Middag

Laks med bacon, bakte cherrytomater og melonsalat

I dag var det litt restemiddag og litt ny middag. Jeg brukte denne torskemiddagen med bacon og sitronpotetmos som utgangspunkt og serverte restene av melonsalaten vi hadde inntil middagen på søndag og mandag. Jeg kommer tilbake til hvordan den smakte, men jeg synes det ble en god middag med et friskt tilbehør. Jeg fant oppskriften på Trines matblogg og hun har i grunnen mye god mat å dele! En annen god middag jeg har laget flere ganger til meg og samboeren min som jeg har funnet på hennes nettside er denne kyllingformen med paprika, mango og ananas.

Jeg begynte med å skrelle poteter til sitronpotetmosen. Jeg kokte opp vannet (uten grønnsaksbuljong eller salt i vannet, for da ville potetmosen ha blitt seig) og lot det koke i ca. 20 minutter. Jeg skylte av cherrytomatene, ca. 20 stk., og penslet dem med olje. I oppskriften står det at jeg skulle dryppe over dem med olje, men det går ikke som blind. Derfor tok jeg litt rapsolje i en kaffekopp og penslet over tomatene med en pensel. Jeg klippet opp baconet siden jeg synes det går lettere å klippe det opp enn å skjære det opp med kniv.

Mens samboeren min stekte først baconet og deretter fisken (vi brukte laks istedenfor torsk), satte jeg inn formen med cherrytomatene i ovnen som stod på 175 gr. varmluft og lot dem stå der i 10 minutter. Jeg laget potetmosen ved å stampe potetene, smelte litt smør i mikroen og blande inn. Jeg målte opp ca. 1 dl melk og blandet inn. Jeg hadde revet skallet av én økologisk sitron og blandet i. jeg hadde funnet frem gressløk fra fryseren, men den ble stående igjen på kjøkkenbenken...

Middagen ble servert. Melonsalaten var på sin siste dag i dag, men den var fullt ut spiselig. Samboeren min sa at vannmelonen var litt blekere i fargen, men ellers så salaten helt fin ut. Baconet skulle egentlig serveres sammen med sjyen, men jeg løftet ut baconbitene. Jeg er redd det hadde blitt litt for mye fett for min lille sleeve-mage med bacon, baconsjy og fisk som var stekt i baconfettet, men fisken smakte veldig godt. Cherrytomatene synes jeg ikke noe om. De var bløte, uten konsistens og smakløse når de var stekt. Potetmosen derimot synes jeg var utrolig god. Den var frisk i smak, men dessverre var den blitt litt kald. Den er noe jeg kommer til å lage mer av.

Nøkkelord:

Kylling i marinade med melonsalat og stekt tomat

I dag ble det den kyllingen med tilbehøret det ikke ble til middag i går. I går laget jeg en rosmarinmarinade. Da kuttet jeg opp en busk rosmarin, jeg antok at det ble drøye 5 ss, og den var ganske seig og ekkel å jobbe med. Om eller når jeg skal fryse ned rosmarin tror jeg at jeg skal kjøpe inn to-tre potter og skjære opp med en gang slik at jeg slipper å ha noe mer med den å gjøre på en stund. Jeg synes rett og slett at den var litt ekkel. Jeg raspet skallet av én sitron og delte den i to og presset ut saften. Dette hadde jeg i samme bolle som de oppkuttede bladene av rosmarinen. Deretter målte jeg opp olivenolje og soyasaus. Istedenfor hvitvin brukte jeg eplejuice som erstatning. Jeg rensket og finkuttet tre sjalottløk hadde i blandingen og hadde til slutt i 1 ts svart pepper. Når jeg skal ha i pepper i en marinade, bruker jeg oftest ferdig malt pepper. Jeg synes det er lettere å beregne mengde på enn den jeg maler selv, så kan jo hver enkelt mene hva man vil om det. Jeg hadde alt sammen i en brødpose og la begge kyllingfiletene ned i posen og blandet marinaden over filetene. La en ekstra pose utenpå og la dette i en bolle i kjøleskapet. Dette har da ligget og marinert seg natten over.

Jeg laget også melonsalat som bestod av en kvart vannmelon, en halv honningmelon og en hel agurk som jeg delte opp i biter. Da jeg laget dette til min venninne løftet jeg flere terninger med vannmelon i bollen samtidig og mange steiner fulgte med. I dag løftet jeg oppi en og en terning, undersøkte hver terning og plukket ut de steinene jeg oppdaget og de terningene jeg merket var litt bløte eller porøse kastet jeg fordi de lett kunne inneholde stein. Det lå igjen nokså mange steiner på skjærebrettet mitt. Ved å gjøre det på denne måten, har jeg i hvert fall gjort det jeg som blind kan gjøre for å unngå stein fra vannmelonen i melonsalaten - og bedre kan jeg ikke gjøre det.

I dag forsøkte vi å grille paprikaen til den grillede paprikasausen i stekeovnen. Jeg fant fremgangsmåten på Fru Timians nettside og vi satte stekeovnen på full styrke, hos oss vil det si 300 gr., og jeg delte hver paprika i to og fjernet kjernen og rensket ut det hvite så godt det lot seg gjøre når de var halve. Paprikaen skulle stekes til den hadde fått store svarte flekker på skallet. Vi tok tiden og på disse paprikaene, som var ganske store, tok det 18 minutter, men det kan være det hadde holdt med 16 minutter også. Dette, med å grille paprikaen i stekeovn, er faktisk en litt mer blindevennlig fremgangsmåte fremfor å grille dem i stekepannen. Jeg kan ta omtrentlig tid og ev. bruke Facetime for assistanse fra noen som kan hjelpe meg med å se om de har fått svarte flekker på seg. Vi pakket dem inn i folie i noen minutter, ikke lot dem ligge i plast i 15 minutter som det står i denne jentas fremgangsmåte, og lot de deretter ligge å avkjøle seg i fri luft. Når de var lunkne (fordi jeg var ferdig med melonsalaten) tok jeg av skallet med fingertuppene. Skallet føltes litt stivere enn når de ble stekt i stekepannen, men ellers var det ikke stor forskjell. Jeg kuttet opp paprikaen i firkanter. Jeg kokte en terning grønnsaksbuljong i 2 dl vann slik at den løste seg opp og hadde deretter oppi paprikabitene. Jeg hopper over trinnet med å steke paprikabitene. Jeg gjorde det med en feiltakelse første gang og jeg synes ikke det utgjorde noe negativt for sausen sin del. Mens disse kokte seg i ca. 5 minutter, krydret jeg med litt salt og pepper. Jeg fant også frem ca. 50 g smør som jeg hadde oppi når 5 minutter hadde gått. Mens smøret kokte inn, rørte jeg hele tiden. Jeg lot det koke i ytterligere 3-4 minutter til. I dag hadde jeg sausen med paprikabitene i en litt høy beholder som hører til stavmikseren min. Deretter moste jeg sausen med stavmikseren i denne siden det hadde blitt litt lite innhold til å gjøre det i kjelen (jeg laget saus i dag av to paprikaer). Det var gjort på få sekunder. Jeg helte innholdet tilbake i kjelen og sausen var ferdig. Det var enda litt tid til middag, men sausen kunne bare varmes opp igjen.

Kyllingen stekte vi i stekeovn på 190 gr. med steketermometer. Da skal kjøttet få en kjernetemperatur på mellom 68-72 gr. Her strides de lærde litt, men ifølge Matprat.no, som er en seriøs nettside innen matlaging og opplysning, oppgir Opplysningskontoret for egg og kjøtt at kyllingfilet på 200 g skal stekes i ovn på 200 gr. i 25-30 minutter eller til den oppnår en kjernetemperatur på 68 gr. De anbefaler også gjerne å la kyllingfileten få en liten stekeskorpe før den stekes i ovnen.

Jeg delte en tomat i to, kvernet litt salt og svart pepper over og hadde over litt basilikum. Når jeg skal strø over basilikum, tar jeg litt i hånden min og tar litt mellom fingrene og strør det over tomatene. På denne måten har jeg kontroll over hvor mye jeg får ut av krydderglasset. Jeg la til sist en kvart ostebit på toppen av hver av de halve tomatene. Når kyllingen var ferdig, la vi litt folie over formen, skrudde opp temperaturen til 225 gr. og satte etter hvert inn formen med de to halve tomatene. De lot jeg steke i 10 minutter. De ble nå helt passelig stekt. Sist erfarte vi at de ble litt lite stekt på 200 gr.

Og til slutt var middagen servert med kokt ris inntil. Kyllingen var saftig og god. Akkurat passelig stekt, men marinaden var kanskje ikke av de beste? Jeg liker vanligvis urtemarinade godt, men jeg tror ikke det var smaken av rosmarin som var problemet her, snarere kanskje eplejuice eller sitron som gjorde den litt sur. Sausen var litt sterkere i dag. Jeg hadde kanskje vært litt ivrigere med pepperkvernen enn de to første gangene? Men ellers smakte sausen godt. Jeg synes for øvrig at paprikasausen passet bedre inntil kylling enn biff, men det kan jo ha noe å gjøre med at jeg liker kylling bedre enn biff? Melonsalaten og tomaten var et frisk innslag som tilbehør.

