeret som hadde ca. 1 dl rømme igjen, hadde jeg i 1/2 dl majones og noen dråper sitronsaft. I tillegg kvernet jeg litt salt og litt svart pepper. Jeg lot samboeren min smake og han synes den ble litt sterk av pepper og hvitløk. Da hadde vi i litt mer rømme og majones. Dobbelt så mye rømme som majones slik at blandingsforholdet skulle bli riktig. Jeg overlot fullføringen av hvitløksdressingen til ham. Det er han som har mest peiling på hvordan den skal smake.

Og nå hadde vi litt logistikkproblemer. Hva skulle vi fortsette med? Kjøttet eller pitabrødene? Vi bestemte oss for å bake ut pitabrødene først. De kunne tross alt varmes litt i mikroen om eller når de ble kalde. Deigen hadde ikke hevet seg så mye som jeg hadde forventet og jeg ble skeptisk til om jeg i det hele tatt skulle bake de ut, men jeg valgte å la de få et forsøk. Jeg delte deigen inn i åtte og lot emnene hvile litt. Deretter kjevlet jeg dem ut. Samboeren min lurte på om jeg kanskje hadde kjevlet de på det første brettet litt for flate. Var jeg kanskje vant til å kjevle ut naanbrød? Etter 5 minutter i stekeovnen var det kun ett som hadde begynt å heve seg litt halvveis. Jeg var i gang med å bake ut det andre brettet og kjevlet ikke disse ut fullt så flate. Men det gikk ikke bedre med det andre brettet. Der var det kun ett pitabrød som hevet seg noenlunde opp og ikke så mye som det kunne ha potensiale til. Jeg regner med at det hadde sammenheng med at gjærdeigen min hevet seg dårlig, men hvorfor? Hadde væsken blitt for varm eller deigen blitt for tung? Jeg vet rett og slett ikke. Jeg skal gjøre et nytt forsøk i morgen, for vi har igjen en god del rester.

Jeg fortsatte med kebabkjøttet. Jeg hadde allerede delt opp løk og hvitløk og stekt det blankt. Jeg hadde 650 g storfekjøttdeig i food processoren sammen med krydderet . Jeg fulgte krydringen som det stod i oppskriften, med oregano, koriander, paprikapulver, litt salt og litt pepper, men hadde i 1/2 ts spisskummen istedenfor 1 ts. Jeg hadde ikke i tomatpuré. Jeg er ikke så glad i den. Jeg kjørte kjøttdeigen først alene for å blande sammen krydderet. Deretter hadde jeg jeg i løken og kjørte food processoren litt til. I oppskriften står det at kjøttet kan arbeides godt med for å få det saftig og godt, i motsetning til hamburgerkjøttet som skal være luftig. Jeg fant frem en isskje og tre grillspyd og laget kjøttbollestore klumper som jeg tredde på spydene som jeg la på en tallerken som jeg hadde smurt inn med olje. Dette satte jeg i fryseren i et kvarter.

Mens kjøttet stod i fryseren delte jeg til slutt opp grønnsakene. Jeg brukte Nizer Dizer og kuttet opp paprika og agurk i små, små biter og delte også opp 5-6 perletomater jeg hadde liggende i kjøleskapet fra tidligere. Jeg delte også opp en halv løk og hadde i en bolle for seg selv. Samboeren min stod for stekingen av kjøttet mens jeg ryddet opp litt på kjøkkenet. Satte ting inn i oppvaskmaskinen. Han delte også opp kjøttet i biter. Vi blandet det hele i hver vår bolle, salat, kjøtt og løk sammen med hvitløksdressing, og hadde i pitabrødet. Jeg synes det ble veldig godt. Vi hadde jo bare to brukendes pitabrød og det ble veldig godt. Jeg gleder meg til middag i morgen også når jeg får bakt flere pitabrød. Med så mye kjøtt har vi nok middag i et par dager og jeg kommer til å bake åtte pitabrød.

