Baking

Sjokoladekjeks med Non-stop til assistenten min

I natt kom døtrene til assistenten min hjem etter å ha vært tre måneder i USA. Jeg hadde lovet henne at jeg skulle bake noe til henne. Jeg hadde tenkt å bake disse havregrynsbollene med rosiner, men det ble ikke tid til det. Istedenfor laget jeg disse sjokoladekjeksene som jeg fylte med Non-stop istedenfor sjokoladebiter. Jeg laget de første gang i midten av desember 2018 og de ble en stor suksess. Jeg tenkte at disse må jo være ypperlige å en gang ta med en porsjon av en gang jeg skal på besøk til nevøene min. De er ganske holdbare om de oppbevares tett i kakeboks.

Jeg smeltet ca. 180 g smør og kjølte det ned ved å sette hele kjelen ned i litt kaldt vann. I en bolle målte jeg opp 250 g brunt sukker og 100 g hvit sukker. Når smøret var blitt romtemperert hadde jeg det over sukkeret og rørte det hele godt sammen til det ble en ganske kornete masse. Jeg vispet sammen to egg og hadde over i tillegg til én eggeplomme og rørte det inn. Jeg lot det stå å svelle i et par minutter mens jeg fant frem miksmasteren og fant frem sjokoladesausen. Jeg brukte appen Seeing AI for å lete frem den riktige flasken med sjokoladesaus. Jeg pisket opp eggeblandingen til en litt tykk og luftig eggedosis og hadde i en del sjokoladesaus. Jeg vet ikke helt hvor mye sjokoladesaus, for jeg bare hadde oppi en del til jeg tenkte det var nok. Jeg blandet det inn med miksmasteren. Jeg blandet også inn bakepulver og 2 ts vaniljesukker. Til slutt hadde jeg i to poser Non-stopp og blandet inn. Jeg hadde i 350 g hvetemel, så mye som det stod i oppskriften, og knadde det inn for hånd, men siden jeg hadde hatt i ekstra sjokoladesaus, måtte jeg ha i ca. 175 g ekstra med hvetemel før massen fikk passelig konsistens.

Jeg la plast over bollen og satte den i kjøleskapet i 30 minutters tid. Deretter trillet jeg nærmere 70 kuler som var på størrelse med en fylt teskje og stekte dem deretter på 210 gr. midt i ovnen i 12 minutter. Kjeksene ble gode, men de ble ikke like sprø som sist, så de hadde kanskje tålt ett eller to minutter til? Mulig det skyltes at jeg da hadde kun én pose med Non-stop i og at det var sjokoladen som gjorde de litt mykere.

Nøkkelord:

Baking av brød i dag

I går blandet jeg sammen frø og korn til Sissels grovbrød. Jeg brukte ikke vekt denne gangen, men tok det omtrent på øyemålet. F.eks. veier 1 dl linfrø, sesamfrø, solsikkefrø og gresskarkjerner alle 55 g og jeg skulle ha 75 g. Jeg hadde også i 200 g (dvs. 4 dl)grovt rugmel. Jeg hadde ikke grovt sammalt hvetemel i hus og derfor lot jeg meg inspirere litt. Jeg tok 1 dl av fint rugmel (50 g), 2 dl av havremel (90 g) og 70 g mer havregryn enn det stod opprinnelig i oppskriften, dvs. til sammen 120 g eller 3 dl. Til sist hadde jeg kanskje 1 dl med havrekli oppi. Jeg blandet det hele godt sammen og hadde over 9-10 dl med kaldt vann og rørte vannet inn. Jeg lot det stå over natten til i dag.

I dag fant jeg frem en kjele og målte opp 2 dl vann. Jeg hadde i litt honning, jeg måler aldri opp, men bare tar oppi en dæsj, og varmet det opp noe. Jeg hadde det oppbløtte frø- og kornblandingen min over i kjøkkenmaskinen og lot den elte seg litt forsiktig. Jeg smuldret i gjæren og hadde væsken i. Eltet deretter inn litt og litt mel. Først 300 g, deretter inn 250 g mer, deretter inn ytterligere 250 g og til sist inn slik at jeg til sammen hadde hatt i 950 g hvetemel. Jeg lot den stå å elte seg i 10 minutter. Jeg synes ofte det er vanskelig å få av bollen fra kjøkkenmaskinen. Det er vanskelig å få tak på bollen og maskinen samtidig, men jeg fikk hjelp av samboeren min. Han bemerket av bollen var varm. Skulle den bli det? Jeg sa at det var en vanlig prosess i gjærdeigen når den ble eltet. Når deigen eltes, øker temperaturen i deigen. Det er derfor viktig at du ikke skal ha for varm væske i deigen, for under eltingen økes temperaturen i deigen ytterligere i tillegg til den temperaturen den får av væsken. Jeg satte deigen til heving i halvannen time.

Da jeg tok deigen på bakebordet, var den fortsatt litt klissete og jeg måtte til sammen ha ca. 1,5 dl hvetemel før jeg så meg fornøyd. Jeg hadde deigen i fire godt smurte brødformer. Samboeren min skal ta æren for smøringen av brødformene. Jeg stakk en gaffel ca. 8-10 ganger ned i hvert brød og deretter penslet jeg over de med kaldt vann. Jeg satte de inn nederst i ovnen på nederste rille på 50 gr. og lot de stå der i 30 minutter. Etter de 30 minuttene skrudde jeg opp temperaturen til 220 gr. og lot de stå der i ytterligere 45 minutter. Til slutt tok jeg brødene ut av formene, satte risten opp i midten av stekeovnen og lot brødene steke seg til slutt i 10 minutter uten form for å kvitte seg med den siste fuktigheten.

Edit - skrevet lørdag 23. februar 2019: I dag skar samboeren min opp brødet. Han sa at det smulte mye mindre enn de tidligere brødene. Jeg er ganske sikker på at det har sammenheng med at jeg eltet dette brødet mye lengre enn jeg har gjort med tidligere brød.

Nøkkelord:

Muffins av sjokoladekakeoppskrift

På torsdags kveld (7. februar) hadde jeg en "generalprøve" på å lage muffins av denne oppskriften på sjokoladekake fra Ågot som jeg har laget så mange ganger før. Det er til dette arrangementet jeg har forsøkt å lage browniemuffins med no-egg og veganske sjokolademuffins uten større hell. Jeg gjorde også et forsøk på å lage sitronmuffins (ikke veganske), men de ble også mislykkede.

Jeg laget på torsdag kun 1/4 oppskrift, dvs. 2 egg, 1 kopp sukker, 50 g sjokolade, 1 dl melk, 1,5 dl hvetemel og 1 ts bakepulver. I tillegg hadde jeg oppi 1 ts kakao og 1 ts vaniljesukker. Jeg fylte til sammen 8 muffinsformer og stekte dem på 210 gr. i 15 minutter. Da samboeren min smakte på dem, mente han at det hadde gjort seg med litt glasur.