Litt senere på kvelden gjorde jeg en liten innsats i å lære meg å renske mango. Samboeren min lærte meg hvordan jeg skulle dele mangoen riktig vei, dvs. på langsiden, for ikke å treffe steinen og få skallet av med å bruke siden av et kjøkkenglass. Det var lettere enn jeg trodde! Jeg hadde delene oppi hurtighakkeren. Jeg delte en lime i to og presset saften ut av de to halvdelene, noe som ga meg ca. 1/2 dl, det jeg skulle ha, og jeg målte opp 1/2 dl olivenolje. Jeg målte opp 1 ss korianderfrø og knuste i morter og hadde i blandingen. Til slutt målte jeg oppi 1 ss med akasiehonning. Dette kjørte jeg til en jevn mos. Jeg la to kyllingfileter i en brødpose og helte over marinaden. Denne får stå til i morgen.

Edit - skrevet mandag 18. mars 2019: Mangomarinaden ble faktisk overraskende god både av smak og lukt!

Nøkkelord:

Det ble spaghetti med kjøttsaus i kveld

I dag var egentlig planen å ha en reprise på middagen jeg laget til min venninne fredag for litt mer enn en uke siden, bare at vi nå skulle ha tilbehøret inntil kyllingfilet, men jeg skulle bare sitte litt til og få varmen i meg og plutselig var klokken blitt 18.20. Da var det litt sent å skulle begynne å grille paprika til sausen og lage melonsalat. Det tar raskt et par timer og gjerne litt til. Jeg tenkte raskt; vi hadde en boks hermetiserte hakkede tomater og vi hadde mindre klumper med kjøttdeig i fryseren. Jeg bestemte meg for å la kyllingen vente til neste dag og lage en halv porsjon med spaghetti med kjøttsaus som lørdagsmiddag - da jeg lagde det for 5-6 uker siden smakte i hvert fall hjemmelaget spaghetti med kjøttsaus bedre enn den ferdige pulverposen fra Toro.

Vi tok opp ca. 200 g kjøttdeig og jeg satte den inn på en tallerken i stekeovnen og lot den stå der på 30 gr. i ca. 40 minutter. I mellomtiden Skrelte jeg to små gulrøtter og kuttet de opp i små staver og hadde en stor paprika og kuttet den opp i større terninger med Nizer Dizeren. Jeg tenkte i ettertid at en stor paprika ville bli litt mye paprika og jeg la til sides litt som samboeren min kunne bruke til pålegg her hjemme. Da gjør det ikke noe at det er kuttet opp i terninger. Jeg hadde igjen én sjalottløk etter at jeg laget rosemarinmarinaden til kyllingfileten tidligere i dag, og kuttet opp denne og stekte den blank. Det ble en passelig mengde til mengden kjøttdeig jeg skulle steke og siden vi ikke er så veldig glade i løk i utgangspunktet, passet dette fint. Jeg stekte kjøttdeigen og hadde den ferdig stekte løken i mot slutten. Deretter hadde jeg i en boks med hermetiserte hakkede tomater og lot det koke i ca. 7-8 minutter. Jeg krydret med litt basilikum, salt og pepper og hadde i 1 ss søt chilisaus. Jeg kokte opp vann til pasta med litt kvernet salt i og kokte 3 dl pasta i 7 minutter. Rett før servering av gryten hadde jeg i en neve oregano som jeg hadde hentet fra fryseren.

Dette ble akkurat nok til en middag for meg og samboeren min, men da vi hadde gått fra middagsbordet kom jeg på: De oppkuttede bitene av gulrot og paprika stod igjen i kjøleskapet. Det er ingen fare. I morgen formiddag tenker jeg å lage en tomatpølsegryte jeg har handlet inn middagspølser til for noen dager siden som jeg kan bruke disse grønnsakene til og som jeg kan fryse direkte ned. Hvorfor i all verden tomatpølsegryte? Fordi jeg i blant synes det er godt med litt barndomsminner fra den tiden jeg fikk spaghetti a la capri på boks og spaghetti med maxboller, men det er noe jeg ikke kan spise lenger pga. at det er MUK-mat (maskinelt utbeinet kjøtt) og da må jeg selv forsøke å lage alternativer jeg tåler som f.eks. pølsegryte. Etter at jeg tok min gastric sleeve-operasjon i september 2013 tåler jeg ikke MUK-mat trolig fordi den inneholder for mye fett. Det er jo dessuten bare "søppelmat".

Nøkkelord:

Lasagne med pizzasaus-oppskrift

I dag var det hjemmelaget lasagne som skulle stå på middagsbordet. Jeg hadde to pakker med kyllingkjøttdeig som jeg ville få brukt opp før de gikk ut i morgen. Jeg følger ikke lenger den oppskriften jeg lenker til, men bruker mer den samme oppskriften som til min selvkomponerte pizzasaus. Når sausen får koke, jeg kjører den med stavmikser og blander den med den hvite sausen, blir det en god og fyldig lasagne. Etter at jeg begynte selv å lage min egen grønnsakssaus med masse grønnsaker, som gjør den mye fyldigere, synes jeg at den man får kjøpt av Toro er som å spise kjøttdeig med vann...

Jeg brukte min Nizer Dizer og kuttet raskt opp to mindre squash, fire middels store gulrøtter og to store paprikaer. Jeg hadde dette i en stor kjele og hadde over tre bokser med hermetiserte hakkede tomater og tømte restene av innholdet i hver boks med å ha litt vann i de og ha det også i kjelen. Jeg lot dette koke i ca. 45-50 minutter. Vanligvis ville jeg ha latt det koke i et par timer til, men jeg kom litt sent i gang med middagen. Samboeren min kjørte alle grønnsakene jevne med stavmikser og jeg tenkte mens han holdt på at i denne store kjelen hadde nok jeg også klart det siden det var såpass store mengder som skulle moses. Når alt var most, ble det hele mer tyktflytende. Jeg krydret det. I dag krydret jeg godt med oregano, sitronpepper, basilikum og koriander. Jeg skulle til å ha oppi hvitløkspepper også, men ombestemte meg da jeg kjente lukten. Det var noe som ikke passet inn. Maten ble ikke sterk og det var heller ikke meningen, men den fikk god smak. Samboeren min hadde vært så snill og stekt kjøttdeigen for meg og hadde det oppi sausen. Jeg lot det koke i ytterligere 30-40 minutter mens han også laget bèchamelsausen (den hvite sausen). Vi jukser riktignok litt og bruker pose til hvit saus og 7 dl melk, men det fungerer godt det også. Han la det i aluminiumsformer som tar ca. 3-4 dl og vi stekte én av dem i 30 minutter på 200 gr. De siste 10 minuttene la vi inn en hvitløksbagett. De siste fire formene satte vi inn i kjøleskapet til avkjølning og senere på kvelden satte vi de i fryseren. Senere kan vi ta en form opp, tine den og steke den som om den skulle ha vært fersk, dvs. på 200 gr. i 30 minutter. Det eneste vi må gjøre er å legge på ost. Det blir nystekt og så og si fersk lasagne rett fra fryseren. En fantastisk idé det der!

Nøkkelord:

Kalorifattig, men svært velsmakende middag!

I går begynte jeg å forberede middagen jeg ville servere til min gode venninne som kom på besøk i dag. Jeg ønsket å forberede det jeg kunne på forhånd, slik at det ble så lite som mulig å gjøre mens min venninne var på besøk. Hun skal, som jeg nevnte på tirsdag, gjennomgå en samme gastric sleeve-operasjon som jeg gjennomgikk i 2013 mandag 18. mars og må derfor følge en lavkaloridiett som ikke skal overstige mer enn 900 kcal i døgnet. Jeg ville derfor sette sammen en god middag, men som samtidig var kalorifattig. Min venninne ønsket seg som nevnt på tirsdag biff og tilbehøret valgte jeg ut ved å la meg inspirere denne siden til Matprat.no.

I går laget jeg derfor en melonsalat der jeg kuttet opp i biter 325 g honningmelon og 285 g agurk, men istedenfor druer hadde jeg oppi 425 g vannmelon. I Matvaretabellen kan jeg lese at 100 g honningmelon inneholder 37 kcal, 100 g agurk inneholder 10 kcal og 100 g vannmelon inneholder 35 kcal. Dette vil si at hele porsjonen inneholdt 291 kcal, i snitt vil en voksen porsjon melonsalat inneholde kun 25 kcal om jeg deler den på 5 porsjoner. Med andre ord en svært kalorifattig salat!

Et annet tilbehør jeg hadde, som var minst like kalorifattig, var de stekte tomatene hvor jeg delte i alt tre tomater hver i to halve deler, kvernet litt salt og pepper over og hadde litt tørket basilikum over til slutt. Siden samboeren min skulle steke biffstykket samtidig i stekeovnen, stekte vi tomatene på 180 gr. i til sammen 20 minutter. De ble nok litt for mye stekt, for jeg synes de dessverre ble noe vassne og bløte, og de hadde nok klart seg med 16-17 minutter. I oppskriften står det at de skal stekes på 225 gr. i ca. 10 minutter. Det står i Matvaretabellen at 100 g tomat inneholder 18 kcal og én tomat veier ca. 65 g, dvs. at om man spiser to halve tomater får man i seg i underkant av 12 kcal.

