På restaurant

Hjemmelagde hvitløksbagetter

I morgen skal vi ha lasagne som jeg laget i mars i år. Vi tok den opp i går og skal steke den - plutselig har vi nystekt lasagne. Jeg ville forsøke å lage hvitløksbagetter som vi kunne ha inntil og i dag tidlig satte jeg derfor deigen til hvitløksbagetter, men jeg hadde ikke i så mye som 5 ts salt. Det fikk holde med 2 ts. Jeg varmet opp 5 dl vann og gjorde klar melet. Jeg hadde i 150 g havregryn, 200 g grovt hvetemel og da skulle jeg kunne ha, ifølge oppskriften, 650 g vanlig hvetemel, men da jeg hadde hatt oppi 450 g var deigen såpass tørr at jeg måtte ha i en liten slump vann. Deigen ble pga. dette litt grovere enn jeg hadde planlagt. Det ble deig til slutt, men jeg synes den ble ganske kompakt og tung på tross av en del knaing for hånd. Jeg var spent på om den kom til å heve.

Mens deigen hevet seg en time, gjorde jeg klar hvitløkssmøret. Jeg lot smøret stå oppdelt i terninger på kjøkkenbenken for å bli romtemperert mens jeg gjorde klar hvitløksfeddene. Jeg knuste dem og knadde inn smøret.

Jeg lot deigen få heve i to timer før jeg ga den opp. Den hadde ikke hevet stort. Jeg tenkte at det kanskje var like greit, for jeg synes den ble altfor grov til bagetter å være. Jeg gjorde et nytt forsøk, denne gangen med kjøkkenmaskinen, og jeg hadde regnet litt.
Det skal være 70% væske av melmengden i gjærbakst, dvs. 7 dl og ikke 5 dl. Jeg hadde i 120 g havregryn 100 g grov sammalt hvete og resten vanlig hvetemel. Jeg kan ikke der angi den nøyaktige mengden, men i hvert fall 5-6 dl (dvs. 250-300 g). Som jeg ofte gjør med gjærbakst, har jeg i tilstrekkelig mel til deigen ser fin ut. Denne nye deigen så mye bedre ut. Den var ikke like grov og jeg fikk eltet den mer siden jeg brukte maskin.

Etter én time delte jeg den opp i fire emner. Jeg brukte fremgangsmåten i denne oppskriften. Jeg kjevlet hvert emne ut til et rektangel, smurte utover hvitløkssmøret og rullet de fint sammen. Jeg la de på et brett som er egnet til bagetter. Hver bagett ligger i en "renne" slik at de blir buet på undersiden. Jeg hadde muligens litt lite smør på, for jeg satt igjen med nokså mye smør når bagettene var ferdige. Jeg halvstekte dem i 10 minutter. Når jeg nå tar dem opp fra fryseren, legger jeg de inn i kald ovn og ev. på varmluft på 180 gr. i 12-15 minutter.

Hver 1. fredag i måneden tilbyr Funky Frozen Yoghurt halv pris på all is. Dette ville vi benytte oss av i dag. Jeg fikk samtidig klippet luggen min. Da vi først var på kjøpesenteret, bestemte vi oss for å spise på Egon som hadde fått ny meny fra 1. juni.
spiste vi på Egon. Før jeg tok vektoperasjon i september 2013 var fajitas med kylling den store favoritten, men jeg har ikke spist det der siden fordi det blir altfor mye mat. Nytt på menyen nå var "Soft shell spicy kylling" hvor jeg fikk servert " minitortillas med spicy kylling, mangosaus, koriander, chili og salat". Dette ble og blir fremover min absolutte favoritt. Det smakte rett og slett fantastisk. Den regnes som en smårett og jeg klarte å spise opp alt - selv om jeg ble ekstremt mett.