Neste dag var det tid for å lage muffinsene til arrangementet og litt større porsjon. Jeg laget det derfor av full porsjon. Jeg pisket godt og lenge eggedosis av 5 egg og 4 dl sukker. I oppskriften, inntil jeg redigerte den i dag, stod det "kopper" istedenfor "dl". Jeg vet håper ikke at "kopper" var ment amerikanske "cup", for i så fall er det uhorvelige mengder sukker siden 1 cup er 2,5 dl. Jeg tror at hensikten med å skrive "kopper" i oppskriften på sukker og mel i denne oppskriften, var at det skulle brukes like mye. Mens eggedosisen stod og vispet, varmet jeg opp melken og smeltet sjokoladen i den. Jeg hadde i to plater og den siste halve som jeg hadde igjen fra generalprøven min kvelden før. Jeg lot sjokoladeblandingen avkjøle seg litt. Jeg hadde oppi 1 ss kakao, 2 ts vaniljesukker og 3 ts bakepulver i eggedosisen og blandet det inn. Jeg hadde den noe avkjølte sjokolademelken i eggedosisen og til sist hadde jeg i 5 dl hvetemel. Da jeg laget sjokoladekake til assistenten min for 3 uker siden ble kaken helt flat og uten luft. Da lurte jeg på om det kunne skyldes at sjokolademelken hadde vært for varm, men nå tror jeg faktisk det kan skyldes at jeg rørte litt for mye etter at melet var tatt i røren. Jeg var i hvert fall bevisst å ikke røre for mye i røren nå og muffinsene hevet seg fint. Jeg hadde de i muffinsformer. Når jeg vet, eller i hvert fall regner med, at muffinsene vil heve seg godt, bruker jeg en litt mindre måleskje, en på 50 ml enn den jeg bruker når jeg f.eks. måler opp til browniemuffins som hever seg mindre. Jeg fikk til sammen 31 muffins. Jeg stekte nå muffinsene på 210 gr. i 14 minutter siden jeg synes de i går kanskje ble noe hardt stekt. Siden jeg ikke ser resultatet i ovnen, må jeg kun basere meg på tiden. Når muffinsene var kalde, pakket jeg dem inn i dobbelt lag med brødpose og la de forsiktig ned i kofferten.

Da samboeren min smakte på muffinsene dagen før, mente han at litt glasur hadde gjort seg bra på muffinsene. Jeg tok derfor med meg en liten boks hvor jeg hadde målt opp 4 ss kakao og 1 ts vaniljesukker med utgangspunkt i glasuren i denne oppskriften. Damen som hjalp oss på kjøkkenet smeltet da smør, blandet inn min blanding og blandet det sammen med melis til glasur. Hun hadde litt glasur på hver muffins. Jeg var svært nøye med å pakke boksen med kakaoblandingen inn i to brødposer og ett gummistrikk rundt - jeg ville ikke ha PC-sekken min full av kakaopulver...

Ikke helt vellykket sjokoladekake til assistenten min

I går lagde jeg noen mislykkede browniemuffins med No egg som jeg hadde tenkt å gi til assistenten min, men som ikke var til å servere til folk. Jeg ønsket likevel å lage noe til henne, siden jeg halvveis hadde avtalt det med henne, og mens jeg stod i dusjen i dag grunnet jeg over hva jeg kunne lage. Jeg tenkte litt på helt enkle sjokolademuffins, som for øvrig er den oppskriften jeg fikk i 4. klasse da jeg gikk i 4H, men jeg tenkte at det ble litt kjedelig. Tiden gikk litt fra meg, for jeg har en avtale på sykehuset litt senere i dag, og det ble til at jeg brukte en halv time på å smelle sammen røren til min favorittoppskrift på sjokoladekake, den jeg fikk av en i Blindeforbundet i 1996, og som jeg alltid har bakt siden. Den blir alltid en suksess - og den er jo også så lettvint og rask å lage. En liten halvtime ved kjøkkenbenken og kaken står i ovnen.

Jeg knekket oppi 6 egg i bollen til kjøkkenmaskinen. Ved første egget klarte jeg å få et lite eggeskall i. Det kunne jeg høre, men jeg fikk det ut. Jeg skulle ha 5 dl sukker, men jeg hadde bare 3 dl hvit sukker igjen. Jeg brukte derfor 2 dl brunt sukker - jeg hadde akkurat nok. Jeg satte i gang kjøkkenmaskinen og mens den vispet på ganske høy hastighet, varmet jeg opp melken og brakk opp halvannen plate mørk kokesjokolade som jeg smeltet i den varme melken. Jeg hadde i bakepulver, vaniljesukker og 1 ss kakao i eggedosisen. Deretter helte jeg oppi melk- og sjokoladeblandingen og blandet det hele sammen. Jeg hadde i melet i to omganger. Jeg er litt usikker på om jeg hadde 1 dl for mye med hvetemel, for det er mulig jeg gikk litt i surr med tellingen. Jeg smurte en langpanne med smør og helte røren oppi. Satte den inn i midten i forvarmet ovn på 180 gr. i 35 minutter. Jeg sjekket med kakenål at kaken var ferdig stekt. En annen ting jeg kan se på kaken om den begynner å bli ferdig, siden jeg ikke kan se fargen, er om den begynner å slippe kantene litt på formen.

Jeg synes kaken hadde hevet seg svært lite, så jeg er faktisk litt i tvil på om denne kaken også er noe å servere... Men hvorfor den ikke har hevet seg, vet jeg ikke, for jeg pisket luftig eggedosis og riktig mengde bakepulver er hatt i. Jeg var bevisst å ikke røre for mye etter at melet var hatt i. Kan melk- og sjokoladeblandingen ha vært for varm?

Assistenten min må beklagelig nok ha på glasuren selv, men til gjengjeld kan hun da ha på den glasuren hun selv liker best. Vi har alle vår favoritt.

Nøkkelord:

Browniemuffins med No egg

¨Jeg hadde halvveis lovet assistenten min at jeg skulle bake havregrynsboller med rosiner til henne som hun kunne få med seg hjem til helgen. Hun skulle få besøk av noen gutter på 12-13 år og siden hun skulle jobbe i helgen, tilbudte jeg meg å bake noe til henne som hun kunne servere de. Hun takket for det, men sa at jeg kun måtte gjøre det om jeg hadde energi og lyst. Lyst hadde jeg, men jeg hadde ikke energi til å sette i gang med en gjærdeig. Derfor ble det til at jeg istedenfor laget brownliemuffins, men istedenfor å bruke egg, brukte jeg det veganske eggerstatningsproduktet som heter No egg. Jeg skal senere bake veganske muffins og nå ville jeg forsøke å bake vanlige muffins med det for å se hvordan det oppførte seg i forhold til vanlige egg. Det er et finmalt, hvit pulver som røres ut med vann og ellers has i baksten som om det skulle være sammenpisket egg. Bak på pakken står det ang. følgende blandingsforhold:

 • ett helt egg: 1 ts pulver + 2 ss vann
 • én eggehvite: 1 ts pulver + 1 ss vann
 • én eggeplomme: 1 ts pulver + 1/2 ss vann

Jeg smeltet smør og hadde i en lys og en mørk kokesjokolade. Siden det skulle være til barn, tenkte jeg at det kanskje var en fordel om sjokoladesmaken ikke ble altfor mørk. Jeg rørte ut 4 ts eggerstatningspulver No egg med 8 ss vann og rørte det ut i en kopp. Selv om jeg rørte godt, var det likevel igjen noen små klumper. Jeg hadde væsken over i bollen og brukte en visp til å røre kraftigere. Da fikk jeg ut alle klumper og væsken ble litt luftigere. Jeg hadde i sukkeret og rørte det også inn. Etter at jeg hadde rørt inn 2 ts vaniljesukker, rørte jeg inn den noe avkjølte sjokolade- og smørblandingen. Jeg rørte til sist inn 2,5 dl hvetemel. Jeg fordelte røren i til sammen 12 muffinsformer. Jeg satte brettet minn i midten i forvarmet ovn på 185 gr. og lot dem stekes i 26 minutter. Når jeg tok de ut av ovnen var de svært sammensunket. Da jeg de hadde avkjølt seg, smakte jeg på én av de og de var totalt uspiselige. Disse kunne jeg ikke gi til assistenten min. Samtlige gikk rett i søpla. Mine prosjekter med å lage veganske muffins til et arrangement tror jeg at jeg herved legger på is. Jeg vil ikke servere halvgjorte muffins jeg ikke kan være fornøyd med.