Paprikasausen var mye den samme fremgangsmåten som da jeg laget den på tirsdag. Denne gangen laget jeg sausen av tre paprikaer istedenfor kun én paprika, dvs. full oppskrift beregnet på fire porsjoner. Jeg fikk hjelp av samboeren min til å grille paprikaene i stekepannen. Jeg spurte ham om det var mulig for meg som blind å få til, men han sa at han ikke trodde det, ikke uten å i så fall bruke Facetime på mobilen der noen kunne gi meg tilbakemelding om når og hvor skinnet på paprikaen var blitt svart. Det tar ganske lang tid å grille paprikaer, men jeg tror det både er penger og kalorier spart siden Meny sin hermetiske røde paprika koster 61 kr. (eller 386 kr. pr. kg) og den ligger i olje. Jeg delte paprikaen opp i terninger og hadde den oppi 2,5 dl oppkokt vann sammen med en terning buljong og lot dem koke i ca. 7-8 minutter. Jeg krydret med litt salt og pepper. Jeg lette og lette etter hvitløken, men kunne ikke finne den. Da jeg ryddet opp etter meg, fant jeg den - i oppvaskkummen. Jeg hadde oppi ca. 50 g med vegansk smør (siden min venninne ikke skal ha animalsk fett) og lot det koke i ytterligere 4-5 minutter til mens jeg rørte hele tiden. Det veganske smøret er ganske mye mykere enn det jeg er vant til fra meierismør. Til slutt hadde jeg alt sammen i hurtighakkeren, satte lokket godt på og kjørte det hele til en saus. Lokket var helt på, men likevel sprutet det saus utover hele - på kjøkkenbenken, på veggen, på vannkokereren og på meg. Da jeg ryddet og vasket opp etter meg etterpå, måtte jeg ringe opp min mor på Facetime for å få litt hjelp til å se over at jeg hadde fått med meg alt sølet. Det er jo greit at kjøkkenet ser litt presentabelt ut når jeg får besøk av en venninne som ser normalt... Jeg smakte så vidt på sausen og kunne si meg fornøyd. Dette er nok en av de bedre sausene jeg har laget og dessuten er den svært mager og sunn kun bestående av paprika, vann og litt vegansk smør i tillegg til buljong, salt og pepper. Paprika består kun av 30 kcal pr. 100 g og i snitt veier en gjennomsnittlig paprika ca. 65 g, dvs. at denne sausen bestod av totalt 58,5 kcal eller om jeg deler det på 4 porsjoner blir det i overkant av 15 kcal pr. porsjon med saus.

Og så var det kjøttet - elgebiffen som jeg hadde lagt i en urtemarinade basert på appelsinjuice som jeg gjorde klart i går kveld. Som jeg nevnte så vidt, er det utrolig mange marinader som er basert på olje, olje og atter olje. Det var rett og slett ikke noe alternativ engang å skulle vurdere på en lavkaloridiett. Jeg ble derfor glad da jeg endelig kom over denne urtemarinaden til biffkjøtt. Det var jo riktignok en halv desiliter med olje også der, men den erstattet jeg med godt hell ut med appelsinjuice. Siden vi denne gangen skulle marinere et helt stykke biff på 425 g valgte jeg å lage dobbelt mengde marinade,dvs. 3 dl appelsinjuice. Nå er egentlig juice "fy fy" på denne dietten, men jeg brukte nypresset appelsinjuice som ikke var tilsatt ekstra sukker og det er tross alt det beste. Min venninne kan spise én frukt (inkl. appelsin) til dagen og jeg tenker at det er ikke meningen at man skal drikke den marinaden - den skal bare marinere kjøttet. Jeg presset saften ut av 1 1/2 lime, finkuttet koriander, mynte og timian (siden samboeren min ikke fikk tak i basilikum på butikken), hadde i 5 hvitløksfedd, chilisaus, salt og svart pepper og hadde alt sammen oppi appelsinjuicen. Ett gjennomsnittlig hvitløksfedd veier 3 g og inneholder da hele 3,45 kcal, noe som utgjør drøye 17 kcal. Det er ganske mye med tanke på så liten mengde, men igjen valgte jeg å fokusere på at marinade tross alt bare skal smakstilsette kjøttet og den skal tørkes av kjøttet før steking, selv om litt tekkes inn i kjøttet under marineringen, blir det meste liggende igjen i posen når kjøttstykket løftes ut.

I dag skulle kjøttet stekes. Da samboeren min kom hjem fra jobb, hadde jeg gjort alt annet til middagen klar i går og tidligere på dagen før min venninne kom og han lot kjøttet få en liten stekeskorpe i pannen. Siden min venninne skal avstå fra å bruke stekefett, brukte han det veganske smøret i stekepannen. Han satte kjøttstykket inn i stekeovnen på 200 gr. og satte det integrerte steketermometeret som fulgte med ovnen vår i kjøttet. Han stekte som sagt samtidig tomatene. Etter ca. en halv time varslet det om en kjernetemperatur på 70 gr., noe som betyr godt stekt og det foretrekker både min venninne og jeg når det kommer til biff. Han stod også for koking av ris og oppvarming av sausen som jeg hadde satt i kjøleskapet. Jeg synes det er veldig greit med all mat som kan gjøres på forhånd når jeg får besøk. Da slipper jeg å stå på kjøkkenet og kan heller være sosial med besøket.

Skal jeg tillate meg selv å skryte litt, synes jeg dette ble en svært vellykket middag. Sausen var smakfull og fyldig. Salaten var frisk og god. Kjøttet var saftig og mørt. Det eneste var at tomatene var litt bløte, men fullt ut spiselige. Tilbehøret til denne middagen blir kun 72 kcal for en voksen porsjon, om man regner 100 g ris øker det med 354 kcal og elgebiff er magert kjøtt hvor 100 g er 100 kcal (til sammenligning er 100 g kylling uten skinn 104 kcal). Min venninne skulle kun spise 2 ss ris, dvs. 70 kcal og et biffstykke på ca. 120 g, dvs. i et måltid på ca. 260 kcal. Jeg synes dette var en svært artig utfordring å få - å skulle finne frem til et kalorifattig, men likevel velsmakende og innbydende måltid. Det tror og håper jeg at jeg lykkes med.

Nøkkelord:

Generalprøve på middag jeg skal servere til min venninne på fredag

I kveld testet jeg ut middagen på min samboer som jeg skal servere til min venninne på fredag. Hun skal ta samme vektoperasjon som meg (gastric sleeve) om under to uker og må gå på en lavkaloridiett (også kaldt knekkebrødkur) hvor kaloriene pr. dag ikke må overstige 900 kcal. Det er visse matvarer hun helst bør holde seg unna. Hensikten med lavkaloridietten er å slanke leveren for at kirurgen skal få bedre plass i bukhulen når han bl.a. skal måtte flytte på leveren under operasjonen. Jeg har derfor de siste par dagene sittet med Matvaretabellen, som for øvrig er et nyttig verktøy i flere sammenhenger, og sett på antall kalorier for flere matvarer som har vært aktuelle og matarer som ikke har blitt aktuelle etter at jeg har sett på Matvaretabellen.

Jeg sa til min venninne at hun kunne få lov til å velge seg det hun ikke orket å lage til seg selv til vanlig og da ønsket hun seg biff. På listen over tillatte matvarer står det at hun kan spise 120 g ytrefilet, men jeg tenker å servere elgebiff som jeg har fått av min far som går på elgejakt. Det er et svært magert kjøtt som kun inneholder 100 kcal pr. 100 g. Som tilbehør i dag serverte jeg stekte tomater og blomkålpuré inntil ris og en grillet paprikasaus. I tillegg hadde vi den enkle salaten og hvitløksdressingen fra kebaben jeg laget på søndag. Når min venninne kommer på fredag, tenker jeg i tillegg å servere en squashsalat og melonsalat.

Det var en utfordring å finne en marinade til kjøttet som ikke var basert på olje, men til slutt fant jeg urtemarinaden som er hovedsakelig basert på appelsinjuice. Jeg erstattet den siste halve desiliteren med olje med appelsinjuice også. Jeg hadde oppi hvitløk, limesaft, salt, pepper og de friske urtene hentet jeg fra fryseren. Men chilisausen, kanskje den viktigste og mest smaksrike ingrediensen, glemte jeg... Jeg lot biffen ligge på kjøkkenbenken å marinere seg mens jeg begynte på sausen:

Jeg så at kjøpt grillet paprika på glass lå i olje og jeg tenkte at det kanskje ikke var så bra med tanke på kalorier. Jeg er litt pysete når det kommer til steking av ting som spraker mye og derfor var jeg glad da samboeren min sa seg villig til å hjelpe meg med å grille paprikaen, for grilling av skinnet på paprikaen spraket! Etter ca. 15 minutter pakket vi den inn i folie og lot den ligge der å dampe av seg i noen minutter for at skinnet skulle løsne, og deretter pakket vi den ut for å avkjøle seg til romtemperatur. I en video på Youtube som samboeren min så på, brukte de kniv for å skrelle paprikaen, men jeg fant ut at det mest effektive for meg som blind var rett og slett å bruke fingertuppene (ikke neglene først og fremst) litt forsiktig og skrape av skallet. Paprikaen var blitt ganske myk, våt og seig. Jeg delte den i to og rensket ut kjernen og frøene. Jeg delte den opp i små biter og hadde over ca. 1,5 dl oppkokt buljongvann (dvs. vann jeg hadde kokt sammen med en terning grønnsaksbuljong) og lot det koke i ca. 5 minutter. Jeg hadde i hvitløk, krydret med salt og pepper og hadde oppi litt smør. Egentlig er ikke meierismør tillat på en lavkaloridiett. Jeg brukte denne gangen meierismør, men jeg har vegansk smør liggende som jeg rett og slett ikke tenkte på å bruke som er tillat. Lot det koke litt til og da tyknet sausen merkbart. Jeg kjørte sausen med stavmikser for å få jevnet den, i hvert fall så godt det lot seg gjøre med så små mengder.