Invitert ut til middag på Finnegården

I kveld ble jeg og samboeren min invitert ut på restaurant sammen med hans foreldre. Vi skulle få bestemme spisested, men de ønsket seg et sted hvor de kunne få seg en god fiskemiddag. Vi så først på de tradisjonelle fiskerestaurantene i byen, men rygget vel litt forskrekket tilbake når vi så at en vanlig hovedrett kostet rundt 370-400 kr. Vi endte etter litt om og med opp på Finnegården eller ved Det Hanseatiske Hotell. Mens vi satt og spiste, stilte vi oss spørsmålet hvor navnet "Finnegården" kommer fra. Faren lurte på om det hadde sammenheng med at det var samene som en gang hadde vært eiere av stedet. På Bergen Byleksikon fant vi svaret. Finnegården kommer av det norrønne navnet "Finngarðr" som peker enten på det norske mannsnavnet Finn eller Finne-ætten på Voss. Finnegården var fullt ut norsk eid i 1403, men i 1414 hadde det tyske eiere. Den tyske eieren Johan Wilhelm Wiberg drev gården siste halvdel av 1800-tallet: "Han tok godt vare på Finnegårdens interiør og samlet gjenstander fra andre gårder for å bevare mest mulig av Bryggens gamle handelsmiljø." Bergen kommune kjøpte 1916 for å forhindre rivning.

På Finnegården tilbudte de en variert middagsmeny både med forretter, fisk, kjøtt og dessert. Mest norsk, men også retter inspirert fra andre deler av verden. Som alltid når jeg skal ut og spise, må jeg vurdere hva jeg ønsker velge blant. Jeg har jo begrenset plass og må vurdere om jeg ønsker å velge en middag der godt og vel halvparten blir liggende igjen på tallerkenen eller gå f.eks. for forrett eller barnemeny og spise opp mesteparten. I dag gikk jeg for barnemenyen som lød: "Grillet laks med grønnsaker og potetmos" til 129 kr. Det var god middag, men jeg skulle nok ha ønsket meg litt mer grønnsaker. Potetmosen var utrolig god og smaksrik og garantert ingen potetmos fra pose. Til dessert fikk jeg så vidt presset nedpå en sjokoladefondant. Samboeren min fortsatte sitt private prosjekt ved å finne ut hvem som har Norges beste burger og han bestilte seg en crème brullée til dessert. Foreldrene hans bestilte seg hver sin rett med kveite. Vi var alle godt fornøyde.

Nøkkelord:

Hos frisør og på restaurant

I dag var jeg en tur til frisøren. Til lørdag (16. september) skal jeg i bryllupet til min samboers yngste søster. Da var det på tide å gjøre noe med håret. Luggen var altfor lang og håret begynte å bli slitt i tuppene. I tillegg til å klippe meg, stripet jeg også etterveksten. Siden jeg har langt hår, bruker de sølvfolie. På mitt hår brukte hun nøyaktig 59 folieark. Det tok nøyaktig én time å få på plass foliearkene. Jeg satt til sammen i frisørstolen i to timer. Jeg og frisøren skravlet hele tiden, om alt fra hunder, forurensning til USA. Mens jeg ventet på at blekemiddelet skulle virke, satt jeg og leste e-post. Da slår jeg på «skjermteppet» på mobilen (dvs. at skjermen blir svart) og mens mobilen lå på bordet fremfor meg, satt jeg med leselisten på 24 tegn og leste.

Da jeg var ferdig hos frisøren, møtte samboeren min meg og vi gikk for å spise middag på Ma ma thai hvor vi begge bestilte and i rød karri og kokosmelk med grønnsaker. Grønnsakene var hovedsakelig cherrytomater og biter av fersk ananas. Det var ganske godt, men jeg skal nok innrømme at jeg ikke klarer å kjenne forskjell på smak av and og kylling. Det er mulig jeg har en dårlig utviklet gane...

Min første ordentlige burger på 3 år

Etter legebesøket skulle jeg til byen for å møte samboeren min, men selvfølgelig hadde jeg glemt mobiltelefonen hjemme. Det ble til sammen 1,2 km ekstra å gå, men det har jeg bare godt av. Samboeren min og og jeg gikk og spiste burger. Det er min første burger på restaurant etter at jeg ble vektoperert for litt mer enn 3 år siden. Jeg tror jeg har spist Mc Donalds tre eller fire ganger hvor den første gangen endte med umiddelbar oppkast (dvs. dumping). Jeg tåler mer nå, men langt ifra alt. Men burgeren var i hvert fall god, og det samme var pommes fritesen, selv om jeg ikke klarte å spise opp alt. Heldigvis redder samboeren min meg ut av knipen slik at det ikke ser ut til at jeg ikke likte maten. Jeg ba om to kuler vaniljeis, men jeg orket ikke stort av den, selv om vaniljeisen var svært god. Vi var en gang på en relativt billig restaurant hvor vaniljeisen smakte som den fra Firstfrise...