Nøkkelord:

100% mislykkede pitabrød

I går hadde vi taco i lefser fra en åpnet pakke. I dag ville jeg forsøke å lage hjemmelaget pitabrød igjen. Det gikk jo ikke akkurat bra da jeg forsøkte å lage pitabrød sist for en uke siden. Jeg har tenkt litt over hva jeg kan gjøre galt. Lager jeg pitabrødene for grove? Bør de heve lenger enn en halv time? Det er de to spørsmålstegnene jeg sitter igjen med etter dagens forsøk som føyer seg inn i rekken av de mest mislykkede omgangene med pitabrød jeg noen gang har bakt - ingen hevet seg én centimeter under steking.

Denne gangen brukte jeg tørrgjær. Var det derfor? Jeg tror ikke det. Oftest får jeg tørrgjær til å virke godt, med noen unntak, men de unntakene skjer i blant med fersk gjær også. Jeg smeltet smøret og hadde i melken. Varmet det opp til litt varmere enn fingervarmt (siden jeg skulle bruke tørrgjær). Jeg hadde i hele posen med tørrgjær i væsken. Jeg synes jeg lettere får til tørrgjær når jeg har det i det våte enn når jeg har det i det tørre. I bakebollen målte jeg opp det tørre. Jeg hadde i 100 g grovt sammalt hvete, 100 g havregryn og ca. 200 g hvetemel i tillegg til 1 ts salt og blandet lett sammen. Jeg slo over det våte og knadde deigen fin. Måtte til sammen ha i 100 g ekstra med hvetemel før jeg kunne si meg fornøyd med deigen.

Jeg satte den til heving i en halv time. Jeg syntes ikke deigen hadde hevet seg stort. Burde den kanskje ha fått en halv time til på seg? Jeg knadde den lett og delte den opp i åtte like store emner. Lot dem hvile litt før jeg kjevlet hvert emne ut til en leiv på størrelse med ca. en frokosttallerken. Lot de steke på 250 gr., men etter 7 minutter var de fortsatt like flate som da jeg satte de inn. Det samme resultatet fikk jeg med det andre brettet.

Men jeg skal ikke gi meg selv om jeg nå har mislykkes to ganger på rad. Neste gang vil jeg gå tilbake til fersk gjær. Jeg skal forsøke å redusere noe på det grove melet og se om det kan ha noen effekt. Det kan være at deigen blir for tung når den blir for grov. Jeg vil også la deigen få heve i en time istedenfor kun en halv time. Det kan i hvert fall ikke skade å prøve.

Nøkkelord:

Grove ost- og skinkehorn med chiafrø i januar

Nå var de grove ost- og skinkehornene jeg bakte i slutten av november spist opp og da var det på'n igjen med å bake en ladning nye. Jeg ville også denne gangen lage de grove og med chiafrø. Jeg la derfor 4 ss chiafrø i bløt i et glass med 3 dl vann og lot det stå der å godgjøre seg en god stund før jeg tok til på resten av deigen. Jeg smeltet ca. 50 g av smøret og hadde i 3 dl vann og varmet det litt opp. Jeg hadde i 4 ts sukker. Det ble litt for varmt til at jeg kunne ha i gjæren. Jeg hadde på det tidspunktet helt glemt chiafrøene... Jeg gjorde imens i stand deler av det tørre. Jeg målte opp 3 dl (dvs. 120 g) havregryn) og 400 g grov sammalt hvete. Jeg hadde også i 400 g vanlig hvetemel og 2 ts salt og blandet det hele sammen. Når jeg vendte oppmerksomheten tilbake til væsken, kom jeg på at glasset med chiafrø stod der. Jeg hadde det i smørblandingen og det ble jo altfor kaldt til gjæren, men jeg varmet det forsiktig opp mens jeg rørte chiafrøene godt ut slik at alle klumpene ble jevnet ut. Jeg smuldret i gjæren og rørte godt. Jeg helte væsken i det tørre og satte i gang kjøkkenmaskinen på sakte hastighet. Jeg så ganske tidlig at det ble litt lite væske. Jeg hadde derfor i ca. 1,5 dl væske (tatt på øyemål) og senere justerte jeg med ca. 3-4 dl mer hvetemel. Jeg eltet deigen godt på høy hastighet før jeg hadde i det romtempererte smøret i terninger og fortsatte eltingen. Etter hvert så jeg meg fornøyd. Deigen var blitt myk og luftig. Jeg satte den til heving i ca. en time.

Jeg tok deigen på bakebordet og delte den opp i tre. Jeg kjevlet den ut til en rund leiv og delte den opp i åtte pizzastykker. Jeg valgte med vilje å lage to av pizzastykkene litt mindre for å gjøre de seks reserende litt større og heller ta vare på det overflødige av deigen. Jeg synes stykkene lett blir litt små om jeg deler leiven inn i åtte like store pizzastykker. Når stykket er delt opp, kjevler jeg det litt ekstra flatt og litt større før jeg legger på fyllet. Jeg legger på en halv skive skinke mot spissen og en hel skive på den brede enden og jeg deler en osteskive og legger den i en T på pizzastykket før jeg ruller det sammen og legger det på stekebrettet. Jeg satte brettet til heving i 40 minutters tid. Da jeg hadde bakt ut 23 horn, ringte min mor. Da jeg avsluttet den hyggelige samtalen, hadde det gått nærmere 40 minutter. Jeg valgte da å kaste den lille deigklumpen som var igjen som kanskje hadde rukket til tre-fire horn til. Det hadde blitt så ujevn heving på det siste brettet som nå var godt i gang med hevingen mens jeg hadde vært i telefonsamtalen. Jeg satte det første brettet inn i stekeovnen og lot det steke seg deg i 10 minutter på 200 gr. Jeg fortsetter med å halvsteke mine ost- og skinkehorn slik at jeg kan ferdigsteke de når jeg tar dem opp fra fryseren.