Jeg delte tomatene i to, kvernet over salt og pepper og hadde over timian. Jeg oppdaget nå at det skulle være oregano. Jeg satte de inn i stekeovnen på 200 gr. og lot dem stå der i 10 minutter. Nå oppdaget jeg også at de skulle stått på 225 gr. Det var kanskje ikke rart at samboeren min bemerket at tomatene kunne ha stått litt lenger i stekeovnen når vi skulle spise?

Samboeren min stod for stekingen av biffen - det er han som kan slikt. Han tok stykkene opp av marinaden - og det luktet urter - og lot de få en liten stekeskorpe. Deretter satte han dem inn i stekeovnen på 200 gr. og stilte steketermometeret på å varsle når den nådde en kjernetemperatur på 70 gr. Han tok sin biff ut litt før for at den kunne nå kjernetemperaturen på benken mens min stod i litt lengre.

Og, blomkålpureen, jeg har nesten ingen erfaring med pureer og vet egentlig ikke hvilken konsistens de skal ha. Jeg delte opp blomkålen i buketter og kokte dem møre (også stilken/roten) i litt vann sammen med en liten skvett melk. Vannet kokte litt over for meg og sannelig ble det vått på benken! Jeg hadde blomkålen i hurtighakkeren og moste dem til en mos. Deretter blandet jeg inn litt matfløte og ørlitt smør og 1 ts sukker.

Og så var middagen servert. Blomkålpureen var vel ikke noe å rope hurra for. Den var litt for kornete, mente samboeren min, dessuten var den kald. Jeg burde kanskje la blomkålen koke litt lenger og mose blomkålen videre sammen med matfløten neste gang? Jeg bestemte meg der og da for at blomkålpuré skulle jeg ikke servere til min venninne. Det vil jo uansett bli mer enn nok tilbehør. Det passet egentlig bra å få sortert ut et tilbehør. Samboeren min syntes paprikasausen var god - "den minner om noe jeg har fått servert på en restaurant en gang" og det var vel egentlig kvalitetsstempel godt nok. Jeg kunne kvittere tilbake med at biffen var passelig stekt, mør og saftig. Mye bedre enn mange av de tørre jeg har fått servert på restaurant. Tomatene kunne som sagt ha vært stekt noe mer.

Nøkkelord:

Pannekaker med havregryn og havremel til middag

I dag var det pannekaker på dagens middagsmeny. Jeg bruker pannekakeoppskriften fra svigermor som basis når jeg lager pannekaker, men jeg gjør den litt grovere ved å erstatte det fine melet med litt grovt mel og havregryn. I dag brukte jeg også litt havremel. Jeg begynte med 2 egg som jeg vispet sammen og 5 dl melk. Jeg tenkte at jeg kunne ha i mer melk om det ble behov for det - og det ble det. Jeg hadde i litt kvernet salt. Deretter hadde jeg i 2 dl grovt sammalt hvetemel, 3 dl havregryn (dvs. 120 g) og 1 dl havremel. Jeg blandet godt. Da samboeren min kom hjem, lot jeg han ta over og han spedde ut røren slik at den ble litt mer passelig tykkelse på.

Jeg lot røren svelle i ca. 30 minutter før samboeren min stekte pannekakene i pannekakejern. Jeg tenkte litt over hvordan jeg best mulig kunne klare å steke pannekaker som blind i jernet. Den har en lampe på seg og enkelte jern klikker når lampen tennes eller slukkes, men dette jernet klikker litt til og fra uavhengig av hva som skjer. Jeg hadde en gang et toastjern hvor klikkingen var forutsigbar og hvor jeg kunne bruke det som indikator på at lampen var slukket og toasten var ferdig. Det kan jeg ikke med dette jernet. Jeg tenkte litt på å bruke lysindikator, men kom til at å ta tiden ville nok være det beste. Ulempen er at tiden det tar å steke en pannekake vil variere etter hvor tykk røren er. Min pannekakerøre varierer en god del fra gang til gang siden jeg slumper en del. Må jeg kanskje slutte med slumpingen og variasjonen? Kanskje lysindikator er den beste løsningen likevel? Jeg synes at pannekakene ble gode, men jeg orket bare én liten pannekake. Den var mektig!

Nøkkelord:

Laks og grønnsaker i ovn til middag i dag

I dag ble det en middag jeg synes er like lett å lage som laksepakke, nemlig laks og grønnsaker i ovn. Når jeg i tillegg bruker min Nizer Dizer, går middagslagingen enda raskere. Jeg bruker litt andre mengder enn det som står i oppskriften, men bruker de samme ingrediensene med unntak av løken:

 • 1 squash
 • 1 paprika
 • 2 store gulrøtter
 • 1/2 liten purre
 • 1 boks perletomater
 • 1 ts oregano
 • 1/2 ts timian
 • 1/2 dl sitronsaft

Jeg kuttet opp alle grønnsakene i grove biter, men hakket purren i litt mindre biter. La fisken over grønnsakene. Jeg blandet oregano og timian sammen med sitronsaft og helte over fisken og grønnsakene. Jeg la aluminiumsfolie over formen og satte den inn i forvarmet ovn på 210 gr. og lot den stå der i 40 minutter. Da jeg serverte denne middagen til svigerforeldrene mine i november i fjor mente svigermor at fisken godt kunne stekes litt lenger da vi stekte fisken i 35 minutter (på 200 gr.) og derfor lot jeg den steke i 40 minutter i dag og på 10 gr. høyere temperatur. Når jeg lager middag bare til meg og samboeren min, spiser vi kun fisk og grønnsaker og har ikke potet inntil.

Nøkkelord:

Hjemmelaget spaghetti med kjøttsaus

I dag ville jeg forsøke noe nytt til middag. Jeg ville forsøke å utkonkurrere Toros paghetti og kjøttsaus med min hjemmelagde spaghetti med kjøttsaus. Jeg kuttet opp løk og stekte denne sammen med en pakke med kyllingkjøttdeig. Dette hadde jeg over i en kjele sammen med en boks hakkede tomater og hadde i 2 ss søt chilisaus og krydret med litt basilikum og pepper. Jeg lot det hele koke i 20 minutter mens jeg rørte om i blant. Jeg kokte 5 dl pasta, som ble litt mye pasta, og rett før servering av gryten hadde jeg oppi en liten neve med finhakket frisk oregano. På denne siden, "Krydder og urter", står det om krydderurter med store blader: "De kan også koke lenge med i maten mens de andre urtene bør tilsettes like før servering, ellers koker smaken bort." Oregano har nesten ikke blader i det hele tatt og skal derfor has i rett før servering. Oreganoen gjorde at gryten luktet friskt og litt sterkt, men smakte ikke sterkt. Og, Toros gryte tapte kampen. Hjemmelaget spagheti med kjøttsaus er mye bedre. Det tar dessuten bare 40 minutter å lage.

Nøkkelord:

Indisk currygryte med hjemmelaget peshwarinaan til middag på lørdagen (med god hjelp fra samboeren min)

I dag ble det indisk rød kyllingcurry til middag med hjemmelaget peshwarinaan som tilbehør. Det er en middag som tar litt tid å lage, men den er absolutt verdt tiden og jobben! Vi laget dette sist på nyttårsaften for bare noen uker siden. Da fikk jeg et par naanbrød til overs og forsøkte å fryse dem ned. I oppskriften står det ikke noe om at de kan fryses: "Naanbrød smaker best varme og helt nystekte. Har du rester, oppbevares de godt innpakket i plast til dagen etter og varmes da opp i mikro rett før servering." Vi tok dem opp for noen dager siden da vi hadde en indisk gryte til middagsrest fra fryseren til middag og tinte dem og varmet dem litt i stekeovnen og de ble gode. De ble kanskje ikke som nystekte, men som om de skulle være en dag gamle. Absolutt spiselige.

Jeg begynte på deigen til naanbrødene rundt 14.30-tiden. Jeg varmet opp 1 dl melk og hadde i litt sukker. Melken ble litt varm, men jeg avkjølte den raskt med å ha i egget. Jeg hadde i en halv blå fersk gjær og blandet ut klumpene. Jeg hadde i 1 ts bakepulver og 2 ss solsikkeolje (siden den ikke smaker noe i likhet med rapsolje) og blandet alt godt sammen. Til slutt rørte jeg inn 8 ss yoghurt naturell. Jeg helte blandingen over i en bolle og målte opp 450 g hvetemel. Jeg tar cirka mengde hvetemel. Jeg bruker et målebeger på 1 dl som jeg beregner tar 50 g hvetemel. Jeg begynte å kna deigen sammen når jeg hadde målt opp 450 g, for ifølge oppskriften skal det være 500 g hvetemel. Det viste seg at 450 g var akkurat passe mengde hvetemel. Deigen til naanbrød blir litt spesiell. Den blir litt "luftig" og boblete på samme tid. Jeg la et håndklede over bollen og satte den til heving på badet. Jeg satte alarmen på to timer og tenkte jeg kunne begynne på selve gryten når deigen hadde én time igjen å heve.