Lunsj på Egon

I dag var jeg og min kjære på Egon for å spise lunsj. Jeg spiste Fries and dipp. Det var 6 fryterte løkringer (litt for mange etter min smak...), og fries med tre dipper som var mayo sweet chili, hvitløksdip og mango-/peanutsaus. Gode alle sammen. Min kjære kjøpte seg TexMex-burger.

Egon har fått en svært tilgjengelig nettside. Når jeg går inn på menyen, får jeg listet opp alle matrettene på heading 3 og kategoriene på heading 2. Veldig grei å navigere i for skjermlesere!

China Palace

Min kjære og jeg hadde egentlig planlagt å gå på China Palace i går, men siden værutsiktene meldte pøsende regn hele dagen og finere i dag, valgte vi å drøye restaurantbesøket til i dag. Det er ikke noe særlig å møte opp på en restaurant kliss våt...

Men i dag ble det restaurantbesøk. Jeg spiste min vanlige Szechuansuppe mens min kjære spiste kjøtt med pasta inni som var stekt. Det kunne visstnok minne litt om vårruller. Til dessert spiste vi begge vaniljeis med sjokoladesaus. Vi satt i 50 min. etter at vi fikk desserten og ventet på kelneren for å betale. Til slutt gikk vi og betalte i "skranken" der vi kommer inn. Der sto keldneren "vår", og jeg tror han tok hintet. Han tastet inn både sum og driks før han ga terminalen til oss. God mat og det er første gang jeg har opplevd dårlig service på China Palace.

Nøkkelord:

Zupperia

I kveld inviterte jeg min kjære på middag på Zupperia hvor de hovedsakelig serverte suppe, men også annen mat. Jeg bestilte Tom Ka Gai som var en thai-suppe. Med en gang virket den sterk, men etter kort tid tilvente ganen seg maten og suppen var kjempegod. Den hadde relativt store kyllingbiter i seg som var møre og saftige. Min kjære spiste and i rød karri, og var fornøyd med det. Anbefales!

Nettsiden til Zupperia er til og med tilgjengelig med skjermleser, bare man finner de riktige lenkene et stykke ned på siden. Jeg gir terningkast 4 for god tilgjengelighet - den kunne vært litt bedre.

Bella Napoli

I kveld var vi og noen venner og bekjente ute og spiste på Bella Napoli. Der har de god og rimelig mat. Vi bestilte en liten pizza, to brus og to desserterer til ca. 290 kr.

Men skal jeg gi et terningkast på deres nettside, må det bli 0. Den spiller en kontinuerlig musikk som gjentar seg hele tiden, og hele nettsiden er bygget opp med flash. Flash i seg selv er en dårlig løsning uansett, og om man bruker syntetisk tale, kan man glemme den på nettsiden deres pga. musikken.

Brasiliansk restaurant i Bergen

I dag ble jeg og min kjære påspandert middag på brasiliansk restaurant av mine svigerforeldre. Det var en ny og positiv opplevelse. Svært god service. Når vi ble vist til et bord, kom en kelner (som var kledd som en cowboy) og forklarte oss hvordan det fungerte på restauranten. Der var en bufet der vi forsynte oss med grønnsaker, ris og poteter. Kelnerne tok stadige runder og tilbudte mat av ulikt slag. Ene gangen kom han med lammekjøtt, deretter kylling, deretter biff osv. Vi fikk en rund lapp som var rød på ene siden og grønn på andre siden. Når den grønne siden var opp ønsket man mer kjøtt og når den røde siden var opp var man forsynt eller tok en pause og fikk ikke tilbud om kjøtt. Veldig fin ordning. Når kelneren kom og tilbudte kjøtt, hadde han tynne skiver med kjøtt på et spyd og vi skulle ta av en kjøttbit med en klype vi alle hadde på en tallerken. Kelneren forsto fort at den fremgangsmåtenn ikke var egnet for meg som blind og bare skjøv nedpå en skive med kjøtt. Kjøttet var helt upåklagelig! Mørt, saftig og godt.

Nøkkelord:

Middag på China Palace

I dag var vi på China Palace i Bergen sentrum og spiste middag. Jeg spanderte siden min kjære har hjulpet meg mye med med rapportering som må skrives på engelsk. Min engelsk er dessverre ikke så god. Jeg bedriver egenstudier når jeg finner det for godt, men det er litt kjedelig å lese tekster om skillpadder som er på jakt etter jobb... På China Palace fikk vi god mat. Jeg spiste szechuansuppe til forrett og kylling med grønnsaker i curry til hovedrett, og sannelig klarte jeg å stappe nedpå litt is med sjokoladesaus til dessert. Min kjære spiste fritert svineribbe og wonton til forrett, honningglassert pepperbiff og banansplitt til dessert. Alt dette kom på ca. 780 kr. Ikke ille, synes jeg.