Nøkkelord:

Jeg forsøker meg på veganske sjokolademuffins

Som jeg har fortalt, skal jeg bake muffins til et arrangement andre helgen i februar og for noen dager siden bakte jeg noen mislykkede sitronmuffins jeg i hvert fall vet at jeg ikke skal servere. I dag gjøv jeg løs på ny. Jeg er opptatt av at alle skal få noe å bite i til kaffen og siden det er en deltaker som er veganer, forsøkte jeg i dag å bake en svært liten porsjon av veganske sjokolademuffins. Jeg tror aldri jeg har bakt en så liten porsjon med muffins før. Det ble til sammen 5 muffins. Jeg måtte bruke litt tid på å skalere ned oppskriften til 1/4 og fikk da følgende mål:

 • 1,25 dl hvetemel
 • 2,5 ss kakaopulver
 • 1 dl sukker
 • 0.25 ts bakepulver
 • 0,5 ts natron
 • 1 dl soyamelk med sjokoladesmak (eller vanilje)
 • 1 ts eddik
 • 0,5 ts vaniljesukker
 • 0,5 dl nøytral olje, feks. solsikke
 • 25 g mørk melkefri sjokolade

Jeg startet med å måle opp sjokoladedrikken og eddiken. Jeg brukte 7% klar eddik, siden det var det jeg hadde i kjøkkenskapet, og lot det stå mens jeg målte opp de øvrige tørre ingrediensene. Etter ca. 5 minutter hadde eddikblandingen fortsatt ikke tyknet. Hadde jeg feil eddik? Skulle man kanskje bruke eplesidereddik? Jeg må spørre Mr. Google om det.

Jeg blandet inn solsikkeolje. Jeg smeltet vegansk melkesjokolade (i oppskriften står det mørk sjokolade). Jeg tok ca. 50 g mer sjokolade enn det stod i oppskriften. Sjokolade er godt! Jeg blandet inn væsken med det tørre og til slutt hadde jeg i sjokoladen. Selv om eddiken ikke gjorde soyadrikken tykk, var røren blitt ganske så tykk. Jeg brukte måleskjeen og fylte de ca. 3/4 fulle. Jeg fikk ca. 5 muffinsformer. Jeg stekte de på 180 gr. i 20 minutter. Jeg sjekket med en kakenål at de var ferdig stekt.

Når jeg tok de ut av ovnen, hadde de hevet seg godt over kanten, men det var et krater i bunnen. Jeg tenker at dette kan skyldes flere ting. Det kan skyldes at jeg fylte formene for fulle eller det kan tenkes at "tomrommet" skulle bli fylt av den kefirlignende konsistensen som jeg ikke hadde fått til.

Muffinsene mine var ikke noe å rope hurra for. De smakte sjokolade, men hverken jeg eller samboeren min syntes de smakte godt. Hva blir neste trekk?

Nøkkelord:

Sitronmuffins på prøve

Jeg jobber for tiden med å planlegge et seminar i regi av Interessegruppe for Synshemmede EDB-brukere (ISE) som skal holdes her i Bergen lørdag 9. og søndag 10. februar 2019. Til kaffepausene skal jeg bake litt muffins. Ikke så voldsomt mange av hver sort, men jeg tenker å bake tre-fire sorter å velge mellom. For en tid tilbake bakte jeg et sitronbrød som ble svært vellykket trolig fordi jeg hadde i litt rømme og i dag ville jeg forsøke å gjøre det samme, men i muffinsformer. Jeg skalerte oppskriften ned 1/3 gang slik at f.eks. 150 g smør ble 100 g.

Jeg pisket smør og sukker til smørkrem mens jeg raspet av sitronskallet og presset ut saften av sitronen. Jeg hadde i ett og ett egg av gangen. Deretter hadde jeg i bakepulveret og sitronsaften og skallet. Jeg hadde i 1/2 dl melk og 150 g hveltemel og 1/2 dl rømme og 150 g hvetemel igjen. Miksmasteren begynte å slite. Hva var galt? Jo, jeg hadde for mye mel. I full oppskrift står det 300 g, men jeg hadde jo skalert oppskriften ned 1/3 gang. Jeg måtte ha i litt mer rømme.

Jeg fylte i 16 muffinsformer og stekte de på 180 gr. i 20 minutter slik det står i denne oppskriften. Jeg sjekket med kakenål at de var ferdig stekt. Jeg var ganske skeptisk til disse muffinsene, for røren smakte nokså surt eller bittert. Og, det med rette, for de ble ikke gode. De ble nokså kompakte og smakte ikke godt. Jeg tror kanskje de ble så kompakte fordi jeg rørte for mye i deigen.

Nøkkelord:

Kransekake til svigermor til jul

Noe som hører med til jul er en seig og god kransekake. I går malte jeg derfor 500 g mandler og blandet inn en pakke (500 g) melis. Jeg skilte tre egg og hadde min mor på Facetime for å kontrollere om jeg hadde fått noe eggeplomme i eggehviten. Det hadde jeg ikke. Jeg var nokså sikker på at jeg ikke hadde noen eggeplommer i eggehviten, for eggeplommen var hel. Jeg skiller eggeplommen ved å ganske enkelt forsiktig løfte den opp med hånden og løfte den frem og tilbake mellom fingrene frem til jeg kjenner at eggeplommen er det eneste som er igjen i fingrene. Jeg skiller eggene over en bolle og samler eggehviten i en kopp og eggeplommene i en annen. Nå vet jeg at så lenge jeg kjenner at plommen er hel, er det heller ingen rester av eggeplomme i eggehviten. Jeg hadde kjent noen "trevler" som hang litt bedre fast i eggeplommen og var litt usikker på om det var en del av eggeplommen eller ikke.

Jeg hadde i alle tre eggehvitene med en gang, for den mengden må alltid være med, men den 4. eggehviten skal det kun være ca. halve eggehviten av. Jeg brukte derfor en teskje (måleskje som hadde litt kanter) og hadde litt og litt eggehvite i. Til slutt anså jeg meg fornøyd. Deigen kjentes smidig og passe saftig ut. Jeg pakket den godt inn i to brødposer og la den i kjøleskapet over natten.

I dag skulle jeg og assistenten min trille ut pølser til å legge i formene. Sist jeg laget kransekake var jeg svært heldig med deigen og den var en drøm å jobbe med, men denne gangen delte den seg stadig mens jeg trillet ut pølser og jeg måtte skjøte de sammen. Det var umulig å trille pølsene så tynne som de egentlig skal være. Vi klarte kun å fylle 5 av 6 former med den deigen jeg hadde laget. Deigen på 1 kg skal egentlig være tilstrekkelig til 6 former, dvs. en kransekake. Trolig skyltes dette at jeg har brukt litt for lite eggehvite. Ikke mye, men ørlite for lite. Min mor sa senest i går at en gang hun hadde brukt litt for mye eggehvite, fløt hennes kransekakeringer litt for mye utover under stekingen. Jeg stekte ringene sist i 11 minutter på 180 gr., men i dag måtte de stekes i hele 14 minutter før de fikk en svakt gylden farge. Det sier noe om hvor tykke de var denne gangen i forhold til hvor tykke de skal være.

Kransekaken skal jeg gi bort til svigermor. Jeg og samboeren min tok en prøvesmaking. Min bit var seig og passelig stekt, men hans bit var knasende hard og for mye stekt. Han prøvde en annen bit som så litt mer stekt ut enn de andre, men den var myk og seig, så det er tydeligvis ikke fargen det kommer an på. Jeg håper ikke det er altfor mange harde biter. Uansett får jeg be svigermor fryse ned kransekaken. Det gjør den litt ekstra seig.

