Fysisk trening/fysioterapi

Nevrologtime og LMS

I dag våknet jeg kl. 7.15. Jeg valgte å stå opp. I dag er det nevrologtime etter lunsj. Jeg skrev derfor av noen få linjer med notater jeg ønsket ta opp med nevrologen. Nevrologtimen gikk fint. Jeg nevnte for ham at nevrologene på sykehuset hadde nevnt at jeg i 2012 hadde fått et status epilepticus-anfall etter en infeksjon i kroppen. Han sa at det var ikke uvanlig om man først var disponert for å få epilepsianfall. Jeg spurte om det var mulig å få en fast nevrolog. Han var oppgitt over at nevrologisk avdeling ikke klarte det. I disse 7 årene jeg har hatt en aktiv epilepsi har jeg kommet til nærmere 20 ulike nevrologer. Han sa at han kunne henvise meg til en epilepsisykepleier. De har gode kunnskaper om epilepsi og om det blir nødvendig forhører de seg med nevrolog. Jeg sa også at jeg ikke ønsket å bli henvist til Statens Senter for Epilepsi (SSE). Jeg har de siste to ukene snakket med noen pasienter som har vært der. De sa at det hverken var vask eller toalett/dusj på rommet. I tillegg blir vi videoovervåket om natten. Er man ikke paranoid fra før, blir man det i hvert fall da med å bli tatt opp på tape halve døgnet.

I dag var jeg på LMS om psykogene ikke-epileptiske anfall (PNES) som er anfall som hører inne under psykiatrien og som ikke vises på EEG. Det var også en LMS som ble holdt av fysioterapeuten om smerter. Det var en nyttig økt. Det ble beskrevet forskjellen på akutte og kroniske smerter. Jeg fikk vite at kroniske smerter er smerter som varer mer enn tre måneder, selv om det kan være et par dager som er smertefrie. Etter LMS-en satt jeg igjen med to spørsmål og jeg ba om å få tid etter økten. Jeg sa at jeg jo fikk smerter etter å ha gått litt, men jeg fikk der bekreftet at i mitt tilfelle gjorde ikke dette noe selv om det varte resten av dagen. Jeg tok også opp hvordan smertene mine begynte. De kom ikke umiddelbart etter anfallet, men kom gradvis etter én til to uker etterpå. Hun sa at dette var forenelig med mine skader. Hun sa at de kom til å skrive i epikrisen at jeg burde søkes til MR for å kunne få bekreftet/avkreftet om det er skade på skjelettet.

En helt vanlig og rolig mandag

I dag våknet jeg da nattevakten stakk hodet inn kl. 6.00. Jeg fikk irriterende nok ikke sove igjen. Jeg drømte i natt at jeg forberedte meg til et tverrfaglig møte og ville skrive ut noen notater jeg hadde gjort, men det kostet 5 kr. pr. utskrift. Jeg var litt bekymret fordi det kostet 160 kr. I dag på aktivitetssenteret fortsatte jeg med en kopp og glaserte en kubbelysholder. Jeg og aktivitøren gikk også en halvtimes tur. Jeg satt for det meste i rullestolen, men jeg gikk til sammen 250 m. fordelt på tre omganger. Det er jo ikke så mange meterne, spesielt ikke når jeg tenker på at jeg jogget 1 km med Flex, men jeg må ta utgangspunkt i dagens situasjon. Med det i minnet føltes det som en liten seier. Det er lenge siden jeg har klart å gå så langt på kort tid. Jeg fikk ganske store smerter etterpå, men ikke mens jeg gikk. Jeg hadde da smertestillende i kroppen.

Da vi kom tilbake satt jeg ute sammen med tre andre pasienter og skravlet mens jeg strikket. Det var sol og pent vær, men jeg brukte ikke solkrem. Det straffet seg nå på kvelden, men det er ikke så vondt som det visstnok ser ut. Da de satte på musikk, gikk jeg til A-avdelingen og banket på en pasients dør som jeg har fått god kontakt med. Vi satt og skravlet en liten halv time før middag. Vi spiser middag separat på A- og B-avdelingen. Kjøkkenet er akkurat litt for lite på A-avdelingen til at vi alle kan sitte der. Når vi kun er tre pasienter på B-avdelingen som møter opp til måltidene på B-avdelingen, synes jeg det blir litt stusselig. På kvelden var jeg sosial, men trakk meg for en gangs skyld tidlig tilbake på rommet.

Fysioterapi og fallalarm

I dag var jeg med den første bussen til aktivitetssenteret. Jeg hadde et møte med fysioterapeuten kl. 9.15. Jeg skulle legge meg på ryggen på matten og legge føttene på pilatesballen. Noen ganger når jeg ligger på ryggen på et hardt underlag, virker det som om det "knekker" i hoften og det kommer en sterk og lammende smerte. Jeg klarte ikke å løfte opp rumpa og bekkenet i det hele tatt. Hun ba meg snu meg på magen og hun kjente litt mer rundt i bekkenområdet og på ryggen. Hun kjente at jeg var svært stram i musklulaturen oppover store deler av ryggen. Hun gjorde litt triggerpunktterapi og det var så vondt at tårene kom i øynene i det jeg holdt pusten.