Nøkkelord:

Alanya på Hamar

I dag spiste vi på den tyrkisk restauranten Alanya. Der spiste jeg en kyllingkebabtallerken, hvor jeg fikk utrooolig god pommesfrites laget av ekte poteter, kylling i en fantastisk god saus og salat inntil. Til dessert spiste jeg sjokoladeis med et strøssel av hakket sjokolade oppå samt noen tynne skiver banan. Svært godt alt sammen!

Har jeg noe å utsette på restauranten, må det være at de var litt ivrige til å ta i mot bestilling. Vi fikk ikke lest oss igjennom hele menyen før de kom med notisblokk og kulepenn klar for å ta i mot bestilling, men nå må det samtidig sies at det var svært få gjester på det tidspunktet vi spiste på. Jeg vil tro og håpe at de gir kundene litt bedre tid når det er mer å gjøre på restauranten.

Noe jeg vil trekke frem som svært positivt, er at de har en tekstbasert tilgjengelig meny for leselistbrukere. Ofte opplever jeg at menyene kun er grafiske i bildeformat.

Nøkkelord:

Ankommet Hamar

Nå er vi ankommet Hamar. Vi tok fly til Gardermoen og tog videre til Hamar. Drosje til hotellet. Vi gikk og handlet noen nødvendigheter, som engangstallerken, engangskniver, et brød, nugatti osv. Etter å ha slappet litt av på hotellet, gikk vi ut på jakt etter en amerikansk restaurant, men vi fant den ikke der den skulle ligge, men vi havnet hos Peppes istedenfor. Vi spiste hvitløksbaguett med tomat og ost på til forrett og hver sin burger og dårlig stekt pomes frites inntil. Vi tok desserten fra isdisken i butikken. Jeg har sittet litt på forum og nå skal jeg straks legge meg. Vi vil forsøke å komme tidlig til Vikingskipet. De åpner dørene kl. 9.00.

På Fridays

I ettermiddag dro vi inn til byen for å spise på den amerikanske restauranten Fridays. Der fikk vi tildelt et bord midt i rommet og nær utgangen. Det ble både en støyete og kald fornøyelse. Vi bestilte 1-2-3, slik at vi fikk en 3-retters middag for en ganske rimelig penge med et begrenset utvalg retter. Jeg var svæært fornøyd med maten. Til forrett tok jeg buffolows wings, men de var altfor sterke. Jeg burde begynne å høre på min kjære som husker bedre enn meg hva jeg synes om de ulike rettene... Til hovedrett Fridays' burger og til dessert en nydelig karamellkake. Jeg tror jeg har klart å spore opp en lignende kake karamellkake" som bakes i en 24 cm rund form. Kaken kan også bakes i langpanne.

Nøkkelord:

Godt nytt år til mine trofaste lesere

Jeg og min kjære dro på restaurant på nyttårsaften. Det ble pekingsuppe og appelsinand på både meg og in kjære. Godt, men pekingsuppa kunne vært bedre. Jeg siterer min kjære: "norsk grønnsakssuppe på kinesisk vis". Pekingsuppen skal være tynn, men denne var tykk i konsistens. Og selv om jeg var mett og selv om jeg ikke hadde godt av det, presset jeg nedpå en banansplitt i tillegg. Nå føles det som om jeg har spist meg mett for resten av livet. Og vi lekte luksusdyr og tok drosje, men på hjemveien klarte jeg å gi mastercardet mitt bort istedenfor TT-kortet og ble belastet 400 kr. I det jeg oppdaget det, var det for sent, og jeg var nær ved å si "faen", men klarte å holde kjeft og smilte litt istedenfor. Tror jeg skal punktmerke masterkardet i punkt med ordet FAEN. Jaja, da klarte jeg ikke å tømme TT-kontoen min i 2012. Jeg foreslo på spøk til min kjære at vi kunne ta et restaurantbesøk til. Nei, det hadde jeg ikke orket.

Min kjære synstolker rakettene. Jeg må nøye meg med å fascineres av all smellingen slikt kan medføre.

Godt nytt år til alle!

Abonner på RSS - På restaurant