Nøkkelord:

Grove ost- og skinkehorn med chiafrø i januar

Nå var de grove ost- og skinkehornene jeg bakte i slutten av november spist opp og da var det på'n igjen med å bake en ladning nye. Jeg ville også denne gangen lage de grove og med chiafrø. Jeg la derfor 4 ss chiafrø i bløt i et glass med 3 dl vann og lot det stå der å godgjøre seg en god stund før jeg tok til på resten av deigen. Jeg smeltet ca. 50 g av smøret og hadde i 3 dl vann og varmet det litt opp. Jeg hadde i 4 ts sukker. Det ble litt for varmt til at jeg kunne ha i gjæren. Jeg hadde på det tidspunktet helt glemt chiafrøene... Jeg gjorde imens i stand deler av det tørre. Jeg målte opp 3 dl (dvs. 120 g) havregryn) og 400 g grov sammalt hvete. Jeg hadde også i 400 g vanlig hvetemel og 2 ts salt og blandet det hele sammen. Når jeg vendte oppmerksomheten tilbake til væsken, kom jeg på at glasset med chiafrø stod der. Jeg hadde det i smørblandingen og det ble jo altfor kaldt til gjæren, men jeg varmet det forsiktig opp mens jeg rørte chiafrøene godt ut slik at alle klumpene ble jevnet ut. Jeg smuldret i gjæren og rørte godt. Jeg helte væsken i det tørre og satte i gang kjøkkenmaskinen på sakte hastighet. Jeg så ganske tidlig at det ble litt lite væske. Jeg hadde derfor i ca. 1,5 dl væske (tatt på øyemål) og senere justerte jeg med ca. 3-4 dl mer hvetemel. Jeg eltet deigen godt på høy hastighet før jeg hadde i det romtempererte smøret i terninger og fortsatte eltingen. Etter hvert så jeg meg fornøyd. Deigen var blitt myk og luftig. Jeg satte den til heving i ca. en time.

Jeg tok deigen på bakebordet og delte den opp i tre. Jeg kjevlet den ut til en rund leiv og delte den opp i åtte pizzastykker. Jeg valgte med vilje å lage to av pizzastykkene litt mindre for å gjøre de seks reserende litt større og heller ta vare på det overflødige av deigen. Jeg synes stykkene lett blir litt små om jeg deler leiven inn i åtte like store pizzastykker. Når stykket er delt opp, kjevler jeg det litt ekstra flatt og litt større før jeg legger på fyllet. Jeg legger på en halv skive skinke mot spissen og en hel skive på den brede enden og jeg deler en osteskive og legger den i en T på pizzastykket før jeg ruller det sammen og legger det på stekebrettet. Jeg satte brettet til heving i 40 minutters tid. Da jeg hadde bakt ut 23 horn, ringte min mor. Da jeg avsluttet den hyggelige samtalen, hadde det gått nærmere 40 minutter. Jeg valgte da å kaste den lille deigklumpen som var igjen som kanskje hadde rukket til tre-fire horn til. Det hadde blitt så ujevn heving på det siste brettet som nå var godt i gang med hevingen mens jeg hadde vært i telefonsamtalen. Jeg satte det første brettet inn i stekeovnen og lot det steke seg deg i 10 minutter på 200 gr. Jeg fortsetter med å halvsteke mine ost- og skinkehorn slik at jeg kan ferdigsteke de når jeg tar dem opp fra fryseren.

Nøkkelord:

Julemiddag i januar - fiskesuppe med kling

I da feirer vi julaften på Vinjes vis her i Bergen. Jeg laget fiskesuppen svigermor lager til jul hvert år hjemme i Vinje i Vest-Telemark. Jeg blir nok ingen bakstekjerring av Vest-Telemarkskling, noe jeg gjerne skulle, men der skal ting skje raskt og presist med trent hånd, og vi skaffet oss derfor Hardangerkling, men det blir ikke det samme. Jeg synes Hardangerklingen er litt "bløtere" og tørrere i konsistensen på samme tid - forstå det den som kan. Jeg fulgte oppskriften på fiskesuppe fra Bodil Nordjorde og var ganske spent da jeg puttet første skje i munnen på om suppen kunne måle seg med svigermors suppe. Svigermor koker suppen på ekte fiskekraft mens jeg brukte fiskekraft laget på fiskefond. Samboeren min bemerket at det luktet fisk da han kom hjem fra jobb, så helt feil kunne det likevel ikke være. "Det er riktige smaken på suppen" kunne han konstatere da vi satte oss til bords, men den riktige julestemningen manglet.