Etter fysioterapitimen var jeg med på LMS-en om hjelpemidler, som f.eks. ulike sengealarmer, fallalarm, alarm med GPS og alarm som registrerer krampesammentrekninger. Annet som ble nevnt, var strykejern som slo seg av automatisk om det ble stående passivt både vannrett og loddrett og komfyrvakt. Jeg tenkte litt på om fallalarm kan være noe for meg i forbindelse med jobben på rehabiliteringskurs i Blindeforbundet, siden jeg har hatt anfall der en del ganger. Jeg vil kontakte daglig leder ved Hurdalsenteret og høre om det er noe som kan gjøre dem tryggere. Det kan jo slå begge veier for de skal ikke ta et helsemessig ansvar for meg, men jeg tenker om det kan være en trygghet for de. For ett år siden ble jeg permitert pga. et anfall i desember mens jeg jobbet på kurs og et i begynnelsen av februar som førte til sykehusinnleggelse der jeg måtte melde avbud på kun to dagers varsel. Fallalarmen varsler ved pip om den blir liggende i vannrett posisjon i ca. 20 sekunder. Den har både GPS og automatisk oppringing til to ulike telefonnummer. Om den første oppringningen ikke svarer, ringer den opp til det andre nummeret. Om det er en smarttelefon, kan man se et kart over hvor jeg befinner meg. Jeg fikk med meg en fallalarm som jeg kan prøve ut for å se hvor lett den slår ut ved bevegelser.

I kveld ble jeg sittende oppe og snakke med pasienten jeg har fått god kontakt med. Vi kan snakke om alt mulig, både med humor og alvor. Vi nevnte på at vi ønsket møte hverandre etter dette oppholdet. Jeg ser frem mot et videre vennskap med henne. Hun er litt mindre enn 20 år eldre enn meg, men alder trenger sjelden å spille noen stor rolle.

Øvelser for bekkenet og piriformis

I dag hadde jeg en ny time med fysioterapeuten. Hun hadde med seg en treningsmatte og en stor ball. Hun sa at hun hadde med seg 8 øvelser som skulle øke bevegeligheten i bekkenområdet og en øvelse for å strekke ut piriformismuskelen. Vi begynte så smått på ballen ved å gjøre ulike bevegelser, som å lage små sirkler begge veier, 8-tall begge veier, forsøke å løfte opp hoften, vippe bekkenet, men ikke ryggen, forsiktig frem og tilbake. Jeg skulle også ligge på ryggen med leggene på ballen og løfte setet og bevege føttene frem og tilbake oppå ballen. Hun sa at hun så stor forskjell på min høyre og venstre side. Jeg har mindre muskler på høyre side og strever tydelig mer med å få kontakt med bevegelsene. Etterpå skulle jeg legge meg ned på gulvet og ligge over det ene beinet som var bøyd samtidig som jeg strakte det andre beinet bakover. Det var utrolig vondt, men jeg erfarte at selv om det var vondt, føltes det også godt. Jeg følte at hele kroppen svevde litt etterpå.

Piriformis

Jeg hadde min første time/samtale med fysioterapeut her på Røysumtunet. Jeg forsøkte å forklare hvor smertene lå og hvordan de ble trigget. Hun gjorde også noen tester ved å bøye bein og presse litt her og der. Hun kjente at jeg hadde svært ømme muskler på høyre side i seteregion og noe mindre på venstre side.

Manuellterapeuten jeg gikk til, mente smertene kom fra gluteus maximus mens denne fysioterapeuten mente smertene stammet fra en mindre muskel som heter piriformis. På Nemus.no kan jeg lese om piriformis syndrom: "Piriformis er en muskel som sitter dypt i seteregionen. Pririformis-syndrom er helt ufarlig, men kan gi mye smerter. Grunnen til at dette kalles et syndrom, er at spenninger i denne muskelen som oftest omfatter dysfunksjoner i nærliggende ledd, nerver og omkringliggende muskler Dette fører til ikke-ideelle bevegelsesmønster og det vil ofte være en beinlengdeforskjell." Dette er svært gjenkjennelig: "Symptomer på piriformis-syndrom kan komme både av muskelen selv, av isjiasnerven som den presser på, av blodårer som blir presset på, og av dysfunksjon i iliosakralleddet (”bekkenleddet”). Smerter finner en som regel både i korsrygg, seteregionen og baksiden av låret, og smertene blir ofte forverret av å stå, sitte og gå."

Manuellterapeutens øvelser ga ingen effekt og jeg tenker det da er verdt å forsøke en annen innfallsvinkel. Hun sa at hun ville gjøre en serie øvelser og muligens bruke nåler som dry needling som hun satte strøm på. Vi skal møtes igjen om to dager.