Nøkkelord:

Reprise på julekake til svigermor

I fjor laget jeg julebrød til svigermor (eller julekake som de kaller den) og den ble svært godt mottatt av alle. Jeg spurte svigermor på Facebook om jeg kunne få lov til å bake den til henne i år også: "Åja, det hadde vore supert Lise!! Den var så god!" svarte hun. I kveld forsøkte jeg meg derfor på reprise på denne og satte deigen til julebrød i form med sukat og rosiner. Jeg smeltet smør og hadde i melken og varmet det til fingervarmt. Det er så sjelden jeg smelter så mye smør sammen med væske og hadde egentlig glemt hvordan konsistensen på væsken blir. For det meste nå for tiden elter jeg inn smøret mot slutten av eltetiden og ikke smelter det sammen med væsken. Jeg hadde deretter i kardemommen. Obs, jeg holdt på å glemme sukkeret, men kom på det i det jeg skulle til å smuldre i gjæren. Når jeg hadde hatt i sukkeret, hadde jeg i rosinene og sukatene, men kom da på at gjæren lå igjen på kjøkkenbenken. Det ville bli vanskelig å få den rørt godt ut når kjelen var full av rosiner og sukat. Jeg tok og senket en kaffekopp ned i væsken og fikk så godt som ingen rosiner og sukater med. Jeg smuldret i gjæren i kaffekoppen og helte den utrørte gjæren tilbake i kjelen. Jeg hadde væsken i bakebollen og satte den i kjøkkenmaskinen. Lot den kjøre på ganske sakte hastighet til melet var blandet inn og økte hastigheten mot slutten til jeg fikk en glatt og smidig deig.

Jeg la et klede over og satte den til heving på badegulvet i ca. én time. Etter en time hadde den hevet seg til ca. dobbelt størrelse og jeg tok den ut på bakebordet og delte den opp i tre like store emner. Oppskriften sier at den egentlig gir kun to brød, men jeg synes brødene blir mer enn store nok når jeg deler deigen i tre. Jeg brukte vekt og lot hvert emne veie ca. 800 g. Jeg la de ned i hver sin godt smurte brødform, samboeren min stod for smøringen, og satte dem til etterheving. Planen var at de da skulle settes inn etter en total hevingstid på 40 minutter, men jeg glemte tiden litt og de etterhevet nok i nærmere 50 eller 55 minutter før de kom seg inn i ovnen. Hadde ikke samboeren min spurt meg om de ikke skulle pensles, hadde de kommet inn i ovnen upenslet også... Jeg penslet brødene med et sammenpisket egg. Brødene var nok blitt litt store, synes jeg, men det går nok helt fint. Luftige og gode brød tror jeg det blir. Det lukter i hvert fall herlig av nybakt gjærbakst her nå.

Jeg valgte bevisst å vente med bakingen av disse julebrødene til i kveld til samboeren min kom hjem fra jobb. Jeg ønsket litt hjelp av ham til stekingen. Vi stekte brødene midt i ovnen på 175 gr. i 30 minutter. Da la vi et bakepapir over brødene. Samboeren min mente de så brune nok ut på oversiden. I fjor, med den gamle stekeovnen, måtte vi steke brødene i hele 65 minutter før vi mente oss fornøyd. I oppskriften står det 40-50 minutter. I dag stekte jeg de først i 55 minutter i form, der de 8 siste minuttene var på nederste rille, og deretter 5 minutter uten form på midterste rille og fremdeles med bakepapiret på toppen.

Nøkkelord:

Mitt første speltbrød

I dag ville jeg bake noen grove brød jeg visste var mettende og gode som jeg skal ha med østover på juleferie til min mor. Hun har begynt å bake brød selv etter å ha fått litt problemer med magen og har funnet ut at brød bakt på spelt er det hun tåler best. Jeg skal derfor for første gang forsøke meg på å bake med speltmel. Jeg sa at hun burde ha litt linfrø, sesamfrø, solsikkefrø, gresskarfrø osv. i brødene for å gjøre de grovere og mer næringsrike, men hun sa at hun ikke var glad i hele korn i brødene. Jeg tenkte derfor jeg ville bake et brød til henne som inneholder alt det jeg nevner, men som ikke inneholder en eneste hard bit av frøet. Hvordan? Fordi jeg har most alt sammen i en hurtighakker før jeg legger alt sammen til bløt.

Jeg baker denne gangen 2/3 oppskrift av normal oppskrift til Sissels grovbrød. Jeg målte derfor opp 50 g hver av de frøslagene som er nevnt over i tillegg til 30 g havregryn og kjørte det i ca. 20 sekunder i hurtighakkeren. Mulig det ikke var nødvendig å kjøre det så lenge engang. Jeg hadde også i litt havrekli og målte opp 120 g grovt rugmel og 220 g sammalt speltmel. Speltmel trekker til seg mer væske enn vanlig hvetemel. Derfor må man enten redusere væskemengden eller øke melmengden. Jeg gjør begge deler. Jeg målte opp 5 dl kaldt vann og hadde over blandingen etter å ha blandet det tørre godt sammen med hendene. Jeg lot det stå å svelle på kjøkkenbenken med et klede over seg i et par time Jeg tenkte at det først ikke var nødvendig siden jeg moste alle frøene, men jeg så at væsken var trukket godt inn i det tørre etter to timer. Jeg hadde litt lunkent vann i en kopp og hadde litt sirup i. Jeg rørte ut 25 g gjær i dette og hadde det i frøblandingen som nå var i bollen til kjøkkenmaskinen. Jeg hadde i ca. 400 g siktet spelt og kjørte kjøkkenmaskinen på lav hastighet. Når man baker brød av hvete, leser man i mange oppskrifter at brødet skal eltes i både 15 og 20 minutter for at glutennettet skal dannes i deigen. Speltmelet er helt annerledes der. Det skal eltes svært lite i forhold. Jeg kjørte derfor maskinen på lav hastighet til alt var blandet og deretter økte jeg hastigheten litt. Deigen slapp bollen, men så ble den veldig klebrig. Det står i boken "Bak med spelt" av Mone Eli Sæland: "Stans maskinen og sjekk om deigen klistrer til fingrene. Tilsett i så fall 1/2-1 dl siktet spelt og elt videre, først på lav hastighet, så på høy. Hvis deigen eltes for lenge og for kraftig etter at den har sluppet bollen, kan den bli klebrig og feste seg til bollen igjen. Avslutt da eltingen umiddelbart." Når jeg leste dette etter at deigen var satt til heving, begynte jeg å mistenke at deigen ikke var eltet nok i utgangspunktet og at det var derfor den var litt klebrig og ikke at jeg hadde eltet den for lenge. Det var i så fall ingen fare skjedd. Jeg tenkte at jeg fikk elte inn resten av melet for hånd når deigen var ferdig hevet. I en del oppskrifter skal man jo det også.

Etter to timer tok jeg deigen på bakebordet og ble litt forundret. For det første hadde ikke deigen hevet så mye som jeg hadde forventet. For det andre var deigen overraskende lite klebrig å jobbe med. Det var ikke behov for å kna inn mer mel. Jeg delte den i to, knadde den litt og la den i hver sin brødform. Jeg stakk nedi en gaffel noen ganger i hver brødform og satte formene inn nederst i ovnen og stilte den inn på 50 gr. og stilte inn korttidsuret på 30 minutter. Jeg var litt spent på om brødene mine kom til å heve seg i det hele tatt. Etter 30 minutter var jeg spent og jeg måtte stikke inn en hånd for å se om de hadde hevet seg noe. De hadde hevet seg store og flotte! - Jeg kunne puste lettet ut. Jeg var jo redd jeg kanskje hadde brukt for kald væske. Væsken ble litt kaldere enn 37 gr. innen jeg hadde den oppi deigen, men tidligere har jeg erfart at det har lite å si for hevingen. Nå sies det jo at vær og vind også spiller inn på resultatet man får av gjærbaksten og temperaturen på kjøkkenet. Kan jeg kanskje skylde på været når det går skjeis? Vi har det ikke spesielt varmt i leiligheten, men jeg har alltid på en varmeovn i stuen (og vi har åpen stue- og kjøkkenløsning) når jeg jobber med gjærbakst.