Jeg kom litt sent i gang med middagen - indisk rød kyllingcurry - fordi jeg strevde med smerter og det var mer fristende å bli sittende i sengen å chatte med en svensk, god kammerat enn å gå på kjøkkenet. Jeg hadde koblet på meg TENS-apparatet som smertelindring og takket være det klarte jeg å gjennomføre middagen med litt god hjelp fra samboeren min. Jeg kuttet opp kyllingen og mens samboeren min stekte den sammen med paprikapulver og litt rød karripasta, delte jeg opp løk i små biter med min Nizer Dizer - gjort på 3 minutter inkl. å rense løken. Han spurte om karripastaen burde blandes ut med noe vann, men jeg sa at jeg trodde den ville bli flytende når den ble varm. Løken hadde han oppi når kyllingen var ferdig stekt. Jeg kuttet opp en stor paprika og satte til sides. Det var nok med én paprika til gryten, for den var ganske stor, og sist vi lagde denne ble det litt for mye paprika. Den andre paprikaen som var kjøpt inn delte jeg opp og la i en boks til bruk som pålegg på ost og skinke til frokost og i nisteboksen. Han hadde oppi to beger med crème fraîche i en gryte. Jeg takket for hjelpen inntil videre. Jeg hadde i krydderet sammen med crème fraîchen. Jeg brukte betraktelig mindre spisskummen (bare 1/2 ts istedenfor 1 ss) fordi jeg synes den får en for dominerende smak og jeg brukte kun 1/2 ts garam masala istedenfor 2 ts av samme grunn som spisskummen. Salt og sukker klarte jeg å glemme midt i alt... Men ellers krydret jeg etter oppskriften med ingefær, kardemomme og chili. Jeg hadde også i 4 ts (dvs. resten av begeret) med rød karripasta i sausen. Det høres kanskje litt heftig ut, men det blir faktisk ikke sterkt. Heller ikke dominerende, men gir en god smak. Jeg hadde i kyllingen og lot det putre litt på kjelen mens jeg laget fyllet til naanbrødene. Etter hvert slo jeg kjelen av, for planen var å varme gryten opp igjen 5 minutter før risen var ferdig og siste naanbrød var ferdig og ha i paprikaen - slik at hele middagen var ferdig samtidig.

Jeg tok 4 ss assewnøtter, 4 ss mandler, 4 ss pistasjnøtter og 4 ss kokosmasse til naanbrødfyllet. Sist gang glemte jeg sukkeret, men i dag hadde jeg i 2 ss finkornet sukker. Jeg kjørte dette til litt "grovkornet sand" i hurtighakkeren og blandet inn 5 ss rosiner. Det så ganske passelig ut. Det viste seg at denne mengden fyll var akkurat passe til 9 naanbrød (som jeg fikk av deigen i dag).

Jeg ryddet og vasket av kjøkkenbordet og tok deigen ut på bordet. Nå hadde den stått én time lenger enn hva det stod den skulle i oppskriften, men det har den gjort for meg før og det har gått bra. Den hadde i hvert fall hevet seg, men den hadde også fått en litt hard skorpe. Når jeg knadde den sammen, fikk den små, harde biter i seg pga. skorpen. Jeg plukket bort de harde bitene, det var fort gjort, og kastet disse. Jeg delte deigen opp i omtrent like store, passelige emner og fikk 9 emner. Jeg lager nok mine naanbrød litt mindre enn hva som står i oppskriften og kanskje nå litt mindre enn hva jeg gjorde i begynnelsen. I oppskriften står det at de skal stekes i "noen minutter". Mine naanbrød i dag trengte 4 minutter på å bli ferdige. Denne gangen trengte de 4-5 minutter på seg og denne gangen, på nyttårsaften, trengte de 5 minutter på seg. Den gangen de trengte 5 minutter på seg fikk jeg kun 6 naanbrød og ikke 9 naanbrødsom jeg fikk i dag - og jeg brukte samme oppskrift. Jeg kjevlet ut leiven og samboeren min la på fyll. Jeg brettet over ene halvpart og kjevlet forsiktig over igjen. Dette brukte jeg mellom tre og fire minutter på. Da samboeren min åpnet ovnsdøren og tok ut det ferdigstekte naanbrødet, løftet jeg opp det jeg hadde gjort ferdig fra bordet og ga ham det med oppsiden ned fordi den klistret minst til fingrene og han hev det inn i ovnen og lukket ovnsdøren så raskt som mulig. Vi innarbeidet et ganske godt og rutinert samarbeid etter hvert. Etter 2 1/2 time etter at jeg satte meg til å kutte opp kyllingen, kunne vi sette oss til bords og nyte middagen.

Nøkkelord:

Meksikansk gryte i tacotubs til middag i dag

I dag hadde vi meksikansk gryte til middag. Riktignok ble det uten løk, for da jeg tok frem løken, som var kjøpt dagen før, kom det litt fuktighet ut av den da jeg klemte på den og den luktet ikke helt heldig. Samboeren min sa at den ikke så helt pen ut heller. Løken gikk i søpla. Jeg stekte en kyllingkjøttdeig og hadde den oppi en kjele sammen med to bokser hakket hermetiserte tomater. Jeg hadde også litt vann i. Jeg krydret det hele med én piri piri, hvit pepper, spisskommen, oregano og timian. Det ble passelig krydret. Jeg delte opp paprika med min flotte Nizer Diser, men synes det så litt lite ut. Jeg delte derfor også opp en liten gulrot i de minste bitene med Nizer Dizeren og hadde det i gryten. Lot den koke i en times tid. Deretter hadde jeg gryten i små tacotubs (de hadde ikke store på butikken) og la en osteskive på toppen. Denne gratinerte jeg i ovnen på 200 gr. i 10 minutter. Det ble en god middag, men gryten var noe fuktig. Den kunne kanskje ha kokt 10 minutter lenger for å få ut litt mer fuktighet for at tacotubsene ikke skulle bli så myke. Vi frøs ned restene av gryten i bokser. Når vi tar den opp, kan vi enten koke ris inntil eller vi kan legge den i tacotubs.

Nøkkelord:

Endelig middag igjen - spaghetti bolognese

Endelig var jeg på kjøkkenet igjen! Nå var det nesten en uke siden jeg sist kokkelerte middag på kjøkkenet og da begynte nesten abstinensene å melde seg. Jeg har vært sterkt plaget med smerter og natt til fredag 25. januar var jeg innlagt på Haukeland for intravenøs smertebehandling og i helgen var jeg sengeliggende pga. smerter på tross av smertestillende. I går og i dag har jeg vært ute av sengen takket være et TENS-apparat, som er et apparat som gir elektrisk nervestimulering til huden der man har vondt.

I dag ville jeg lage spaghetti bolognese til middag mens samboeren min satt i et Skype-møte som varte i 2 1/2 time. Jeg delte opp 4 gulrøtter og 2 løk med min Nizer Dizer - det var fort gjort. Jeg renset også 3 fedd hvitløk og moste disse. Dette hadde jeg i en gryte sammen med litt olje som jeg satte på en plate og stekte litt. Jeg brukte bevisst ikke stangseleri da hverken jeg eller samboeren min er noe begeistret for den grønnsaken. Når gulrotbitene og løken hadde myknet litt, hadde jeg over tre bokser med hermetiserte tomater og satte det til koking. Mens det kokte opp, stekte jeg to pakker med kjøttdeig. Jeg stekte en og en pakke fordi jeg ikke brukte så stor stekepanne. Det var en annen fordel også med å ikke bruke så stor stekepanne; den var lettere å løfte når jeg skulle ha den ferdigstekte kjøttdeigen over i gryten med grønnsaksblandingen. Jeg er ikke så voldsomt sterk i armene og synes en stor stekepanne med 800 g kjøttdeig kan bli i tyngste laget å holde med en hånd. Jeg hadde i ca. 3 dl vann, fylte bare litt vann i hver av tomatboksene og hadde i gryten, og krydret med sitronpepper, basilikum og oregano. Jeg lot det koke mens jeg satte korttidsuret på 20 minutter av gangen slik at jeg fikk røre i gryten jevnlig. Jeg smakte på den halvveis og krydret litt mer med basilikum og oregano. Jeg var redd det muligens ble litt mye oregano. Gryten kokte i til sammen 2 1/2 time hvor 1 1/2 av dem var uten lokk. Det viste seg denne gangen at krydringen var perfekt! - Det er ikke alltid...

Nøkkelord:

Kebab i pita med hvitløksdressing - alt hjemmelaget

I dag var det ekte kebab til middag servert i pitabrød og med hvitløksdressing - alt hjemmelaget og laget fra bunnen av. Jeg trodde dette var en ganske rask middag å lage, men sannelig tok den meg nesten fire timer å lage.