Optimistisk etter time hos manuellterapeut

I dag var jeg til manuellterapeuten. Det var skjedd noe feil med drosjebestillingen, men jeg ble ikke mer enn 7 minutter for sent. Når jeg snakket så vidt med ham over telefon, sa jeg at det trolig kunne tas over telefon, men så feil kunne jeg ta, for jeg hadde noen spørsmål om teknikk og da vil han se hvordan jeg utfører øvelsen. Sist gang skulle jeg belaste med knebøy på ett bein. Jeg sa at jeg gjorde 10 repetisjoner med to-tre sett med noen timers mellomrom i løpet av en dag. Jeg har kun måttet bruke en sterk smertestillende medisin én gang. Jeg får ikke lenger de store smertene og om jeg får smerter, er de ikke langvarige. Det er en stor forskjell fra kun 5 dager siden da jeg fikk smerter etter 5-6 repetisjoner på manuellterapeutens kontor. Han sa at da jeg tok kontakt i dag ang. drosjen, var han redd at tilstanden hadde blitt betraktelig verre. Tvert om!

Sist foreslo han at jeg skulle holde meg fast i kanten på oppvaskkommen, for å holde balansen, men da støttet jeg meg for mye til den. Vi har et skap med skyvedører og jeg holder meg da fast i sidekanten til det (når skyvedøren er åpen) og klarer å holde balansen. Jeg har jo trent mye knebøy på treningssenteret og har teknikken inne og der husker jeg at knærne skal vende utover, men jeg har lagt merke til at når jeg begynner å bli sliten, blir dette vanskeligere. Manuellterapeuten sa at tanken var riktig og at det var bra jeg var bevisst dette, men i mitt tilfelle trente jeg primært hoften. Jeg stilte også spørsmål med om jeg skal gå sakte ned og raskt opp, slik man gjør med vanlig knebøy, og han sa at det i seg ikke var galt, men da belaster man mer. Dette måtte jeg se an og prøve meg frem.

Jeg hadde spørsmål om hvordan jeg gradvis kan belaste mer uten at det blir for mye. Jeg ønsker å øke til 15 repetisjoner (istedenfor 10), men jeg er redd for at det blir for tung belastning. Jeg merker at på 7.-8. repetisjon begynner kneet mitt å gå litt innover. Da sa han at jeg kunne ta 8 repetisjoner, ta en pause på tre minutter og deretter 8 nye repetisjoner. Da får jeg plutselig en økning til 16 repetisjoner.

Og, mitt siste spørsmål handlet om hvordan jeg burde trene opp gangfunksjonen. Jeg sa at når jeg gikk med stokk, gikk jeg og spente meg i rygg og hofter. Han var helt klar på at det måtte jeg unngå. Når jeg går med Flex, går jeg som en annen seende fordi jeg stoler på ham og har en normal ganghastighet. Jeg tenkte jo først å gå en runde på området her, men etter å ha snakket med assistenten min ble lysten til dette mindre. Hun har sett flere eldre damer sitte ved det samme vinduet dag ut og dag inn og glo ut. Jeg tenker at det er sannelig ikke rart at de gamle klager over kjedelige dager... Og jeg vil ikke ha rykte på meg som "hun rare blinde, vet du...".

Vi avtalte at neste time lar vi vente til 8. november og om det er noe kan jeg ta en telefon. Jeg er svært optimistisk nå.

Manuellterapeuten - knebøy på ett bein

I dag var jeg til manuellterapeuten igjen. Han ville jeg skulle vise ham «knebøy» som jeg har gjort nå og da (ca. to-tre ganger i uken) de siste tre månedene. Jeg har gjort øvelsen riktig, men den har ikke gitt effekt. Da mente han at jeg kunne belaste mer med å gjøre det stående på det vonde beinet. Det gikk fint. Jeg kjente ikke at jeg ble sliten etter 10 «knebøy». Jeg skriver det i anførselstegn, for sammenlignet med knebøy jeg tar når jeg skal trene beina, er dette ingenting. Men et par minutter etter at jeg hadde satt beinet ned, kom smertene. Manuellterapeuten er litt artig også; han mente det var bra. Nå har vi fått et bevis på at det er hoften som er problemet. Jeg har hatt symptomer på korsryggskade også, men det er ganske sikkert nå hoften som er problemet.

Han sa at når jeg får store eller langvarige smerter som ikke går over i løpet av tre-fire timer, har jeg trent for hardt. Da gjelder det neste gang å forsøke å tilpasse mengden litt bedre neste gang. Jeg sa at jeg fikk smerter av å gå i 10-15 minutter. Da sa han at jeg skulle gå i 8 minutter. OK, da får jeg gjøre det et par ganger til dagen. Jeg skal ikke presse muskelen så langt at jeg får smerter, for da vil det gi motsatt effekt. Jeg spurte hvordan han stilte seg til bruk av smertestillende og han mente at man skulle ta det. Om man gikk og hadde ofte smerter, kunne det i seg selv føre til mer smerte. Om jeg først hadde trent for mye, slik at jeg fikk langvarig vondt, var det best å ta smertestillende for å la muskelen «få ro».