Jeg startet med å kutte opp en liten løk. Jeg smeltet smør, hadde i løk og litt mel. Jeg var ikke helt sikker på om jeg gjorde det riktig, og var derfor litt rask med å blande ut 3 ss fiskefond med 1 l. vann. Jeg reduserte den opprinnelige oppskriften med 1/3. Jeg knuste i et laurbærblad, men det var så stivt at det var umulig å få det helt knust. Var det for gammelt? Jeg lot det koke opp og spedde deretter med litt og litt melk, fløte og til slutt rømme. Jeg lot det koke i ca. 15 minutter mens jeg kuttet opp gulrot og purre. Jeg kuttet opp tre gulrøtter og 3/4 av en liten purre. Dette ble mer fyll enn hva vi var vant til fra suppen til svigermor. Det hadde nok holdt med én stor gulrot eller kanskje én og en halv gulrot. Ut fra oppskriften kunne jeg ikke tydelig lese hvor lenge gulrotbitene skulle ligge i, men bitene var temmelig små. Jeg tok utgangspunkt i at når jeg koker gulrøtter, koker jeg dem i 10 minutter og da er de 5 ganger så store. Jeg tenkte at gulrotbitene ville være ferdig kokt på 10 minutter, men de burde nok hatt nærmere 30 minutter på seg. Vi tok av kjelen etter 20 minutter. Da var vi sultne. Jeg strødde over litt gressløk som jeg hadde hentet opp fra fryseren. De var blitt ganske myke og "daffe" etter å ha tint, men jeg merket ikke noe til det når jeg hadde dem i suppen.

Inntil suppen serverte jeg kokt fisk. Den hadde jeg latt trekke i litt saltet og pepret vann i 30 minutters tid. Jeg synes ikke fisken smakte så godt... Hva det skyltes er jeg ikke sikker på.

Nøkkelord:

Kyllingkorma med hjemmelaget peshwari-naan på en tirsdag

Jeg skal være en av de første til å innrømme at jeg har en dårlig hukommelse på hverdagslige ting, egentlig det meste, men jeg ser av bloggen at jeg 12. september 2018 laget fargerik kyllingkorma. I dag bestemte jeg meg for å lage den gode retten få et nytt forsøk, men da ved å følge en anen oppskrift, indisk kylling korma.

På handlelisten til i dag hadde jeg skrevet "naanbrød", men samboeren min ringte og sa at han ikke fant naanbrød. Da hev jeg meg rundt og sa at jeg kunne bake naanbrød med en tørrgjær jeg hadde liggende. Jeg varmet opp melk, hadde i gjær, sukker, bakepulver, egg, olje og yoghurt og blandet til sist inn ca. 500 g hvetemel til en litt "boblete" deig. Jeg satte deigen til heving i to-tre timer.

Jeg har aldri smakt korma på restaurant, men samboeren min har smakt det og snakker varmt om retten. Sist jeg fulgte denne oppskriften jeg forsøkte meg på nytt på i dag, ble den alt annet enn god. Etter litt fundering og studering av oppskriften tror jeg at jeg fant kilden. I oppskriften står det fremgangsmåten på hvordan man lager sitt eget garam masala-krydder og at oppgitt mengde er den mengden krydder som skal brukes i denne oppskriften. Om jeg legger sammen teskjeene, kommer jeg til at det nesten blir 2 spiseskjeer garam masala. Det er svært mye krydder etter min mening. Jeg valgte derfor å redusere dette betraktelig og målte opp følgende:

 • 2 krm koriander
 • 1 krm spiskommin
 • 2 krm kanel
 • 1 krm muskatt
 • 1 krm nellik
 • 1 krm sort pepper
 • 1 krm chilipulver
 • 2 krm kardemomme

Jeg hadde krydderne i en liten kaffekopp og hadde over de oppdelte kyllingbitene. Jeg brukte kyllingfilet. Før jeg stekte kyllingen og begynte på resten av middagen, gjorde jeg alt annet klart. Jeg synes gjerne det er greit med indiske retter. Når man først har begynt på de indiske, egentlig asiatiske rettene, skal det meste oppi i rask rekkefølge. Jeg kuttet derfor opp rødløk og hadde over på en talerken. Jeg skrellet ingefær og raspet den på et rivjern og moste hvitløk (jeg droppet chili). Jeg grovhakket mandler i hurtighakkeren. Delte opp paprika i staver. Jeg stekte kyllingkjøttet sammen med krydderet. Jeg stekte også løken og hadde i ingefær og hvitløk før jeg hadde i kjøttet. Jeg hadde i matfløte, og siden det stod 2 bokser kokosmelk trodde jeg det også skulle være 2 bokser matfløte og hadde i 2 dl melk i tillegg til én putt matfløte i tillegg til etter hvert litt yoghurt. Dette ble nok litt mye væske, for den ble litt rennende. Det hadde holdt med én putt matfløte. Jeg lot retten stå å småputre mens jeg begynte på naanbrødene. Til sammen stod den nok en times tid og det tror jeg ble litt for lenge, for den ble litt "kornete" i konsistens. Jeg får legge meg det på minnet at retter som inneholder melk ikke skal stå for lenge til koking.