Jeg lot brødene steke seg ferdig ved å skru opp temperaturen til 220 gr. På vår ovn skrur jeg opp gradene 5 gang for hvert hakk på hjulet og det blir jo en del hakk fra 50 til 220 gr., men om jeg først skrur hele ovnen helt av og deretter på, stiller den seg automatisk på 200 gr. og da skal det bare 4 hakk til venstre og den er stilt inn på 220 gr. Jeg lot brødene stå der i 45 minutter. Jeg tok dem deretter ut av formene og etterstekte dem i 10 minutter uten former for å få ut noe av fuktigheten.

Nøkkelord:

Lises versjon av Marits havrebrød

I dag stod jeg på kjøkkenet og ville lage havrebrød fra Marit, men hjernen min var rett og slett avslått og klarte ikke å tenke rekkefølge og gram. Istedenfor satte jeg meg til å kutte opp frukt til en deilig fruktsalat. Det krever litt mindre hjernekapasitet å kutte opp frukt enn å skulle lage deigen til et brød. Mens jeg kuttet opp frukten, hørte jeg på bok nr. 14 i "Hannah"-serien til Laila Brenden. NLB har nå lest inn til og med bok nr. 19, så julelektyren min er sikret for i år. I salaten hadde jeg epler, pærer, druer, melon, kiwi og, siden det er jul, hadde jeg i klementiner. Og, for ikke å glemme, rosiner. Jeg hadde noen ringer fersk ananas liggende i kjøleskapet fra torsdagens middag liggende, men siden fruktsalaten er en dessert som gjerne blir stående i kjøleskapet i tre dager, ønsket jeg ikke å bruke ananasen. Jeg er redd den ville bli dårlig.

Min mor hadde forsøkt å ringe meg mens jeg hadde kuttet opp frukt til fruktsalaten. Da jeg var ferdig med å skravle litt med henne, så jeg på havrebrødoppskriften igjen og forenklet den. Jeg hadde jo lagt 2 ss chiafrø i bløt i 2 dl vann, så jeg ville gjerne fullføre det jeg hadde begynt på. Jeg droppet fordeigen til Marit og la væskemengden sammen til totalt å være 8 dl og fordelte de 150 g hvetemel fra fordeigen med 50 g hver ekstra på grovt sammalt hvete, havremel og havregryn slik at ingredienslisten ble som følger:

 • 8 dl vann
 • 1 1/2 ss maltekstrakt
 • 50 g gjær
 • 500 g hvetemel
 • 200 g grovt sammalt hvetemel
 • 200 g havremel
 • 100 g havrekli + til strøssel
 • 200 g havregryn, store eller lettkokte
 • 1 ts salt

Jeg lunket væsken og hadde i massen det var blitt ut av chiafrøene også i væsken. Jeg hadde i litt maltekstrakt. Jeg laget havremel ved å måle opp 200 g havregryn og kjøre det i hurtighakkeren i noen sekunder. Deretter målte jeg opp 200 g havregryn og 100 g havrekli. Jeg hadde væsken i bollen til kjøkkenmaskinen og lot den begynne å jobbe før jeg hadde i det grove melet. Da innså jeg at jeg umulig kunne ha 500 g vanlig hvetemel i denne deigen. Det kom til å bli en voldsom grov deig. Jeg valgte å ha i 3 dl hvetemel, men da deigen var "mettet", hadde jeg i 2 dl ekstra vann, og hadde dernest i ca. 7 dl hvetemel til inntil jeg fikk en passelig deig. Jeg satte deigen til heving i en time, men syntes den kunne få en halv time til på seg. Jeg la deigen i tre godt smurte brødformer, stakk en gaffel ned i deigen for å unngå at de skulle sprekke på toppen under steking og lot dem etterheve i 30 minutter. Jeg penslet brødene på toppen med kaldt vann og stekte dem i 60 minutter, men de hadde hevet seg lite i stekeovnen. Generelt syntes jeg denne deigen hevet seg noe dårlig. Jeg tok brødene ut av brødformene og lot dem stekes i 10 minutter uten brødform for å få bort litt av fuktigheten i brødet.

Edit - skrevet søndag 16. desember 2018: Vi smakte på havrebrødet til frokost i dag for å se om det var blitt veldig kompakt. Det var det.

Nøkkelord:

Nydelige sjokoladekjeks

Sjokolade smaker alltid godt. Det synes samboeren min også. Jeg ville i går forsøke å lage sjokoladekjeks med sjokoladebiter med min lille egne vri for å få enda mer sjokolade i kjeksene. Jeg smeltet smøret og avkjølte det. For å få det enda hurtigere avkjølt, hadde jeg smøret over i en bakebolle av metall som jeg satte ned i kaldt vann. Jeg målte opp 250 g brunt sukker og 100 g vanlig sukker og vispet det godt sammen med en stålvisp. Deretter hadde jeg i to egg og én eggeplomme og rørte det sammen. I mangel av et verktøy for å skille eggehvite og eggeplomme, bruker jeg hånden til å løfte eggeplommen opp fra eggehviten. Det fungerer veldig bra - og hånden er nyvasket. Mens det stod og hvilte seg i et par minutter, ryddet jeg litt og fant frem miksmasteren. Jeg pisket det hele til det fikk en konsistens som lignet eggedosis. Jeg blandet inn 350 g hvetemel og begynte å gjøre det med miksmasteren, men fant ganske raskt ut at hendene var bedre egnet. Jeg synes deigen var ganske løs og hadde i 50 g ekstra hvetemel. Jeg hadde også i ganske godt med Freias sjokoladesaus. Da måtte jeg ha i 50 g ekstra hvetemel i tillegg til det jeg hadde hatt i fra tidligere. Til slutt hadde jeg i 4-5 never denne melkesjokoladenfra Tea & Coffee i tillegg til en pose Non-stop. Jeg hadde derfor i en god del mer sjokoladebiter enn hva det stod i oppskriften. Jeg satte deigen kjørlig.

Jeg skulle i et telefonmøte og tiden gikk litt ifra meg i går, i tillegg til at jeg var trøtt og sovnet tidlig, men jeg våknet allerede kl. 4.30 og var våken og opplagt. Allerede kl. 6.30 stod jeg på kjøkkenet og trillet teskje-store kuler og satte de på stekebrett med litt mellomrom i mellom. Jeg stekte de i 12 minutter på 210 gr. Dette viste seg å være passelig. Jeg smakte på en kjeks og de var farlig nydelig gode!

Nøkkelord:

Lusseloff

I dag er det 13. desember og St. Lucia. Jeg kan huske vi som barn i barnehagen gikk hvitkledd med glitter i håret og tente lys gikk i tog og sang "snart senker natten seg, i stall og stue..." med lyse, fine stemmer. Jeg husker jeg et år fikk gå fremst i toget fordi jeg hadde langt, lyst hår. I dag bruker de elektriske lys, men jeg tror vi brukte ekte lys da jeg var barn, men helt sikker på det skal jeg ikke være.