Smerter i Gluteus Maximus

Jeg har hatt et opphold hos manuellterapeuten jeg begynte til i april i år etter et fall under et epilepsianfall i november i fjor, men jeg er fremdeles plaget. I går hadde jeg derfor en time til manuellterapeuten jeg har gått til tidligere. Han er en relativt ung mann som virker til å være oppdatert på det nyeste innen behandlingsformene innen hans fagfelt. En manuellterapeut har to års etterutdanning etter fysioterapistudiet. Smertene har endret seg siden jeg var der for tre måneder siden og han ønsket derfor å undersøke meg på nytt. Smertene i ryggen er så og si, med enkelte dagers unntak, helt borte og smertene er nå kun lokalisert på utsiden av høyre hofte/setemuskel. Jeg har forsøkt å "kartlegge" i hvilke tilfeller og bevegelser jeg får smerter og ut fra det kunne han konstatere at Gluteus maximus (Wikipedia) var den rammede muskelen. Han kunne også kjenne at den var svært stram. Han tøyde og bøyde meg i ulike retninger og kunne konstatere at problematikken er muskulær og ikke i bekkenet.

"Gluteus maximus også kalt den store setemuskelen, er kroppens største enkelte bukmuskel og er kroppens største muskel sammen med quadriceps femoris, det vil si den firhodete lårmuskelen. Gluteus maximus øvre innfestning sitter i bekkenbenets bakside og den nederste på lårets bakside og ytterside. Denne muskelen tar hånd om benets bevegelse. I det hverdagslige livet har denne muskelen forskjellige arbeidsområder."
Øvelser hvor denne muskelen brukes er i knebøy, markløft og utfall.

Han forsøkte å behandle meg med å trykke på triggerpunkt: "Man behandler triggerpunkter ved at behandleren palperer (undersøker med fingrene) huden og musklene under og leter etter spenninger (muskelknuter). Når et spenningspunkt er lokalisert, trykker behandleren på dette punktet til han/hun merker at spenningen slipper taket. Det er viktig at behandleren alltid vurderer hvor mye trykk som skal påføres for å få spenningen til å løsne helt. Som behandler er man ofte ute etter at pasienten kjenner at det stråler når man trykker på punktet, og at de merker at spenningen slipper litt etter litt. Pasientene blir bedre etter behandling, men det kreves ofte flere behandlinger før et triggerpunkt slipper helt."

Han sa at om jeg ble bedre eller verre, var det bra, for det viste at behandlingen hadde effekt, men om jeg ikke merket noen endring må han til med "kraftigere midler" og da blir "dry needles" (intermuskulær stimulering) neste behandling. Jeg håper jeg slipper det. Dry needles er effektivt, men det er svært smertefullt i det han vrir og vender nålen inn i muskelen. Det føles som å få kraftige støt, men når nålen først står i og er der i 20 minutters tid, gjør det ikke vondt.

"Dry needles brukes med svært gode resultater ved overbelastning i muskulaturen. Ofte utsettes musklene for mer belastning og stress enn det man tåler, og spenninger og krampetilstander oppstår. Mange små kramper i muskulaturen er små muskelfibrer som knyter seg sammen. Dry needles utføres ved at man går inn med nålen og treffer krampen. I det nålen treffer, lades spenningen i krampen ut, noe som resulterer i en maksimal muskelkontraksjon/sammentrekning, sier Døving."
Kilde: "Nålestikk mot muskelsmerter"

Å begynne med trening igjen

På torsdag kontaktet jeg min PT og orienterte om status og at jeg var klar til å trene. Jeg fikk vite at han nå var blitt senterleder, men at jeg skulle bli kontaktet av en annen PT. Neste dag ringte en ny pT. Vi snakket litt om situasjonen min pr. i dag, hva jeg hadde gjort av øvelser og hva jeg synes var artig. Vi ble enige om å starte opp med trening fredag 28. juli. Jeg gleder meg. Det skal bli godt å få trent opp muskler i rygg og bein igjen etter å ha vært inaktiv i et halvt år pga. muskelsmerter i bekkenområdet. Jeg må nok begynne helt fra skretch av, men med to ganger hard trening ukentlig + jogging, håper jeg vil gi resultater og at formen vil komme seg etter hvert.

GPS og status pr. i dag

I dag var jeg og samboeren min ute og spiste. Når vi satt på vei hjemover på bybanen testet jeg ut GoogleMaps på telefonen. Det så ut til å fungere bra inntil jeg skulle putte telefonen ned i vesken. Da ble Nora (talen i VoiceOver) taus og jeg fikk kun tilbakemelding om himmelretningene. Jeg har hørt at GoogleMaps skal fungere fint sammen med "blindeappen" Blindsquare. I august/september skal førerhundskolen, som Flex kommer fra, avholde et dagskurs i bruk av GPS sammen med hund her i Bergen. Jeg har meldt min interesse og hittil har også to andre førerhundbrukere vært interessert.

Vi så litt på veien fra bybanen og hjem. Den er ganske enkel, men et sted er jeg forvirret og klarer ikke helt å danne meg et kart over hvordan det ser ut rundt meg. Jeg håper at treneren har noen gode tips til meg hvordan vi best mulig kan gå der.

Jeg var litt spent på hvordan rygg og hofter ville respondere og det gikk overraskende fint, men jeg merker at det stivner litt til om jeg blir stående stille i mer enn 3-4 minutter. Jeg må være litt i bevegelse. Men jeg merker at jeg ikke har brukt beina altfor mye det siste halve året. Jeg gleder meg nå til å komme i mer fysisk aktivitet. Jeg har bestemt meg for å drive med litt daglige øvelser av knebøy i håp om at dette vil hjelpe litt. Alle monner drar, som det heter.