Først laget jeg fyllet. Samboeren min hadde bare fått tak i pistasjenøtter i løsvekt og satt og renset ca. 5 ss for hånd. Jeg hadde også i mandler, cashewnøtter, kokos og kjørte det i hurtighakkeren. Nå i ettertid ser jeg at jeg glemte sukkeret. Det sukkeret utgjør nok en del for smaken, for det var noe som manglet med dagens naanbrød. Jeg tok naanbrøddeigen på bakbordet og knadde den litt. Den var litt for klissen og jeg måtte ta litt mer mel. Den første jeg kjevlet ut fikk altfor mye mel i seg, slik at den ikke ville klistre seg sammen når jeg brettet leiven rundt fyllet og skulle feste kantene rundt. Jeg kastet den. Det er viktig at den fester seg godt, hvis ikke kan den åpne seg i det den "kastes" inn i ovnen og da blir det bare gris. Resten av naanbrødene ble fine. Vi fikk 7 naanbrød. Samboeren min stekte de i 4-5 minutter på 300 gr. varmluft.

Nøkkelord:

Jeg forsøker meg på veganske sjokolademuffins

Som jeg har fortalt, skal jeg bake muffins til et arrangement andre helgen i februar og for noen dager siden bakte jeg noen mislykkede sitronmuffins jeg i hvert fall vet at jeg ikke skal servere. I dag gjøv jeg løs på ny. Jeg er opptatt av at alle skal få noe å bite i til kaffen og siden det er en deltaker som er veganer, forsøkte jeg i dag å bake en svært liten porsjon av veganske sjokolademuffins. Jeg tror aldri jeg har bakt en så liten porsjon med muffins før. Det ble til sammen 5 muffins. Jeg måtte bruke litt tid på å skalere ned oppskriften til 1/4 og fikk da følgende mål:

 • 1,25 dl hvetemel
 • 2,5 ss kakaopulver
 • 1 dl sukker
 • 0.25 ts bakepulver
 • 0,5 ts natron
 • 1 dl soyamelk med sjokoladesmak (eller vanilje)
 • 1 ts eddik
 • 0,5 ts vaniljesukker
 • 0,5 dl nøytral olje, feks. solsikke
 • 25 g mørk melkefri sjokolade

Jeg startet med å måle opp sjokoladedrikken og eddiken. Jeg brukte 7% klar eddik, siden det var det jeg hadde i kjøkkenskapet, og lot det stå mens jeg målte opp de øvrige tørre ingrediensene. Etter ca. 5 minutter hadde eddikblandingen fortsatt ikke tyknet. Hadde jeg feil eddik? Skulle man kanskje bruke eplesidereddik? Jeg må spørre Mr. Google om det.

Jeg blandet inn solsikkeolje. Jeg smeltet vegansk melkesjokolade (i oppskriften står det mørk sjokolade). Jeg tok ca. 50 g mer sjokolade enn det stod i oppskriften. Sjokolade er godt! Jeg blandet inn væsken med det tørre og til slutt hadde jeg i sjokoladen. Selv om eddiken ikke gjorde soyadrikken tykk, var røren blitt ganske så tykk. Jeg brukte måleskjeen og fylte de ca. 3/4 fulle. Jeg fikk ca. 5 muffinsformer. Jeg stekte de på 180 gr. i 20 minutter. Jeg sjekket med en kakenål at de var ferdig stekt.

Når jeg tok de ut av ovnen, hadde de hevet seg godt over kanten, men det var et krater i bunnen. Jeg tenker at dette kan skyldes flere ting. Det kan skyldes at jeg fylte formene for fulle eller det kan tenkes at "tomrommet" skulle bli fylt av den kefirlignende konsistensen som jeg ikke hadde fått til.

Muffinsene mine var ikke noe å rope hurra for. De smakte sjokolade, men hverken jeg eller samboeren min syntes de smakte godt. Hva blir neste trekk?