Jeg begynte med å lage pitabrøddeigen: Jeg hadde både en rød og en blå fersk gjær i kjøleskapet i dag og jeg orket ikke å forsøke å bruke Seeing AI for å tolke om hvilken type jeg hadde i hånden. Derfor valgte jeg den enkle måten og ringte min mor på Facetime og fikk svaret på 5 sekunder. Vi ble sittende å skravle i 6-8 minutter før jeg kom meg i gang. Jeg lunket 3 dl melk og smuldret i gjæren. I den mellomstore bakebollen min forberedte jeg det tørre. Jeg tok 1 dl grovt sammalt hvetemel og 2 dl havregryn og resten, dvs. jeg regnet meg opp til ca. 400 g, vanlig hvetemel. Jeg slo over det våte i bakebollen og beynte å kna den sammen. Jeg kjente at det var for lite mel og hadde i 1 dl ekstra med grovt sammalt hvete siden 1 dl i utgangspunktet var i minste laget. Jeg hadde litt lite i sin helhet og måtte spe på med ca. 1 1/2 dl ekstra før jeg så meg fornøyd og kunne sette bakebollen til sides i en halv time for å heve.

Imens begynte jeg litt på hvitløksdressingen. Vi hadde to rømmebeger med små skvetter igjen i begge som jeg tenkte vi kunne få brukt opp. Jeg renset tre fedd hvitløk og moste disse. I det begeret som hadde ca. 1 dl rømme igjen, hadde jeg i 1/2 dl majones og noen dråper sitronsaft. I tillegg kvernet jeg litt salt og litt svart pepper. Jeg lot samboeren min smake og han synes den ble litt sterk av pepper og hvitløk. Da hadde vi i litt mer rømme og majones. Dobbelt så mye rømme som majones slik at blandingsforholdet skulle bli riktig. Jeg overlot fullføringen av hvitløksdressingen til ham. Det er han som har mest peiling på hvordan den skal smake.

Og nå hadde vi litt logistikkproblemer. Hva skulle vi fortsette med? Kjøttet eller pitabrødene? Vi bestemte oss for å bake ut pitabrødene først. De kunne tross alt varmes litt i mikroen om eller når de ble kalde. Deigen hadde ikke hevet seg så mye som jeg hadde forventet og jeg ble skeptisk til om jeg i det hele tatt skulle bake de ut, men jeg valgte å la de få et forsøk. Jeg delte deigen inn i åtte og lot emnene hvile litt. Deretter kjevlet jeg dem ut. Samboeren min lurte på om jeg kanskje hadde kjevlet de på det første brettet litt for flate. Var jeg kanskje vant til å kjevle ut naanbrød? Etter 5 minutter i stekeovnen var det kun ett som hadde begynt å heve seg litt halvveis. Jeg var i gang med å bake ut det andre brettet og kjevlet ikke disse ut fullt så flate. Men det gikk ikke bedre med det andre brettet. Der var det kun ett pitabrød som hevet seg noenlunde opp og ikke så mye som det kunne ha potensiale til. Jeg regner med at det hadde sammenheng med at gjærdeigen min hevet seg dårlig, men hvorfor? Hadde væsken blitt for varm eller deigen blitt for tung? Jeg vet rett og slett ikke. Jeg skal gjøre et nytt forsøk i morgen, for vi har igjen en god del rester.

Jeg fortsatte med kebabkjøttet. Jeg hadde allerede delt opp løk og hvitløk og stekt det blankt. Jeg hadde 650 g storfekjøttdeig i food processoren sammen med krydderet . Jeg fulgte krydringen som det stod i oppskriften, med oregano, koriander, paprikapulver, litt salt og litt pepper, men hadde i 1/2 ts spisskummen istedenfor 1 ts. Jeg hadde ikke i tomatpuré. Jeg er ikke så glad i den. Jeg kjørte kjøttdeigen først alene for å blande sammen krydderet. Deretter hadde jeg jeg i løken og kjørte food processoren litt til. I oppskriften står det at kjøttet kan arbeides godt med for å få det saftig og godt, i motsetning til hamburgerkjøttet som skal være luftig. Jeg fant frem en isskje og tre grillspyd og laget kjøttbollestore klumper som jeg tredde på spydene som jeg la på en tallerken som jeg hadde smurt inn med olje. Dette satte jeg i fryseren i et kvarter.

Mens kjøttet stod i fryseren delte jeg til slutt opp grønnsakene. Jeg brukte Nizer Dizer og kuttet opp paprika og agurk i små, små biter og delte også opp 5-6 perletomater jeg hadde liggende i kjøleskapet fra tidligere. Jeg delte også opp en halv løk og hadde i en bolle for seg selv. Samboeren min stod for stekingen av kjøttet mens jeg ryddet opp litt på kjøkkenet. Satte ting inn i oppvaskmaskinen. Han delte også opp kjøttet i biter. Vi blandet det hele i hver vår bolle, salat, kjøtt og løk sammen med hvitløksdressing, og hadde i pitabrødet. Jeg synes det ble veldig godt. Vi hadde jo bare to brukendes pitabrød og det ble veldig godt. Jeg gleder meg til middag i morgen også når jeg får bakt flere pitabrød. Med så mye kjøtt har vi nok middag i et par dager og jeg kommer til å bake åtte pitabrød.

Nøkkelord:

Julemiddag i januar - fiskesuppe med kling

I da feirer vi julaften på Vinjes vis her i Bergen. Jeg laget fiskesuppen svigermor lager til jul hvert år hjemme i Vinje i Vest-Telemark. Jeg blir nok ingen bakstekjerring av Vest-Telemarkskling, noe jeg gjerne skulle, men der skal ting skje raskt og presist med trent hånd, og vi skaffet oss derfor Hardangerkling, men det blir ikke det samme. Jeg synes Hardangerklingen er litt "bløtere" og tørrere i konsistensen på samme tid - forstå det den som kan. Jeg fulgte oppskriften på fiskesuppe fra Bodil Nordjorde og var ganske spent da jeg puttet første skje i munnen på om suppen kunne måle seg med svigermors suppe. Svigermor koker suppen på ekte fiskekraft mens jeg brukte fiskekraft laget på fiskefond. Samboeren min bemerket at det luktet fisk da han kom hjem fra jobb, så helt feil kunne det likevel ikke være. "Det er riktige smaken på suppen" kunne han konstatere da vi satte oss til bords, men den riktige julestemningen manglet.

Jeg startet med å kutte opp en liten løk. Jeg smeltet smør, hadde i løk og litt mel. Jeg var ikke helt sikker på om jeg gjorde det riktig, og var derfor litt rask med å blande ut 3 ss fiskefond med 1 l. vann. Jeg reduserte den opprinnelige oppskriften med 1/3. Jeg knuste i et laurbærblad, men det var så stivt at det var umulig å få det helt knust. Var det for gammelt? Jeg lot det koke opp og spedde deretter med litt og litt melk, fløte og til slutt rømme. Jeg lot det koke i ca. 15 minutter mens jeg kuttet opp gulrot og purre. Jeg kuttet opp tre gulrøtter og 3/4 av en liten purre. Dette ble mer fyll enn hva vi var vant til fra suppen til svigermor. Det hadde nok holdt med én stor gulrot eller kanskje én og en halv gulrot. Ut fra oppskriften kunne jeg ikke tydelig lese hvor lenge gulrotbitene skulle ligge i, men bitene var temmelig små. Jeg tok utgangspunkt i at når jeg koker gulrøtter, koker jeg dem i 10 minutter og da er de 5 ganger så store. Jeg tenkte at gulrotbitene ville være ferdig kokt på 10 minutter, men de burde nok hatt nærmere 30 minutter på seg. Vi tok av kjelen etter 20 minutter. Da var vi sultne. Jeg strødde over litt gressløk som jeg hadde hentet opp fra fryseren. De var blitt ganske myke og "daffe" etter å ha tint, men jeg merket ikke noe til det når jeg hadde dem i suppen.

Inntil suppen serverte jeg kokt fisk. Den hadde jeg latt trekke i litt saltet og pepret vann i 30 minutters tid. Jeg synes ikke fisken smakte så godt... Hva det skyltes er jeg ikke sikker på.

Nøkkelord:

Kyllingkorma med hjemmelaget peshwari-naan på en tirsdag

Jeg skal være en av de første til å innrømme at jeg har en dårlig hukommelse på hverdagslige ting, egentlig det meste, men jeg ser av bloggen at jeg 12. september 2018 laget fargerik kyllingkorma. I dag bestemte jeg meg for å lage den gode retten få et nytt forsøk, men da ved å følge en anen oppskrift, indisk kylling korma.

På handlelisten til i dag hadde jeg skrevet "naanbrød", men samboeren min ringte og sa at han ikke fant naanbrød. Da hev jeg meg rundt og sa at jeg kunne bake naanbrød med en tørrgjær jeg hadde liggende. Jeg varmet opp melk, hadde i gjær, sukker, bakepulver, egg, olje og yoghurt og blandet til sist inn ca. 500 g hvetemel til en litt "boblete" deig. Jeg satte deigen til heving i to-tre timer.