På søndag begynte jeg på kortisontablettene jeg fikk utskrevet av legen for en uke siden. Jeg håpet på minst mulige bivirkninger og det ser ut til at de er på min side. Jeg har ikke kjent noe til økt appetitt, noe som er blant de hyppigste bivirkningene av kortison.

Muskelproblemer

I dag hadde jeg time til manuellterapeut. En manuellterapeut har en etterutdanning etter å ha utdannet seg til fysioterapeut. Jeg var i kontakt med ham i juni 2015 etter at Flex hadde dratt meg over endes i begynnelsen av mai. Da hadde jeg fått en muskelstrekk i venstre skulder som han behandlet med "dry needles" (intermuskulær stimulering). Dette var smertefullt, men svært effektivt og jeg kunne friskmeldes etter to behandlinger. Dry needling er en behandling som opprinnelig kommer fra Canada og som ble utviklet på 1980-tallet:

Dry needles brukes med svært gode resultater ved overbelastning i muskulaturen. Ofte utsettes musklene for mer belastning og stress enn det man tåler, og spenninger og krampetilstander oppstår.

Mange små kramper i muskulaturen er små muskelfibrer som knyter seg sammen. Dry needles utføres ved at man går inn med nålen og treffer krampen. I det nålen treffer, lades spenningen i krampen ut, noe som resulterer i en maksimal muskelkontraksjon/sammentrekning, sier Døving.

Det har ikke noe med akupunktur å gjøre: Selv om dry needles utføres med akupunkturnåler, har metoden ingen ting med akupunktur å gjøre. Akupunktur baseres på gammel kinesisk filosofi, som går på gjenoppretting av energistrømninger i kroppen, de såkalte meridianer. Dry needles er nålebruk basert på vestlige, smertefysiologiske prinsipper. Kort fortalt settes nålene der smerten sitter.

Etter epilepsianfallet jeg hadde i slutten av november i fjor, har jeg hatt smerter. Jeg måtte gå på krykker i desember og januar. Når jeg kontaktet legen på lillejulaften, fikk jeg utskrevet Ibux gel som jeg smurte på det høyre setemuskel der jeg hadde smerter. Legen mente at smertene kom av en muskelstrekk. Jeg kontaktet legen igjen i midten av januar da smertene hadde økt i intensitet. Da fikk jeg utskrevet Voltarol Forte som hjalp i en periode. Jeg gikk en tid og håpet det ville gå over av seg selv.

Etter hvert begynte jeg å få smerter i venstre setemuskel. Jeg kontaktet manuellterapeuten og fikk time onsdag 19. april. Han mente at smertene opprinnelig kom fra ryggen og at skaden trolig oppsto da jeg falt under epilepsianfallet. Jeg vet ikke hvordan jeg falt. Det var et GTK-anfall og jeg var bevisstløs. I dag forflytter smertene seg mellom begge setemusklene og nederste del av ryggen. Jeg har smerter i varierende grad hver dag og om jeg skal gå lengre enn 200 m., er jeg avhengig av rullestol. Nå er det mulig at smertene har blitt kroniske. Jeg har ny time til onsdag 31. mai. Da blir det spennende å se hvor veien går videre. Flex er hos fôrvertene sine på Østlandet. Jeg kan ikke ha han hos meg når jeg ikke får brukt ham og når jeg er avhengig av hjelp til å få ham luftet. Her vi bor nå er det litt lenger vei å gå for lufting.

Jeg må begynne å trene igjen

For noen dager siden bestemte jeg meg. Det at jeg har fått betennelse i en muskel viser at kroppen min trenger trening. Jeg tok derfor kontakt med PT-en min og vi skal starte opp 17. februar. Jeg gleder meg faktisk. Det skal bli godt å bruke kroppen igjen. Kjenne at musklene har blitt brukt. Se progresjonen. Den blir jo ikke all verdens siden jeg kun skal trene én gang i uken, men om jeg vil og klarer å disiplinere meg, kan jeg gjøre en hel del øvelser her hjemme. Jeg har manualer og samboeren minhar noen treningsmatter liggende. Det er mange styrkeøvelser man kan gjøre kun på en matte og med ingen hjelpemidler. Det er som både PT-en og samboeren min sier, jeg trener ikke for å prestere noe, men jeg trener for å få en bedre helse. Vårt faste treningstidspunkt blir fredager kl. 17.00.

Jeg begynner å bli bedre med betennelsen i setemuskulaturen. Jeg går nå innendørs uten krykker, men jeg bruker selvsagt den smertestillende og betennelsesdempende gelen to ganger daglig. Når jeg har stått mye, f.eks. ved kjøkkenbenken, kjenner jeg det og må ta frem krykkene til slutt.