Nøkkelord:

To pizzeaer i kveld

I kveld var det hjemmelaget pizza som stod på menyen. Når jeg skulle se om jeg hadde noen lenke til noen oppskrift, fant jeg en gammel oppskrift lagret i 2012 hvor jeg laget sausen ut fra ferske tomater og tacokrydder. Den pizzaen jeg lager i dag ser temmelig annerledes ut hvor jeg lager sausen av squash, paprika og gulrøtter. Jeg har tidligere pleid å mose disse i hurtighakkeren, men i dag delte jeg de først opp i små biter med Nizer Diseren, lot det koke seg mørt i en halv times tid og deretter brukte jeg stavmikseren. Det fikk nok koke på litt sterk varme, for det sved seg litt, men det luktet bare svidd og maten smakte ikke svidd. Jeg er ikke så tøff med den stavmikseren. Jeg synes den virker litt "skummel", så samboeren min håndterte den. Jeg synes det er litt vanskelig å forstå hva som skjer når jeg bruker den og den er vanskelig å kontrollere. Jeg er redd for å løfte den for høyt å sprute saus overalt. Når samboeren min ikke er tilgjengelig og jeg skal lage denne pizzasausen, kommer jeg nok til å bruke hurtighakkeren og la stavmikseren ligge i skuffen. Jeg tenkte jeg ville ha en litt annerledes smak på pizzaen denne gangen, men fortsatt god sma, og krydret sausen med litt koriander, basilikum og cayennepepper. Jeg synes det ble gode og harmonerende smaker sammen. Mens samboeren min stekte kjøttdeigen, kuttet jeg opp 3 kyllingfileter. Jeg laget deigen av 7 dl vann og en dæsj flytende melange. Jeg målte opp 3 dl havregryn, 6 dl grov sammalt hvete og ca. 12 dl vanlig hvetemel og gul gjær. Deigen ble nesten perfekt, men da jeg skulle ha i litt mer mel, ble det akkurat litt for mye og jeg måtte ha i litt mer vann igjen. Deigen ble til sist fin å jobbe med. Jeg satte den til heving i en halv time. Imens kuttet jeg opp paprika, vårrløk og bacon. Jeg fikk god hjelp av samboeren min. Han tok ananasen. Jeg kjevlet ut deigen på stekeplatene og prikket dem med en gaffel. Stekte dem på 210 gr. i 10 minutter. Samboeren min la på fyllet og stekte de videre i 15 minutter. Det ble litt lite ost til den siste pizzaen. Vi bruker ca. halvannen pakke til to pizzaer.

Nøkkelord:

Sitronmuffins på prøve

Jeg jobber for tiden med å planlegge et seminar i regi av Interessegruppe for Synshemmede EDB-brukere (ISE) som skal holdes her i Bergen lørdag 9. og søndag 10. februar 2019. Til kaffepausene skal jeg bake litt muffins. Ikke så voldsomt mange av hver sort, men jeg tenker å bake tre-fire sorter å velge mellom. For en tid tilbake bakte jeg et sitronbrød som ble svært vellykket trolig fordi jeg hadde i litt rømme og i dag ville jeg forsøke å gjøre det samme, men i muffinsformer. Jeg skalerte oppskriften ned 1/3 gang slik at f.eks. 150 g smør ble 100 g.

Jeg pisket smør og sukker til smørkrem mens jeg raspet av sitronskallet og presset ut saften av sitronen. Jeg hadde i ett og ett egg av gangen. Deretter hadde jeg i bakepulveret og sitronsaften og skallet. Jeg hadde i 1/2 dl melk og 150 g hveltemel og 1/2 dl rømme og 150 g hvetemel igjen. Miksmasteren begynte å slite. Hva var galt? Jo, jeg hadde for mye mel. I full oppskrift står det 300 g, men jeg hadde jo skalert oppskriften ned 1/3 gang. Jeg måtte ha i litt mer rømme.

Jeg fylte i 16 muffinsformer og stekte de på 180 gr. i 20 minutter slik det står i denne oppskriften. Jeg sjekket med kakenål at de var ferdig stekt. Jeg var ganske skeptisk til disse muffinsene, for røren smakte nokså surt eller bittert. Og, det med rette, for de ble ikke gode. De ble nokså kompakte og smakte ikke godt. Jeg tror kanskje de ble så kompakte fordi jeg rørte for mye i deigen.