På jobben til samboeren min skulle noen gå i tog og dele ut lussekatter og jeg sa meg villig til å være én av de som kunne bake en porsjon lussekatter. Jeg har egentlig aldri sett hvordan en lussekatt ser ut, så jeg turte ikke garantere for utseendet, men bake kunne jeg alltids gjøre. Jeg vurderte å bruke denne oppskriften på lussekatter, men jeg endte opp med å bruke denne oppskriften på havregrynsboller med rosiner som jeg synes er en utrolig god bolleoppskrift. Jeg doblet oppskriften, dvs. at jeg brukte 1,2 l. melk. Jeg smeltet ca. 100 g av smøret og varmet opp melken til å bli lunken. Jeg skulle ha i safranen, men det viste seg å være lettere sagt enn gjort. Samboeren min hadde fått tak i safran i noen små poser og jeg tenkte det da var å helle innholdet direkte ned i kjelen, men jeg fant etter hvert ut, egentlig ved en tilfeldighet, at inni posen med safran var det en ny pose som safranen lå i. Posen fra den første posen lå og svømte i melken allerede. Jeg fikk fisket den opp og åpnet den og helt ut innholdet og jeg tror all safranen kom ut fra begge posene til slutt.

I bakebollen hadde jeg blandet sammen 200 g havregryn (jeg doblet ikke mengden havregryn) og litt av hvetemelet) før jeg hadde i væsken. Jeg måtte ha i ganske mye mer mel før jeg kunne si meg fornøyd med deigen. Til slutt eltet jeg inn de siste 200 g av smøret. Jeg lot deigen heve litt kjørligere på kjøkkenbenken (og ikke på badegulvet som jeg vanligvis gjør) fordi jeg visste jeg kom til å være borte i halvannen time fordi jeg skulle til tannlegen. Og, riktig, da jeg kom tilbake etter nøyaktig halvannen time, var deigen vokst litt over kanten på bollen, men ikke verre enn at jeg puttet den nedi bollen igjen. Jeg delte deigen i tre emner og delte de igjen i ca. 10-12 mindre emner. Jeg trillet hvert emne ut til en lang pølse, la den i en U og tvinnet de sammen. Den fasongen heter visst "gutt". Jeg registrerte at jo flere jeg bakte, jo lenger ble de. Samboeren min sa at jeg laget "lusseloff" og det var egentlig en god betegnelse på hva jeg laget! Men, han hadde sagt til sine kollegaer at fasongen på mine lussekatter ikke skulle bemerkes, men jeg ser for meg at de har smilt litt over mine "lusseloffer" på jobb i dag. Jeg stekte de på 230 gr. i 10 minutter. Da tok jeg brettet ut og ringte min mor på Facetime. Hun mente de så passelig stekt ut.

Nøkkelord:

Sirupsspekulasjer med Non-stop

Jeg har tidligere fortalt om mine minner rundt sirupsspekulasjer og skal ikke gjenta det til det kjedsommelige, men nå nærmer jo julen seg, og med den hører også duften av anis, kanel og ingefær. De krydderne du finner i sirupsspekulasjene.

Jeg målte opp sirup, sukker og kremfløte og kokte dette opp. Deretter rørte jeg inn smør i klatter. Jeg hadde i krydderet. Jeg fant ikke malt pepper i farten, men malte pepperet fra kvern. Det fikk duge. Jeg hadde også i ingefær, kanel og selvfølgelig den fantastisk gode, duftende anisen. Jeg rørte også inn natron og hornsalt. Det luktet ganske sterkt av hornsaltet når det kom i kontakt med det litt varme innholdet i kjelen. Til slutt rørte jeg inn ca. 450 g hvetemel. Da jeg skulle sette inn kjelen i kjøleskapet, fikk jeg et problem: Jeg fikk ikke plass. Jeg satte istedenfor kjelen med lokk i en plastkasse med lokk og satte den på verandaen. Det var -0,9 da jeg satte den ut kl. 12.00, så det var litt kaldere enn i kjøleskapet, men det fikk våge seg. Kl. 16.00 var det -2,4 gr. ute og jeg hadde ikke samvittighet til å la den stå ute lenger. Istedenfor satte jeg den ut i den ytre gangen vår hvor det fortsatt er kaldt, men trolig ikke kuldegrader.

Rundt 20.00-tiden tok jeg deigen på bakebordet og kjevlet den flat. Jeg forsøkte å bruke linjal og bruke den som hjelp til å skjære beint, men det gikk ikke så bra. Jeg måtte til slutt krype til korset og be samboeren min om hjelp. Mine forsøk hadde resultert i ulik størrelse på bitene og ikke aner jeg hvordan. Jeg kjevlet ut en stor leiv og samboeren min brukte knapt halvannet minutt og hele leiven var risset opp. Akkurat da var jeg litt misunnelig på ham som hadde to øyne som fungerte. Det er ikke ofte jeg tillater meg å være misunnelig på at andre har synet i behold, for det er bortkastet og meningsløs energi, men jeg kjente at det hadde vært praktisk å ha noen øyne der og da som hadde gjort det der så raskt og effektivt. Jeg la bitene over på stekenrett og puttet på Non-stop. Det var samboeren mins idé. Jeg stekte det første brettet i 7 minutter og tok det ut. Det samme med det andre brettet - trodde jeg. Da alarmen for nedtelling på mobilen gikk innså jeg at jeg hadde rukket å gjøre utrolig mye på de 7 minuttene. Småkakene var brunsvidd. Historikken viste at Siri hadde oppfattet at jeg sa "tjue" istedenfor "sju". Jeg valgte å sette inn det første brettet i ovnen i 3 minutter til fordi jeg synes at noen av kakene fortsatt kjentes litt myke ut. Etter de siste 3 minuttene ble de perfekte! Det å ha Non-stop på sierupsspekulasjonene viste seg å være ganske så godt.

Nøkkelord:

Brownieoverraskelse

I dag fikk jeg lyst til å overraske samboeren min samtidig som jeg hadde lyst til å gjøre noe på kjøkkenet. Jeg ville derfor lage en liten porsjon browniemuffins. Jeg laget disse til mine kjære nevøer i juni tidligere i år, men da ble det dobbelt porsjon fordi jeg tenkte feil da jeg smeltet smøret. Nå laget jeg halv porsjon og smeltet kun 50 g smør og hadde i 100 g sjokolade. Jeg vispet sammen 2 egg og 1,75 dl sukker. Jeg hadde i 1 ts vaniljesuker. Jeg blandet inn den noe avkjølte sjokoladen i eggeblandingen. Jeg fylte røren i muffinsformene. Jeg har et målebeger som tar litt mer enn en halv desiliter som jeg er svært glad i til det formålet. Litt gris blir det, men jeg får det til selv og det er hovedsaken. Det ble 6 muffins. Jeg stekte de på 190 gr. i 30 minutter. Jeg sjekket med en kakenål om de var godt nok stekt. Jeg synes at brownie er vanskelig å se om er ferdig stekt, og særlig når de er i muffinsformer.

Nøkkelord:

Startskuddet for julen 2018 med risboller

I dag, 9. desember, gikk startskuddet av for julen 2018 her i heimen når det kom til julebaksten. Ja, riktignok tyvstartet jeg litt da jeg laget brune pinner i oktober, men det er jo lenge siden nå... Forrige helg pyntet vi med våre 7-armede lysestaker i vinduskarmer og på kommoder. I dag laget jeg risboller som alltid hører med til julen. Jeg husker da jeg som barn og min tante satt nede i kjelleren og malte sammen, gikk vi stadig inn i boden der kakeboksene stod og forsynte oss med hver vår risbolle både to og tre og fire ganger i løpet av en dag.