Jeg har aldri smakt korma på restaurant, men samboeren min har smakt det og snakker varmt om retten. Sist jeg fulgte denne oppskriften jeg forsøkte meg på nytt på i dag, ble den alt annet enn god. Etter litt fundering og studering av oppskriften tror jeg at jeg fant kilden. I oppskriften står det fremgangsmåten på hvordan man lager sitt eget garam masala-krydder og at oppgitt mengde er den mengden krydder som skal brukes i denne oppskriften. Om jeg legger sammen teskjeene, kommer jeg til at det nesten blir 2 spiseskjeer garam masala. Det er svært mye krydder etter min mening. Jeg valgte derfor å redusere dette betraktelig og målte opp følgende:

 • 2 krm koriander
 • 1 krm spiskommin
 • 2 krm kanel
 • 1 krm muskatt
 • 1 krm nellik
 • 1 krm sort pepper
 • 1 krm chilipulver
 • 2 krm kardemomme

Jeg hadde krydderne i en liten kaffekopp og hadde over de oppdelte kyllingbitene. Jeg brukte kyllingfilet. Før jeg stekte kyllingen og begynte på resten av middagen, gjorde jeg alt annet klart. Jeg synes gjerne det er greit med indiske retter. Når man først har begynt på de indiske, egentlig asiatiske rettene, skal det meste oppi i rask rekkefølge. Jeg kuttet derfor opp rødløk og hadde over på en talerken. Jeg skrellet ingefær og raspet den på et rivjern og moste hvitløk (jeg droppet chili). Jeg grovhakket mandler i hurtighakkeren. Delte opp paprika i staver. Jeg stekte kyllingkjøttet sammen med krydderet. Jeg stekte også løken og hadde i ingefær og hvitløk før jeg hadde i kjøttet. Jeg hadde i matfløte, og siden det stod 2 bokser kokosmelk trodde jeg det også skulle være 2 bokser matfløte og hadde i 2 dl melk i tillegg til én putt matfløte i tillegg til etter hvert litt yoghurt. Dette ble nok litt mye væske, for den ble litt rennende. Det hadde holdt med én putt matfløte. Jeg lot retten stå å småputre mens jeg begynte på naanbrødene. Til sammen stod den nok en times tid og det tror jeg ble litt for lenge, for den ble litt "kornete" i konsistens. Jeg får legge meg det på minnet at retter som inneholder melk ikke skal stå for lenge til koking.

Først laget jeg fyllet. Samboeren min hadde bare fått tak i pistasjenøtter i løsvekt og satt og renset ca. 5 ss for hånd. Jeg hadde også i mandler, cashewnøtter, kokos og kjørte det i hurtighakkeren. Nå i ettertid ser jeg at jeg glemte sukkeret. Det sukkeret utgjør nok en del for smaken, for det var noe som manglet med dagens naanbrød. Jeg tok naanbrøddeigen på bakbordet og knadde den litt. Den var litt for klissen og jeg måtte ta litt mer mel. Den første jeg kjevlet ut fikk altfor mye mel i seg, slik at den ikke ville klistre seg sammen når jeg brettet leiven rundt fyllet og skulle feste kantene rundt. Jeg kastet den. Det er viktig at den fester seg godt, hvis ikke kan den åpne seg i det den "kastes" inn i ovnen og da blir det bare gris. Resten av naanbrødene ble fine. Vi fikk 7 naanbrød. Samboeren min stekte de i 4-5 minutter på 300 gr. varmluft.

Nøkkelord:

To pizzeaer i kveld

I kveld var det hjemmelaget pizza som stod på menyen. Når jeg skulle se om jeg hadde noen lenke til noen oppskrift, fant jeg en gammel oppskrift lagret i 2012 hvor jeg laget sausen ut fra ferske tomater og tacokrydder. Den pizzaen jeg lager i dag ser temmelig annerledes ut hvor jeg lager sausen av squash, paprika og gulrøtter. Jeg har tidligere pleid å mose disse i hurtighakkeren, men i dag delte jeg de først opp i små biter med Nizer Diseren, lot det koke seg mørt i en halv times tid og deretter brukte jeg stavmikseren. Det fikk nok koke på litt sterk varme, for det sved seg litt, men det luktet bare svidd og maten smakte ikke svidd. Jeg er ikke så tøff med den stavmikseren. Jeg synes den virker litt "skummel", så samboeren min håndterte den. Jeg synes det er litt vanskelig å forstå hva som skjer når jeg bruker den og den er vanskelig å kontrollere. Jeg er redd for å løfte den for høyt å sprute saus overalt. Når samboeren min ikke er tilgjengelig og jeg skal lage denne pizzasausen, kommer jeg nok til å bruke hurtighakkeren og la stavmikseren ligge i skuffen. Jeg tenkte jeg ville ha en litt annerledes smak på pizzaen denne gangen, men fortsatt god sma, og krydret sausen med litt koriander, basilikum og cayennepepper. Jeg synes det ble gode og harmonerende smaker sammen. Mens samboeren min stekte kjøttdeigen, kuttet jeg opp 3 kyllingfileter. Jeg laget deigen av 7 dl vann og en dæsj flytende melange. Jeg målte opp 3 dl havregryn, 6 dl grov sammalt hvete og ca. 12 dl vanlig hvetemel og gul gjær. Deigen ble nesten perfekt, men da jeg skulle ha i litt mer mel, ble det akkurat litt for mye og jeg måtte ha i litt mer vann igjen. Deigen ble til sist fin å jobbe med. Jeg satte den til heving i en halv time. Imens kuttet jeg opp paprika, vårrløk og bacon. Jeg fikk god hjelp av samboeren min. Han tok ananasen. Jeg kjevlet ut deigen på stekeplatene og prikket dem med en gaffel. Stekte dem på 210 gr. i 10 minutter. Samboeren min la på fyllet og stekte de videre i 15 minutter. Det ble litt lite ost til den siste pizzaen. Vi bruker ca. halvannen pakke til to pizzaer.

Nøkkelord:

x Middag på nyttårsaften 2018

På årets siste dag i 2018 var det indisk rød kyllingcurry med hjemmelaget peshwari-nan som stod på menyen og til dessert kunne vi sette frem en skål med mousse au chocolat.

I går kveld begynte jeg med å lage sjokolademoussen. Den ligner på denne oppskriften, men i mousse au chocolat blandes ikke inn eggehvitene, noe som ikke gjør den like luftig. Jeg smeltet først 200 g mørk kokesjokolade over vannbad. Det tok litt tid siden jeg kun hadde denne sjokoladen fra Panduro der sjokoladen er delt opp i 50 g store blokker. Jeg hadde delt hver blokk opp i to, men likevel tok det litt mer tid. Mens sjokoladen smeltet, vispet jeg 4 dl kremfløte + 1 ts vaniljesukker til luftig krem. Jeg har oppi vaniljesukkeret fordi jeg synes det gir kremen en veldig god smak. Det står ikke i oppskriften. Når sjokoladen var smeltet, hadde jeg oppi en og en eggeplomme. Jeg begynte å røre med en ballongvisp, men da sjokoladen tyknet voldsomt da jeg hadde i den først og andre eggeplommen, , samlet den seg inni vispen. Jeg klarte å fikk sjokoladen ut av vispen og byttet til en spiralvisp og satset på at konsistensen ville bli bedre når jeg fikk i de to siste eggeplommene. Det gjorde den. I oppskriften står det at det er viktig at man skal ha litt og litt av sjokoladen i kremen (og ikke motsatt). Jeg rørte godt. Jeg helte sjokolademoussen i en bolle med lufttett lokk, siden det bare var jeg og samboeren min som likevel skulle spise den, og satte den i kjøleskapet til neste dag.

I dag begynte jeg med middagen kl. 16.30. Jeg laget deigen til peshwari-nan. Jeg varmet opp 1 dl melk og smuldret oppi gjæren. Deretter hadde jeg i Sukker og bakepulver. Jeg vispet også inn ett egg, 2 ss rapsolje og 8 ss yoghurt naturell. Det blir en nokså tyktflytende væske. Jeg målte opp ca. 450 g hvetemel og knadde deigen smidig. Deretter ble deigen satt til heving. I oppskriften står det at den skal heves i to-tre timer.

Da klokken ble 18.00, begynte jeg på kyllinggryten. Jeg kuttet opp 5 kyllingfileter og stekte disse sammen med 3 ts rød karripasta og 2 ss paprikapulver. Jeg kuttet også opp løken og paprikaene slik at de lå klare når jeg skulle ha de i middagen. Jeg tok to beger crème fraîche og hadde i litt mer rød karripasta, litt spisskumin, 1/2 ts garam masala (i oppskriften står det 2 ts), 1 ts salt (i oppskriften står det 2 ts), 3 ts salt, 1/2 ts ingefær, 1/2 ts kardemomme og litt chili. Jeg synes jeg fikk til krydringen godt i dag. Jeg ser nå mens jeg skriver at jeg glemte tomatpureen, men etter min mening gjorde det ingenting for smaken sin del - nesten tvert imot. Jeg blandet inn kyllingen og lot det koke i ca. 5 minutter.