Treningstime og tanker om nålebehandling hos manuelterapeut

I dag var det tid for trening igjen. Mandag og torsdag har blitt våre faste dager. Godt å ha rutine på ting. Godt å trene jevnlig gjennom hele uken. Jeg har 2 og 3 dagers restitusjonstid. Jeg blir ikke lenger stiv og støl i musklene. De er vant til trening og belastning. Vi startet med 4x10 knebøy. Første runde var med slynger. Jeg holder i håndtak jeg kan støtte meg til om beina ikke holder, men PT-en har nok registrert at jeg bruker de mindre og mindre. De 3 siste rundene kjørte vi derfor uten slynger, men for lettere å holde balansen, holder jeg armene strakt fremfor meg. Vi øver på teknikk. Særlig det å ikke kromme ryggen litt på veien opp. Jeg har lett for å gjøre det når jeg begynner å bli sliten. På siste runde klarte jeg ikke å komme meg opp igjen på 8. knebøy. Jeg satt helt på huk i 3 sek. og deretter reiste jeg meg. Deretter beinpress. Det er den øvelsen jeg synes jeg mestrer minst. Ser liten fremgang, men i dag kunne jeg de 2 siste rundene legge på 25 kg. Det var jo noe!

Vi gikk over til overkropp. Vi må være litt forsiktige der med tanke på skaden jeg har i venstre skulder. Jeg er fremdeles litt skjev i overkropp og nakke, noe som er viktig å justere i de fleste øvelsene for å få lik belastning. Jeg rodde, dvs. å trekke til meg noen håndtak med litt vekter, og det viktigeste er å tenke på at skulderbladene skal sammen når jeg har håndtakene nærmest kroppen. Deretter skulle vi strekke ut. Jeg la meg bakover på en benk og jeg fikk en manual på 2 kg som jeg skulle holde med foldede hender. Sakte skulle jeg ta manualen over hodet og bakover, men det gjorde fort vondt i venstre overarm. Om jeg tok det for langt bak, klarte jeg ikke å mobilisere venstre arm til å få styrke opp igjen uten hjelp av PT. Muligens viktig informasjon til manuellterapeuten i morgen.

Jeg har time til manuellterapeuten i morgen kl. 15.30. Jeg gruer meg ikke slik jeg gjorde på fredag. Det gjorde ikke like vondt å få satt nålen i muskelen da som ved første gang, og manuellterapeuten sa at smertene ville bli mindre for hver gang. PT-en min kjenner tydelig at jeg er mindre stiv i venstre skulder. Jeg tror, utrolig nok, at nålene hans hjelper! Det trodde jeg ikke når jeg nølende gikk med på å prøve onsdag 30. juni og etter kun 2 behandlinger ser man forbedring. Imponerende.

Jeg skal møte min kjære når jeg er ferdig med behandlingen kl. 16.00 og vi går innom XXL for å kjøpe et par nye treningsbukser som passer min størrelse nå. Den buksen jeg brukte i dag tror jeg var L, mens jeg nå bruker XS og S, litt avhengig av plagget. Ikke rart buksen føles og er for stor! Det skal bli godt å få noe som passer både i livet og i beina. Hjemme skal en ildfast form med laks og grønnsaker stå klar til å settes i ovnen i 30-35 min. når vi kommer hjem.

Ny treningstime

I dag hadde jeg ny treningstime. Flex synes det var varme arbeidsforhold og ville gå rolig, men jeg fikk ham opp i joggetemmpo deler av strekningen. Men, i denne varmen, mer enn 30+ i solen, trengtes der egentlig ikke noen oppvarming. Etter å ha plassert Flex, sko og sekk og tilbudt Flex vann, gikk vi inn for å trene og som vanlig startet vi med 10 min. roing. Siden jeg fikk lov til å ha litt myk trening av overkropp, løftet jeg "åren" opp til brystet. På den måten fikk jeg også en rettere rygg. Jeg har rett for å kromme ryggen litt, og min PT er flink til å minne meg på holdningen min. Det trengs - for jeg glemmer det fort! Vond vane osv.

Gymsalen var i etterdag ledig og der var det svalere. Vi kjørte 3 sett med knebøy, med 2 av de med strikk. PT-en gikk ut og kom inn med en rull. Denne skulle jeg legge ryggen på,rulle forsiktig over ryggen og der det gjorde vondt skulle jeg svaie litt nedover. Det var vanskelig å gjøre uten å holde pusten. Ryggen føltes god etterpå. Deretter gikk jeg opp i bro med føttene på en kasse for å få tyngre belastning. Først 20 stk. med begge ben, ett sett med 10 stk. på hvert ben, deretter 15 stk. på hvert ben og avslutning med 20 stk. på begge ben. Øvelsen var ikke direkte tung denne gangen og det viser progresjon i treningen. Det hjelper med jevnlig trening. Det er gøy å se, og om det er lov til å skryte litt av seg selv, synes jeg nå min fysiske form begynner å bli god både med tanke på styrke og kondisjon.

Deretter skulle vi trene litt overkropp med å lage bokstaver. Dette husker jeg de gjorde på Beitostølen Helsesportssenter for nøyaktig ett år siden, i bassenget hvor jeg ikke forsto noen ting. Jeg forsto Y når jeg skjønte at kroppen var den loddrette streken. Det samme med T, men W forsto jeg ingen ting av og PT-en måtte veilede hele tiden. Min kjære får finne en video på YouTube slik at jeg kan få inn bevegelsen i kroppen. God treningstime! Ny time til mandag.