Jeg begynte med å måle opp og dele opp delfiafettet i mindre biter. Jeg delte det i mindre biter for at det skulle smelte raskere. Jeg smeltet det på lav varme og hadde deretter i 100 g kokesjokolade som smeltet i fettet. Jeg kokte opp vann i vannkokeren og stelte til en kopp med sterk pulverkaffe og målte opp 2 ss kaffe i sjokoladeblandingen. Dette lot jeg stå til avkjølning mens jeg pisket sammen ett egg og 150 g melis i tillegg til 1 ts vaniljesukker. Mens miksmasteren vispet eggedosis, ryddet jeg litt inn i oppvaskmaskinen. Jeg hadde i den noe avkjølte sjokoladeblandingen i eggedosisen. Til slutt blandet jeg inn 6 dl puffet ris. Da jeg laget risboller til jul i fjor klarte samboeren min å kjøpe puffet hvete, men det fungerte fint det også.

Nå kom jeg til det jeg haddde tenkt ville bli mest utfordrende å få til; fylle opp muffinsformene. Jeg hadde en engangshanske på venstre hånd og hadde en spiseskje i høyre hånd som jeg også holdt mufinsformene med. Jeg fylte en skje med puffet ris og justerte innholdet litt med hånden jeg hadde hanske på. Deretter tok jeg tuppen av håndtaket på skjeen i munnen og fikk lagt skjeen i muffinsformen og løsnet innholdet ned i muffinsformen ved hjelp av hånden med hansken på. Hånden som ikke hadde hanske på brukte jeg til å finne ny muffinsform. Dette synes jeg fungerte veldig bra - og så får det heller se litt rart ut sett fra utsiden. Det viktigste er at jeg fikk det til!

Nøkkelord:

Vafler av rester i kjøleskapet

Vafler er alltid godt og i dag ville jeg bruke opp litt rester fra kjøleskapet og laget derfor vafler til hverdags med rømme. Da ble det gjerne ikke så sunne vafler som jeg gjerne skulle hatt, men det fikk heller våge seg for denne gang. Jeg fikk brukt opp de 4 siste eggene jeg hadde og pisket disse lett sammen med 1,5 dl sukker. jeg hadde i et beger rømme og avkjølt, smeltet og vispet dette inn sammen med egget og sukkeret. Deretter hadde jeg i bakepulver og vanilesukker. Jeg forsøkte å gjøre vaflene litt sunne ved å ha i 2,5 dl havregryn (dvs. 100 g) og 1,5 dl grov sammalt hvete. Resten hadde jeg vanlig hvetemel. Og nå kom prosjektet mitt for å tømme kjøleskapet for rester: Jeg hadde en liten rest av kaffefløte stående igjen etter at samboeren min laget eggelikør og jeg hadde en påbegynt kremfløte.

Jeg fikk litt hjelp av samboeren min til å stille inn vaffeljernet til å pipe på trinn nr. 3. Da ble vaflene passelig stekt. Jeg satte både vaffeljernet og bollen med røre på et stekebrett. Da gjør det ingenting om jeg griser litt med røren - det er bare å vaske brettet etterpå. Jeg bruker en bred stekespade i plast til å få løs vaffelen fra jernet. Jeg synes det gikk veldig bra å steke vafler denne gangen.

Nøkkelord:

Disse muffinsene har jeg troen på!

I dag var jeg litt i beit for hva jeg skulle fylle dagen med. Jeg hadde gjort alt organisasjonsarbeid som stod på "to do"-listen min og jeg kunne ikke bake vaniljesnurrer med Non-stop til min samboers jobb på en fredag - de kan ikke vente helt til mandag med å bli spist. Jeg ville likevel gjøre noe på kjøkkenet. Jeg så etter hva jeg hadde igjen i skap og skuffer på kjøkkenet etter at jeg hadde laget en dobbelt porsjon av trøffelkonfekt som nå står til avkjølning i kjøleskapet til i morgen. Jeg hadde igjen 50 g mørk 70% sjokolade, men det var det hele. Valget falt på sjokolademuffins med kaffe som jeg ikke har forsøkt før. Jeg er med i en komité som planlegger et seminar lørdag 9. og søndag 10. februar 2019. Der skal vi stå for noe å bite i i kaffepausene selv og jeg har begynt så vidt å se på hva som kan lages. Jeg begynte så vidt på prosjektet i romjulen i fjor til et samme arrangement, men da ble det ikke noe av siden det skulle avholdes på et hotell som ikke tillot medbragt mat. I år skal seminaret avholdes i et kommunalt lokale for fritidsorganisasjoner. Siden jeg som nevnt kun hadde en halv plate mørk sjokolade igjen, måtte jeg lage halv porsjon, men siden full oppskrift skulle gi 42 muffins, tenkte jeg at det holdt i massevis. Jeg stusset likevel litt - 42 muffins og kun 3 1/2 dl hvetemel på hele oppskriften? Jeg så igjennom oppskriften. Den er veldig enkel. Alt det tørre skal blandes sammen og deretter skal det våte has oppi det tørre og alt blandes sammen. Jeg synes hele fremgangsmåten så merkelig ut og jeg var fristet til å gjøre om på den, som f.eks. å piske smørkrem av sukker og egg eller eggedosis av egg og sukker, men jeg bestemte meg for å følge oppskriften.

Jeg målte opp mel, sukker, bakepulver, vaniljesukker og kakao i en bolle og blandet det lett sammen. Jeg kokte vann i vannkokeren og laget til en kopp med sterk pulverkaffe - det er det beste jeg har å tilby her i huset når det kommer til kaffe. I en kjele smeltet jeg smøret og hadde i sjokoladen oppdelt i biter. Det står at man skal ha 1 dl smeltet smør i røren, dvs. med andre ord 90 g smør. Jeg glemte meg og smeltet derfor ca. 100 g, men siden jeg laget halv porsjon, skulle jeg bare ha halvparten. Jeg løste det ved å måle opp 1/2 dl av det smeltede smøret. Jeg blandet inn kaffen, fløten og egget i smør- og sjokoladeblandingen og hadde det i det tørre. Jeg rørte godt. Ja, så godt at håndtaket på ballongvispen min knakk... Den var bare i plast og var blitt 3-4 år. Jeg smakte så vidt på røren og jeg ble overrasket over hvor god den var. Jeg tror at disse muffinsene virkelig kan være gode!

Jeg fylte muffinsformene og ble overrasket - jeg fikk bare 7 muffins. I oppskriften stod det jo merkelig nok at jeg skulle få 42 muffins av full oppskrift. Jeg tenkte. Oppskriften er hentet fra en bok jeg har skannet inn. Jeg tror det rett og slett må ha sneket seg inn en OCR-skannefeil hvor 4-tallet egentlig skulle være et 1-tall. Da kan det stemme at full oppskrift gir 12 muffins og at jeg fikk 7 muffins nå. Jeg stekte muffinsene i 13 minutter på 210 gr. Jeg sjekket med en kakenål midt i en av de største muffinsene og kakenålen var helt ren når den ble trukket ut fra muffinsen.

Nøkkelord:

Sider

Abonner på RSS - Baking