Jeg satte gryten til sides, for nå måtte jeg fortsette med nanbrødene med god hjelp av samboeren min: Vi satte stekeovnen på 300 gr. varmluft og satte inn en stekeplate innsmurt med rapsolje. Jeg laget fyllet til peshwari-nanen ved å kjøre pistasjenøtter, mandler, cashewnøtter og kokos i hurtighakkeren til det ble ganske så finmalt. Deretter blandet jeg inn sukker og rosiner. Jeg tok deigen på bakebordet og delte den opp i 6 emner. Jeg kjevlet den flat (kanskje 1/2 cm tykk) og strødde på fyllet. Jeg brettet leiven over og kjevlet den forsiktig flat. Samboeren min halvveis hev den inn i stekeovnen. Der lot han de steke i ca. 5 minutter før han løftet dem ut med en stekespade av metall og hev innpå en ny. Smaken på disse peshwari-nanene blir lik dem vi får servert på indiske restauranter, men fassongen stemmer ikke helt. Jeg lot gryten få et oppkok de siste 5 minuttene og jeg lot paprikaen koke med.

Middagen ble servert med ris og vi kunne nyte maten mens vi så på Kongens nyttårstale.

Taco i pita hjemme hos svigers

I kveld var det ungdommen som skulle stå for middagen i heimen til svigerfamilien min. Da ble det taco. Vi brukte denne listen som utgangspunkt for hva vi ville ha på tacobordet. Da kuttet jeg og samboeren min opp isbergsalat, agurk, paprika, cherrytomater, fersk ananas, mango, druer, epler, appelsin, løk og i tillegg hadde vi en boks med mais. Lillesøsteren til min samboer kuttet opp kyllingfilet og stekte den sammen med noe fajitaskrydder. Det ble overraskende godt. Svigermor stekte kjøttdeig og bacon.

Vi skulle ha hjemmelaget pitabrød inntil kjøttet og grønnsakene og det skulle jeg stå for. Jeg håpet at jeg hadde funnet kilden til at jeg så mange ganger har mislykkes med pitabrødene sist jeg laget det, nemlig at de skal stekes på 250 gr. og ikke 275 gr. som det står i de fleste oppskriftene. Jeg smeltet smør og hadde i 6,5 dl vann som jeg tempererte til fingervarmt. Jeg smuldret i gjæren. Jeg gjorde klart litt av det tørre i en bolle. Jeg hadde i ca. 140 g havregryn og 200 g grovt hvetemel. Jeg hadde også i 2 ts salt og blandet alt sammen godt. jeg hadde i det våte og begynte å kna det sammen. Til sammen vil jeg tro at jeg hadde i ca. 1100 g hvetemel. Jeg lot deigen heve i en halv time.

Jeg tok deigen på bakebordet og knadde den litt. Jeg delte den opp i tre og delte den første delen opp i passelig store emner. Jeg kjevlet de flate og la fire emner på bakebrettet. Samboeren min stod for stekingen. I vår ovn hjemme fant vi ut at å steke dem i 7 minutter var passelig, men i ovnen til svigermor måtte de ha 9 minutter på seg. Det var ett som ikke ble spiselig fordi det ikke hevet seg. I neste omgang økte vi temperaturen til 260 gr. for å se om det kunne hjelpe, men det ga nesten et verre resultat - alle fire leivene var flate etter 9 minutter. Vi reduserte varmen igjen til 250 gr. og resten av pitabrødene ble stort sett bra. Heldigvis hadde jeg laget en stor deig som ga 18 pitabrød. Det ble nok pitabrød til alle.

Nøkkelord:

Taco i pita hjemme hos svigers

I kveld var det ungdommen som skulle stå for middagen i heimen til svigerfamilien min. Da ble det taco. Vi brukte denne listen som utgangspunkt for hva vi ville ha på tacobordet. Da kuttet jeg og samboeren min opp isbergsalat, agurk, paprika, cherrytomater, fersk ananas, mango, druer, epler, appelsin, løk og i tillegg hadde vi en boks med mais. Lillesøsteren til min samboer kuttet opp kyllingfilet og stekte den sammen med noe fajitaskrydder. Det ble overraskende godt. Svigermor stekte kjøttdeig og bacon.

Vi skulle ha hjemmelaget pitabrød inntil kjøttet og grønnsakene og det skulle jeg stå for. Jeg håpet at jeg hadde funnet kilden til at jeg så mange ganger har mislykkes med pitabrødene sist jeg laget det, nemlig at de skal stekes på 250 gr. og ikke 275 gr. som det står i de fleste oppskriftene. Jeg smeltet smør og hadde i 6,5 dl vann som jeg tempererte til fingervarmt. Jeg smuldret i gjæren. Jeg gjorde klart litt av det tørre i en bolle. Jeg hadde i ca. 140 g havregryn og 200 g grovt hvetemel. Jeg hadde også i 2 ts salt og blandet alt sammen godt. jeg hadde i det våte og begynte å kna det sammen. Til sammen vil jeg tro at jeg hadde i ca. 1100 g hvetemel. Jeg lot deigen heve i en halv time.

Jeg tok deigen på bakebordet og knadde den litt. Jeg delte den opp i tre og delte den første delen opp i passelig store emner. Jeg kjevlet de flate og la fire emner på bakebrettet. Samboeren min stod for stekingen. I vår ovn hjemme fant vi ut at å steke dem i 7 minutter var passelig, men i ovnen til svigermor måtte de ha 9 minutter på seg. Det var ett som ikke ble spiselig fordi det ikke hevet seg. I neste omgang økte vi temperaturen til 260 gr. for å se om det kunne hjelpe, men det ga nesten et verre resultat - alle fire leivene var flate etter 9 minutter. Vi reduserte varmen igjen til 250 gr. og resten av pitabrødene ble stort sett bra. Heldigvis hadde jeg laget en stor deig som ga 18 pitabrød. Det ble nok pitabrød til alle.

Nøkkelord:

Vellykkede pitabrød - endelig!

I går var planen å ha taco til middag, men tiden gikk plutselig litt ifra oss. Istedenfor ble det pizza fra Peppes. Det er ingen dum idé en gang i blant det heller - bare det ikke blir for ofte - det har hverken helsen eller lommeboken godt av. Middagen ble derfor forskjøvet til i dag, men etter å ha stått på kjøkkenet i litt mer enn tre timer, kunne jeg sette middagen på bordet. Til salaten delte jeg opp klemmentiner, agurk, perletomater, eple, paprika og ananas. Jeg fant hele tre påbegynte bokser med druer i kjøleskapet, men ingen av dem var i en slik forfatning at jeg ønsket å bruke dem i salaten. Alle gikk i søppelbøtten i tur og orden.

Jeg ville forsøke å lage en ny salsa - mild ananassalsa - og brukte en halv, fersk ananas og en halv agurk i tillegg til litt limeskall og kjørte det i hurtighakkeren til en jevn mos. Jeg var litt skeptisk til resultatet. Jeg laget også min samboers favoritt, mango- og jordbærsalsa, hvor jeg moste mango, jordbær, tørket aprikos samt litt koriander og mynte til en jevn mos. Jeg måtte bruke utenlandske jordbær i dag, men de var overraskende friske og gode. Mulig jeg brukte litt lite sukker i mango- og jordbærsalsaen denne gangen, for den ble kanskje litt sur.

Vi skulle ha pitabrød til tacoen i dag. Jeg har tenkt og tenkt og forsøkt å se hva som har vært annerledes fra de to første gangene jeg laget pitabrød da jeg fikk det til og de siste gangene da jeg har mislykkes mer, dvs. at de ikke har hevet seg godt nok under stekingen. Da jeg laget pitabrød 31. mai og 23. juni i år stekte jeg de på 250 gr. fordi stekeovnen vi da hadde ikke gikk høyere. I mai brukte jeg kjøkkenmaskin mens jeg i juni laget deigen for hånd. Jeg har stort sett byttet ut melken med vann og laget deigen grov ved å bytte ut deler av det fine hvetemelet med havregryn og grovt mel. De siste gangene har jeg laget deigen i kjøkkenmaskin og brukt vann istedenfor melk. I dag bestemte jeg meg for å lage deigen for hånd og bruke melk istedenfor vann. Jeg ville også forsøke å gå litt bort fra de fleste oppskriftene jeg har sett på og steke pitabrødene på 250 gr. istedenfor 275 gr. Jeg smeltet smøret og hadde i melken. Da trenger jeg nesten ikke å varme opp melken for å få den fingervarm fordi den varmes opp av smøret. Jeg smuldret i gjæren. I bakebollen gjorde jeg klar mesteparten av melet. Jeg hadde i ca. 60 g havregryn og 100 g grovt hvetemel (jeg hadde ikke mer). Resten var fint hvetemel. I tillegg hadde jeg 1 ts salt. Jeg knadde deigen smidig og fin og satte den til heving i ca. 25 minutter. Jeg delte deigen i to og delte hver halve del i fire emner. Etter at emnene hadde fått hvile litt, kjevlet jeg dem ut til flate leiver på ca. 12-15 cm i diameter. Samboeren min hadde kontroll på stekingen. Det viste seg at 250 gr. fungerte mye bedre. Så godt som alle pitabrødene ble brukbare og blåste seg opp slik at det ble en god luftlomme i de. Han sa at 7 minutter var litt for kort tid og 8 minutter var litt for lang tid. Det perfekte var akkurat 7,5 minutters steketid. Endelig fant jeg ut av det!

Nøkkelord:

Sider

Abonner på RSS - Middag