Nøkkelord:

Middag på nyttårsaften 2018

På årets siste dag i 2018 var det indisk rød kyllingcurry med hjemmelaget peshwari-nan som stod på menyen og til dessert kunne vi sette frem en skål med mousse au chocolat.

I går kveld begynte jeg med å lage sjokolademoussen. Den ligner på denne oppskriften, men i mousse au chocolat blandes ikke inn eggehvitene, noe som ikke gjør den like luftig. Jeg smeltet først 200 g mørk kokesjokolade over vannbad. Det tok litt tid siden jeg kun hadde denne sjokoladen fra Panduro der sjokoladen er delt opp i 50 g store blokker. Jeg hadde delt hver blokk opp i to, men likevel tok det litt mer tid. Mens sjokoladen smeltet, vispet jeg 4 dl kremfløte + 1 ts vaniljesukker til luftig krem. Jeg har oppi vaniljesukkeret fordi jeg synes det gir kremen en veldig god smak. Det står ikke i oppskriften. Når sjokoladen var smeltet, hadde jeg oppi en og en eggeplomme. Jeg begynte å røre med en ballongvisp, men da sjokoladen tyknet voldsomt da jeg hadde i den først og andre eggeplommen, , samlet den seg inni vispen. Jeg klarte å fikk sjokoladen ut av vispen og byttet til en spiralvisp og satset på at konsistensen ville bli bedre når jeg fikk i de to siste eggeplommene. Det gjorde den. I oppskriften står det at det er viktig at man skal ha litt og litt av sjokoladen i kremen (og ikke motsatt). Jeg rørte godt. Jeg helte sjokolademoussen i en bolle med lufttett lokk, siden det bare var jeg og samboeren min som likevel skulle spise den, og satte den i kjøleskapet til neste dag.

I dag begynte jeg med middagen kl. 16.30. Jeg laget deigen til peshwari-nan. Jeg varmet opp 1 dl melk og smuldret oppi gjæren. Deretter hadde jeg i Sukker og bakepulver. Jeg vispet også inn ett egg, 2 ss rapsolje og 8 ss yoghurt naturell. Det blir en nokså tyktflytende væske. Jeg målte opp ca. 450 g hvetemel og knadde deigen smidig. Deretter ble deigen satt til heving. I oppskriften står det at den skal heves i to-tre timer.

Da klokken ble 18.00, begynte jeg på kyllinggryten. Jeg kuttet opp 5 kyllingfileter og stekte disse sammen med 3 ts rød karripasta og 2 ss paprikapulver. Jeg kuttet også opp løken og paprikaene slik at de lå klare når jeg skulle ha de i middagen. Jeg tok to beger crème fraîche og hadde i litt mer rød karripasta, litt spisskumin, 1/2 ts garam masala (i oppskriften står det 2 ts), 1 ts salt (i oppskriften står det 2 ts), 3 ts salt, 1/2 ts ingefær, 1/2 ts kardemomme og litt chili. Jeg synes jeg fikk til krydringen godt i dag. Jeg ser nå mens jeg skriver at jeg glemte tomatpureen, men etter min mening gjorde det ingenting for smaken sin del - nesten tvert imot. Jeg blandet inn kyllingen og lot det koke i ca. 5 minutter.

Jeg satte gryten til sides, for nå måtte jeg fortsette med nanbrødene med god hjelp av samboeren min: Vi satte stekeovnen på 300 gr. varmluft og satte inn en stekeplate innsmurt med rapsolje. Jeg laget fyllet til peshwari-nanen ved å kjøre pistasjenøtter, mandler, cashewnøtter og kokos i hurtighakkeren til det ble ganske så finmalt. Deretter blandet jeg inn sukker og rosiner. Jeg tok deigen på bakebordet og delte den opp i 6 emner. Jeg kjevlet den flat (kanskje 1/2 cm tykk) og strødde på fyllet. Jeg brettet leiven over og kjevlet den forsiktig flat. Samboeren min halvveis hev den inn i stekeovnen. Der lot han de steke i ca. 5 minutter før han løftet dem ut med en stekespade av metall og hev innpå en ny. Smaken på disse peshwari-nanene blir lik dem vi får servert på indiske restauranter, men fassongen stemmer ikke helt. Jeg lot gryten få et oppkok de siste 5 minuttene og jeg lot paprikaen koke med.

Middagen ble servert med ris og vi kunne nyte maten mens vi så på Kongens nyttårstale.

Sider

Abonner på RSS - Bloggen til Lise