Når jeg kom hjem, etter også en treningsrunde på en times tid med Flex, gikk jeg rett i dusjen. Herlig med en halvkald dusj! Og under dusjen kom smertene gradvis. Først murrende, deretter bankende og når jeg var ferdig påkledd var de utrolig sterke. Fra baksiden av skuldermuskelen og på innsiden av skulderbladet. Jeg tok en langtidsvirkende Nobligan som nå har sin maksimumeffekt og enda kjenner jeg det gjøre vondt. Jeg vet ikke om det gjør vondt fordi det er flere uker siden vi sist trente overkropp eller om smertene kommer av skulderplagene. Skjønt, treningsvonter gjør skjelden så vondt at man trenger smertestillende for å holde det ut...? Jeg får ta det opp med manuellterapeuten i morgen.

1. behandling hos manuellterapeut

I dag hadde jeg min 1. behandlingstime hos manuellterapeuten. Hvordan hadde det gått siden sist? Jeg husket i grunnen ikke... Hvem fører dagbok over slikt? Hvis man hele tiden skal kjenne etter om smerten er der eller ikke, har man jo alltid vondt :) Jo, det var bedre dagen etterpå, men det var mye verre neste dag. Han kjente først på låsningene i ryggen, og forsøkte samme metode som sist. Ingenting brast. Han ville prøve en hardere metode og ba meg legge hendene bak nakken og i det jeg pustet ut slo han pusten ut av meg. Ingenting brast. Nei, nei.

Han foreslo triggerpunktbehandling med nåler i venstre skulder, den jeg er hardest i og har mest smerter i. Jeg ble noe skeptisk når jeg hørte at han ville stikke nåler rett inn i muskelen min, men gikk nølende med på å prøve. Hvis det ble for ille, dro han ut nålen igjen. Han sa at behandling med nåler ofte var mer smertefullt enn ved tradisjonell fysioterapibehandling, men det var mer effektivt. Nålen var 0,3 ml. på det tykkeste. Det føltes ut som om noe rev og slet inni muskelen mens han bred og flyttet på nålen. Nålen skulle stå der i ca. 20 minutter. Jeg forsøkte å slappe mest mulig av og kjente ikke noe til nålen. Vi diskuterte trening av overkropp og spesielle øvelser man burde/ikke burde gjøre. Jeg fikk et langt svar som jeg oppsummerte til: Forsøk deg frem med svak belastning og kjenn hva kroppen sier under og i etterkant av treningen. Neste treningstime med personlig trener blir i morgen ettermiddag. Det skal bli godt å få bruke hele kroppen igjen!

Han tok nålen raskt ut og behandlingen var ferdig. Skulderen kjentes ut som om den hadde fått juling, og det hadde den på et vis, sa manuellterapeuten med et smil. Han sa at det nok ville gjøre litt vondt utover dagen. Jeg var strålende fornøyd med at det ikke gjorde vondt etter kun 2 timer, men jeg kjenner det igjen nå på kvelden. Om det er nålebehandlingen eller smerter som tidligere vet jeg ikke. Det nærmer seg ferie. Han ønsket å intensivere behandling og ny time er til fredag.

En god treningstime

I kveld hadde jeg treningstime igjen. En god og tøff økt. Var sliten når vi var ferdige, men det skal man jo være etter en hard treningsøkt. Drakk nesten 750 ml. med vann! Vi tok 2x15 knebøy, 3x12 Bulgarrsk utfall, 3x12 beinpress, 2x10 "rygghev" og til slutt magemuskler. Treneren ønsket at når jeg er til manuellterapeuten, ber jeg om at han skriver opp hva vi kan trene/ikke bør trene. Jeg merker jo at treneren må rette meg opp, fordi overkroppen og hodet er skjevt. Særlig merkes dette under knebøy og bulgarsk utfall. Jeg kjenner at det ir mer energi å trene og jeg blir gladere. Endorfinene ruser rundt i blodet.

Undersøkelsestime hos manuellterapeut

I formiddag hadde jeg min første undersøkelsestime hos manuellterapeut. Han noterte, kikket og vred. Han var flink. Han så at skjevheten min ikke bare var i nakken, men som startet nede i korsryggen. Han undersøkte. Sa at muskelen på venstre skulder var dobbelt så stor som på høyre. Jeg hadde låsninger i ryggen. Han løste litt opp i låsningene med at jeg trakk pusten, og i det jeg pustet ut, vred ham ryggen min og ga meg et par kraftige dytt ned mot benken. Jeg hørte flere kknekk, men det gjorde ikke vondt. Neste time er onsdag om en uke. "Noen goder skal det være når man er blind", sa manuellterapeuten, og det er at jeg har rett til gratis fysioterapi fordi jeg går under kategorien "Blindhet".

Når jeg nevnte at det noen ganger kjennes ut som om det rives fra et ledd/muskel, tenkte han med en gang at det muligens kunne være en skade med sjelettet i skulderen. Jeg håper ikke det. Det at han også brukte ikke-dokumenterte metoder for å løsne opp i låsninger i ryggen, synes jeg også var positivt. Det viser at han vet hva han driver med. Jeg kjente det igjen fra naprapatibehandlingen. Jeg er glad jeg avbestilte timen til den tidligere fysioterapeuten min og satset på et fysioterapiinstitutt i gåavstand fra hjemmet. Jeg hadde mistet troen på h*n, særlig når jeg forsto at h*n kun brukte metoder fra "den gamle skolen". Fysioterapien har vært i utvikling de siste 30-35 årene og det hadde ikke min tidligere fysioterapeut fått med seg, tror jeg.

Smertene kom veldig gradvis, 6-7 uker siden, men jo mer jeg tenkte på det og forsøkte å se sammenhenger, så jeg at 3. mai rev Flex meg hardt over ende og jeg havnet på venstre skulder med armen utover. Jeg fikk skrubbsår på kneet og strømpebuksen ble ødelagt (ganske uvesentlig), men jeg fikk også skrubbsår på skulderen. Etter dette kom smertene gradvis. Dette mente manuellterapeuten samsvarte med symptomene og det han kunne observere. Er det så enkelt? Da har jeg tro på at det kan rette seg. Jeg har aldri sett på dette som en del av problemene synshemmede har generelt med nakke og skuldre, for de vet jeg hvordan kjennes ut og de er annerledes. Ikke så smertefulle.

Manuellterapeuten mente at det var bra jeg var min egen lege (misforstå meg rett) og ikke hadde begynt på Voltaren. Om man begynner på medisinering og behandling samtidig, vet man ikke hva som hjelper.

Muskelterapeut

Fredag 5. juni var jeg til min første time, dvs. undersøkelse, hos en muskelterapeut som er tilknyttet treningssenteret hvor jeg trener. I løpet av april og mai har jeg bare blitt skjeivere og skjeivere i nakken mot høyre. Treneren min var klar, "det der kan ikke du gå med lenge", og jeg måtte avlyse kurset jeg skulle jobbe på fra 1. juni.

Treneren min skaffet meg time til muskelterapeuten, og da satt jeg der. Først en del skjema og helseopplysninger. Deretter så han på skjeivheten, sjekket reflekser, sjekket førlighet, bevegelighet med nakken osv. Han kjente også litt på musklene. Han var tydelig på at dette trengte behandling.

I dag hadde jeg min 4. time før muskelterapeuten gikk ut i ferie. Han så forbedringer og jeg merker det selv. Jeg er ikke lenger skjeiv, men det som plager meg mest nå er smerter i musklene i venstre skulder. Når jeg var på styremøte i Stavanger og satt 11 timer på buss i løpet av ett døgn, fikk smertene nye dimensjoner. Det sved og ilte ned i overarmen. Jeg tok både Nobligan og Paralgin Forte i relativt høye doser og ble så godt som smertefri om jeg ikke gjorde visse bevegelser. Å skrive på punktmaskin var uaktuelt. Det fikk vente til en senere dag.

Muskelterapeuten min likte ikke at jeg hadde smerter og at de ga ilinger nedover i overarmen. Igjen sjekket han førlighet og reflekser. Han fant triggerpunktet som gjorde ilinger nedover i overarmen på baksiden, det gjorde vondt, og han presset på triggerpunktet i ca. 30 sekunder. Han sa at jeg måtte ta kontakt med en kiropraktor som kan følge meg opp mens muskelterapeuten er på ferie. Nå skal jeg til foreldrene mine en uke, så det blir 2 uker uten behandling. Jeg håper det vil gå fint. Jeg skal også sette meg på venteliste hos et fysioterapiinstitutt i gåavstand fra meg hvor det er 4 mnd. ventetid. I mellomtiden må jeg gå privat, selv om det koster, men jeg kan ikke gå slik...

"Selv-naprapati"

Etter å ha gått til naprapat 5-6 ganger, vet jeg hvor triggerpunktene ligger i nakken og skuldrene. Jeg vet også at det er bra for nakken å tøye hodet litt mer, litt mer og litt mer. Jeg husker første gang hun vred på hodet mitt, tenkte jeg "hvor langt kan man egentlig vri et hode?". Når jeg trykker på triggerpunktene på halsen, iler det ned i armen og nedover ryggen, og når jeg slipper, kjennes armen helt varm ut.

Naprapattime

I dag var jeg til naprapat. Jeg hadde håpet hun skulle få tid til å bearbeide ryggen min, men det ble bare tid til bekkenet. Når jeg lå på ryggen på, registrerte hun at venstre bein var litt "kortere" enn høyre. Dette kunne skyldes anspenthet i bekkenet. Jeg lå på delvis på siden og delvis på magen når hun fant vonde punkter. Hun sa at de punktene i muskelen var litt hardere enn resten. Jeg kjente allerede når jeg gikk ned fra benken, at det gjorde godt. Hun fikk dessverre ikke tid til ryggen. Vurderer å bestille dobbelttime, men det kommer jo til å koste meg 1.100 kr., så jeg får se...

Sider

Abonner på RSS - Fysisk trening/fysioterapi